Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

Esillä 10 vastausta, 2,061 - 2,070 (kaikkiaan 2,595)
  • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

    Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

    Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

    Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

    Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

    Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

  • Gla

    Minulle on uutta, että taajamissa ruokittaisiin sorkkaeläimiä. Kenestään ei-metsästävästä en ole kuullut. Vain lintujen ruokintoja tiedän taajamissa.

    Anneli: ”Kohtaa 3 perustelen sillä että silloin vhp:tä voisi metsästää ruokinnoilta – tai poluilta kuten viimeisimmässä Metsästäjä-lehdessä kuvattiin – vaikka luvan vaatima pinta-ala ei täyttyisi, joten metsästäjiä ja mahdollisuuksia tulisi lisää. Tämän lisäksi jatkuisi tietenkin seuruemetsästys ennallaan.”

    Ruokinnoilta nytkin suurin osa ammutaan. Silti aiheeseen liittyy paljon muutakin. Hyviä metsästyspaikkoja ei ole kaikkialla ja näiden kerääminen pienalueiden varaan olisi epävarmaa. Lisäksi seurassa olevat saavat käyttää seuran vuokraamia maita. Kun peuraporukassa on esim. 50 jäsentä, voi tuo metsästää siellä, missä saalista saadaan. Jos joku alkaa sooloilla ja tekee oman 100 ha metsästysalueen, ei siellä seuran jäsenillä ole lupaa metsästää. Tuskin haluakaan. Ja esim. minulla ei ole kyttäykseen sopivaa peltoa, mutta rajanaapurilla on. Minun mailtani onkin ammuttu lukuisia peuroja naapurin pellolle. Jos alueet hajotetaan, päätyy taatusti osa tällaisista alueista eri porukoille eli menetetään hyviä paikkoja.

    Oma lukunsa on se, miten kaatolupabyrokratian määrä kasvaa, jos pienalueita tulee paljon lisää. Jos niitä tulee vähän lisää, ei se paljoakaan vaikuta metsästykseen eli muutos on isossa kuvassa turha.

    Lisäksi kun alueet on organisoitu, on kokonaisuus mahdollista pitää hallinnassa. Jos tulee ”villejä” pienalueita, näillä ei ole mitään velvoittavuutta tai sidoksia esim liitto- tai rhy-tasolle. Ammutaan peura tai pari ja kun pakastin on täynnä, homma lopetaan. Tämä johtaisi peurakannan ennennäkemättömään kasvuun kaatojen määrän romahtaessa. Ei kauriskantakaan ole leikkautunut, vaikka edellytykset on olemassa. Miksei ja miksi peura olisi poikkeus?

    Polkumetsästys on harvojen spesialistien huvia, ei siitä ole koko kansan menetelmäksi. Minulla naapurin pelloille johtaa eri suunnista lukematon määrä polkuja. Kehää kiertäviä on vähemmän. Parempi peurat on pellolle ampua kuin kytätä yhden polun varressa, jos kulkija siihen sattuisi. Ja entä kun ammut peuran peitteiseen metsään ja se tekee 60 metrin pakolaukan, mistä peuraa alat mustan maan aikana etsiä? Pellolle ammuttu löyty todennäköisesti pellolta tai sen läheltä suunnasta, joka on tiedossa.

    Tuollaiset jutut menee mielestäni samaan sarjaan kuin Erä-lehden kalajutut. Niiden tarkoitus on innostaa lukijoita, jolloin myös lehteä luetaan ahkerammin. Itsekin olen aikanaan Saaristomeren kuhien perässä Erä-lehden vinkkien takia kulkenut. Silti toimivat kalapaikat ja menetelmät on ihan jotain muita kuin lehdestä luetut.

    A.Jalkanen

    Gla, hyviä pointteja. Tarkoitus olisi tietenkin lisätä mahdollisuuksia eikä sotkea entisiä. Metsästävät ihmiset tietävät nämä paremmin kuin me ei-metsästävät.

    Jokin idea kaatoluvan pinta-alarajoitteen purkamisen takana varmaan on ollut kun sitä on ehdotettu. Toisiko se mukaan nekin sirpalealueet jotka jäävät nyt kokonaan hyödyntämättä? Pitääkö 500 hehtaarin vuokra-alue olla rajoiltaan yhtenäinen palsta vai voiko se koostua pienemmistä osista? (Kiinteistökin voi koostua erillisistä palstoista, siis yksittäisen omistajan vuokra-alue.)

    Husq165R

    ”Taajamissa on ajauduttu todella pahaan kierteeseen, kun ihmiset ostavat säkkikaupalla riistamaissia ym. ruokaa valkohännille ja kauriille, jotta ne eivät söisi pihaistutuksia ja hautakukkia.”

    Väite kuulostaa jokseenkin vieraalta. Hautakukat on yleensä hautausmaalla, joten luultavasti seurakunnat hoitavat säkeittäin maissia hautausmaille. Kunnan viranomaisten on puututtava yksityisten pihojen maissikasoihin virkansa puolesta, kuten myös hautausmaiden osalta.

    Gla

    ”Miksi seura vastustaisi vhp:n mahdollisimman tehokasta metsästystä. Miksi lahtivajaa ei voida käyttää jos siinä on ylimääräistä kapasiteettia.”

    Ei seurat tihentymäalueilla metsästystä vastusta. Seuran tehtävänä on luoda edellytykset alueellaan metsästykseen. Tämä tarkoittaa organisoitua toimintaa, jonkun pitää hallita vuokrasopimukset, ylläpitää ampumarataa, lahtivajaa, muita tiloja, srva-toimintaa, koulutusta, suhteita paikallisiin, hakea kaatoluvat ja raportoida niistä, pyörittää ry:n edellyttämää kokouskäytäntöä + taloutta, suorittaa riistalaskentoja yms yms. Lista on todella pitkä, eikä seuratoiminnassa talkookäsiä ole koskaan liikaa.

    Jos nyt tulee tälle alueelle toimijoita, jotka erottautuvat omaksi pienalueeksi ja rikkovat siis seuran yhtenäisen alueen, se ei todellakaan palvele seuratoiminnan etuja. Tämä pienalue ei osallistu em. seuratoimintaan, vaan pyrkii vapaamatkustajana hyötymään siitä, mitä varten seura on olemassa. Kun lisäksi vieraan päästäminen seuran tiloihin edellyttää, että joku seuran jäsenistä avaa ja sulkee ovet sekä tarkastaa ja valvoo, että vieras käyttäytyy asiallisesti (mm. siivoaa jälkensä, laittaa tavarat paikoilleen, eikä vie mitään mennessään), ei kenelläkään ole tähän aikaa tai motivaatiota. Kuvittele itsesi vuokraamassa autotalliasi. Soitan, että tulen nyt vaihtamaan autooni öljyt. Onhan ovet auki. (Mitä, olet töissä, etkä voikaan tulla paikalle???)

    A.Jalkanen

    Gla. Lahtivajaehdotukseeni sisältyy yksi olennainen sana: palveluna.

    Sirpalealueet ovat kimurantimpi juttu. Ne ovat alueita joihin seura saisi luvan metsästää mutta ne eivät ole yhtenäistä aluetta, joten ne jäävät hirvieläinten metsästyksen ulkopuolelle. Nyt jos alennettaisiin lupa-alueen kokoa vhp:n osalta, voitaisiin saada lisää kaatoja sirpalealueille. Toisaalta pienen alueen omistaja (esimerkiksi ison alueen keskeltä) saattaisi haluta hakea itselleen omat luvat, mikä voisi toisinaan johtaa siihen että yhtenäiset alueet sirpaloituisivat lisää.

    Vaikea ennakoida etukäteen olisiko nettovaikutus positiivinen vai negatiivinen. Asian ennakointia helpottaisi, jos lupaviranomainen laskisi tietoja siitä kuinka suuri osa potentiaalisista metsästysalueista jää nyt ulkopuolelle pinta-alarajoitteen takia.

    Kts. luku 2.7 Sirpalealueet.

    https://riista.fi/wp-content/uploads/2022/01/yleisohje-hirvielainten-pyyntilupien-hakemiseen-2022_-muusuomi_saavutettava_final-%E2%80%93-kopio.pdf

    Gla

    ”Tarkoitus olisi tietenkin lisätä mahdollisuuksia eikä sotkea entisiä.”

    Tämä pitäisi olla tavoitteena, mutta tuntuu usein unohtuvan. Aivan kuten jk:lla halutaan korjata jaksollisen puutteita eli luopua aukoista ja kalliista uudistuskuluista, mutta ei huomioida uuden keinon tuomia uusia ongelmia verrattuna vanhan menetelmän saavutuksiin.

    Ylipäätään haluan kysyä taustaa lisämahdollisuuksille. Rajoittaako metsästysmahdollisuuksien puute metsästystä? Minun maillani on seuralla tuhansien hehtaarien hirvilupaehtojen mukainen yhtenäinen alue käytössä. Eiköhän se tarjoa mahdollisuuksia riittävästi. Jos jonkun mielestä mahdollisuuksia ei ole, pitää esittää perusteltu selvitys asiasta. Kevyt heitto, että ”mä voisin alkaa metsästää, jos se olis luvallista” ei oikein riitä. Teoriassa lumiseen aikaan ruokinta- ja kyttäyspaikan voi tehdä väljäksi hakattuun paikkaan, kunhan viereen pääsee autolla tai auratulle tielle on sellainen matka, että umpihangessa jaksaa ruokintapaikkaa viikoittain huoltaa ja raahata ammutut peurat 100 m pakolaukan jälkeenkin tien varteen. Ja ampumasuunta on turvallinen, eikä naapurissa ole taloja 150 m etäisyydellä. 10 ha metsäpalsta riittää tähän hyvin. Mutta lisäisikö vai vähentäisikö se metsästystä, onkin eri asia. Moniko peuranmetsästyksestä haaveileva metsästää kauriita tai edes rusakoita? Jos ei, niin miksei? Entä miksi ei kuulu seuraan, jolloin voisi metsästää peuroja?

    Maattomat vieraspaikkakuntalaiset ei pääse seuraan, mutta ei ne muutenkaan voisi metsästää eli tähän ei muutos toisi apua. Enkä minä sellaisia edes ilman valvontaa mailleni päästäisi. Valvottuna homma ei toimi eli se siitä.

    ”Metsästävät ihmiset tietävät nämä paremmin kuin me ei-metsästävät.”

    Ylen tai hesarin keskustelussa ei-metsästävillä on selkeä käsitys asiasta, eivätkä nämä voi käsittää metsästäjien näkemyksiä.

    ”Jokin idea kaatoluvan pinta-alarajoitteen purkamisen takana varmaan on ollut kun sitä on ehdotettu.”

    On helppo keksiä muutoksia, kun ei tarvitse ottaa vastuuta muutoksen toimivuudesta. Toistan itseäni, mutta ensin pitää määritellä pullonkaulat. Sen jälkeen niihin voidaan puuttua. Mitään asiaa ei voi kehittää ilman tätä prosessia. Muuten tulos on sama kuin heittäisin tikkaa. Kympin pinta-ala on aika pieni osa taulun kokonaispinta-alasta. Se kuvaa suoraan todennäköisyyttä.

    Gla

    ”Lahtivajaehdotukseeni sisältyy yksi olennainen sana: palveluna.”

    Tällaista palvelua ei ole saatavilla, koska seurojen jäsenillä on muutakin hommaa kuin palvella seuran alueet rikkoneita ”villejä” metsästäjiä. Yrittäjävetoisena homma voisi teoriassa onnistua. Käytännössä ei, koska sesonki on lyhyt ja investointi suuri. Lisäksi seuratoiminnasta jättäytyvä ei kustannuksia ole valmis maksamaan. Yrittäjän pitäisi saada investointikulujen lisäksi palkkaa.

    ”Sirpalealueet ovat kimurantimpi juttu. Ne ovat alueita joihin seura saisi luvan metsästää mutta ne eivät ole yhtenäistä aluetta, joten ne jäävät hirvieläinten metsästyksen ulkopuolelle.”

    Tähän voisi ottaa mukaan koirien koulutuksen. Sekin edellyttää yhtenäisiä vuokra-alueita, koska koiraa ei vapaana saa juoksuttaa. Melkoista vahinkoa siis alueiden pirstominen saisi aikaan. Siksi olisi parempi pysyä nykyisissä järjestelmissä. Sitä vaan pitää käyttää oikein. Se taas edellyttää suoraselkäistä ministeriä, joka aloittaisi muutosprosessin.

    A.Jalkanen

    Aivan. Ainakin se voisi kannattaa selvittää, kuinka suuri osuus pinta-alasta on nyt metsästyksen ulkopuolella johtuen 500 hehtaarin yhtenäisen pinta-alan vaatimuksesta luvalle.

    Gla

    Tuossa pitää pitää tiukasti painotus yhtenäisen pinta-alan vaatimuksessa. Muitakin syitä on olla vuokraamatta alueita, esim. kielteinen suhtautuminen eläinten tappamiseen.

    Ja tulosten analysoinnissa pitää huomioida se, paljonko nämä alueet vähentävät metsästystä vai ohjautuuko metsästys vain muille alueille.

    suorittava porras

    Ihailtavaa perehtyneisyyttä Gla:lta! Uudistuksia tarjotaan paljonkin ,mtta niiden toimivuudesta ei olla valmiita ottamaan vastuuta. Helpointa on syyttää hallintoa , vaikka Gla:n mainitsemat pullonkaulat ovat ihan muualla.

    Yhtenä esimerkkinä pullonkauloista on ,että seuroja on kehotettu päivittämään sääntöjään paremmin nykyaikaa ja tilannetta vastaavaksi. Ne on luotu aikoinaan torjumaan ristiriitoja ja erimielisyyksiä ja turvaamaan jäsenten tasa-arvoa. Inhimilliset tekijät, ahneus ja kateus, eivät ole poistuneet keskuudestamme tänäkään päivänä. Niitä suitsimaan tarvitaan selkeät säännöt , mutta nyt sääntöjä on pakko löysentää laajemman yhteisen edun nimissä.

    Muun muassa valkohäntien sarviehdoista sanktiomaksuineen ja tarkasta lupien seuran sisäisestä kiintiöinnistä tasa-arvon nimissä olisi luovuttava. Muutos valitettavasti ottaa aikansa. Yhdistysten/seurojen säännöt ja niihin tehtävät muutokset on käsiteltävä demokraattisesti ja hyväksyttävä viranomaistasolla ennen ottamista käyttöön. Tämäkin prosessi voi pahimmillaan kestää vuosia. Mitä enemmän mielipiteet seuran sisällä poikkeavat toisistaan ,sitä kauemmin prosessi kestää ,jos kyse on seuran varsinaisten sääntöjen muuttamisesta. Seuran sisäisen metsästyssäännön voi muuttaa kevyemmällä menettelyllä. Millään ylemmän tason ”mahtikäskyllä” ei näitä pykäliä voi ohittaa. Tämä on unohtunut muutamalta tähän ketjuun toimimattomia esityksiä tehneeltä.

    Paikallisella tasolla lopulta ratkaistaan ,mitä tehdään tai jätetään tekemättä. Laki antaa toimintaan jo nyt riittävän laajat mahdollisuudet  ,jos vain  tahtoa ja kykyä riittää. Ristiriitoja aiheuttavien esitysten kylväminen metsästäjien keskuuteen vie helposti toimijoilta sekä halun ,että kyvyn toimia halutulla tavalla. Ahneudelle ja kateudelle ei ole tilaa , jos halutaan tuloksia. Tämä tulee ”uusia avauksia ” tekevien pitää kirkkaana mielessä.

    PS. Maanomistajienkin mielipiteet jakautuvat. Jouduimme viikonlopulta ”seisontahsukkuun”. Olimme tuolloin noutamassa väärille jäljille eksynyttä hirvikoiraa yleiseltä tieltä ,joka sattui ohittamaan sellaisen henkilön pihapiirin ,joka eväsi metsästysoikeiden mailtaan. Eväämisen perusteena olivat leskirouvan mieltymys pieniin sorkkaeläimiin ja pari vuotta sitten tapahtunut seurafuusio.  Rouva ei halunnut nähdä maillaan kylän ulkopuolelta tulevia metsästäjiä. Se vaihtoehto ei tullut kuuloonkaan ,että seura ei olisi pitkään toimintakykyinen pelkästään oman kylän voimin. Kutsu tuonpuoleiseen on ollut viime vuosina vahva. ….tämä nyt vain oli yksi ,mutta ei ainoa esimerki haasteista ,joita tulee metsästäjille vastaan, edestä ja takaa. Yksi esimerkki alueiden pirstaloitumisen syistä kumminkin.

Esillä 10 vastausta, 2,061 - 2,070 (kaikkiaan 2,595)