Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 2,595)
  • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

    Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

    Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

    Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

    Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

    Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

  • suorittava porras

    ”Kai metsästäjät osaa paikat katsoa, kun sopimuksessa on maininta oikeudesta raivata.”

    Voivat katsoa , mutta todeta paikan soveltumattomaksi lähellä sijaitsevien asuinrakennusten tai liikenneväylien vuoksi. Kannattaa käydä palaveri paikanpäällä metsästäjien kanssa, niin homma selviää. Ihan asumusten nurkissa ei mielellään metsästetä vahinko-ja häiriöriskin vuoksi. Erikseen sopimalla ja isännän kanssa yhdessä suunnitellen sekin onnistuu.

    sitolkka

    Yksi hyvä lisä olisi, että pitäisi sallia valkohäntäpeurojen ampuminen auton ikkunasta.

    suorittava porras

    …”tulee maanomistajalla olla oikeus ampua peura aina kun se pellolle tulee.”

    Ei ole ongelma , kun liityt siihen seuraan. Saat käydä tarvittaessa  ampumassa niitäpeuroja muualtakin , jos intoa riittää.Kaverikin löytyy seuran soittolistalta , jos osuma ei olekaan paras mahdollinen ja saalis poistuukin pikaisesti tuntemattomaan suuntaan pelipaikalta.

    Minä ainakin napsin seuran jäsenenä aikoinaan mailtani peuroja siihen tahtiin , kun niitä metsästysaikan sopivalle hollille ilmaantui. Öitä en niiden takia ruvennut valvomaan , mutta  tilaisuuden tullen pamahti. Neuvottelukysymys. Ei sen ihmeellisempi asia. Kun saalin käsittely oli hallinnassa ja ampumataidosta riittävät näytöt, ei moisen asian kanssa kauan tuusattu.

    sitolkka

    No jospa nyt sitten kertoisitte keinon millä peurat saadaan pois. Myrkyttäminenhän on pois suljettu koska muutkin eläimet on vaarassa. Luulisin että kevättalvella ruokintapaikka paras lahtauspaikka. Ansoja ja aitojakin voisi kokeilla ja metsästys ympärivuotiseksi. Kenties tapporahaa joka kasvaisi sitä mukaa mitä vähempänä kanta on. Kaikki keinot käyttöön.

    Gla

    Peurat kuitenkin liikkuu sen verran, että mittakaavana ei ole yksi tavanomainen metsätila. Minullakin on rajanaapurissa pellolla (itse en omista hehtaariakaan peltoa, jossa peuroja voisi ampua) ruokintapaikka. Sieltä kai metsästäjät minunkin maillani vaikuttavat peurat ampuu, jos ovat ampuakseen. Toki vaikutelma on kuin kliseessä eli kaikki polut vievät ruokintapaikalle.

    Metsissä lenkkeilyn perusteella ruokintapaikkoja on todennäköisesti muidenkin naapureiden alueella, niin paljon niitä on. Tuo vain nyt on ainoa, minkä tiedän.

    A.Jalkanen

    Eikö peura opi välttämään ruokintapaikkaa kun kaveri kellistyy?

    sitolkka

    Pitäisi tutkia sekin, missä määrin valkohäntäpeurat tuhoavat maassa pesivien lintujen pesiä. Tiedetäänhän peurojen syövän lintujen munia. Siinä tulee suuri vahinko jos tämä tuhoeläin koppelon pesälle sattuu.

    suorittava porras

    Eiköhän tuota vahinkopuolta ole pohdittu jo ihan tarpeeksi . Yhteinen tavoite on vhpkannan alentaminen. Keinojakin on ,mutta ilman mesästäjien ja maanomistajien tiivistä yhteistyötä keinoista ei saada kaikkea irti.

    kitsas

    Onko sitolkalla lähdettä tuohon eläinperäisen ravinnon käyttämiseen? Tämä ei oikein uppoa.

    Anneli kirjoitti hirvi- ja peurakannan niputtamisen maksimimäärästä ja siitä, että niillä luvuilla ei susireviirillä enää kaatolupiin riitä. Niinhän se olisi.

    Se, että sudet asetettaisiin ihmisten metsästysharrastuksen edelle vielä selvästi nykyistä enemmän – ei saisi minun kannatusta. Haja-asutusalueiden asukkaille metsästys on joillekin ehkä se ainut harrastus ja sosiaalinen kanssakäyminen muiden kaksijalkaisten kanssa. Siinä tapauksessa susireviiriltä lähtee metsästyksen harrastajat ja jättävät kotokylän tyhjäksi ja muuttavat johonkin lähiöön ja osa vaihtaa luontoharrastuksen kaikkivoipaan alkoholismiin. Ei ei ja ei.

    A.Jalkanen

    Linnunpesien tuhoutumista kauriiden toimesta on havaittu mm. riistakameroissa jotka on aseteltu kanalintujen tekopesille.

    Wikipedia tietää ravinnosta.

    Sen ravinto koostuu monenlaisista kasveista ja kasvinosista, kuten heinistä, ruohoista, varvuista, pensaiden ja puiden lehdistä, viljanjyvistä, tammenterhoista, marjoista ja omenoista sekä sienistä. Erityisesti se pitää maitohorsmasta. … Sokerintuotantoalueilla sokerijuurikas on paikoin merkittävä osa syksyn ja alkutalven ravintoa. Talvisin männyn ja varsinkin katajan neulasilla ja vuosikasvaimilla sekä pihlajan, haavan ja pajujen oksilla on ravinnossa suuri osuus.  Se myös kaivaa lumen alta ruohoja, mustikan ja puolukan varpuja ja jäkälää.

    Paksu, yli puolimetrinen lumikerros haittaa valkohäntäpeurojen liikkumista ja luontaista ravinnonhankintaa. Pienisorkkaisilla jaloilla ei ruoan kaivu lumesta onnistu. Lisäksi eläimet pyrkivät talvisin kerääntymään suuriin laumoihin, jotka helposti kuluttavat pienen alueen ravintovarat loppuun. Suomessa ne selviävätkin talvisin paljolti metsästäjien suorittaman riistaruokinnan avulla. Ruokintaan käytetään eniten omenia ja juureksia kuten perunaa, porkkanaa ja punajuurta sekä viljaa, heinää ja lehtikerppuja. 1990-luvulla suoritettujen kyselyjen ja laskentojen perusteella Suomessa on keskimäärin yksi ruokintapaikka kolmea peuraa kohden.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 2,595)