Keskustelut Luonto Suomusalmi. Raakkujoki

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 1,182)
  • mehtäukko

    Ksonni. En ole vähätellyt tehtyä töplöstä. Mutta kun kuitenkin kertomani vertaukset eivät tahallisessa  vaakakupissa näköjään paina, mikä on koko toiminnan uskottavuus?

    Mitätöntä lässytystä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Osa yritysten viher- ja vastuullisuuspuheesta voi olla viherpesuakin, mutta olisi parempi yrittää noudattaa niitä ohjeistuksia, joihin toimijat ovat sitoutuneet ja jotka on henkilöstölle koulutettu.

    Kulutuskeskeinen elämäntapa ja väestönkasvu, juu ovat isoja ongelmia. Ihmiset eivät vapaaehtoisesti luovu korkeasta elin- ja kulutustasostaan ennen kuin on pakko. Isolle perheelle on oltava tarjolla toinen vaihtoehto vanhuuden turvaksi. On edettävä pienin askelin kun emme varmaan halua meille sitä ilmeistä vaihtoehtoa, eli keskusjohtoista systeemiä jossa meille sanellaan ylhäältä kuinka paljon kukin saa kuluttaa ja turmella ympäristöä. EU yrittää juuri tätä, mutta hirveä nillityshän siitä seuraa.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Osa yritysten viher- ja vastuullisuuspuheesta voi olla viherpesuakin, mutta olisi parempi yrittää noudattaa niitä ohjeistuksia, joihin toimijat ovat sitoutuneet ja jotka on henkilöstölle koulutettu.

    Tuossahan tapauksessa ei todellisuudessa tapahtunut mitään vahinkoa.

    isaskar keturi

    Tämän aamun Ylen aamutv:ssä oli hyvä arvovapaa keskustelu ko. aiheesta ajan ilmiönä, miten tässä törmää maaseudun elinkeino, luonnon itseisarvo, sekä sukupolvi- että sukupuoliasiat yhdessä ja samassa tapauksessa.

    Mutta muutoin on todellakin karmaisevaa seurata tätä keskustelua täällä. Seuraavaksi joku esittää salaliittoteorian, jonka mukaan raakut on tuotu tänne etikalla tapettuna muualta ja koneen jäljet on todellisuudessa joku ympäristöaktivisti tehnyt… ei hyvää päivää – pitää pystyä tunnustamaan ja katsomaan totuutta silmiin, kun on oikein kunnolla töpätty. Asia ei ole vain SE:n asia vaan koko metsäsektorin. Älkää hyvä ihmiset lähtekö puolustelemaan tekoa missään muualla kuin täällä omassa kuplassanne.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Aika monet ovat eri mieltä Kehveli.

    Eräässä kommentissa pidettiin 45 metrin suojakaistan suositusta kohtuuttomana. Kysymys kuuluu kuinka paljon omavastuuta metsänomistajan tulee ottaa ennen kuin haitta korvataan. Raakkuesiintymän vaikutusalueella kannattaisi ehkä toimia ennakoivasti ja sopia niiden hoidosta. Erään kommentin mukaan suojakaistoista voi saada ympäristötukea jos ne täyttävät Metso-kriteerit.

    Ola_Pallonivel

    Huomaa kyllä, ketkä ei ole tehnyt puukauppaa esim. uuden PEFC aikana. Ja näillä tekosilla tahtoo olla seurauksia tulevaisuuteen. Suositukset muuttuu määräyksiksi. Metrit levenee, ja kiellot tiukkenee.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Se heittäköön ensimmäisen kiven joka ei ole oikaissut nurmialueen poikki. Tottakai syyllisiä on, mutta suhteellisen taju tästä on ensimmäisenä vedetty viemäristä. Luultavasti se joka on ajokonekuskin puhelimen toisessa päässä ollut. Tietämättä tarkemmin, ihmisillä on aina tapana oikaista, kulkea vakiintuneita oikoreittejä. Vielä ei ole tullut ilmi kauan tuosta kohdasta on kuljettu, voi olla mahdollista, että on lappalaisten ikiaikainen reitti, hirvien ja porolaumojen joenylityskohta, vanha kullanhuuhtojien kulku-ura on leventyntt motouraksi hiljalleen. Minkälaisen vahingon jokiin valtavat porolaumat Lapissa jättävät? Motoihin tallentuu vanhat urat mistä on ajettu, onko nähty kartalta vanha, lyhyempi reitti mistä on ennenkin menty ja kiellot eivät ole olleet yjtä voimakkaita kuka tietää. Nyt etelän media ristiinnaulitsee omassa sietämättömässä tunnemyrskyssä koko metsäalan koko Suomen luonnontuhoamisesta baikka kuinka paljon tulee uutta sertifikaatti, joita noudatetaan suojakaistaa, suojatiheikköä, säästöäpuita jne. Täyttä roskaa tämä tunteisiin mennyt uutisointi, joten ei ihme, että tulee vastareaktio.

    140ärrä

    Kyllähän tuossa ihan selkeää vahinkoa on tehty. Niinikään on myös ilmeisesti toteennäytetty, että hakkuisiin on ollut olemassa ohjeistus, jolla vahinko olisi vältetty. Nyt on selvittämättä kaksi asiaa, jotka ei voi olla mielipideasioita:

    1. Vahingon suuruus ja vaikutukset

    2. Missä kohtaa ohjeistuksien perillemeno katkesi ja ketkä siitä ovat vastuussa

    Vanhoissa ilmakuvissa näkee, että kyseisellä kohdalla on toisen puolen rannalla tehty avohakkuu noin vuonna 1996, ja ihan varmasti ei ole 45 metrin suojakaistaa, vaan kapeampi. Siitä huolimatta ennen tätä kohellusta raakkukanta ilmeisesti voi joessa hyvin. Toki ilmakuvasta ei voi päätellä paikallisia olosuhteita, eli olisiko toisen rannan suojakaistalla enemmän merkitystä.Nyt hakatulla alueella on myös selkeästi tehty harvennuksia aiemmin (runsaasti ajouria.) Jotain kautta ne puut on silloinkin ajettu.

    Joka tapauksessa jo maalaisjärki sanoo, että jos jokea aletaan ajokoneella satoja kertoja ylittämään, on sillä ihan varmasti vaikutusta vedenlaatuun alajuoksulla. Tilapäissilta ei ole halpa, mutta moni nukkuisi varmasti nyt yönsä paremmin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kuulemma armeija jopa lainaa/vuokraa siltojaan vaan ne ei ehkä ole tarkoitettu kestämään näin kova kulutus? Parempi olisi jos olisi löytynyt silta tai ylityspaikka alempaa vesistöstä. Ei siis esiintymän yläpuolelta vaan alapuolelta.

    Jean S

    Voisi tietysti kysyä, että olisivatko raakut pelastuneet, jos raakkututkija olisi uhrannut rintansa asian puolesta. Hänhän olisi voinut tehdä asiasta kiireisen ilmoituksen jonnekin ja sen jälkeen pitää 2-3 tunnin hitaasti viettelevän tanssiesityksen, jonka aikana puiden ajaminen olisi keskeytynyt. Sinänsä muuten tosi jännä, että sattuikin olemaan paikalla.

    Itse tekoa sen enempää puolustelematta, niin luulen, että tässä on vähän samasta tilanteesta osittain kyse, kuin siinä sadussa, jossa huudetaan, että apua, susi tulee, ja lopulta kukaan ei tule auttamaan.

    Meillä on hieno järjestelmä, jossa tulee täysin mekaanisia ilmoituksia, jos metsänkäyttöilmoituskohteen lähistölläkään on jotain kiinnostavaa – ja useimmat näistä eivät vaikuta suunniteltuun hakkuuseen yhtään mitään. Samoin meillä on hienoja sertifikaatteja ja lakeja, joita noudatetaan liiankin tunnollisesti (viittaan näillä omiin kokemuksiini siitä, että UPM:lle työskentelevä motokuski jättää hakkaamatta metsälakikohteen, josta on erikseen sovittu yhtiön ja elyn kanssa, että sitä käsitellään). Nyt tilanne on sitten ollut se, että metsässä työskennellyt henkilö ei ole enää ymmärtänyt, että kyseessä on vesiuoma, jossa on joitakin aivan erityisiä arvoja, kun kaikki vesiuomat on opetettu käsittelemään samalla tavalla (suojavyöhykkeet, hallittu yliajo jne.).

    Veikkaisin, että jos silta kestää armeijan ajoneuvot, niin kaipa niistä metsäkonekin menee.

    Ja tietysti sellainen asiallinen kehityskohde tietysti voisi olla, että metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä esitettäisiin myös, mistä puut on suunniteltu ajettavaksi pois. Ongelmana sitten on, että kun leimikkosuunnittelu on yleensä kai nykyään huonoa, niin nämä suunnitelmat eivät toteudu käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 1,182)