Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

Esillä 10 vastausta, 2,611 - 2,620 (kaikkiaan 2,676)
  • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

    Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

    Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

    Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

    Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

    Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

  • puunhalaaja

    Vielä kun saisi jotenkin ratkaistua ihmisten ja kasvavan petokannan rinnakkaiselon ongelmat.

    Tuo mitä Anneli sanoo on kyllä kovin ajankohtainen asia. On erinomaisen mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu, jos peurakanta oikeasti tippuu selvästi. Susireviirit ovat muodostuneet superpieniksi peurojen takia. Vähenevät sorkkaeläimet hakevat turvaa ihmisten nurkista ja nälkäiset pedot tulee perässä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kuusipeura on samalla lailla vieraslaji kuin valkohäntäpeurakin. Eläintieteellisesti oikeampi uusi riistalaji meille olisi naapureissamme Ruotsissa ja Virossa esiintyvä saksanhirvi eli isokauris. Saisi riistakäristykset kotimaasta, ei tarvitsisi Uudesta Seelannista tuoda.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Isokauris

    Gla Gla

    Minulle riittäisi metsäkauris.

    Varsi

    Vuonna 2021 metsästettiin lähes 74 000 valkohäntää, kuluvalla kaudella taidetaan jäädä alle 40 000. On täysin selvää että alkaa Susi poloisilta ruoka loppumaan monin paikoin, ei auta kuin matkata kohti kehä kolmosta. Itse metsästän ja myös välillä saan kärsiä hirvieläin tuhoista. Kesällä istuin naama valkoisena kannon nokassa ja katselin omaa taimikkoa, hirvet oli tuonneet 17ha alueen. Ainakin ensiharvennus tulo jää saamatta. Voi mennä loputkin tämän talven aikana. No, tällä alueella sekä metsänomistajat että seuran metsästäjät vaatinut lupamäärien kasvattamista, ei ole tullut. Joskus sitä kuitenkin miettii, että emme voi siitä lähteä, että luonto varoineen kuuluisi pelkästään kaksi jalkaisille. Joku taisi viitata artikkeliin, Virossa metsästäjä maksaa vahingot. Näin tapahtuu aniharvoin. Siellä kyllä määrätään minimi kaatomäärät ja jos sen täyttää, harvemmin korvauksia maksetaan. Saarenmaalla ammutaan noin 30 sorkkaeläintä tuhatta hehtaaria kohden. Sika ja saksanhirvikanta kuitenkin nousu suunnassa. Mantereella sudet ja ilvekset pitäneet huolen siitä, ettei kuluvalle kaudelle asetettu kauriille metsästys tavoitteita.

    Nostokoukku

    Tietääkseni kukaan ei voi perustaa ruokintapaikkaa ilman maanomistajan lupaa. Uusien eläinlajien istutuksiin tarvitaan maanomistajan lupa. Maanomistajat ovat riistan ”ylituotannossa” vahvasti mukana. Riistahallinto ohjaa metsästystä lupapolitiikalla, se on se ohje, jossa on tavoitteet mukana, jota puunhalaaja kaipailee. Tavoite ei aina toteudu, koska maanomistaja-metsästäjät eivät joka vuosi jaksa, ehdi, viitsi tai halua harventaa kantaa tarpeeksi. Harvalle peurakytiksessä jatkuvasti istuminen on elämäntehtävä, joskus voi olla muutakin tekemistä. 90% kun peuroista ammutaan kyttäyspyyntinä. Muuten olen Glan kanssa samaa mieltä, minulle riittäisi kauris, sopivan harvana kantana.

    Metät kunnossa!

    Koukku oikeassa… Me ammuttiin omat hirviluvat ja pankistakin muutama. Mutta silti liikaa juoksee edelleen alueella. Peurahomma toki kesken.

    Numppi

    https://riista.fi/valkohantapeurasaalis-laski-edelleen-varsinais-suomessa/
    Näin Varsinais-Suomessa. Saalismäärät laskussa. Metsästäjien arvion mukaan kanta edelleen 10% laskussa. Kolarit kuitenkin kasvussa. Jokin tässä yhtälössä ei täsmää.  Myönnetyistä pyyntiluvista käytetty 67%. Kuitenkin tavoite saavutettu riistaneuvoston mukaan. Eli on hyväksyttävää, että pelkästään Varsinais-Suomessa sattuu yli 2000 kolaria vuodessa, yli 5 per päivä. Nämä näkyvät kaikkien vakuutusmaksuissa.

    Gla Gla

    Lupia on myönnetty niin paljon, ettei käyttöaste ole kiinnostava luku. Maisemaa katsoessa kuitenkin huomaa, että peurat ovat vähentyneet. Kolarien määrään en keksi muuta selitystä kuin kasvaneen petokannan, joka pitää peurat liikkeessä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Lieneekö tänä talvena kyttäys ruokintapaikoilta ollut tehotonta kun lunta on ollut vähän etelärannikolla?

    Numppi

    Ennemminkin maisemaa katsellesssa päivittäin tuolla ajellessa havainnot peuroista lisääntyneet. Isoja parinkymmenen laumoja näkee viikoittain teiden varressa pelloilla. Kannan raportoitiin laskuun en usko. Viime vuonna jo elokuussa oli juttu, jossa metsästäjät kehuivat kannan olevan laskussa. Perusteena oli, että kolareita sattunut tammi-elokuulla vuotta aiempaa vähemmän. Todellisuudessa se pahin aika alkaa vasta loppuvuodesta ja niin meni tänäkin vuonna, että lopulta kolarit kasvoivat.

    https://riista.fi/suomen-riistakeskus-on-huolissaan-varsinais-suomen-epavarmasta-valkohantapeuratilanteesta/
    Tuo vuodelta 2022. Tehottomuuteen lienee muut syyt, kuin lumeton talvi. Tuolloin oli kunnon talvi ja silloinkin piti vähän patistaa pitämään kantaa kurissa.  Onneksi sentään sudet pitävät kantaa hieman aisoissa. Täällä metsästäjien hinku keskittynyt niihin vaikkei peurakantaakaan saada riittävän alas. Peuroista on tavallisille ihmisille ja vakuutusyhtiöille huomattavasti enemmän harmia kuin susista. Työkaveri otti viime viikolla yhteen peuran kanssa ja siellä Audi lepää useamman viikon korjaamolla. Tuttavapiiristä taitaa jo valtaosa ajanut ainakin yhden peurakolarin. Osa useampia. Kertoo sekin jotain kannasta.

Esillä 10 vastausta, 2,611 - 2,620 (kaikkiaan 2,676)