Keskustelut Luonto Suurpetojen käyttö hirvieläinten kannanhoitoon

Esillä 10 vastausta, 221 - 230 (kaikkiaan 291)
  • Suurpetojen käyttö hirvieläinten kannanhoitoon

    Merkitty: 

    Sudet hyppäävät jokaiseen keskusteluketjuun, joten on syytä avata oma ketju suurpetoasioille.

    Yellowstonen kansallispuistossa on näyttöä, että sudet pystyvät palauttamaan luonnon tasapainon, kun jo kadonneet sudet tuotiin takaisin puistoon.

    Hallitsemattomaksi levinneen peurakannan paljaaksi järsimästä maastosta kärsinyt puisto alkoi toipua pikkuhiljaa, kun sudet saalistivat peuroja. Eheytyvä kasvillisuus houkutteli kansallispuistoon ruoan perässä runsaasti uusia nisäkkäitä, ja yhtäkkiä puistossa oli useita uusia eläinlajeja, monimuotoisuus kasvoi.

    Puistoon tuotujen susien vaikutus ei rajoitu pelkästään eläimiin, vaan se on vaikuttanut jo kahdessa vuosikymmenessä myös jokien kuntoon. Joenpenkereet tasoittuivat kasvillisuuden myötä, eroosio väheni, eivätkä penkereet romahda yhtä usein kuin aikaisemmin.

    Voidaanko Suomessa käyttää suurpetoja hirvieläinkannan hoitoon, mikäli metsästys syystä tai toisesta hiipuu, eikä sillä pystytä enää hallitsemaan eläinkantoja.

    Suomi ei kuitenkaan ole kansallispuisto. Ihmisten ja petojen yhteiselo Suomalaisessa kulttuurissa on ollut hankalaa.

  • Planter Planter

    Glan Somerolehden linkistä sai käsityksen, etteivät sudet ole Varsinais-Suomessa käyneet koirien kimppuun. On meillä yksi tapaus, sudet piruuttaan nappasivat alueellisen riistaneuvoston puheenjohtajan mäyräkoiran, vaikka silloin lähin susireviiri oli Raaseporin seudulla.

    .https://www.sss.fi/2016/12/nipsu-koira-joutui-suden-suuhun/

    Gla Gla

    AJ: ”Siinä vaiheessa kun kovalla rahalla istutetut kuusikot häviävät hyönteisten suihin, aletaan etsiä syyllisiä.”

    Näin varmasti, mutta tuossa on kaksi ongelmaa.

    1. Riistapuolella sanotaan, että mitäs laitoitte kuusta ja metsäpuolella, ettei muuta mahdollisuutta ollut. Tuloksena on sovellus ruotsalaisesta ikiliikkujasta. Lisäksi luontoväki huutaa sivulta, että jk olisi ollut ratkaisu.

    2. Syyllisten etsintä ei metsiä tervehdytä tai korvaa jo aiheutuneita tappioita.

    Voi kunpa tämäkin voitaisiin ennakoida jo nyt. Susilla tai luodeilla, ihan sama minulle. Sudet vaatii oikeasti toimivia ratkaisuja mm. kotieläintiloille. Kehä III:n sisällä toimivat ei välttämättä toimi Somerolla. Ellei niitä ole esittää, silloin tarvitaan luoteja. Paljon.

    Nostokoukku

    Minkähän takia se mäntytukin laatu on huononemaan päin. Tukkikasoista on vaikea löytää yli 17 cm läpimittaista tukkia. Jos 23 cm rinnankorkeudelta olevat männiköt vedetään aukeaksi on laatupuuta turha odottaa.

    Gla Gla

    Ei se ainakaan johdu suurpetojen käytöstä hirvieläinten kannanhoitoon.

    Puuki

    Tukin ostajat ei maksa arvolisästä , siksi ei juuri kannata kasvattaa laadukasta tukkia ellei vie itse puuta ulkomaille suoraan.  Suurempien tukkien sahauskin on kannattavampaa kuin pienten ja arvonlisä on moninkertainen A-laadun tukilla verrattuna norm, B- tai C- luokan tukkiin.   Riittää kun tukki juuri ja juuri kelpaa laadultaan sahalle , sama hinta vaikka sahatavaran kuutiohinnoissa voi olla loppukäytössä satojen eurojen ero.     T2- männikössäkin kannattaa ainakin toistaiseksi jättää susipuut pystyyn kasvamaan muutamaksi vuodeksi koska niistä saa tukkia paljon nopeammin kuin viereisistä ohutoksaisista laatupuista joista tulisi parempaa tukkia mutta paljon hitaammin.

    Nostokoukku

    Mutta ylisuureen hirvikantaan varmaankin joku linkki löytyy.

    Puuki

    Joskus löytyy joskus ei.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Susien pyyntiluvat toistaiseksi kaikki peruttu?

    Ola_Pallonivel

    Ei kasvanut riistapomojen uskottavuus tänään, ei.

    suorittava porras suorittava porras

    Voitais sitten kokeeksi jättää hirviluvat hakematta ja antaa petojen hoitaa…ainakin tänä keväänä .

Esillä 10 vastausta, 221 - 230 (kaikkiaan 291)