Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 2,595)
  • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

    Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

    Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

    Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

    Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

    Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

  • Planter

    Pientä helpotusta pyyntiin on yritety saada jo kuusi vuotta sitten, ennen kuin tilanne räjähti käsiin, mutta aariakaan ei ole annettu periksi:

    https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/trip.aspx?triptype=ValtiopaivaAsiakirjat&docid=la+25/2012

    oksapuu

    Onko Ruotsissa maanomistajilla joku ensi-yön oikeus metsästyskauden alussa?

    Sellainen parinviikon metsästys kauden alussa omilla mailla auttaisi jo kummasti tuohon valkohäntäpeura ongelmaan…

    sitolkka

    Ruotsissa ei ole valkohäntäpeuroja eivätkä ruotsalaiset niitä sinne haluakaan. Ruotsin ensimmäinen valkohäntäpeura kohtasi äkkiä loppunsa Tornionjokilaaksossa kun se Suomesta sinne yritti.

    oksapuu

    Mutta hirviä, metsäkauriita ja villisikoja on.

    Ja paljon…

    William Munny

    A-studiossakin asesankareista yritettiin tehdä stoorin sankareita,vaikka ovatkin syyllisiä alati paisuvaan sorkkaeläin ongelmaan.

    Lenkopetäjä

    Koitappas miettiä miksi hirvikanta lähti vuosikymmeniä takaperi jyrkkään nousuun.ei tod oo metsästäjien syy mutta on niitä helppo syyttää jos ei älli riitä monimutkasempaan teoriaan.

    puunhalaaja

    Lenkopetäjä, miten sinä sitten selität peurakannan kasvun? Eikö ruokinnalla ja tietoisella päätöksellä tavoitella peurakantaa koko maahan ole ollut vaikutusta?

    Lenkopetäjä

    En voi ottaa kantaa peurakannan kasvuun kun niitä ei täälä vielä ole

    kitsas

    Lenkopetäjällä on laajempi katsantakanta. Omakohtaisen kokemukseni perusteella voin sanoa, että lupaviranomainen jarruttaa lupien myöntämistä, koska lupaviranomaisen tehtävä on huolehtia tavoitteellisessa kannassa pysyminen.

    Se, että syyttää yleisesti metsästäjiä tilanteesta, on tyypillistä yleistystä. Saman metsästäjä-nimikkeen alla on lukuisa joukko matalampia kantoja haluavia harrastajia. Mutta tähän kai on tyytyminen. Onhan kuulemma olemassa joitain yksittäisiä Audi-kuskejakin, jotka käyttävät suuntamerkkiä ja käyttäytyvät liikenteessä muutenkin korrektisti. Silti niitäkin kutsutaan sujuvasti ”*ulkuiksi”. Kohtalon tovereita.

     

    suorittava porras

    Omakohtaisia kokemuksia..mutta miltä vuosikymmeneltä ? Tuorein päivitys lupaviranomaisten menettelyyn näyttää tältä :

    ”Tehokkain tapa säännöstellä sorkkaeläinkantoja on lupamenettely ja sen avulla tehtävä ohjaus . Ongelmana on tällä hetkellä se ,että kaikki eivät hae riittävästi pyyntilupia. Varsinais-Suomessa 2/3 ristanhoitoyhdistksistä on hakenut lupia riittävästi ja 1/3 ei. Jälkimmäisten alueilla kantaa ei pystytä haetuilla lupamäärillä leikkaamaan.”

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 2,595)