Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

Esillä 10 vastausta, 2,591 - 2,600 (kaikkiaan 2,616)
  • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

    Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

    Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

    Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

    Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

    Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

  • suorittava porras suorittava porras

    …niin mainitsin aloittaneeni  metsästyksen keskimääräistä isomman tilan omistuksen turvin. Motokuskina tai metsätyöläisenä polku sorkkaeläinen pyyntiin olisi ollut paljon pidempi ja kivisempi. Olisi todennäköisesti jäänyt väliin koko homma.

    Tuo valkohäntien pyynti oli pääasiassa suurtilallisten käsissä kannan räjähtämiseen saakka  varsinaisilla valkohäntien esiintymisslueilla. Täällä keskemmällä maata suhtautuminen valkohäntiin oli pitkään epäilevää ja nuivaa. Ei ollut kiinnostava kohde ja maistui eräiden mielestä pahalta.

    Oma suhtautumiseni poikkesi valtavirrasta . Rikotut mansikkamaan muovit, syödyt taimet ja etukäteen listitty porkkanoiden varsisto toi hieman syntisiä ajatuksia mieleen. ”Tasasin puntit” kuitenkin laillisin keinoin ampumalla epäröimättä kutsumattomat nelijalkaiset niiden eksyttyä metsästyskaudella sopivasti tilani pellolla ampumahollille. Saman kohtalon kokivat vastaavaan tilanteeseen joutuneet hirvet. Prosessi jatkui tarvittaessa tilan rajojen ulkopuolellakin , jos koira sattui saattelemaan hirven vähän kauemmas.

    Nostokoukku

    Meillä kukaan ei kaipaa valkohäntiä yhtään enempää kuin niitä nyt on, ja niitä on vähän. Kukaan ei tietääkseni harrasta talviruokintaa. Metsästysaikaista houkutteluruokintaa harrastaa pari seuraa, joiden mailla peurat pääasiassa ovat, sekä yksi yksinäinen vanha mohikaani joka kyttäilee tekemältään riistapellolta harvakseltaan peuroja. Talviruokinnan puute saattoi viime talvena kaataa merkittävimmän määrän peuroja. Riistakeskukselta tuli tosin tälle kaudelle kehoitus pyrkiä ampumaan  yhtä paljon vasoja kuin aikuisia. Saalis kun on ollut tähän asti aikuisvoittoinen. Vasoja ampumalla kanta ei laske. Oliko sitten riistakeskuksen ohjeistuksessa takana kannan kasvattaminen? Sitä en tiedä, mutta tuskimpa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Periaatteessa kanta laskee tehokkaasti, jos poistetaan naaraspuolisia yksilöitä, vasoja tai aikuisia.

    Gla Gla

    ”Tuo valkohäntien pyynti oli pääasiassa suurtilallisten käsissä kannan räjähtämiseen saakka  varsinaisilla valkohäntien esiintymisslueilla.”

    Samanlainen koko kansan harrastus se oli ennen 2010 kuin sen jälkeenkin.

     

    mettämiäs

    ”On myös maanomistajariistaa, voit tappaa sian omilta mailtasi milloin vain. Kuinka kävi? Nyt sikakanta on kaksinkertaistunut.”

    Villisikakeskustelu ei suoranaisesti kuulu tähän osioon, mutta sivuaa siinä mielessä, että Nostokoukku otti esille vapaan metsästyksen (”maanomistajariista”) vaikutuksen riistakantoihin villisikaan liittyvän ”esimerkin” avulla. Ensinnäkin villisian metsästyksessä vaaditaan normaalit metsästykseen kuuluvat luvat (metsästyskortti, metsästysoikeus alueella yms.) toisin kuin esim. minkin pyyntiin, jossa metsästyskorttia ei vaadita (minkki alkaa siis olla lähellä ”maanomistajariistaa”). Koukun mukaan villisikakanta on kaksinkertaistunut, mutta ainakin Luken kanta-arvion mukaan v. 2016 kanta oli n. 2600 kpl ja v. 2023 n. 2000 kpl eli mahdollisesta kanta-arvion epätarkkuudesta huolimatta eihän se kanta näytä em. jaksolla ainakaan kaksinkertaistuneen. Eli mielestäni villisian kantakehitystä ei kannata ottaa ”tarkasteluun/vertailuun” mietittäessä valkohäntien kannanhoitoon liittyviä toimenpiteitä. Minua vähän hätäisempi voisi vielä lopuksi todeta, että hoitakaa te siellä lännessä valkohännät, kaakon kulman ja Itä-Uudenmaan metsästäjät hoitavat sikakannan.

    Gla Gla

    Suurpetokeskustelusta:

    ”Jos ei ole lunta, kyttäysjahti käy työlääksi. Jo sen vuoksi, että peura ei aina putoa niille jalansijoilleen. Jäljityksessä on silloin koira välttämätön. Tästä on kokemusta tältäkin syksyltä. Kaveri ampui hämärissä kahta kaurista pienellä pellolla. Hyvistä osumista huolimatta loikkivat tiheään taimikkoon.”

    Metsästäjän pitää tunnistaa riski, että peura juoksee jopa 50-100 m. Kyttäyspaikka ei aivan optimaalinen ole, jos vieressä on taimikko, josta kuollutta peuraa ei löydä.

    Annelin lämpökamerakaan ei auta, kun eläin jää sopivasti katveeseen.

    ”Monikaan työssä käyvä ei ole kiinnostunut pimeässä ja hämärässä tapahtuvasta jahdista lisätöineen. En minäkään ,vaikka olen eläkkeellä. Päivän valossa koiran avulla jahti on paljon mielekkäämpää. Veikkaan ,että peliväsymys hirvijahdin jälkeen vaivaa muitakin . Yökökkiminen ei kiinnosta.”

    Yökökkiminen on ongelma vain alkukaudesta, jolloin hämärä tulee klo 8. Silloin ammutun peuran käsittely vie aikaa sen verran, ettei aamulla ole kiva lähteä töihin. Tosin viikonloppunahan työssä käyvät metsästävät ja tosimiehillä kestää laittaa peura orteen 20 minuuttia. Sen mitä olen maisemia katsellut, tähän aikaan pitää olla kyttäämässä ennen kolmea ja se taas onnistuu vain kaikkein nopeimmilta, eli niiltä, jotka pääsevät töistä puoli neljä ja ovat kotona jo puoli kolme.

    Tähän aikaan vuodesta pimeä tulee puoli viisi, joten yötöitä ei ole tarve harrastaa. Lumien jälkeen mahdollisuudet paranee, silloin voi kytätä ympäri vuorokauden. Mutta jos ei kiinnosta, eihän sille mitään voi.

    Gla Gla

    Edelleen:

    ”Hyvin on kannan hallinnassa onnistuttu viimeisen 15  vuoden ajan. Ilmeisesti on kantaa hieman ”suojeltu”.”

    Niin on, mutta kun mennään eteenpäin, kannattaa jättää taustapeiliin vilkuilu vähemmälle. Kukapa meistä ei olisi tehnyt virheitä vaikka taimikon hoidossa. Ei silti täällä kyseenalaisteta taimikoiden hoitoa.

     

    Numppi

    Kun nyt tykkäät taimikonhoitoon verrata. Jos taimikonhoidon jälkeen jäävän puuston runkoluku on nelinkertaistunut 15 vuodessa, niin uskon, että asiaa täällä kyseenalaistetaan.
    Tervetuloa 2020-luvulle. Kyseenalaistaminen on nykyajan tärkeimpiä työelämän taitoja. Muutoin mikään ei muutu. Virheistä pitäisi oppia, mutta ei tilastojen valossa ilmeisesti olla opittu.

    Gla Gla

    Ei nyt ole epäselvyyttä siitä, oliko peurojen kannan kehitys onnistunut vai jotain muuta. Taimikon hoidon virheistähän minä puhuinkin vai jäikö se jotenkin epäselväksi.

    Nyt katsotaan eteenpäin ja yritetään saavuttaa tavoitteeksi asetettu kanta.

     

    Numppi

    Mikä on tavoitteeksi asetettu kanta? Siis se, jonka metsästäjät itse arvioivat ja myös päättävät?

Esillä 10 vastausta, 2,591 - 2,600 (kaikkiaan 2,616)