Keskustelut Luonto Suomusalmi. Raakkujoki

Esillä 10 vastausta, 811 - 820 (kaikkiaan 1,182)
  • kmo kmo

    Jostain syystä Tornionjoen länsipuolen sivujoista ja puroista löytyy raakkuja, Suomen puolelta ei. Ruotsalaiset eivät vaan osaa hoitaa metsiään, kieltäneet mm jokien yli ajamiset.

    Kurki Kurki

    Ihme ettei kaikki joet ja purot ole raakkuja pullollaan kun nykyiset metsänhoitotavat luovat niin ihanteelliset olosuhteet.

    Niinhän ne olisi, jos vain vesissä olisi raakkujen väli-isäntiä.

    Rane

    ”Jostain syystä Tornionjoen länsipuolen sivujoista ja puroista löytyy raakkuja, Suomen puolelta ei.”

    Niin.onko raakkujen esiintymät Ruotsissa salaista tietoa?Suomen puolellahan ne ovat huippusalaista,mistä tietää ettei raakkuja ole ?

    Kurki Kurki

    Jostain syystä Tornionjoen länsipuolen sivujoista ja puroista löytyy raakkuja, Suomen puolelta ei.

    Voiko tästä Lajitietokeskuksen Maaailmankartasta tehdä sellaisen johtopäätöksen raakuista, että Ruotsin puolella Tornionjokeen laskevissa joissa olisi enemmän raakkuhavaintoja kuin Suomen puolella.

    Suomessa raakkuhavaintoja oli vuonna 2022 208. Vuonna 2023 havaintoja oli 115 ja  tälle vuodelle 24. Havainnnot eivät liene esiintymähavantoja, vaan raakkuyksilöitä, sillä luokkaan (EN) johtaneet kriteerit ovat ”yksilöiden määrä on laskenut merkittävästi”. Hukkajoella yksistään arvellaan olevan 200 000 raakkua ja kun nämä salaiset tiedot nyt tuli julkiseksi, niin ne pitänee lisätä vielä vuoden 2024 havantoihin. Arvio menee siis aivan uusiksi. Nouseekohan luokka?

    Samaan aikaan kun tehty tutkimuksia raakkujoista Lapissa, niitä on löydetty lisää ainakin 12.

    https://laji.fi/taxon/MX.212403/occurrence

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mistä Ruotsin raakkuhavainnot näkee?

    Wikipedia (Jokihelmisimpukka):

    ”Metsähallituksen EU:n tuella Suomen, Norjan ja Venäjän pohjoisilla alueilla suorittaman esiintymisalueiden kartoituksen ja raakkukantojen suuruuksien määrittelyn mukaan pohjoiset jokihelmisimpukkakannat ovat elpyneet taannoisten massapyyntien jäljiltä ja voivat hyvin. Muun muassa tunnetussa raakkujoessa Luttojoessa 1900-luvun alkupuolella kokonaan häviämässä ollut laji esiintyy nykyisin elinvoimaisena populaationa.”

    Tässä voisi olla hyvää tietoa:

    Jokihelmisimpukan eli raakun suojelun strategia ja toimenpidesuunnitelma 2020–2030.

    Laji.fi-portaalissa olevat numerot ovat varmaan esiintymien määriä, eli noin monessa eri havaintopisteessä niitä on todistetusti nähty. ”Rajauksesi kattaa 2 024 havaintoa 1 lajista. Havainnoista 0 on kokonaisuudessaan julkisia. 2 024 havainnon tietoja on karkeistettu käyttörajoitusten vuoksi.” Eli paikan näkee 1- 10 kilometrin tarkkuudessa laji.fi-aineistossa.

    https://laji.fi/observation/map?target=MX.212403&countryId=ML.206&recordQuality=EXPERT_VERIFIED,COMMUNITY_VERIFIED,NEUTRAL&needsCheck=false

    Metsähallituksen raakkusivusto.

    http://www.metsa.fi/luonto-ja-kulttuuriperinto/lajien-suojelu/raakku/

    Jätkä

    No niin! Nyt kun on jaettu tietoa ja arvauksia, joiden perusteella voimme tempaista johtopäätöksen, että raakkuja on jokaisessa joessa, jossa on lohikaloja, ja Ruotsin puolella jokainen joki ja puro on täpötäynnä raakkuja, voimme surutta jatkaa jokien polkemista ja rantojen raiskaamista – ”Raakuthan vain innostuvat siitä” –  ja alkavat tuottaa helmiä niin, että helmenkalastajatkin pääsevät hyviin tuloihin.

    käpysonni käpysonni

    Kun sanotaan että metsänomistajilta on salattu heidän metsissään olevat suojeltavat kohteet, niin on hyvin yksinkertainen keino purkaa tuo salaus, ja senhän te tietysti tiedättekin, eli tekemällä metsänkäyttöilmoitus. Tietenkin vain sellaisesta kohdasta, missä itse epäilee suojeltavaa olevan. Eihän metsänkäyttöilmoituksen jättäminen nimittäin velvoita tekemään tosiasiallisesti ilmoituksessa mainittua hakkuuta/hakkuita. Itselläkin on jäänyt muutama ilmoitettu omatoimiseksi suunniteltu harvennushakkuu tekemättä, mutta sen takia etten muiden kiireiden takia päässyt lainkaan toteuttamaan harvennusta,  vaan ne lykkääntyi 4-5 vuoden päähän.

    Rane

    ”Eihän metsänkäyttöilmoituksen jättäminen nimittäin velvoita tekemään tosiasiallisesti ilmoituksessa mainittua hakkuuta/hakkuita.”

    Ei,mutta näköjään metsään.fi palvelussa kuviot muuttuu aukoksi ja sitten taimikoksi vaikka hakkuuta ei tehtäisikään.Toki ne muuttuvat takaisin pystymetsäksi kun tekee korjauspyynnön.

    Kurki Kurki

    Tuo Lajitietokeskuksen raakkujen määrä 2024 kpl on kautta aikain tehtyjen havaintojen summa ja tuo ”Esiintyminen”- välilehden havainnot vuosittaisia yksilöitä ei havaintopaikkoja.

    Nyt tämän vuoden havaintojen määrään 24 tähän mennessä täytyy ainakin lisätä nuo Hukkajoen ylityspaikan ja yläjuoksulle siirretyt raakkuhavainnot, joita taitaa olla 10 000. Lisäksi ne raakut tulee laskea mukaan, jotka havaitiin siirron yhteydessä, kun tuhannet siirrokkaat eivät oikein mahtuneet yläjuoksulla jo olevien raakkujen sekaan.

    Tämän ainakin pitäisi nostaa raakkujen uhanalaisluokitusta, sillä nyt on kaikille paljastunut salainen tieto, että Hukkajoessa onkin 200 000…300 000 raakkua ja kun ne lasketaan mukaan havaintoihin?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jaa, näkyy siellä laji.fi:ssä määrätkin, kun vaihtaa kartalta välilehdelle Luettelo. Eli pompulan sisällä kartassa oleva luku on kai sitten yksilömäärä. Joka tapauksessa tänä vuonna niitä on laskettu satoja laji.fi:n tilastossa plus ne mitä Hukkajoella laskettiin. Tätä ei pidä tulkita niin että lajin tilanne olisi parantunut, niitä vain lasketaan tarkemmin. Ilmeisesti lisääntyviä kantoja on vain muutamia koko maassa, joten häviämisuhka on olemassa.

    Wikipedian artikkelissa mainitaan raakkujen yhtenä uhkatekijänä jokivesien happamoituminen. Todennäköisesti aiemmin tärkeä oli sadeveden hapan laskeuma, nykyään enemmän happamat valumat ojitusalueilta. Raportti: Happamuuden aiheuttamat vesistöhaitat ja niiden torjuntakeinot Sanginjoella, Suomen Ympäristökeskus, Suomen ympäristö 37/2012. Julkaisussa mainitaan (sivun 125 taulukossa 18) eri keinoja happamuuden vähentämiseen, mm. tuhkalannoitus, kalkitus sekä ojituksesta pidättäytyminen. Ehkä myös jatkuva kasvatus sopisi tähän tarkoitukseen.

Esillä 10 vastausta, 811 - 820 (kaikkiaan 1,182)