Keskustelut Luonto Suomusalmi. Raakkujoki

Esillä 10 vastausta, 841 - 850 (kaikkiaan 912)
  • KeMeRat

    Kerrotko Eero mitä lakia nyt tarkoitat?

    A.Jalkanen

    Metsälain 10 pykälän mukaan puron välitön lähiympäristö on lain suojaama ollessaan luonnontilainen tai sen kaltainen: ”lähteiden, purojen ja pysyvän vedenjuoksu-uoman muodostavien norojen sekä pienten lampien välittömät lähiympäristöt”.

    Raakkuhankkeita ja raportteja pukkaa… tämä aika perusteellinen katsaus on vuodelta 2020. Raakkujoista on muodostettu Natura 2000 -alueita mutta ls-lain mukaisia rauhoituksia aluerajauksineen ei juurikaan ole tehty. Viimemainituissa tulee korvaukset, joten pitäisikö niitä lisätä jos katsotaan että tarvitaan leveät suojakaistat?

    https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/162681/Taustaselvitys_Raakku.pdf

    KeMeRat

    Jos annetaan Eeron vastata. Kyse on joesta eikä purosta.

    Rane

    ”Suojelualueeksi julistaminen ei vielä riitä.”

    Suojelualueeksi julistamisia ei tarvita.Suomen paras raakkujoki ei ole suojelualueella vaan normaalisti hoidetulla talousmetsäalueella.

    husse

    Uhanalaisten lajien suojelussa ei pitäisi käydä keskustelua korvauksista. Lain mukaan uhanalaisten lajien elinympäristöä ja itse lajia ei saa tuhota. Vaihtoehto ei siis ole, että metsänomistaja hakkaa uhanalaisen lajin metsän jos hänelle ei maksteta suojelusta. Asia on niin, että jos metsänomistaja hakkaa luontokohteen, niin rahaliikenne menee toiseen suuntaan ja metsänomistaja vankilaan.

    Metsälehden päätoimittaja kirjoitti uusimmassa lehdessä, että ”suojakaistat jäävät metsänomistajien maksettavaksi.” Tämä on täysin väärä ajatusmalli luonnon huomioimiseen.

    Jos teon seurauksen toinen puoli on lain rikkominen, niin ei tällaista keskustelua pitäisi käydä, että tarvittaisiin lahjomisrahaa joillekin maanomistajille, etteivät he rikkoisi lakia!

    Tieliikenteessä nopeusrajoitusten mukaan ajaminen vie aikaa ja rahaa, kun voisi olla nopeammin perillä ajamalla kovempaa, kun mahdollisuus ajaa autolla kovempaa on. Pitäisikö valtion siis korvata autoilijoille rahana kompensaatio, etteivät he rikkoisi tieliikennelakia ja nopeusrajoitusta?

    Metsänomistamisessa on aspektina omistajansuoja ja oikeudet. Metsä on omaisuutta ja jos omistan metsää jossa asuu lailla suojattu uhanalainen laji, omistanko sen lajinkin? Onko minulla oikeudet siihen liito-oravaan? Entä kukas omistaa ilman tämän metsätilan kohdalla ja päällä. Entä kuinka syvälle maapalloon metsänomistajan oikeudet jatkuvat. Saisiko joku toinen ostaa maat metsätilan alapuolelta? Aspekteja asiassa on kuten Stuuran Sohlström puheli raakkuskandaaliin liittyen.

    A.Jalkanen

    Ajattele husse siitä näkökulmasta että nämä ihmiset kenen mailla asuu raakkuja, liito-oravia tai valkoselkätikkoja suojelevat niitä meille kaikille yhteisesti. Jos on näiden habitaatti minun maallani, niin omaa omaisuuttani en pysty käyttämään eli en saa siitä tuottoa mutta naapuri saa. Onko reilu peli, jos vain osa meistä suojelee näitä omalla kustannuksellaan, ja muut ovat vapaamatkustajia? Laissa on juuri tästä syystä määrätty korvauksia omavastuun ylittävältä osalta eli suuriin suojelupinta-aloihin. Sen lisäksi panostetaan vapaaehtoiset metsäsertifioinnin suojakaistat ja säästöpuut.

    Kurki

    Jos teon seurauksen toinen puoli on lain rikkominen, niin ei tällaista keskustelua pitäisi käydä,

    Lajien osaltahan lakia rikotaan vain silloin, kun se on uhanalainen.

    Tältä vuodelta raakkuhavaintoja Suomessa on kokonaista 24 kp ja 170 viime vuodelta 2024 kpl. Näiden lukujen perusteella raakku on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi (EN). Vuonna 2000 raakun luokitus oli pykälän parempi vaarantunut (VU).

    Nyt kun raakkuja tänä vuonna onkin havaittu silmästä silmään ainakin 10 000 ja että niitä tiedetään Suomessa olevan miljoonia, niin johan on ihme ettei luokitus nyt muuttuisi elinvoimaiseksi (LC).

    Jos näin ei käy, niin voisi olettaa, että nyt on jotain pahasti pielessä.

     

    A.Jalkanen

    Jonkun lajin uhanalaisuusarvion tekeminen sisältää paljon muutakin kuin havaintojen määrien laskemista. Lue Kurki se opas: tietokayttoon.fi > Opas eliölajien uhanalaisuuden arviointiin.

    husse

    Aloin miettimään mitä omistaminen onkaan ja mitä metsänomistaminen on

    Metsänomistaminen tarkoittaa, että alkutuottajan asemassa on mahdollisuus kasvattaa sillä maapohjalla puuta omaan käyttöön tai teollisuudelle myytäväksi. Tai saa olla tekemättä mitään, sillä metsäomistaminen ei edellytä jotakin tapaa tehdä asioita, että puukasvatus olisi ainoa tapa. Kuitenkin käyttöä ja tekemistä rajaavat useat lait ja asetukset, kuten yleensäkin kaikessa ”omistamisessa”. Täysin vapaata ja rajoittamatonta omistamista ei olekaan. Metsät on vain lainassa meillä ja seuraavat jatkavat kun me poistutaan.

    Koko maapohjan alan laskeminen alkutuotannon johonkin tiettyyn tuotantoon alistettavaksi alaksi onkin ongelmallista.

    Pitkää peliä pelaava metsänomistaja ja sijoittaja voisi katsoa pidemmälle, kuten itse, eli ajattelen että tulen joskus vielä hyötymään taloudellisesti enemmän luontokohteiden säästämisestä, kuin että nyt hakkaisin ne luontokohteet 10e kuitupuuksi selluteollisuudelle. Näkemykseni on, että itse tai omat lapseni tulee voittamaan lopulta jos säästän luontoa, enkä halua ja tarvitse valtiolta nyt rahaa siihen, että en hakkaisi luontokohteita metsästäni.

    Tikkula

    Vouhotetaan kauheesti  miten mo.t tuhoaa metsiä, luontoa. Miten monta nisäkäslajia on suomessa kuollut viimeisen sadan vuoden aikana sukupuuttoon? Onko muita kuin tammihiiri?

Esillä 10 vastausta, 841 - 850 (kaikkiaan 912)