Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

Esillä 10 vastausta, 2,441 - 2,450 (kaikkiaan 2,595)
  • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

    Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

    Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

    Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

    Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

    Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

  • suorittava porras

    Eipä tässä mistään egoilusta ole kyse. Tuon vain esille eri näkökulmia täällä vallitsevien yksipuolisten käsitysten laajentamiseksi. Jokainen voi toivoa mahdottomia ,mutta niitä, jotka homman pystyvät toteuttamaan , on harvassa eikä sekään porukka ole täydellinen.

    kim1

    Sinulla taasen perustuu tuskin edes mututuntumaan…,silti tiedät kuinka metsästäjät suhtautuvat peuroihin..

    A.Jalkanen

    Vhp-kannan annetaan kasvaa hallitusti Savossa. Ei lainkaan hyvä: saadaan ensin paljon lisää punkkeja ja aikanaan myös lisää liikenneonnettomuuksia ja taimikkotuhoja.

    https://www.metsalehti.fi/uutiset/riistaneuvostot-asettavat-hirvitavoitteita-monin-paikoin-tavoitteet-ennallaan/#d22ca7cc

    Gla

    Etelä-Savossa tavoitteena on hallittu valkohäntäpeurakannan leviäminen ja kasvu vahinkotilanne huomioiden.

    Mitäköhän tuo käytännössä tarkoittaa?

    Reima Muristo

    Sitä että vhp-kanta kasvaa, tulee lisää kaikenlaisia vahinkoja, selityksiä riittää. Joku niitä ruokkii, vhp:n perässä tulee sudet ja karhut.

    suorittava porras

    Näillä kulmilla näytti pyyntilupien käyttöaste runsasta 30%:a. Joten tilanne ei liene kovin huolestuttava.  Kaatomäärät tippuneet tasaisesti viimeiset kolme vuotta.

    Nostokoukku

    Olen vähintäänkin innokas hirvieläinten metsästäjä, mutta en pidä hyvänä valkohäntäpeuran leviämistä uusille alueille. Vieraslaji on aina vieraslaji. Pari-kolme lauhaa vähälumista talvea peräkkäin ja peura lisääntyy yllättävän tehokkaasti. Toivottavasti maltetaan pidättäytyä kovin massiivisesta ruokinnasta ja luonto, lumi, pakkanen ja pedot, pitää lopusta huolen.

    Gla

    Metsästäjä-lehti on taas vauhdissa.

    Siinä pohditaan, onko peura haitallinen vieraslaji. Ei ole, koska laji ei aiheuta haittaa koko valtakunnan alueella. Pitääkö lajin aiheuttaa haittaa koko maassa ollakseen haitallinen? Ei tarvitse.

    Metsästäjä-lehden mukaan laji siis saa aiheuttaa haittaa osassa maata. Artikkelissa rajataan haitat saaristoon. Tarkastelematta jää muu osa Suomea, jossa on tihentymiä.

    Borrelia-bakteerin osalta tarkastelussa päädytään siihen, että bakteerin puutiainen saa usein jyrsijöiltä, linnuilta, supikoiralta tai jäniseläimeltä. Tarkastelematta jää se, paljonko puutiaisten määrä lisääntyy peurojen takia. Kasvanut kanta luonnollisesti levittää borreliaa, kun se on tekemisissä muiden lajien kanssa.

    Liikenteen osalta tarkastelussa huomataan, että peurakolarien korvaussumma on laskentatavasta riippumatta vain 1,5-2,5%. Kun siis vertailukohdaksi otetaan riittävän laaja otos, näyttää peurojen osuus vähäiseltä. 6500 vakuutusyhtiölle ilmoitettua kolaria vuodessa ei tunnu missään. Vielä parempia lukuja saadaan, kun tehdään vastaava tarkastelu maa- ja metsätalousvainkoihin. Ihan hyvin tarkastelun voisi tehdä koko EU:n tasolla, saataisiin vielä pienemmät prosentit. Tarkastelematta jää se, mitä tekemistä peurakolareilla on muiden liikennevahinkojen kanssa. Jos yleinen liikenneturvallisuus heikkenee tai korvausmäärä kasvaa, sekö oikeuttaa lisäämään myös peurakolareiden määrää ja korvaustasoa.

    Sitten päästään hyötyihin. Vuotuisen lihan arvo on 16,4 milj. €. Yhdessä metsästyksen virkistysarvon kanssa luku on 50 milj. €. Spekuloidaan myös metsästysmatkailun mahdollisuuksilla. Tarkastelematta jää esim. virkistysarvojen heikentyminen punkkien takia ja muu vastaavalla mekanismilla määritelty heikentyminen luonnossa ja puutarhoissa, joista ei siis euroja virallisiin vahinkotilastoihin päädy.

    Kertauksena vielä liikenteen vakuutuskorvauksien määrä peurakolareista 20 miljoonaa ja lihan arvo 16,4 miljoonaa.

    Entä kannan kehitys tulevaisuudessa? Jutun mukaan metsästäjät ovat huolissaan peurojen määrästä, kun kanta on laskussa. Ja loppuhuipennuksena kytkentä susiin. Peurojen tihentymäalueella on vahva susikanta, mutta susien määrään nähden vain vähän metsästyskoira- ja kotieläinvahinkoja. Peuroja ei siis voi vähentää, koska se lisää susivahinkojen määrää metsästyskoirille ja kotieläimille. Hyvä muistaa jatkossa, kun metsästäjät valittavat susivaaraa. Peurojen ansiosta uhka on susien määrään nähden pieni.

    Kuten Vihreä lanka kirjoitti supikoirien osalta, Metsästäjä-lehti ehdottaa vhp:n osalta vieraslajinimityksestä luopumista.

    Metsästäjä-lehti on Suomen riistakeskuksen tiedotuslehti.

    Gla
    suorittava porras

    Kannattaa lukea myös :” Ruotsissa satsataan hirvieläinten ravinnon lissäämiseen metsätaloudessa”

    Hirvikanta 5-7/1000ha ,kauriita 20-50, kuusipeuroja 200-400 ,saksanhirviä 10-30 ja villipossut päälle. Sorkkaeläinten kannat satoja/1000ha.

    Kuinkahan ne Ruotsissa pärjää ,kun Suomessa nykyiset huomattavasti pienemmät määrät enteilevät jo maailmanloppua ?

    Valkohännän julistaminen haitalliseksi vieraslajiksi on tässä vaiheessa myöhäistä eikä toimenpiteellä välttämättä voiteta mitään. Kanta on kuitenkin saatu lasku-uralle jo nykyisilläkin konsteilla. Täällä keskemmällä on siinä ja tässä saako edes näköhavaintoa koko otuksesta.  30 valkkaria kaatui viime kaudella ja ennakkotietojen perusteella ensi syksynä tuskin sitäkään. Tämä siis koko paikkakunnalla. Pyyntiluviksi muutettuna 22,5/80 mahdollisesta. Kaatoja kolmannes vähemmän kauteen 2020-21 verrattuna (33,5/60).

Esillä 10 vastausta, 2,441 - 2,450 (kaikkiaan 2,595)