Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

Esillä 10 vastausta, 2,091 - 2,100 (kaikkiaan 2,595)
  • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

    Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

    Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

    Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

    Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

    Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

  • Planter

    Kaukaa näkee huonommin, läheltä paremmin. Arvostelu tuntuu helposti kääntyvän asian esittäjien arvosteluun, eikä itse asiaan. Sillä on tietysti helppo hävittää varsinainen asiallinen keskustelu. Lieneekö se sitten tarkoituskin….viitataan vaikka muihin palstan keskusteluihin.

    Täällä meidän alueella maanomistajat ovat toimineet hyvin asiallisesti. On esitetty huoli sekä alueen niille kansanedustajille joiden on ajateltu ymmärtävän huoliamme, sekä etujärjestölle. Jo kymmenen vuotta sitten, kun näimme, että tässä on käymässä huonosti. Itse en pysty ymmärtämään, että syypäitä tilanteeseen olisivat maanomistajat, eikä riistakeskus sekä sitä ohjaava ja valvova maa-ja metsätalousministeriö, joilla on vastuu riistapolitiikasta ja vahinkojen pitämisestä ”kohtuullisina”.

    En näe väärän puun haukkumisena, kun vaaditaan vastuullisilta toimenpiteitä. Melkoinen fakiiri täytyy olla, joka tämän asian kääntää päälaelleen ja maanomistajien syyksi. Muistutetaan nyt vielä, että riistakeskukseen kuuluva alueellien riistaneuvosto käveli täysin yli maanomistajien kannan, mikä pitää lain mukaan ottaa huomioon päätöksen teossa. Niillä alueilla missä ei päästä riistaneuvoston asettamiin tavoitteisiin, pitää vastuullisten tahojen myöskin selvittää miksi ei ja miten tilanne korjataan. Tuskin asenne on erilainen pienempien hirvieläinten suhteen.

    Kyllä pääpäsmäröijä ja suhteiden säröttäjäksi, jois sellaisia on, pyrkijä löytyy ainakin täällä toiselta puolelta. Iso riistaherra toteaa, että maanomistajien vaatimukset ovat kohtuullisuudesta ovat kohtuuttomia. Kuka tai mikä on yhteistyökyvytön? Valvovalta maa-ja metsätalousministeriöltä ei saanut vastausta miksi se siunaa tällaisen toiminnan. Se vaan siunaa.

    Tässäkin linkin jutussa kaivataan valkohännille luvattua kannanhoitosuunnitelmaa vuonna 2018, koska sillloin ei saatu riittävästi lupia kannanhoitosuunnitelman puuttumiseen vedoten. Kohta eletään vuotta 2023, eikä sitä vieläkään ole. Ei ole mitään hajua minkälaiseen ”kannanhoitoon” pyritään haitallisen vieraslajin suhteen. Maanomistajako on syyllinen tilanteeseen?

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/dc31abde-6e67-5b8a-89c6-5d36ab9d344a

    Ilmankos tilanne ei ole kenenkään hallinnassa, kuten suorittava porraskin on viisaasti kirjoittanut. Hirvikannan hoitosuunnitelma saatiin paperille kahdessa vuodessa. Ei tämä ole maanomistajien ”kemiasta” kiinni, että tilanne on hallitsematon. Se on ”väärän puun” syy yksiselitteisesti, vaikka emme sitä hauku, vaan haluamme vastauksia.

    Ongelman esiin tuonnissa en ole huomannut maanomistajien puolelta mitään ”päsmäröintiä”, kaikki ovat esiintyneet asialllisesti. Ei ole oltu juovuksissa, riehuttu ja rikottu paikkoja tai istuttu ”Mannerheimintiellä”. Kriittiä on annettu niin, että asia ymmärrettäisiin, mutta asiallisesti.

    Minun on kuitenkin äärimmäisen vaikea uskoa vihjaukseen, että ongelmien esiin nosto olisi huonontanut tilannetta. Eli metsästäjät olisivat kostaneet ja nostaneet hirvieläinkantoja? En täälläpäin ole havainnut sellaista ”kulttuuria”. Itse olen hyvissä väleissä metsästäjien kanssa, mukana liikkunut ja omenoita olen heille antanut metsästysaikaan houkutusruokintamääriä (en traktorikuormallista).

    Naapurin rouvakin puutarhatuhojen jälkeen julkaisi paikallislehdessä kutsun, että kaikki metsästäjät ovat tervetulleita hänen rapultaan ampumaan peuroja. Tietysti on niitäkin, jotka eivät tykkää bambien tappamisesta, mutta monen mielipide on muuttunut ihastuksesta vihastukseksi kannan kasvaessa ja tuhojen tullessa omalle kohdalle.

    Minusta on myöskin aivan asiallista varottaa muita alueita päästämästä tilannetta hallitsemattomaksi. Valkohäntä on pirullinen luupää, kun se oppii, että puutarhassa on maittavaa sapuskaa, niin miltei kaikki lähtee. Samaa polkua tallataan niin kauan kuin jotain löytyy. Nyt näkyy olevan raja purjon ja sipulin välillä, purjot syödään, sipulia ei….vielä.

    Minusta on myöskin vaikea ymmärtää jatkuvasti esitettyä perustelua, että yksi ongelmainen hirvitalousalue on niin pieni, ettei sillä ole isossa kuvassa mitään merkitystä. Alueella asuville sillä on merkitystä, eikä asukasluku ei ole pienin.

    Glan:n aimenkirjeestä:
    ”Metsästäjäliitto on todennut, että lupa-alueen minimikoon lasku merkitsisi suoneniskua metsästysseuratoiminnalle osan maanomistajista irrottaessa maansa omaan jahtiinsa..”

    Tässäkö se ongelma onkin? Ei ole ikinä tullut pieneen mieleenkään, että irrottaisin alueen omaan jahtiin. Tietysti seuran toivoisin ja kannustaisin kaatavan niin paljon kuin mahdollista, mutta jos niitä luupäitä jää edelleen riesaksi tontille, niin pyytäisin ”konsultin” paikalle hoitamaan asian. Minua kiinnostaa ainoastaan vahinkojen ehkäisy, ei lihanhimo….sinä mielessä.

    Eli kyse lieneekin seurojen sisäisestä köydenvedosta, siitä kenen ne peurat, arvokkaat riistaeläimet, ovat? Tämähän ei sitten ratkea koskaan, joten ”pillit pussiin” metsän ja maan viljelyn suhteen.

    Gla

    ”Peura ja hirven vasa joutuivat pikaisesti tähtäimeen ,kun erehtyivät peltoaukealleni ruokailemaan.

    Vaikutus oli välitön ja mielenrauha palautettu …ainakin vähäksi aikaa.

    Asun kaava-alueella, jossa ei voi metsästää. Mutta kuten totesin, edes 10 peuraa yhden metsätilan alueelta ei tunnu missään. Toista se on Keski-Suomessa, jossa peuroja on 1/10 täkäläisestä kannasta ja 30 vuotta sitten yksi kaato aiheutti peuratyhjiön.

    Gla

    ”Metsästäjäliitto on todennut, että lupa-alueen minimikoon lasku merkitsisi suoneniskua metsästysseuratoiminnalle osan maanomistajista irrottaessa maansa omaan jahtiinsa, seurue- ja koirajahtikulttuurin hiipumista sekä hajaannusta suunnitelmalliseen peuran kannanhallintaan tavoitteellisuuden puuttuessa johtaen tosiasiallisesti kannan kasvuun.

    Lupahallinto ruuhkautuisi pahoin saadessaan moninkertaisen määrän lupaanomuksia käsiteltäväksi muodostuvilta pienalueilta, sillä riistakeskuksella ei ole resursseja merkittävästi kasvavan lupa-anomusmäärän käsittelemiseen.”

    Onhan tuossa dramatisointiakin mukana. Tai vaikea on ennustaa, miten yleisesti alueet hajoaisivat, jos 100-500 ha pienalueita irrotettaisiin nykyisistä lupa-alueista. Jos sekä seura, että maanomistaja metsästäisivät samalla alueella, ainakaan nykyinen lupajärjestelmä ei sitä ymmärtäisi. Olisiko lupateknisesti mahdollista metsästää kaatoluvan alaista riistaa samalla alueella?

    Suunnitelmallisuuden puute olisi varmasti todellisuutta, jos pienalueet yleistyisivät. Näkemystä alueen tilanteesta ei olisi kellään. Myös hajaannusta tällainen aiheuttaisi, koska seuran isomman alueen keskelle tullut pienempi alue rikkoisi yhtenäisen alueen ja vaikeuttaisi metsästystä. Samalla konfliktin vaara kasvaisi, koska rajapintojen määrä lisääntyisi ja esim. ajojahdissa koirat toistuvasti olisivat väärällä puolella. Myös koirien kouluttaminen vaikeutuisi. Metsätaloudessakin tavoitellaan kuviokoon kasvua, ei pienipiirteisyyttä. Sama toimii metsästyksessä.

    Mikään ei tue näkemystä, että kaatojen määrä tällä menettelyllä lisääntyisi. Päinvastoin, käytännössä rhy- ja liittotason painostuksella on edellytykset toimia seuroissa, mutta ns. yksityiset ei sellaisesta välittäisi.

    Byrokratian määrän vaikutus riippuisi alueiden määrästä. Myllykirjeessä oletetaan, että alueita syntyisi paljon. Mutta kuten totesin, en osaa ennustaa tätä asiaa.

    Planterin tapauksessa kannattaisi yrittää poikkeuslupaa. Tätä kannattaisi myös luvan myöntäjän markkinoida ja suhtautua myönteisesti poikkeuslupiin, jos tavoitteena oikeasti on kannan leikkaus. Saatiinhan poikkeuslupa keinovalon ja valonvahvistimen käyttöönkin. En tosin tiedä, onko niillä merkitystä. Mustan maan aikana ammuttu peura karkaa pimeään metsään, josta sitä ei ilman koiraa löydä ja vain harvoilla on koira. Lumiseen aikaan tavallisella kiikarilla näkee ampua pimeässäkin.

    Myllykirjeen taustalla on tietysti huoli seuratoiminnasta ja sen taloudesta sekä myös liiton tulevaisuudesta. Sen ei tarvitse antaa nyt aiheuttaa kateutta, koska taustalla on myös huoli peurakannan hallinnasta ja sehän tässä on ykkösasia.

    A.Jalkanen

    Olihan siinä myllykirjeessä mukana aikamoinen helmi, kun kyseessä on VS-alue. Olisiko peräti rivien väliin piilotettua (itse)kritiikkiä?

    Voimakkaan kannan alueet, mikäli metsästyksen jälkeen kanta jää liian tiheäksi, tekevät karhunpalveluksen meille kaikille muille metsästäjille, koska jotkut tahot käytännössä hakevat (teko)syitä, joilla nykyinen lupajärjestelmä voitaisiin osoittaa tehottomaksi.

    Jos vilkaisee kuvaa tämän syksyn edistymisestä jonka Planter laittoi Metsänomistajan vaikutusmahdollisuudet -ketjuun 24.11.2022, 12:50. jotenkin tuntuu erikoiselta myllykirjeen lausuma:

    Oma riista –palvelun mukaan hirvitiheys omalla hirvitalousalueella olisi nyt tavoitevälissä ja kannan koko karkeasti samaa luokkaa kuin vuosi sitten. Sukupuolijakauma olisi myös lähellä tavoitetta eli suhde (lehmiä/sonni) olisi noin 1,5.

    Jos hirvikanta on tavoitevälissä, niin kenen tavoitevälistä silloin puhutaan?

    suorittava porras

    Gla:n ensimmäiseen kommenttiin totean ,että käytin tapausta vain esimerkkinä siitä ,miten mo voi tilanteeseen vaikuttaa omatoimisesti jos vain aitoa kiinnostusta on. Kaava-aluella ei voi muutenkaan metsästää ,mutta mainitsemani vaihtoehto toimii harvempaan asutulla alueella.

    Yksi maanomistaja ei paljoa ratkaise ,mutta esimerkki oli tarkoitettu nimenomaan niille ,jotka vaativat ,että maanomistajan on saatava poistaa omalla maallaan haittaa aiheuttavia sorkkaeläimiä. No problem, kun hankkii aseen ,liittyy seuraan ja keskustelee seuran kanssa ,miten temppu tehdään. Tarvittaessa siihen saa jopa opastusta ja kumppaneita projektia toteuttamaan. Samalla voidaan käydä läpi turvallisuusseikat ,jotta pyynti kohdistuu vain nelijalkaisiin ja kaksijalkaiset voivat liikkua ympäristössä turvallisin mielin.

    suorittava porras

    Varsinais-Suomessa kolmella hirvitalousalueella hirvikanta on arn:n esittämässä tavoitehaarukassa. Kakkosella kaukana siitä ja kehitys etenee vakaasti kasvusuuntaan. Tavoite on jäänyt haaveeksi  lähes joka vuosi . Mielestäni vika ei ole enää tavoitteen asettamisessa ,kun kerta toisensa jälkeen maali jää saavuttamatta. Tämä paimenkirjeistä huolimatta.

    Maastamme löytyy monta hirvitalousaluetta ,joilla arn:n asettama tieyshaarukka jopa alitetaan. On paikallisista toimijoista kiinni ,miten tavoitteita halutaan noudattaa tai kyetään noudattamaan.

    Planter

    Gla:n ensimmäiseen kommenttiin totean ,että käytin tapausta vain esimerkkinä siitä ,miten mo voi tilanteeseen vaikuttaa omatoimisesti jos vain aitoa kiinnostusta on….. No problem, kun hankkii aseen ,liittyy seuraan.””

    Et sitten lukenut linkin juttua Jumon saaresta. Isännällä oli kiinnostusta, ase ja seurassa ja kuusetkin syödään ja kukat terassilta. No problems?

    Ei voi olla totta! Yritätkö vielä vaan selittää, että se on meidän maanomistajien vika, että täällä on liikaa hirvieläimiä?

    A.Jalkanen

    Vähänpä täällä on luottoa maanomistajiin: ajatellaan että jos lupa-alueen koko alennetaan 100 hehtaariin, iso osa maanomistajista irrottaisi alueensa isommasta nykyisestä lupa-alueesta ja rikkoisi sen. Kun aloitteen tarkoitus olisi vähentää sirpalealueita, joissa ei nyt voida metsästää lainkaan.

    suorittava porras

    Kuka tässä on maanomistajia syyttänyt? Kerroin vain mahdollisuuksista osallistua talkooseen.

    Saari on poikkeava ympäristö ,jonka tilannetta ei voida yleistää. Onko tietoa siitä, hakiko esimerkin isännän seura poikkeuslupaa saarijahtiin?Se on haettava ,jos jahtiin mielii. Kritiikkiin on aihetta ,jos asiallisesti laadittu poikkeuslupahakemus on evätty.

    Muutama vuosi sitten pirstalealueet poistettiin automaattisesti lupahakemuksista. Sen jälkeen on ollut mahdollista hakea poikkeuslupaa pirstalealueille esim. saarijahteja varten. Tässä varmasti seura on vahvemmilla verrattuna yksityiseen maanomistajaan.

    Ei ole tietoa siitäkään ,kuinka tiheään asuttu saari on ja ovatko kaikki saaren asukkaat myötämielisiä metsästykselle. Ristiriidat tässäkin asiassa voivat estää poikkeuslupahakemuksen täytäntöönpanon.

    Gla

    Jumon saaresta kerrottua:

    ”Nykyiset luvat eivät riitä mihinkään. Riistakeskuksen mukaan asiaan on vaikea puuttua, koska valkohäntäpeuralle ei ole vielä olemassa omaa kannanhoitosuunnitelmaa.”

    Höllin mielestä kantaa tulisi karsia metsästyslupien uudelleen järjestelyn kautta.

    ”Peuralupia tulisi jakaa suoraan maanomistajille pelkän seuran sijaan tai vapauttaa metsästys kokonaan. Näin maanomistaja voisi halutessaan myydä lupia eteenpäin tai palauttaa seuralle, jos ei käytä niitä itse.”

    Tuosta ei nyt varmuudella selviä, onko lupia liian vähän, käytetäänkö ne jossain muualla vai jääkö niitä käyttämättä. Jos kaveri on saaren harvoja aktiivimetsästäjiä, ei pieni porukka ehkä sitä ehdi kurittaa. 50 peuran käsittely on aika homma.

    Näetkö suorittava omariistan kautta, onko tuolla jokin yhteislupa-alue ja paljonko lupia on käytetty?

    Jumon saari löytyy karttapaikalta haun avulla Kustavin tuntumasta. Rakennuksia aika paljon, mutta pellonreunaan kyttäyspaikkoja löytyy.

Esillä 10 vastausta, 2,091 - 2,100 (kaikkiaan 2,595)