Keskustelut Luonto Suurpetojen käyttö hirvieläinten kannanhoitoon

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 291)
  • Suurpetojen käyttö hirvieläinten kannanhoitoon

    Merkitty: 

    Sudet hyppäävät jokaiseen keskusteluketjuun, joten on syytä avata oma ketju suurpetoasioille.

    Yellowstonen kansallispuistossa on näyttöä, että sudet pystyvät palauttamaan luonnon tasapainon, kun jo kadonneet sudet tuotiin takaisin puistoon.

    Hallitsemattomaksi levinneen peurakannan paljaaksi järsimästä maastosta kärsinyt puisto alkoi toipua pikkuhiljaa, kun sudet saalistivat peuroja. Eheytyvä kasvillisuus houkutteli kansallispuistoon ruoan perässä runsaasti uusia nisäkkäitä, ja yhtäkkiä puistossa oli useita uusia eläinlajeja, monimuotoisuus kasvoi.

    Puistoon tuotujen susien vaikutus ei rajoitu pelkästään eläimiin, vaan se on vaikuttanut jo kahdessa vuosikymmenessä myös jokien kuntoon. Joenpenkereet tasoittuivat kasvillisuuden myötä, eroosio väheni, eivätkä penkereet romahda yhtä usein kuin aikaisemmin.

    Voidaanko Suomessa käyttää suurpetoja hirvieläinkannan hoitoon, mikäli metsästys syystä tai toisesta hiipuu, eikä sillä pystytä enää hallitsemaan eläinkantoja.

    Suomi ei kuitenkaan ole kansallispuisto. Ihmisten ja petojen yhteiselo Suomalaisessa kulttuurissa on ollut hankalaa.

  • Nostokoukku

    Mitenkäs se hoitamattomuus ? Kemerarahojakin jäänyt käyttämättä.

    Gla

    Otsikossa puhutaan suurpedoista, mutta hirvieläintuhojen vaikutusvalta on siirretty metsästysoikeuden haltijoilta muille. Myyrätuhoille ei voi muut mitään. Toki voidaan puhua pienpedoista, mutta sekään ei oikein osu otsikkoon.

    kim1

    Muutama päivä sitten näin tuoreet ilveksen jäljet omassa metsässä,ja käsittääkseni niitä on kohtuu hyvin meilläpäin…,väkisinkin ne vaikuttavat kantaa alentavasti..,ainakin peurojen osalta….

    En kyllä oikein ymmärrä vuodesta toiseen väitettä taimikoiden hoitamattomuudesta..,itseasiassa taitaa enemmin olla alueita kokonaan uudistamatta,kuin hoitamatta..
    Itselläkin on kokemusta kuinka hirvi turmelee taimikon…,siis täysin lehtipuista vapaan taimikon…

    En ihmettele yhtään vaikka joku väittäisi,että juuri siksi niitä taimituhoja on kun ei ole niitä hoitorästejä ,eikä sitä kautta ravintoa riittävästi hirvieläimille..

    Nostokoukku

    Valtakunnan metsien inventointi, VMI, antaa luotettavaa tietoa metsien tilasta. Ja näkyy ne hoitamattomuudet pitkin tienvarsia. Ilves on tehokas peurojen ja kauniiden vähentäjä, hirven kanssa se on avuton. Vaikka metsästäjä olenkin, en oikein ymmärrä ilveksen metsästystä. Pedoista susilaumalla on konstit rajoittaa hirvikantaa, mutta tuovat mukanaan muita ongelmia, aiheellisia ja aiheettomia pelkoihin perustuvia.

    Anton Chigurh

    ”…MYYRIIN HANKALAMPI VAIKUTTAA…”

    Kaivelee google scholarista esille: Population oscillations of boreal rodents: regulation by mustelid predators leads to chaos, ja siitä sivulla 234 olevan d-graafin. Siinä näkyy keskisessä suomessa myyrämäärä sataa (100) pyyntivuorokautta kohti 1972-1992. Itse olen tutkinut tuota samaa ilmiötä parikymmentä vuotta ja todennut, että tuo vuosien 1972-1980 myyrätaso voidaan helposti toistaa.

    Vuoteen 1980 asti myyrien pääkannanvakauttajaa kettua tapettiin vuosittain luokkaa kaksikymmentätuhatta (20000) yksilöä ja siitä eteenpäin tappotaso nostettiin nopeasti kuuteenkymmeneentuhanteen (60000) vuodessa. Tästä johtuvat myyrätuhot, joita ovat myös räjähdysmäisesti lisääntyneet ketuntappajien toimesta järjestetyt punkkivälitteiset myyrätaudit (borrelioosi, TBE…), kuten myös myyräkuume.

    Ja mitä sudet vaikuttavat hirvikantaan, niin asiaa työkseen tutkivat kertovat, että suomen luokkaa 200 sutta (joita vieläpä koko ajan häiritään) ottaa hirvikannan tuotosta viisi (5) prosenttia. Kun aktiivimetsästäjät (luokkaa 200000) teljetään tyrmään viideksi vuodeksi, niin suomesta ei löydy viittätuhatta hirveä, puhumattakaan pienemmistä sorkista. Avautuu mahdollisuus tuottaa helposti 200 miljoonaa kiintoa laadukasta puuta.

    suorittava porras

    Varovainen arvio siitä ,mitä seuraa hirvestäjien tyrmään laittamisesta viideksi vuodeksi on hirvikannan kolminkertaistuminen tuona aikana. Myyriin en ota kantaa.

    Kalle Kehveli

    Sudet ja karhut kymmenkertaistuu sinä aikana, joten anton oikeassa.

    jees h-valta

    Luontoa saisimme kunnioittaa enemmän ja sopeutua petojen lisääntyvään määrään ja todellakin antaa niiden lisääntyä. Ihmisen pitäisi sopeutua eikä sopeuttaa eläimiä ihmisen vaatimuksiin. Jatkuvasti kuulemme haavoitettujen susien viranomaispäätöksellä lopetuksista. Kun niitä ammuskellaan heti kun asutuksen lähellä edes nähdään. Yksinäiset uuden reviirin haeskelijat ammuskellaan heti raajarikoiksi. Hirvikanta vähentyy kun ympärivuotinen petojen koulinta niihin pääsee vauhtiin.

    Metsuri motokuski

    Voi tuota Jessen takinkääntöjä. Nyt ollaan niin luontoihmistä. Välillä hirvieläimistä on sellainen ongelma ettei millään mitään väliä. Kun nuo metsästäjätkään eivät saa ampumalla luonnon tasapainoa kohdalleen. Montakohan suurpetoa on Harjavallassa ammuttu viimeisen kymmenen vuoden aikana. Onkohan yhtään ?

    mehtäukko

    Laukalla menee Jessen hevonen!

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 291)