Keskustelut Luonto Suurpetojen käyttö hirvieläinten kannanhoitoon

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 291)
  • Suurpetojen käyttö hirvieläinten kannanhoitoon

    Merkitty: 

    Sudet hyppäävät jokaiseen keskusteluketjuun, joten on syytä avata oma ketju suurpetoasioille.

    Yellowstonen kansallispuistossa on näyttöä, että sudet pystyvät palauttamaan luonnon tasapainon, kun jo kadonneet sudet tuotiin takaisin puistoon.

    Hallitsemattomaksi levinneen peurakannan paljaaksi järsimästä maastosta kärsinyt puisto alkoi toipua pikkuhiljaa, kun sudet saalistivat peuroja. Eheytyvä kasvillisuus houkutteli kansallispuistoon ruoan perässä runsaasti uusia nisäkkäitä, ja yhtäkkiä puistossa oli useita uusia eläinlajeja, monimuotoisuus kasvoi.

    Puistoon tuotujen susien vaikutus ei rajoitu pelkästään eläimiin, vaan se on vaikuttanut jo kahdessa vuosikymmenessä myös jokien kuntoon. Joenpenkereet tasoittuivat kasvillisuuden myötä, eroosio väheni, eivätkä penkereet romahda yhtä usein kuin aikaisemmin.

    Voidaanko Suomessa käyttää suurpetoja hirvieläinkannan hoitoon, mikäli metsästys syystä tai toisesta hiipuu, eikä sillä pystytä enää hallitsemaan eläinkantoja.

    Suomi ei kuitenkaan ole kansallispuisto. Ihmisten ja petojen yhteiselo Suomalaisessa kulttuurissa on ollut hankalaa.

  • Gla Gla

    Linkit erillisissä viesteissä, ettei alusta hermostu. Mutta noiden tulkinnoissa pitää muistaa matka, jonka susi päivässä saattaa liikkua eli muutaman kymmenen kilsaa ja se, että metsäkeskuksen aineistoon päätyy vain pieni osa tuhoista.

    Gla Gla

    Jessen ajatus ei ole uusi:

    http://www.metsalehti.fi/keskustelut/aihe/petojen-houkuttelu-metsapalstalle/

    Nyt vaan täytyy Jessen alkaa metsästäjäksi, jotta saa hankittua haaskoja.

    ate

    Muutama omakohtainen kokemus / havainto pedoista ja niiden ”hyödyntämisestä” hirvikannan hoidossa.

    Susiparin/-lauman ilmaantuminen pitäjään on johtanut pikemminkin siihen, että hirvet laumaantuvat ja keskittyvät entistä enemmän ja pienemmälle alueelle. Pitäjätasolla tarkasteltuna hirvikanta saattaa olla hyvinkin tavoitehaarukassa, mutta toisella laidalla on tyhjiöitä ja toisella taas melkein tuplasti liikaa. Siinäpä sitä riittää ”hirvikokouksiin” porinaa, kun ruvetaan lupia jakamaan.

    Puuki yllä kyseli, että mikä elukka putsaa vanhoja kantoja paksustakin kaarnasta puhtaaksi?  Karhut ovat innokkaita kantojen putsaajia, sillä savotan jälkeen kantoihin kaarnan alle ilmestyy toukkia, jotka ovat karhujen mieleen todellisina ”proteenipatukoina”. Joskus jos saavat rauhassa olla, niin perkaavat isoltakin alalta kaikki kannot läpi illan/ yön kähmyssä ja päivät makoilevat jossain lähipusikossa.

    Pöljintä on perustaa oma haaska petojen houkuttelemiseksi palstalle hirven torjuntaan. Siinä samalla tulee helposti kouluttaneeksi yhden tai useamman karhun pihakarhuiksi tonkimaan roskiksia ja omenapuita.

     

     

     

    Planter Planter

    Vähäistä tutkimustietoakin löytyy, että sudet aiheuttaisivat ehkä uroshirvien laumaantumista:

    https://yle.fi/uutiset/3-10472200

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Planterin uutisessa sanottiin että koira ajoi sutta. Tämä lienee kuitenkin poikkeus, yleensä menee toisinpäin. Olen miettinyt miksi susi puuttuu Järvi-Suomesta lähes kokonaan mutta miksi? Estääkö iso vesistö tehokkaasti suden hirvenmetsästyksen? Hirvihän on hyvä uimari.

    Planter Planter

    Luonnonsuojeluliitolla on aika hurja näkemys Keski-Suomen tilanteesta.  Vesterisen&Houhalan mielipidekirjoituksessa taas todettiin petojen syöneen hirvien vasoja niin paljon, ettei Luken arvio pidä paikkaansa vaan, metsästys vaatii extraharkintaa.

    ”Erityisesti vasoista tuntuu olevan puutetta monin paikoin. Ei tarvitse olla kummoinen ennustaja, kun voi päätellä, mihin keväällä syntyneet vasat joutuvat. Petojen saaliiksi.”

    Olisiko totuus jossain ääripäiden välimaastossa, kuten yleensä?

    https://www.sll.fi/keski-suomi/luonto-ja-ymparisto/lajiensuojelu/susikin-mahtuu-maakunnan-metsiin/susi-riski-ja-vahinkovertailua-keski-suomessa/

    arto arto

    Annelille: Meillä aikoinaan sai metsästää 4 sutta niitä ajatettiin 2 ajokoiralla. Laumoja ajoi miehet.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Edit.

    arto: oho. Oliko ajokoirat kuitenkin suurempaa amerikkalaista mallia eli amerikankettukoira?

    Planterin linkistä hirvivahingoista asia joka usein unohtuu: ”valtiolle, yhtiöille ja yhteisöille ei korvauksia kuitenkaan makseta”. Näitä on 40 % maa-alasta. Tarkoittaa että ei-korvattavien lievien tuhojen lisäksi tulee vähintään tuon verran aliarviota, jos ajatellaan että hirvivahinkojen korvaukset kattavat kokonaan vakavat tuhot. Pitää siis laskea korvatut tuhot + 40 % lisää, niin pääsee lähelle todellista vakavien tuhojen määrää, olettaen että tuhoriski on sama yksityisten mailla ja muualla.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Siellä arton seudullahan ei ole hirviä, sudet ovat tappaneet (ja syöneet) ne.

    Puuki

    Sammaa mieltä ”aten” kanssa susista ja karhuista.   Karhuhan se kantoja puhdistaa . ei esim. tikka tee semmosia jälkiä .   Oikeastaan olin melkein varma että karhu oli ollut astialla. (Toinen ve. olisi ehkä ahma. ) On ollut joskus ennenkin noita kannon putsauksia, ja sen jälkeen löytynyt karhun paskoja metsästä lähettyviltä.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 291)