Keskustelut Luonto Suomusalmi. Raakkujoki

Esillä 10 vastausta, 721 - 730 (kaikkiaan 920)
  • Metsuri motokuski

    Ennustan, että 50 m suojavyöhykettä ei tule. Korkeintaan suositukseksi.  Tällaista määräystä ei voida antaa ilman metsänomistajalle erikseen myönnettävää korvausta.  Korvauksen maksuun valtiolla ei ole vara nyt eikä jatkossa. Uskon että palataan korkeintaan FSC suoja-alueisiin. Nyt asia käy niin kuumana että poliitikot puhuvat mitä puhuvat.  Teollisuudelle ei asialla ole mitään vaikutusta kun he eivät joudu maksumieheksi missään tilanteessa.

    Visakallo

    Onko niin, että 50 metrin suojavyöhyke muodostaa samalla myös pysyvän rakennuskieltoalueen?

    MaalaisSeppo

    Eihän sellaista lakia voida laatia, joka perustuu salaiseen tietoon. Mo saa tiedon raakuista vasta metsänkäyttöilmoituksen jälkeen. Hankalaa siinä on käydä esim metsätilakauppaa, kun ostaja ja myyjä ei tiedä rasitteista. Ainoa, joskin arveluttava tie on siis edetä niin, että puiden ostajat kieltäytyvät ostamasta puita raakkupurojen rannoilta. Toisaalta puukaupat tehdään yleensä ennen metsänkäyttöilmoitusta ja sovitaan hakkuualueet. Voiko ostaja siis vetäytyä osasta kauppaa jälkikäteen.

    Metsuri motokuski

    Tuo on totta. Vielä kun on ostamassa tilaa niin kuinka asia huomioidaan kauppahinnassa. Onko ostettava suoja-alueetkin vaikka niitä ei voi hyödyntää. Vielä jos niille ei saa myydä edes mökkitonttia niin onhan se täysin arvoton alue. En tiedä kuka edes olisi ostamassa tonttia jonkun raakkujoen varresta. Hukkajoki ei ainakaan näyttänyt kovin houkuttelevalta.

    Rukopiikki

    Puukauppa on sopimus. Eihän kenenkään ole pakko ostaa puita mistä ei halua. Jos yhtiöt eivät osta 50m lähempää niin sitte ei. Mutta onko valtiolle eri säännöt? Ostetaanko valtion puita lähempää jokea?

    Metsuri motokuski

    Tuokin on totta. Jokainen voi valita mistä puunsa ostaa. Mutta eihän asia ole näin yksinkertainen. Jos henkilö on ostanut tilan ja hän maksaa siitä jokaisesta neliöstä. Onhan vähintäänkin harmittava asia että jonkin luontokohteen vuoksi hän menettääkin kohtuuttoman osan tilastataan käyttökelvottomaksi. Jotenkin vielä käsitän nämä sertifikaatin suoja-alueet mutta jos mielivaltaisesti aletaan muuttamaan suoja-alueita niin onhan se tilan ostaneille kohtuuton menetys.

    husse

    Ikävä tapa metsäalalla on kiistää tieteellinen näyttö asioista. Biologien ja luonnonsuojelun ammattilaisten pitkällinen tutkimustieto haittaa tietenkin maksimaalista hakkuumahdollisuutta.

    Metsäalalla siis tehdään omaa näennäistiedettä, joka on haitallista luonnolle. Hakataan niin paljon kuin on mahdollista ja väitetään sen olevan luonnolle sopivaa. Esimerkkinä tämä raakkujen suojelu. Liika valoisuus tekee vahinkoa kasvattamalla mm levää jokeen. Kaikki jotka ovat liikkuneet tammukkapuroilla, tietävät että puro on paskottu pilalle jos metsää on hakattu liian lähelle. Aiemmin kirkas puro alkaa täyttymään mustalla levällä.

    Jos sinun talosta otetaan seinälautaa ja katto pois ja sinun puolesta sanotaan, että kyllä sinä selviät siellä, ei ole merkitystä kun kokonaan ei tärvellä sinun kotia.

    Uusi ilmiö on myös pesiytynyt metsäalalle ja mm tänne foorumeille.  Tieteellinen tutkimus jos ei ole omaan mieleen sopivaa, se yritetään kumota omilla kapeilla havainnoilla. Esimerkkinä: ajelin autolla tienvarsia ja näyttää olevan paljon lintuja. Kyllä niitä lintuja siis on koska minä näin niitä ja täten biologien tutkimus on väärin.

    Tämä on osoitus tyhmyydestä ja Amerikassa on tällainen ilmiö ollut pidempään ja nyt alkaa Suomestakin löytyä tätä porukkaa. Eli alemmalle tasolle jääneestä älykkyydestä, kouluja ei käydä ja youtubesta opiskellaan litteän maan teoriaa. Kun ei saa sivistystä, niin ei tapahdu edistystä.

    Metsäalalle taitaa eksyä juuri nämä ihmistyypit

    jees h-valta

    Kyllähän tuo Suomussalmen puro jo aiemmin oli mustannut pohjansa. Jostain muualta siis alkujaan tullut pohjaan musta levä. Hakkuu kuitenkin niin tuore asia ettei se vielä ole kerinnyt noin dramaattisesti vaikuttamaan puroon. Mutta myönnän kyllä että hakkuu oli järkyttävästi toteutettu. Metsän hävitys oli liian raskas noin herkässä luonnossa. Tuohon olisi sopinut hyvin Metsä-Groupin Plusmallin päätehakkuu ja säästöpuusto jätetty kaikki lähelle puroa. Olisi loiventanut tuota hakkuun terävyyttä huomattavasti. Mitään vaan ei haluta oppia, husse kyllä oikeassa tuossa. Ojituksien humuksia syytä myös jarruttaa tuollaisen puron lähistön ojituksissa. Sinne ei saisi joutua yhtään humusta.

    A.Jalkanen

    Kai pottuilijatkin varmaan uskovat, jos näyttöä esitetään – esimerkiksi leveiden suojakaistojen tarpeesta. Voi kyllä olla että tuo tarve tulee jo lohikalojen tarpeista. Raakkujoissa kannattaisi ehkä tutkia pikkuraakkujen esiintymistä eri oloissa, niin saisi kuvaa populaation uusiutumisesta.

    husse

    Moni metsäyhtiöiden kanssa puukaupan tehnyt voi kokea pettymystä jos on maksanut sertifionnit ja omalla hakkuualalla on säästöpuuta pystyssä ja maassa. Sitten kun katsoo tämän raakkukohteen hakkuualaa, ei siellä ole yhtään säästöpuuta vaikka 50ha aukkoa. Mitä virkaa on sertifioinnilla jos metsäyhtiö kuitenkin ostaa puuta tällaiselta tilalta?

    Toivoisin metsäyhtiöiden pitävän kiinni sertifiointien lupauksista, kuten mm 45m suojavyöhykkeestä tällaisiin kohteisiin.

    Toinen juttu täällä esillä olleesta ”sosialisoinnista”. En ymmärrä kun pystyssä olevalle joen varren metsälle esitetään spekulatiivinen arvio mitä voisi saada hakkaamalla sen. Saa sen joen varren lakien mukaan hakata ja puut itselleen vaikka polttopuuksi tai kaverilleen myy eurolla motti. Se että metsäyhtiöt eivät niitä osta, ei ole sosialisointia. Ei metsänomistajat voi olettaa metsäyhtiöiden ostavan aina juuri hänen puut ja jollakin tietyllä hinnalla. Metsäyhtiöt palvelevat asiakasta, ei metsänomistajaa. Erään sahayhtiön slogan on muuten ”asiakaslähtöistä puukauppaa”. Moni maanomistaja käsittää sen väärin ja ajattelee sahan palvelevan hänen tarpeitaan. Ei, vaan maanomistajan metsästä pätkitään puut asiakaslähtöisesti kuten asiakas haluaa ja hänen eduksi on. Se asiakas on siis hiukan isompi taho ja merten takana.

Esillä 10 vastausta, 721 - 730 (kaikkiaan 920)