Keskustelut Luonto Susillakin alkoi koulu…

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 236)
  • Susillakin alkoi koulu…

    Merkitty: 

    Susi raateli tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kahdeksan lammasta Inkoossa. Asiasta kertoo sanomalehti Västra Nyland.

    Västra Nylandin haastattelema lampuri Leena Ingberg kuvailee oloaan järkyttyneeksi.

    Kuolleita lampaita löytyi kuusi. Lopulta vielä kaksi lammasta piti lopettaa niiden saamien vammojen vuoksi.

    Yksi lampaista oli osittain syöty. Muut niistä oli ainoastaan tapettu.

    Inkoon-Snappertunan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Henrik Holmbergkertoo Västra Nylandin haastattelussa, että tällainen käytös on sudelle tyypillistä silloin, kun sillä on pentuja.

  • Metsuri motokuski

    Totta. Yritystä maallikoilla tuntuu kuitenkin olevan.

    A.Jalkanen

    Nämä keskustelut ovat tarpeen, jotta me maallikotkin ymmärtäisimme. Noiden suojauskokeilujen jälkeen ehkä suojeluväen parissakin lopulta tunnustetaan että kaatolupia pitää lisätä.

    Gla

    Mikkolan tilan tapaus kertoo hyvin sen, että luontoväen on kirjoituspöydän takaa on helppo viisastella suojauksilla. Realismia tuotannossa kuitenkin on se, ettei kaikkea voi suojata, eikä korvausten taakse voi piiloutua. Lähtökohta pitää Orpon leikkausbudjetinkin jälkeen ennätystahtia velkaantuvassa maassa olla se, että työnteon on tarkoitus tuottaa. Nyt Suomi laittaa kapuloita omiin rattaisiinsa.

    – Lampaita on sekä omilla, pysyvillä laitumilla että naapurien mailla.

    – Tilalla on tehty monenlaisia varotoimenpiteitä susien hyökkäysten välttämiseksi.

    – Omat, pysyvät laitumet on petoaidattu, mutta tässä tapauksessa oli kyse naapurin mailla olevasta laitumesta. Ei ole kannattavaa rakentaa suuritöisiä petoaitoja sellaiselle alueelle, josta ei ole varmuutta, onko se ensi kesänä käytössä

    – Loukkaantuneiden lampaiden hoitaminen ja vahinkojen korjaaminen on työllistänyt Lainetta niin paljon, ettei hän ole ehtinyt vielä perehtyä hakulomakkeisiin.

    –  Laskin meidän porukkamme käyttäneen yhteensä noin 66 tuntia akuutin sotkun selvittämiseen perjantaina. Päälle tulevat eläinlääkärin ja viranomaisten tunnit sekä kaikki jälkihoitoon ja selvittelyyn menevä aika

    Gla

    Makarov: ”Kyllä ne sudetkin katoaa kun saadaan hirvieläinkanta vähemmäksi. Ruuan perässähän ne pääsääntöisesti liikkuvat.”

    Idässä, jossa susia ja muitakin suurpetoja on perinteisesti ollut, hirvieläinkanta on niin alhaalla, ettei sitä pienempi taso ole realistinen. Monessa muussa paikassa on peuroja ja kauriita hirvien lisäksi. Riistakeskuksen mukaan suden saalisvalikoimaan sisältyvät myyrät, sopulit, jänikset, linnut, peurat, poro ja hirvi. Ilmeisesti myös supikoira kelpaa, ehkä myös kettu. Ihminen ei siis sutta voi vähentää ravintoon vaikuttamalla, koska sitä on luonnossamme kuitenkin tarpeeksi.

    Ravinnon suuri määrä toki parantaa petojen elinvoimaisuutta ja mahdollistaa sen liki rajattoman kasvun. Nappaan lainauksestasi kohdan ja jatkan sen käsittelyä vhp-keskustelussa.

    ”Suorittavakin on huolissaan lampaista, miksei ikinä ihmisistä kun puhutaan hirvistä ja niistä aiheutuvista kolareista.”

    Jos puhutaan susista ja lampaista, silloin puhutaan susista ja lampaista, ei hirvikolareista. Sen verran puolustan, jos tässä yhteydessä näin voin sanoa, suorittavaa, että hän on ärsyttävyyteen saakka ottanut puheeksi muut aiheseen edes jollain tavalla liittyvät lieveilmiöt, kun on hirvistä keskusteltu.

    ”Samoihin aikoihin susi oli tappanut koiran hirvenmetsästyksen yhteydessä. Monta sivua juttua ja kuvia miten perheen lemmikille oli käynyt. Asiat ovat valitettavasti monesti niin kuin suuri enemmistö asiat hyväksyy.”

    Uutisarvo on eri asia kuin yksittäisen tapahtuman merkittävyys.

    Metsuri motokuski

    Anneli:Nämä keskustelut ovat tarpeen, jotta me maallikotkin ymmärtäisimme. Noiden suojauskokeilujen jälkeen ehkä suojeluväen parissakin lopulta tunnustetaan että kaatolupia pitää lisätä.

    Tuo kyllä totta mutta silloin pitää jo kertoa tai vähintään tekstissä ilmaista : että en tunne asiaa mutta voidaanko tehdä näin……. Jos mennään antamaan neuvoja vaikka ei asiasta mitään ymmärrä niin se osoittaa vain henkilöstä tietyn ominaisuuden. Tälle on kyllä joku luonteenpiirrekkin varmaan olemassa.

     

    A.Jalkanen

    Myönnän että en erottele tekstissäni tarpeeksi selkeästi asiantuntijatietoa, kuukkeloitua tai muuten epävarmaa tietoa ja omia mielipiteitä. Jos tekstissä lukee jokin avainsana kuten ”ehkä”, ”ymmärtääkseni” tai ”todennäköisesti”, silloin tiedosta näkee että se ei ole varma.

    Toisaalta tämä on lähtökohtaisesti mielipidepalsta, joten vastuu neuvojen käyttämisestä on aina lukijalla. Samoin kuin on sienten tunnistusryhmässä Facebookissa: älä syö jos et itse varmasti sientä tunnista. Älä sovella tällä mielipidepalstalla neuvottua, ellet saa muista luotettavista lähteistä yhtäpitävää tietoa. En usko että kukaan lampuri joutuu harhateille täällä annetuista neuvoista, mutta joku kaltaiseni maallikko saattaa ihmetellä miksi lampaita ei suojata paremmin, jotta susien kantaa voitaisiin edelleen kasvattaa.

    Käyty keskustelu selvensi tilannetta: lampaat on mahdollista suojata täysin varmasti, mutta se on kallista ja epäkäytännöllistä. Hirven metsästys koirien avulla pitää myös olla mahdollista. Siksi tarvitaan helpotuksia karhujen ja susien kaatolupien myöntöön. Jos ilveksen ja ahman kannat kasvavat kovin suuriksi, niilläkin on todennäköisesti sama tilanne edessä.

    Metsuri motokuski

    Hienosti olet Anneli oivaltanut mitä olen tarkoittanut.  Mielipide kirjoituksellakin on joku vastuu ja monet jotka omaavat samoja mielipiteitä voi hyvinkin samaistua niihin. Sen vuoksi olisikin hyvä että keskustelussa kävisi selvästi ilmi että mikä perustuu tietoon ja mikä olettamukseen. Sen vuoksi en osallistu mm.  ilmastokeskusteluun käytännössä ollenkaan kun en asiasta ymmärrä mitään.  Keskustelut on erinomaisia väyliä lisätä omaa tietoisuutta asioista. Minusta siihen ei olettamuksien heittely tosiasioina sovi. Tälläkin foorumilla on tosi paljon asiantuntemusta ja niiden selville saaminen on paljon tärkeämpi kuin juupas eipäs – väittelyt.

    Gla

    Nyt en enää kerta kaikkiaan tajua. Susia pitää suojella. Mutta kun susi tulee kaupunkiin, soitetaan hätäkeskukseen ja poliisi karkottaa suden pois astulta alueelta. Kun luontoihminen näkee suden kansallispuistossa, taas tarvitaan poliisi karkottamaan susi pois kulkijan tieltä.

    Poliisi tarvitaan suojelemaan ihmistä luonnonsuojelualueellakin.

    http://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/e9accc52-cadb-4b61-acb3-189c5254fb03

    Metät kunnossa!

    Joskus minulle on kerrottu, että susi kyllä väistää ihmistä. No, jos tilanne olisikin niin…..olen nähnyt itsekin suden luonnossa ja ei tuntunut pelkäävän minua yhtään. Terve (ja luontoon kuuluva) yksilö luonnonsuojelualueellakin karttaisi ihmistä ja kohtaamista ei tulisi. Olenko oikeassa?

    Gla

    Näin siinä kävi. Kaupunkilaisia tervehtimään tullut susi karkotetaan aina pois asutuksen läheltä maaseudulle. Mutta kun susi tapaa luonnonsuojelualueella kulkevan helsinkiläisen, taas susi karkoitetaan. Mihin tällä kertaa, sitä en tiedä.

    https://yle.fi/a/74-20048001

     

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 236)