Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

Esillä 10 vastausta, 951 - 960 (kaikkiaan 2,677)
  • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

    Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

    Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

    Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

    Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

    Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

  • puunhalaaja

    Suorittava ja metsuri motokuski eivät nyt edelleenkään hahmota mistä tein valituksen: en ole puhunut mitään sellaista, että minun pitäisi nähdä viranomaisille kuuluvia tietoja. Satunnainen metsästäjä ei ole viranomainen!

    Vielä kerran: viranomaisen meidän kaikkien rahoilla tuottama tieto on rajattu harrasteryhmän jäsenille. Ainoa kriteeri jota katsotaan, on jäsenyys. Harrasteryhmä lisäksi päättää vapaasti jäsenensä.

    Olen kysynyt oikeusasiamieheltä miten tämä järjestely sopii yhteen kansalaisten tasa-arvoisuuden kanssa.

    suorittava porras suorittava porras

    Tiedoksi vain , että kaikki kerätty tieto ei ole jokaisen jäsenen luettavissa. Tietoa ei jaella uteliaalle naapurin Kallelle naapurin Villen metsätuhoista tai ajamasta hirvieläinkolarista. Yksityiskohtaista tietoa yksittäistspauksista ei anneta edes vastaavia vahinkoja tarkastavien virkamiesten kesken tietosuojasyistä.

    Tärkeintä päätöstentekoa ajatellen on hahmottaa kokonaisuus. Riittävän pohjan päätöksille antaa alueellinen vahinkotietojen yhteenveto ,joka on kaikkien lukutaitoisten saatavilla.

    Mitä tulee Visakallon esittämiin uskottavuusongelmiin , ei ole tainnut tulla mieleen , mitä hirviluvista päättävät virkamiehet ajattelivat vajaa vuosikymmen sitten ,kun Visakallo ja Korpituvan Taneli kilvan julistivat ,että pyyntilupia ei myönnetä tarpeeksi. Samaan aikaan hirvikanta oli sen hetkisen tiedon mukaan saatu puolitettua, muutamalla paikkakunnalla hirvi oli rauhoitettu kokonaan ja esim. Kauhajoella hädin tuskin puolet tarjotuista pyyntiluvista käytettiin. Omalla paikkakunnalla ei yksikään 13 hirviseurueesta ollut tyytymätön lupamääriin. Kaikki olivat kyseiseen aikaan sitä mieltä ,että hirvikantaa on kasvatettava. Nyt nähdään ,kuinka kävi…valituksista huolimatta. Jos valitetaan väärään aikaan ,menetetään uskottavuus.

    Vahingoista on turha valittaa ,jos niitä ei saateta päättäjien tietoon.Yhteydenotto  asian tiimoilta paikalliseen metsästysyhdistykseen ajaa saman asian eikä maksa mitään.

    puunhalaaja

    Tiedoksi vain , että kaikki kerätty tieto ei ole jokaisen jäsenen luettavissa. 

    Totta, minulle riittääkin, että saan samat tiedot kuin satunnainen metsästäjä saa johonkin tiettyyn seuraan kuulumalla. Tässä vielä muistin virkistyksenä mitä tietoja on jaossa: https://riista.fi/blogi/ennenakematonta-tietoa-valkohantapeurasaaliista/

    Gla Gla

    Miksi suorittava edelleen jaksat toistella väitettä hirvikannan puolittamisesta? Vuosituhannen vaihteen hirvikanta karkasi totaalisesti käsistä, joten luonnollisesti sitä piti leikata. Tiedä sitten, mikä on lopullinen totuus vuoden 2012 hirvikannasta (onko edes puolittunut huippuvuoden tilanteesta), mutta kovasti sen jälkeen kanta on kasvanut. Tämä siis osoittaa sen, että kaatolupajärjestelmää käytetäään hirvikannan pitämisessä n. 100 000 yksilön suuruusluokassa ja halua leikata kantaa metsätalouden, liikenteen ja ympäristön kannalta kestävälle tasolle ei ole. Tälläkin hetkellä kanta pidetään vain noin kolmanneksen alempana kuin huippuvuosina, joten puheet puolittamisesta voidaan jo unohtaa. Jos kanta alimmillaan oli suorittavan mainitsema 0,5 x huippuvuoden kanta eli 70 000, on se kasvanut liki neljänneksellä sen jälkeen! Tämä siis olettaen, että kantaa ennen kuluvaa metsästyskautta ei takaisinlaskennassa hilata ylöspäin.

     

     

    suorittava porras suorittava porras

    Tavoitteet löytyvät kirjattuna  valtakunnan tasolla 1-3 hirveä /1000ha. Se miksi kaikkialla ei olla tavoitteeseen päästy ,kannattaa selvittää siellä ,missä poikkeamaa on . Virkahenkilöt ovat aika voimattomia tilanteissa ,joissa liipasinta ei haluta tai kyetä painamaan. Lääkkeetkin tilanteen korjaamiseksi ovat näissä tapauksissa aika erilaiset.

    Gla Gla

    Tavoitetason määrittelyn ovatkin tehneet metsästät yhdessä riistahallinnon kanssa. Sehän se ongelman ydin on, kun sidosryhmien mielipiteestä ei niin ole ollut väliä. Liipasimen painamisherkkyyden puute on huomattavasti pienempi ongelma, mutta sitä jaksat korostaa. Miksi?

    Olisit muuten kirjoittanut, että tavoitetaso on n. 1-6 / 1000 ha.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Olisi kiva kuulla mielipiteitä alueilta, kun tilanne on aivan erilainen lounaisessa, keskisessä ja pohjoisessa osassa maata. Mitkä ovat hirvieläinten kannanhoidon tavoitteet eri alueilla?

    suorittava porras suorittava porras

    Unohtui mainita ,että laskennallinen tavoite saavutetaan lupien  käyttöasteilla 85-90%. Värkeissä on varaa leikatakin kantaa ,jos on tarvetta ,ja halua ja kykyä riittää. Omalla paikkakunnalla on metsästäjien hakemien lupien päälle 20%:n potti odottamassa ottajaansa. Käytännössä osa haetuistakin luvista on jäänyt joillakin seurueilla käyttämättä.  Eletään tilanteen mukaan eikä sen ,mitä lehdissä lukee.

    Metsuri motokuski

    Nuo hirvitavoitteet on päätetty yhdessä ja siinä on myös ollut metsänomistajien sidosryhmät. Turha väittää muuta.

    Tuo tavoitekanta on pääosin suomessa 1-3 välillä. Lapissa taitaa olla 1,5.

    Jos puunhalajaa ihmetyttää meidän kriitiikki valituksiin niin tuokin asia olisi selvinnyt kun olisi katsonut metsään.fi sivulta oman tilan suojelut. Tai jos ei sillä tavalla niin kysyy metsäkeskuksesta. Nuo suojelukohteet on merkitty metsäkeskuksen tietokantaan niin lintujen, nisäkkäiden kuin kasvienkin osalta.

    Gla Gla

    En mitä muuta väittänytkään. Sidosryhmiä on kuultu, mutta heidän näkemyksilleen ei ole annettu arvoa. Jos olisi, tavoitekanta olisi puolet nykyisestä. Ja kun suorittavan hokeman mukaan lupakäytäntö on se, jolla kantaa ohjataan ja jolla saadaan seuroille velvoittava vaikutus, saataisiin 85% käyttöasteellakin kanta oikealle tasolle aivan kuten tälläkin hetkellä on suurelta osin saatu.

     

Esillä 10 vastausta, 951 - 960 (kaikkiaan 2,677)