Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

Esillä 10 vastausta, 2,521 - 2,530 (kaikkiaan 2,595)
  • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

    Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

    Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

    Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

    Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

    Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

  • Anton Chigurh

    Kuuluisa kylmätutkija olliveelounasmaa sanoi aikoinaan että tutkimuksen nimellä kulkevasta vain 0,1 prosentilla on pysyvää arvoa. Niihin arvottomiin (99,9 prosenttia tutkijan nimellä esiintyvistä) kuuluvat myös huijarit.

    Google scholarista löytyy vielä yksi pysyväarvoinen tutkimus: Deer, predators, and the emergence of Lyme disease

     

    reservuaari-indeksi

    Hmm. Olenkin tainnut joskus nähdä nuo prossat. Saattaisko välillä lipsahtaa sitten vähän toiston puolelle, esikuvasi virtsiksen tapaan.

    Ne 99,9 prosentin virheellisyydet on ”helposti” kumottavissa, jos resurssit vaan riittää. Siitä se taisi olla silloin ja taitaa olla vieläkin assilla ja accilla kiinni. Möykkää oli, muttei oikein muuta.

    Leena

    Gla

    Ressuhan on intoutunut hurjaan vauhtiin, monta viestiä ja vielä saman päivän aikana. Metsästyskauden alkuko tämän on saanut aikaan. Huh huh, nyt täytyy pitää lippiksestä kiinni, mitä tästä vielä kehittyykään.

    Mm: ’Peura-asiasta olen samaa mieltä ja liekö edes ongelma kunhan kanta vain saadaan sopivaksi.  Mutta siitä onkin sitten eri näkemyksiä jopa paikallisesti.”

    Mikä on mielestäsi sopiva kanta ja millaiseen hirvi- ja kauriskantaan se tulisi lisänä?

     

    Visakallo

    Reva-Leena taitaa olla vähän kuin liito-orava, eli päivänvaloa kaihtavaa lajia, kun piti lähes koko valoisan kesäajan hiljaiseloa, mutta alkoi aktivoitua uudestaan loppukesällä iltojen pimetessä. Kokeilin kesällä pari kertaa härnätä Leenaa ulos pimeästä pesäkolostaan tänne muiden joukkoon, siinä kuitenkaan onnistumatta. Nyt ei tarvitse enää härnätä, Leena on taas ihan elementissään.

    Metsuri motokuski

    GLA. Minun mielipiteellä ei tietenkään ole vaikutusta sorkkaeläinten määrään. Kun kerta kysyit niin meillä täällä on viiden peuran kaatolupa. Toisessa seurassa jossa olen niin on kahden. Siitä voit varmaan aavistaa että täällä vhp ei ole ongelma.  Nämä samat kaatolupamäärät ovat olleet 2000 luvun alusta saakka. Se mikä kanta on sopiva varsinais-suomessa on tietenkin paikallisesti päätettävä.

    Hirvien osalta meillä on seitsemän hirven kaatolupa. Toisessa seurassa jossa en ole mukana mutta seuran jäsen niin on yhdeksän. Sen voin todeta että yhtään suurempi hirvikanta meidän alueella ei tarvitse olla. Jopa vähempikin riittää. Kaatoprosentit ovat olleet noin 80 % pinnassa. Joka on suosituksen mukainen.  Toissa vuonna ammuimme kaikki kun elukoita oli hyvin.

    Näillä hirvimäärärillä joita noilla kahdella seuralla on niin vahingot ovat olemattomat.  Näyttää että luonto ja metsätalous kestää hyvin nykyisen hirvimäärän. Se mikä muualla on tilanne niin on tietenkin paikallisesti päätettävä. On luonnollista että en voi sanoa mikä sorkkaeläinkanta on sopiva mihinkäkin alueelle.

    suorittava porras

    Samat on ajatukset ja kokemukset

    Gla

    En tiedä, millaisille pinta-aloille kaatolupanne on annettu. Täällä on kaatolupia n. 30 kpl/1000 ha. Vaikuttaa siltä, että puhutaan aivan eri suuruusluokista ja siksi tietenkään mielipidettä peuraongelmasta ei voi olla.

    Ongelma tietysti poistuu, kun kanta saadaan sopivaksi. Tuossa näkemyksessä on vain ongelmana se, mikä koetaan ongelmaksi, mikä ei ja kenen mielestä eli onko tarvetta muutoksille kannan koossa.

    Metsuri motokuski

    Tässä seurassa jossa on viiden peura lupa niin pinta-ala on noin 5400 ha. Toisessa seurassa jossa myös metsästän hirveä on pinta-ala 3630 ha.

    Olen samaa mieltä että ongelma on suhteellinen käsitys ja monelle asia on ongelma toiselle ei. Siitä olen myös melko vakuuttunut että varsinais-suomen vhp ongelma ei ylety koko suomeen.  Sen vuoksi ei voida yhtenäistää koko ongelmaa. Sama tilanne on myös kaikkien muiden eläinten määrien suhteen. Hyvin helposti vain paikallinen tilanne käsitetään koko valtakunnalliseksi tilanteeksi.

    suorittava porras

    Viime vuonna lupia/vhp/44 000ha 80 ,joista käytettiin 22,5. Vuonna 2024 lupamäärä 70.

    ….eli ei ongelmia sorkkaeläinten suhteen…

    Gla

    Noilla luvuilla ei tosiaan ongelmaa ole, mutta en myöskään tiedä kenenkään yleistäneen ongelman koskevan koko maata.

     

Esillä 10 vastausta, 2,521 - 2,530 (kaikkiaan 2,595)