Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

Esillä 10 vastausta, 971 - 980 (kaikkiaan 2,676)
  • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

    Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

    Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

    Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

    Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

    Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

  • Gla Gla

    Peurakannan leikkaamisessa on sellainen työ, ettei lopu ihan heti. Kymmenessä vuodessa saadaan ehkä kasvu pysäytettyä, jos näin halutaan. Hirvetkään ei kannan puolittamisesta lopu, niitä riittää jatkossakin metsästettäväksi. Susijahtiin on tulijoita, vaikka eläimiä on murto-osa sorkkaeläimistä. Ja onhan silti paljon muutakin riistaa, kuten jänikset, rusakot, kyyhkyt ja supikoirat. Kohta varmaan hanhetkin. Jos joku vuosi menee ilman saalista, ainahan voi radalla käydä. Mitä 60-luvulla tehtiin, kun asuttiin maalla, hirviä oli 15000 ja peuroja ei juuri yhtään?

    vmt

    Toki on hommaa joillain alueilla. Mutta ei ollenkaan joka paikassa. Eikä se peurakanta joka paikassa tuolleen kasva, vaikka kuinka ruokittaisiin. Isompi vaikutus on sillä, millaisia talvet on missäkin päin maata. Siellähän se peurakanta on suurin, missä talvet ovat leudoimpia.

    Leviämiseen taas mielestäni vaikuttaa myös moottoritiet. Itse tiedän tarkkaan parin alueen peuratilanteen. Kummatkin alueet sijaitsevat noin 50 km Helsinkistä noin pohjoiseen. Toinen on 3:s tien juuri länsipuolella ja toinen 4:s tien juuri itäpuolella. Tuolla lännemmässä sijaitsevalla alueella on ainakin kolminkertainen peurakanta. Mielestäni tuon selittää se, että tihentymäalueilta vaeltelee peuroja väljemmille alueille, mutta moottoriteihin tuo matkanteko hidastuu aika paljon.

     

    Silloin -60-luvulla se hirvenmetsästys oli aika erilaista. Pääosa metsästäjistä asui metsästysalueella (eli maaseudulla) ja sai elantonsa maanviljelystä. Syksyllä kun peltohommat oli jo tehtynä, niin oli mahdollista lähteä vaikka sitä yhtä yhtä lupahirveä heti, kun jäljet havaittiin. Nykymaailmassa jahdit on kyllä paljolti sovittava etukäteen, kun asuinpaikat ja työt on isolla osallla metsästäjistä jotain muuta kuin aiemmin. Ja sovittuna aikana ei sitten hirviä ole alueella, niin niitä ei sitten saaliiksikaan saada. Vuosittain näkee kyllä sen ilmiön, kuinka porukka harvenee, kun joulukuussa sitä viimeistä vasaa jahdataan ja niistä ei alueella mitään havaintoja edes ole. Sama ilmiö tulee varmasti, jos hirvijahti on koko kauden samanlaista.

     

    Sitä hirvien alueellista keskittymistä kun ei voi välttää. Talvilaitumille niitä kerääntyy aina johonkin ja talven tulosta riippuu, miten se osuu metsästysaikaan. Nyt jos sitten talvilaitumille, sen alueiden maanomistajien mielestä, kanta pitäisi saada vaikka sinne 3 yksilöä/1000 ha, niin se tarkoittaisi monilta ympäröiviltä alueilta elukoiden ampumista yhettömiin.

    Ja miten sen 100 ha omistajan mielipide huomioidaan, kun hänen mielestään kanta on edelleen 50 hirveä / 1000 ha, kun hänenkin taimikossaan oli 5 hirveä. Eli ainakin 47 niistä pitäisi ampua heti pois.

    Visakallo Visakallo

    Sepä ei naurata kyllä ketään, jos siellä taimikossa on vuodesta toiseen viisi hirveä ja monesti enemmänkin.

    Haba Haba

    No meitä muita se naurattaa hyvinkin paljon. Mihinkähän se sitten mahtaa johtaa?

    vmt

    Ja entä jos sen isomman alueen kanta on vaikka sen 3 / 1000 ha, mutta vaikka sen talvilaiduntamisen takia ne seutukunnan ainoat hirvet on siinä taimikossa? Pitäiskö ne ampua pois kaikki pois?

    Yhden metsänomistajan kannalta on toki harmi, jos ne vahingot keskittyy juuri siihen, mutta ei sen perusteella koko luonnon eläinkantaa voi päättää tapettavaksi. Se viimeinen hirvikin kun söisi jonkun taimikossa… Ja edelleen sitä varten maksetaan korvauksia vahingoista, vaikka niissä se omavastuu onkin. Ja korvauksia maksetaan vain siksi, että hirvi ja vhp on pyyntiluvan alaisia lajeja, eli valtio vaikuttaa niiden kannan säätelyyn, vaikka ei niitä omistakaan. Metsäkaurisvahinkojen korvattavuushan poistui, kun pyyntiluvatkin poistui.

    Visakallo Visakallo

    Eipä siinä Habakaan nauraisi yhtään, jos olisi yhtä paljon metsiään hoitanut kuin minäkin. Mutta mitäpä sitä Habalta sitten odottaisi, kun ei ole mitään mistä vaatia. vmt:n kirjoituksissa kuvastaa taasen vahva metsästyksenharrastajan näkemys.

    vmt

    Kyllä Visakallo olet oikeassa. Muista kuitenkin, että minullakin on metsiä eri puolella Suomea ja niitä myös itse hoidan mahdollisuuksien mukaan. Loput töistä sitten ostettava.

    Tuon harrastuksen kautta voisin väittää, että luonto on tullut tutuksi muutenkin, kuin vain puuntuotannon kautta ja se myös, että että luonnon ehdoilla se puuntuotanto kuitenkin lopulta aina tapahtuu. Ei ole niin kauhean yksinkertaisia asioita ne, kun ihminen muuttaa jotain asiaa luonnossa. Siitä seuraa aina muitakin muutoksia..

     

    Olen kirjoittanut välillä kärkevästikin näistä asioista, mutta se johtuu vain siitä, kun metsästäjiä syytetään hirvieläinkantojen kasvattamisesta. Se asia ei ole ollenkaan niin yksioikoinen. Minkään eturyhmän mukaan ei yksinään voida mennä, vaan päätökset on aina kompromisseja. Niin taloudellisesti kuin toimintaedellysten osalta.

     

    Jos aatellaan, että kaikki osapuolet riitautuisivat täysin, nykyisen kaltainen hirvieläinten metsästys loppuisi. Siinä häviäisi kaikki, niin metsästäjät, maanomistajat kuin eläinkannatkin.

     

    Mielellään näistä asioista keskustelee, jos se syyttely voidaan pitää poissa ja puhua ihan niistä asioista.

    Visakallo Visakallo

    Minä en vain ymmärrä sitä, miksi jotkut hirvenmetsästäjät valittavat metsästyksen työläyttä, ja että tämän takia metsästäjien rivit harvenevat. Eikö siinä tapauksessa olisi kaikkien kannalta järkevämpää, että hirvikanta olisi nykyistä pienempi?

    kim1

    Meilläpäin metsästäjät ovat tehneet useamman metsätilakaupan parinvuoden aikana…,erityisen haluttuja kohteita ovat olleet taimikko vastaiset metsät ,ne kun on kuusikoita ..jopa hakkuuaukeat kiinnostavat vaikkei niitä ole vielä lakimääräisesti ole vielä keritty  uudistaa..,elikkä metsästäjät eivät osta metsää…,vaan itseasiassa hehtaareja…,ovatko he nimenomaan niitä maanomistajia joiden ääntä kuunnellaan…p.s.jos itse satsaisin johonkin harrastukseen satojatuhansia euroja niin tietysti toivoisin että voisin harrastaa kyseistä lajia 100 lasissa maailman tappiin asti…

    kim1

    Visakallo:potentiaaliahan on metsästäjillä niin paljon että 2vuodessa voitaisiin hirvieläimet ampua lähes olemattomiin…,jos vain olisi tahtotila  senkaltainen…

Esillä 10 vastausta, 971 - 980 (kaikkiaan 2,676)