Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

Esillä 10 vastausta, 2,081 - 2,090 (kaikkiaan 2,595)
  • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

    Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

    Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

    Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

    Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

    Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

  • Ola_Pallonivel

    ”jos henkilökemiat eivät ole esteenä”

    Erikoista lainsäädäntöä, jos noin toimii. Kuulostaa itänaapurin toiminnalta.

    Jostain kumman syystä tunnen niitä metsästäjiä enemmän, jotka eivät kuulu hirviporukkaan. Yhden ainoan hirviä metsästävän henkilön tunnen. Kuulemma niin riitaista porukkaa, ettei muut halua osallistua siihen.

    Gla

    Nyt puhutaan kuitenkin peuroista. Tuntemasi metsästäjät ovat kai seuroissa ja siten mahdollisuus peuran metsästykseen.

    Planter: ”Tämän tien itäpuolelta , mutta toisen saaristotien länsipuolelta neuvottiin, että melua ja karjahtele, niin ”eikö ne peurat siitä häivy  hih hih hiii.””

    Taidetaan puhua samasta kaverista. Joskus voin vain ihmetellä, millä kapasiteetilla hankitaan kaksinkertainen korkeakoulututkinto, reserviupseerin arvo sekä paikka juorukalenterissa kuusinumeroisella summalla.

    ”Paraisten saaristotie on ”peurakolaririkkaimpia” teitä.  Jos katsotaan kartasta minkälaisesta kiinteistösilpusta sen ympäristö koostuu, niin siinä voi tulla mieleen, että esim 100 ha yhtenäisellä vaatimuksella olisi helpompi perustaa enemmän kyttäyspaikkoja. ”

    Vastausta vailla on edelleen se, miksei kauriita metsästetä. Ja kun ei metsästetä, kuka peuroja metsästäisi.

    Planter

    Metsäkauris ei ole henkilökohtainen ongelma, vapaata riistaa. En ole valittanut niistä. Kun niitä asettui nurkkiin, kilautin kaverille, että nyt pääset hommiin ja hän kävi poistamassa.  Sama resepti olisi hyvä vhp:llekin, jos niitä ei kukaan muu halua poistaa, niin maanomistaja voisi hoitaa homman…jos katsoo että haittaeläimet pitää poistaa.

    Tässä ei oteta huomioon seurojen välisiä eikä seuran jäsenten välisiä henkilökemioita. Laissa pitäisi olla tietysti pykälä, jos ne ovat tulehtuneet silloin maanomistajalla ei ole mitään oikeuksia. Samoin, jos saaressa asuu hyväveliverkoston isokenkäinen jäsen, silloin paikallisilla muilla maanomistajilla ei ole hirvieläimiin mitään oikeuksia. Olisi hyvä, että reunaehdot olisi näin selkeästi laissa määritelty.

    Miksi sitten metsäkauriitkin lisääntyvät valtakunnallisesti? Olisiko syy siinä, että yleensä vuokrasopimus on laadittu niin, että vuokralaisella on kaikki oikeudet. Silloin saattaa tärkeysjärjestys olla seuralle hirvi, vhp ja viimeisenä pieni luinen metsäkauris…jos vielä ehtii ja jaksaa. Useat seurat asettavat myös metsäkauriskiintiöitä jäsenille.

    Gla

    Ajatellaan kuitenkin asiaa kokonaisuutena, ei yksittäisen maanomistajan kannalta. Valtio ei lähde lakimuutoksiin yhden ihmisen takia, pitää olla laajempaa vaikutusta.

    Kaarina/Parainen-seudulla on kenties Suomen tihein kauriskanta. Määrä on varmasti vähintään samaa suuruusluokkaa kuin omien metsieni alueella peurakanta eli ainakin 30/1000 ha, ehkä jopa 50/1000 ha tai vieläkin enemmän. On vaikea uskoa, että yksi metsästäjä poistaisi paikallisen ongelman ampumalla muutaman kauriin. Tuohan kuulostaa suorittavan tai kansanedustaja-ystävämme puheilta. Jos kanta jossain harvenee, viereisiltä alueilta tulee täydennystä. Tiedän omien metsieni välittömästä läheisyydestä ammutun parin vuoden aikana ainakin 10 peuraa, eikä se ainakaan peurojen vähenemisenä näy. Ahkeran maanomistajan pakastimen täyttymisenä se ainoastaan näkyisi, jos tällaiseen olisi mahdollisuus. En siis jaksa uskoa, että kukaan yksittäinen henkilö voi ongelmaa poistaa. Siihen tarvitaan enemmän voimaa ja sitä löytyy seurasta.

    Kauriiden lisääntymiseen on varmasti metsästysseurojen toiminnalla vaikutusta. Toisaalta jokainen maanomistaja tekee sellaisen sopimuksen kuin haluaa. Omassa sopimuksessani pidätän oikeuden metsästää omilla maillani ja tämä kirjaus on sopimuspohjassa valmiina eli normaali käytäntö. Uskon, että useimmilla muillakin on sama kirjaus: Vuokranantaja säilyttää myös itse oikeuden metsästää vuokra-alueella tai siirtää pidättämänsä
    oikeuden kolmannelle. 

    https://metsastajaliitto.fi/system/files/inline-files/Metsastysvuokrasopimus_2019.pdf

    Harmi, ettei kauriita juurikaan tuolla näy. Kovin kauas ei tarvitse mennä, niin alkaa näkyä. Mutta jos seurojen toiminnasta ei ole apua ja siksi halutaan ratkaista asia itse, mahdollisuudet siihen on olemassa jo nyt. Muuta ei silti näy kuin puhetta. Siksi ongelma pitäisi korjata käyttämällä nykyisiä järjestelmiä oikein.

    suorittava porras

    Taas käytännönläheistä näkökulmaa Gla:lta! Järjestelmä tarjoaa varsin laajat toimintamahdollisuudet , jos niitä halutaan tai osataan käyttää ja yhteistyökykyä löytyy.

    Itseäni on hieman harmittanut se , että mutama mimimerkki on syyttänyt järjestelämää  virheellisin perustein ja jopa tietäen ja tahallaan oman mielipiteen tukemiseksi. Se ei ainakaan edistä edellämainittujen varsinaisia tavoitteita eli sorkkaeläinkantojen pitämistä hallinnassa. Osoituksena on kiihkeimmän päsmärin oman alueen tilanteen suistuminen huonompaan suuntaan uutterasta hämmentämisestä huolimatta. Muualla samoilla laeilla ,asetuksilla ja suosituksilla on edetty määrätietoisesti ja todistetusti kohti parempaa tilannetta maanomistajan kannalta.

    Ongelmien ratkaisua kannatta tarkastella siellä ,missä niitä esiintyy ,ei siellä missä ne on jo ratkaistu. Typerintä on väittää ongelmien ulottuminen varsinaista ongelma-aluetta laajemmalle . Tukea ei siltä puolelta heru .

    Täsmätoimenpiteet rajatulle alueelle tuottavat paremmin tulosta. Ruutia ei kannata tuhlata harakoille. Kun löydetään todelliset syyt mahdolliseen ahdinkoon , on ratkaisun löytäminen helpompaa. Väärää puuta saa haukkua tuloksetta vaikka maailmantappiin asti .

    Itse asiaan sen verran ,että kuinka moni on pyytänyt pyyntiruokintapaikkoja mailleen ja samalla antanut tarvittaessa luvan käyttää ampuma-asetta alle 150 metriä lähempänä asuttua rakennusta?Näillä konsteilla saadaan helposti lisää pyyntipaikkoja ja tehoa metsästykseen lisäämättä lainkaan byrokratiaa . Riittää ,kun homma tehdään turvallisesti. Maanomistajan kannattaa olla tässä suhteessa aloitteellinen . Seurat eivät välttämättä tule mahdollisuutta kysymään. Melkoinen virhe tehdään tilanteessa ,jossa ulkopuolinen tilataan paikalle kysymättä ensin metsästysoikeuden vuokranneelta seuralta halukkuutta asiaan. Säröjä suhteeseen  mo:n ja seuran välille syntyy ,vaikka kyseessä olisi vain kauriiden poistaminen.

    Metsästäjät eivät halua aiheuttaa tarpeetonta häiriöitä toiminnallaan ,joten pyyntipaikat sijoitetaan mahdollisimman kauas asutuksesta. Tämän vuoksi maanomistajan on oltava aktiivinen ,mikäli haluaa poistattaa sorkkaeläimiä pihapiiristään tai sen lähistöltä.

     

    A.Jalkanen

    Kyllä järjestelmää pitää voida arvostella, jos se tuottaa osittain huonoja tuloksia. Niitä voi kerrata Luken selvityksestä hirvieläinkantojen hoidosta. Järjestelmässä päätösvalta on viety pääosin pois vahinkojen kärsijöiltä (”sidosryhmät”) ja annettu se hyötyjen saajille.

    Arvostan kyllä palstan metsästäjäjäsenten panosta: te kerrotte mikä käytännössä toimii ja mikä ehkä ei. Nykyistä järjestelmää heidänlaisensa yksilöt käyttävät oikein, mutta muunkinlaisia on joukossa.

    Gla

    Suorittavan ylistyksestä huolimatta vedän vähän jarruja päälle, ettei mennä sivuraiteelle. Nyt siis puhutaan peuroista.

    Suomessa ei taida olla aluetta, jossa peuraongelma olisi saatu hallintaan. Planterin mainitsemat alueet ovat kokonaisuudessa detaljitason juttuja, vaikka omalla kohdalla ottaakin päähän. Mutta muualla ei tilanne sen parempi ole, koska peurakantaa on tietoisesti kasvatettu liiaksi ja muualla yritetään edelleen kasvattaa.

    On ihan hyvä jutella metsästyksen sallimisesta alle 150 m päässä talosta. Taimikon viereen tehdyn ruokintapaikan osalta en ole ihan varma. Jostain julkaisusta joskus luin (kuulostaa tosi vakuuttavalta, mutta ihan pätevä julkaisu tuo oli), että ruokintapaikka lisää riskiä taimikkotuhoihin muistaakseni 2 km säteella. Toisaalta houkutteluruokintoja on jo nyt paljon, joten tuskinpa tilanne uudesta paikasta pahenee. Toisaalta vaikka ruokintapaikalta ammuttaisiin vuodessa 10 peuraa, ei se mitään vaikuta. Peuroja pitää ampua alueelta reilusti yli tuoton verran. Jos metsästysmahdollisuuksia on kuten oletettavasti 90% peura-alueista riittävästi on, uusi kyttäyskoppi ei lisäarvoa kannanhallintaan tuo. Ei tosin mitään haittaakaan siitä ole ja tuohan tällainen tarjous lisää myönteistä ilmapiiriä.

    Järjestelmä pitää siis sitouttaa siihen, että kantaa leikataan riittävästi. Enää ei voida mitään menneiden aikojen virheille, jossa kanta sai kasvaa holtittomasti. Suorittavan puheita siis haluan oikaista sen verran, että pullonkaulana ei yleisesti ottaen ole puute maanomistajien tarjouksista, vaikka toki aina poikkeuksiakin saattaa löytyä.

    Kaurista olen pitänyt esillä esimerkkinä siitä, ettei maanomistajat kuvittelisi ongelman ratkeavan metsästysoikeuksia lisäämällä. Ainakaan minun mielestäni näyttö ei tue sitä, että valmiuksia harvennustalkoisiin olisi. Planterin käyttämä konsulttikin olisi varmasti metsästänyt jossain muualla, ellei olisi saanut kutsua omille mailleen. Nyt tuo saattoi siis olla nollasummapeliä. Tarvitaan lisää metsästykseen käytettäviä tunteja. Joko nykyisiltä metsästäjiltä tai sitten uusia metsästäjiä. Jos Planterilla on kauriita riesaksi asti omilla mailla ja ruhot viedään riistateurastamolle, mikä estää hankkimasta asetta ja osaamista metsästykseen?

     

    Gla
    suorittava porras

    Aseen omistavilla ja sen käytön hallitsevilla maanomistajilla on aina etulyöntiasema poistettaessa haitaksi koettuja eläimiä omilta mailta. Toimiin on mahdollista ryhtyä välittömästi lailliseen metsästysaikaan ,kun otus osuu paikalle. Sen verran kuitenkin kannattaa nöyrtyä ,että liittyy seuraan ja keskustelee toimintatavoista .Samalla voi kysellä koiraihmisten yhteystietoja niitä tapauksia varten ,kun saalis hyvästä yrityksestä huolimatta poistuu verta vuotaen paikalta .

    Itse sain näin menetellen aika joustavasti toimivaltaa. Koira oli omasta takaa. Peura ja hirven vasa joutuivat pikaisesti tähtäimeen ,kun erehtyivät peltoaukealleni ruokailemaan. Edes 30 vuotta sitten ei tarvinnut vaivata ministeriötä eikä riistahallintoa. Hirviporukan myötämielisyys riitti. Nopeimmillaan pellolle eksynyt valkohäntä keikahti  alle puolessa minuutissa ensihavainnosta kotitalon sisäsaunan ikkunasta ammutulla laukauksella( perheen ”komentajan” suostumus) . Vaikutus oli välitön ja mielenrauha palautettu …ainakin vähäksi aikaa. Kädet joutui sotkemaan ,mutta homma toimi.Miksi tämä ei onnistuisi tänäkin päivänä?

    Ruokinnan väitetään lisäävän taimituhoja. Näin saattaa käydä ,jos evästä on niukasti. Runsas ja monipuolinen ravinto metsästysaikaan pitää pienet sorkkikset poissa muualta haittaa tekemästä. Voi olla ,että pihapiirin istutuksekin saavat olla rauhassa , kun houkuttelevaa evästä on paremmin tarjolla vähän loitommalla. Ruokintaa voi ja pitää vähentää sitä mukaa , kun elukat vähenee.

    Muutamien nimimerkkien vaatima täydellinen ruokinnan lopettaminen ennen kannan alentumista johtaa helposti eläinten ripeään levittäytymiseen alueille ,jossa on riittävästi ravintoa ja siinä sivussa saavat putarhakasvitkin kyytiä. Nälkään valkohännät tuskin nykyolosuhteissa suostuvat kuolemaan. Tässä tilanteessa ruokinta on vätttämätön paha ,joka on siedettävä . 80% saaliista saadaan ruokintapaikoilta tai niiden tuntumasta.

     

    kim1

    Mielestäni ristiriitaista..,tai vähintäänkin arveluttavaa näissä kannanhoito puheissa/ suunnitelmissa on se,että tosiasiassa suuressa osassa maata on kuitenkin tavoitteena peurakannan kasvu…,vaikkapa tasolle 10 peuraa/1000ha…,sitten kun hyvällä/ huonolla tuurilla sattuu pari ennätys lauhaa vähälumista talvea putkeen niin ilokseen/ surukseen huomataan että onpas niitä peuroja aika paljon.

    Monesti on mainittu että nykyaikainen lahtivaja on kallis investointi..,onko se sitä?Meidän kylällä pienehkö seura..,ainakin pinta -alaltaan..( n.3000 ha). Rakensi talkoilla kohtuu kokoisen hienon lahtivajan 51000€:lla 3 vuotta sitten ..,lainaa oli suunnilleen puolet kyseisestä summasta…,ei ole enää lainaa..,vaan se on pääosin peuranlihalla maksettu…

    Jos meillä päin on peurakantaa saatu alennettua vaikkapa 15 /1000ha 3 vuoden aikana ilman mitään hokkuspokkus temppuja,niin uskon että jos tahtotila on oikea niin kyllä tämä peura ongelma olisi selätettävissä…,tosin haasteellista se on..,koska peura arvokas riistalaji..

     

     

     

Esillä 10 vastausta, 2,081 - 2,090 (kaikkiaan 2,595)