Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

Esillä 10 vastausta, 2,511 - 2,520 (kaikkiaan 2,595)
  • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

    Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

    Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

    Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

    Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

    Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

  • Gla

    Ihan turhaan Mm täällä rähjää. Tietysti punkit ovat monen tekijän tulosta. Silti osatekijöiden merkitystä kannattaa pohtia ja yrittää vähentää niiden vaikutusta. Minusta Annelin ajatukset ovat ihan oikeita, vaikka ei niillä sormia napsauttamalla kaikki hoidukaan.

     

     

     

    Metsuri motokuski

    En minä rähjää. Kritisoin vain sitä että yksinkertaisilla asioilla ratkaistaan monipolvisia asioita.  Vai onko GLA epämiellyttävää että antaa kritiikkiä ajatuksille jotka ovat helposti kyseenalaistettavassa ? Tällä foorumilla kun tuntuu että joka epäkohtaan löytyy syy joko metsästäjistä tai metsästyksestä. Näinhän asia todellisuudessa ei ole kun tilanne verrokkialueilla ei ole yhtään sen parempi.  Minusta keskusteluun voi aina kirjoittaa mielipiteen kunhan pysytään asiassa eikä mennä henkilökohtaisuuksiin.

    Vielä tuohon punkkihommaan sen verran että olet aivan oikein ymmärtänyt että asia monen tekijän summa. Siksi on hyvä tuoda esille että yksinkertaisilla asioilla asia ei ratkea. Tuntuu vain että monilla on niin suppea käsitys luonnosta ja minusta sitä on hyvä että asioita vähän selvennetään.

    Gla

    Mikä sitten on ongelman ratkaisu? Jos ravintoverkon kunnostaminen parantaa tilannetta, onko se ratkaisu vai oikean suuntaista kehitystä.

    Peurojen hävittäminen on kaikkea muuta kuin yksinkertainen asia. Niin teknisesti, kuin poliittisestikin.

    Metsuri motokuski

    Jos tarkoitat punkkiongelmaa niin ollaan sellaisen ongelman piirissä että ihmisen on siihen turha puuttua. Luonto kyllä hoitaa itse ylitiheä kannat kun se katsoo että on tarpeellista. Ihminen luomakunnan älykkäänä eläimenä voi sitten rajoittaa ongelman haittoja niin kuin on tehnytkin. Onhan meillä jo erinomainen rokotus ohjelma.

    Peura-asiasta olen samaa mieltä ja liekö edes ongelma kunhan kanta vain saadaan sopivaksi.  Mutta siitä onkin sitten eri näkemyksiä jopa paikallisesti.

    reservuaari-indeksi

    Pikaisen googletuksen perusteella punkkitutkimusta on maailmalla ja Suomessakin aika hyvin saatavana, hyllymetreittäin. Käsittääkseni AJ:lle ja AC:lle olemassa oleva (julkaistu) tutkimus ei aikanaan kelvannut, tuskin vieläkään. Siihen kelpaamattomuuteen liittyi monenlaista juttua.

    Mitään uutta julkaistua ei mainituilla ollut (eikä ole vieläkään, silloin oli ruutupaperilla ranskalaisia viivoja) esittää, mutta olemassaolevat ovat kuulemma erittäin huonoja. Eivät acsit kerro mikä on huonosti mutta joku on ja vissiinkin aika pahasti.

    Siitä voi päätellä jokainen jotain. Elämän mittainen katkeruus ja kateus siitä näyttää parivaljakolle jääneen, hankala tilanne sinänsä. Maanisten tyyppien kanssa kaveeratessa.

    Leena

    (tämä res.index -niki on aikoinaan kuulemma keksitty accin innoittamana)

    A.Jalkanen

    Sen verran täytyy korjata, että minun ja AC:n kritisoima tutkimus ei liity punkkeihin vaan myyräkannan vaihteluihin. Tarkemmin sanoen yleispetojen rooliin ilmiössä ts. voivatko ne tasata vaihteluita runsaina esiintyessään. Teoria sanoo että kyllä voivat. Lisäksi ollaan epäilty vaihtoehtoissaalishypoteesia, joka sanoo, että yleispedot ovat haitaksi metsäkanalintujen kannoille silloin kun myyriä on vähän.

    reservuaari-indeksi

    Ihan sama asia, semanttista kikkailua. Ne punkit oli vaan kiinni niissä myyrissä eikä irrallaan.

    Menikö siinä maanisimmassa maalitusvaiheessa 4-6 vuotta vai enemmän? Pääsitkö AJ:kin poliisin juttusille?

    Leena

    A.Jalkanen

    Joo, mutta punkit tulivat mukaan paljon myöhemmin. Alussa oli pääasiana myyrätuhojen estäminen. Minkä tiedät hyvin, jos olet sisäpiiriläisiä.

    En suinkaan väitä, että punkit häviäisivät maastosta, jos ravintoketjua palautetaan lähemmäs luonnontilaa. Se on kuitenkin mahdollista, että punkit kantavat silloin mukanaan vähemmän tauteja. Tämä johtuu siitä, että silloin myyrien elintila on hiukan rajatumpi ja niillä on tauteja punkkeihin siirtäviä kohtaamisia vähemmän. Punkki voi kuitenkin jossain kehitysvaiheessa kohdata jonkin toisen reservuaarieläimen kuten jäniksen, rastaan tai oravan. Petopopulaation olisi siis mielellään oltava monipuolinen. Ilves, susi, kettu, näätä, pöllöt, haukat – kaikki ovat hyödyllisiä tässä kohtaa.

    Lisää aiheesta vuoden 2017 blogipostauksissa (joita on päivitetty): metsanomistaja.blogspot.com. Asia ei ole yksinkertainen, jos katsoo vaikka kaaviokuvaa punkkien elinkierrosta, joka kestää vähintään kaksi vuotta. Yksinkertainenkin konsti voi silti muuttaa sitä mitä tuosta kierrosta tulee ulos.

    Makarov

    Reservuaari jälleen kerran  pihalla ku lumiukko

    reservuaari-indeksi

    No just niin massi.

    Sulle taisi olla hankala se kasvunopeus-juttu, missä reppu nousee alaoksalta kasvun mukana ylettymättömiin päivän aikana. Siitäkö se möksötys jäi.

    On se minustakin aika hurja kasvuvauhti, mutta sinä et tainnu uskoa sitä ollenkaan! Senkin epääleväinen ketkula, mutta kuitenkin niin lutunen!

    Suukkoja Sergeille!

    Leena

Esillä 10 vastausta, 2,511 - 2,520 (kaikkiaan 2,595)