Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

Esillä 10 vastausta, 2,051 - 2,060 (kaikkiaan 2,595)
  • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

    Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

    Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

    Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

    Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

    Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

  • Gla

    Suorittava: ”Valkohäntä on hyvä esimerkki siitä ,mitä tapahtuu ,kun kaupallisuus astuu kuvaan ja havaintoja kannan määrittämiseksi ei ole kirjattu. Tilanne ei ole kenenkään hallinnassa.”

    Peuroista on osattu piirtää kannan suuruutta kuvaavaa käyrää ainakin 30 vuotta. On erikoista, että puhut harjoittelusta ja siitä, ettei tilanne ole hallinnassa. Toki jos kanta-arvio pitää perustua metsästäjien havaintoihin, silloinko määrittelyprosessin pitäisi olla metsästäjien hallinnassa.

    Kaupallisuuden roolia en tässä tiedä. Tarkoitatko sitä, että seurat myy nykyään valtavat määrät peuroja ja rahoittaa sillä toimintaansa?

     

    Planter

    Kannan suuruutta kuvaava käyrä on tehty niin, että Luke on aloittanut kanta-arvioiden teon vuonna 2016. Sitä edeltävä käyrän osa on tehty jonkinlaisella takaisinlaskennalla, eli miten  kannan on pitänyt kehittyä, että on päädytty 2016 tilanteeseen.

    Samoihin aikoihin kun Luke aloitti arvioinnin lupailtiin, että tehdään valkohäntäpeurakannan hoitosuunnitelma. Joskus kyseltiin riistapuolelta missä viipyy (OL3 virus?), ei ole kuulemma ollut tarvetta, kun kanta on kehittynyt suotuisasti ilman sitäkin. Liikenneonnettomuuksien lisäksi muita haittoja ”ei ole huomattu”.

    https://yle.fi/a/3-7281721

    Niin varmaan kehittyy suotuisasti, sillä kantaa arvoidaan havaintojen perusteella, mutta havaintoja ei kirjata arvioinnin edellyttämällä tavalla. Minkä organisaation pitäisi huolehtia siitä?

    Meillähän on kannanhoitosuunnitelmat hirvelle, karhulle, sudelle, ilvekselle.. kaikelle muulle suurriistalle, mutta ei kaikkein runsaslukuisimmalle, valkohäntäpeuralle. Eikö olekin erikoista!

    Kaikkea muuta suunnitellaan, mutta ei kannan hallintaa. Ylärajan määrittelee ainoastaan”sosiaalinen paine”, kun peltiä rytisee yli kansan sietokyvyn, niin sitten puretaan tihentymiä.

    Varmaan tulee taas kuraa niskaan ja haukun väärää puuta, kun osoitan sormella maa-ja metsätalousministeriötä ja riistahallintoa, että niiden olisi pitänyt ja pitäisi lain mukaan huolehtia, että vahingot ovat ”kohtuullisia”.

    Ei näin:

    MT 23.11.2022
    Työnimellä ”Kestävään valkohäntäpeurapolitiikkaan” käynnistetään selvitys, jonka on määrä valmistua helmikuussa 2023, tiedottaa maa- ja metsätalousministeriö. Selvityksen toteuttavat agronomi Esa Härmälä ja VTM Lauri Kontro.

    Selvityksessä valkohäntäpeuran roolia arvioidaan eri näkökulmista ja kuullaan myös sidosryhmien näkemyksiä. Näkemyksiä halutaan kuulla muun muassa valkohäntäpeurakannan säätelystä ja hallinnasta, sekä niihin liittyvistä tavoitteista ja kehittämistarpeista riistanhoidon, ympäristönhoidon, luonnon monimuotoisuuden sekä ruokakulttuurin ja matkailun sektoreilla.”

    Nyt suoritetaan selvitys, jonka tekevät maa-ja metsätalousministeriön kulttuurin mukaisesti riippumattomat? selvitysmiehet, jotta kenelläkään ei olisi ”oma lehmä ojassa”.
    Lauri Kontro, entinen metsästäjäliiton puheenjohtaja
    Esa Härmälä, hirvieläinmetsästyksen harrastaja

    Olisiko esimerkiksi ”ruokakulttuurin” tilalle voinut varovaisesti ehdottaa vhp:n roolia viljelys- ja taimikkokulttuurissa?

    A.Jalkanen

    Se mikä tuosta MMM:n listasta puuttuu niin vhp-haitat sekä suurpetopolitiikka. Entä annetaanko haitoille sama painoarvo kuin hyödyille?

    Luke julkaisi juuri vuosi sitten vastaavan selvityksen, jossa oli hirvi pääosassa, mutta jossa oli kauriit mukana. Herrat Härmälä ja Kontro pääsevät aika vähällä: tarvitsisi vain tehdä tarvittavat johtopäätökset olemassaolevasta tiedosta, suositukset ja mahdolliset lakimuutokset.

    Tämän keskustelupalstan keskusteluihin pohjautuen voisi tehdä politiikkasuosituksia: 1. vhp:lle kannanhoitosuunnitelma; 2. sidosryhmien tarkempi huomiointi kannanhoidon tavoitteissa; 3. harkittavaksi luopuminen vhp:n kaatoluvan 500 hehtaarin minimipinta-alan tavoitteesta; 4. linjaus siitä halutaanko valkohäntäpeuran levittäytyvän muualle Suomeen.

    Kohtaa 3 perustelen sillä että silloin vhp:tä voisi metsästää ruokinnoilta – tai poluilta kuten viimeisimmässä Metsästäjä-lehdessä kuvattiin – vaikka luvan vaatima pinta-ala ei täyttyisi, joten metsästäjiä ja mahdollisuuksia tulisi lisää. Tämän lisäksi jatkuisi tietenkin seuruemetsästys ennallaan. Lahtivajoissa voisi teurastaa maksua vastaan myös muita kuin oman seuran saaliita.

    Kohta 4: vhp ei levittäydy jos sitä ei ruokita ja jos kanta pidetään metsästämällä alhaisena. Osassa metsästysseuroja siitä ei pidetä, koska se häiritsee hirven metsästystä harhauttamalla koiria.

    Muita ehdotuksia?

    https://www.luke.fi/fi/uutiset/hirvielainten-vaikutukset-yhteiskunnassa-ekosysteemien-avainlajeja-arvokasta-riistaa-ja-merkittavia-vahinkojen-aiheuttajia

    suorittava porras

    Sitkeästi ollaan tarjoamassa pinta-alarajoituksista luopumista valkohäntäpeuran kohdalla. Alueiden ja seurojen on riittävän oltava suuria ,jotta kymmenientuhansien saalismäärät saadaan kaadettua. Pienistä seuroista loppuu puhti suuren urakan edessä. Isommilla seuroilla on laajemmat resurssit ja monesti myös parempi osaaminen ja taloudellinen tilanne selvitä isoista haasteista. Yksittäisen villen tai kallen vaaniminen metsäpoluilla ei suurta lovea peurakantaan tee. Villistä toiminnasta aiheutuvat ristiriidat puolestaan vievät helposti kehitystä ihan eri suuntaan ,kun toivotaan.

    Valkohäntien levittäytymisellä on turha pelotella Keski-ja Pohjois-Suomen asukkaita. Haittoihin on näillä alueilla pitkä matka. Suhteellisuudentaju on syytä säilyttää tässäkin asiassa. Mittasuhde-ero selviää kaatotilastoista Varsinais-Suomessa on tähän mennessä kaadettu 12 000 valkohäntää. Keski-Suomessa runsas 200. Paikkakunnallani käytetty 12/80 pyyntiluvasta.

    Kannanhoitosuunnitelma on valkohännillekin tulossa ja on jo kokeilukäytössä tiheimmän kannan alueella. Vastaavan suunnitelman saaminen toimivaksi käytännöksi kesti hirven kohdalla runsaat kymmenen vuotta eli siihen on syytä varautua pienemmän sorkkaeläimenkin kohdalla. Kokonaan eri asia on ,riittääkö kaikilla motivaatio vuodesta toiseen jatkuvaan teurastusurakkaan.

    Visakallo

    On täysin kiistatonta, että Keski-Suomessa on parhaillaan käynnissä valkohäntien kannannostatusvaihe. Ruokintaa tehdään säännöllisesti ja yhä vain enemmän. Valkohännät valtasivat Päijät-Hämeen muutamassa vuodessa. Keski-Suomessa tulee käymään samoin. Tilanteeseen ei auta kuin ruokinnan täydellinen kieltäminen ja isolumiset pakkastalvet.

    Gla

    Minäkään en ole vakuuttunut siitä, että pinta-alarajoituksen pienentäminen/poisto olisi ratkaisu asiaan. Kaipaan analyysiä peuran metsästystä rajoittavista tekijöistä. En muutosta muutoksen vuoksi. Kun aktiivit ovat jo nyt seuroissa, ei ulkopuolisia ole tulossa mukaan tämän muutoksen myötä.

    Lahtivajan vuokraus vieraille tuskin houkuttelee. Kyse on kalliista tilasta, jossa käsitellään elintarvikkeita ja jota pitää käyttää oikein. Vieraiden vahtiminen söisi vastaavan määrän aikaa seurasta, eikä seuran intresseihin kuulu palvella seuran ulkopuolisia metsästäjiä, jotta näiden ei tarvitsisi liittyä seuraan ja jotta seuran ulkopuolisten alueiden käyttö mahdollistuisi.

    Ainoa hyöty näistä keskusteluista on siinä, että se ylläpitää metsästäjien painetta ratkaista ongelma itse. Pelkona on se, että muuten joku muu ratkaisee sen eli valta siirtyy pois metsästäjiltä, eikä silloin tulos ole metsästäjien mieleinen. Ei välttämättä muidenkaan. Vähän kuten metsätaloudessakin neuvoja kyllä hesarin lukijoilta saadaan, mutta tilanteen paranemista en niiltä odota.

    Visakallon kanssa olen samaa mieltä halusta levittää ja vahvistaa peurakantaa tihentymien ulkopuolella. Ruokinnan täyskieltoa en pidä ratkaisuna, koska syys-lokakuun jälkeen metsästys ilman ruokintaa muuttuu tehottomaksi. Mutta jokin avoin linjaus, johon sitoudutaan, pitäisi tehdä. Muuten tilannetta hyssytellään ja muutaman vuoden kuluttua ihmetellään, mistä riittää metsästäjiä hallitsemaan yllättäen paisunutta kantaa.

    Visakallo

    Taajamissa on ajauduttu todella pahaan kierteeseen, kun ihmiset ostavat säkkikaupalla riistamaissia ym. ruokaa valkohännille ja kauriille, jotta ne eivät söisi pihaistutuksia ja hautakukkia. Tällä tavalla sorkkaeläinten kanta kasvaa uskomattoman nopeasti.

    A.Jalkanen

    Ilmeisesti painetta on saatu nostettua, kun tämä kahden tietäjän ryhmä on perustettu.

    Kalliissa lahtivajasss voitaisiin teurastaa maksua vastaan palveluna.

    Gla

    Toki maksua vastaan, mutta seuroilla on muutakin tekemistä kuin hoitaa pinta-alarajoitusten purkamisen seurauksia. Seuran toiminta perustuu siihen, että jäsenistö luo edellytykset metsästykselle omalla alueellaan. Pinta-alarajoitusten pienentäminen sotii tätä vastaan, eikä seura voi sitä tukea.

    A.Jalkanen

    Miksi seura vastustaisi vhp:n mahdollisimman tehokasta metsästystä. Miksi lahtivajaa ei voida käyttää jos siinä on ylimääräistä kapasiteettia. Näitä kysymyksiä on hyvä pohtia ennakkoluulottomasti.

Esillä 10 vastausta, 2,051 - 2,060 (kaikkiaan 2,595)