Keskustelut Metsänomistus Suomi lämpenee 10 C. astetta

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 48)
  • Suomi lämpenee 10 C. astetta

    Perjantaina oli uutisissa ilmatieteenlaitoksen johtaja Petteri Taalas.Hän kertoi että vaikka saastuttaminen loppuisi nyt heti, niin ilmastonmuutos etenee seuraavat 50 vuotta! Suomen lämpötila nousee pahimmillaan 10 astetta seuraavan 100 vuoden aikana.
    Mitään muutahan siitä ei seuraa? Kuten meren pinnan nousua ja myrskytuulia. Eihän?
    Sähkö , vesi ja kaikenlainen liikennehän toimii normaalisti , kuten muuan Valion aikaan.

  • jees h-valta

    Edelleen käsitys ennallaan. Ei kyllä nuo edellytykset riitä ja se siitä.
    Faktaa on että tämä kuusilajimme on nyt kuitenkin se mitä jalostetaan ja jos sille käy huonosti kerkiää kaikki siihen liittyvä hävitä ennen yhdenkään sitkaksen kasvua maassamme.

    MJO

    Jos Suomen keskilämpötila nousisi 10 C, niin etelä suomessa tulisi olemaan Espanjan ilmasto. Kenenkään ei tarvitse olla huolissaan puuvalinnoista. Kaikilla on mennyt puuvalinnat metsään.

    Nimetön

    No tuo lämmittää mun mieltä kun Jees noin huolisaan Etelä-Suomen kuusikoista. Lämpenis nyt senverta että täällä Pohjois-Suomessakin kasvas metsissä muutakin kuin vain mäntyä.

    Jätkä pätkät

    Jos täällä lämpötila nousee 10 c – astetta, niin huomattava osa siitä maa-alueesta, mikä jää vedenpinnan yläpuolelle, pitää raivata pelloksi.
    Ei ole metsänviljely suurimpia huolenaiheita täälläkään, saati laajalti Euroopassa.
    Kun mannerjäät sulaa, nousee merenpinta aika merkittävästi.

    Visakallo Visakallo

    En tiedä, mistä tuo Jessen melkoinen kuusikammo oikein johtuu.
    Mitään todellista pohjaa sille ei kyllä löydy.
    Kuusen levineisyysalue on puulajeista kaikkein suurin, eli Alpeilta Tyynellemerelle ja Balkkanilta Lappiin.
    Kaikki puulajit kärsivät ilmaston ja olosuhteiden muutoksista, mutta kuusi ole ollenkaan herkimmästä päästä.
    Ruotsista löytyy liki 10.000 vuotta vanha, samasta juuristosta kasvava kuusikko.
    Meilläkin kuusta on kasvanut metsikköinä jo yli 5000 vuotta.

    jees h-valta

    Puuntakusen mieleen ei sitten mahdu jo nyt tuhansien hehtaarien tuhot vuosittain. Jos ilmasto tästä edes vielä muutamankin asteen lämpenee näin nopeassa tahdissa uskon ettei kuusi ole näin nopeaan muutokseen sopeutuva. Tätä vain alkaa jo näkyä riittämiin. Toki ensin näillä saasteiden raskaammin runtelemilla mutta muutkin syyt heikentävät kuten juuri lisääntyvät myrskyt. Siihenhän kuusi kuitenkin on se pahin tuuliharava metsissämme.

    Visakallo Visakallo

    Kuusikoitakin on opittu käsittelemään harvennuksissa ja leimikoitten rajauksissa siten, ettei niistä tule erityisen tuuliherkkiä.
    Riittävän hyvään kuntoon laitettu vesitalous on kuusikoitten ylivoimaisesti paras myrskyvakuutus.
    Jos maa on märkää, juuret jäävät liian pintaan ja puut herkistyvät tuulelle.
    Tämänkertainen myrsky näytti kaataneen erityisen paljon myös vielä lehdessä olevia lehtipuita.
    Myös niiden juuristo jää märässä maassa liiaksi pintaan.

    Visakallo Visakallo

    Kuusta kasvaa tällä hetkellä eniten yli 2000 km Etelä-Suomea etelänpänä, joten ilmaston lämmetessä Suomi tulee olemaan kuusen viimeisimpiä esiintymisalueita Euroopassa.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Kyllä tämä syys- ja talvimyrskyjen yleistyminen aiheuttaa enemmän ongelmia juuri harvennetuissa kuusimetsissä. Tuo on ihan sattumaa jos jostain on erityisesti kaatunu pelkästään lehtipuita. Auton ikkunasta ainakin näkee lähinnä (harvennus)kuusia pötköllään. Hyvä, että vesitalous on kunnossa mutta ei se myrskylle immuuniksi tee kuusia. Männyllä ja koivulla pärjää ihan hyvin. Enpä varmaa enää kuusia istuta. Kuusen markkinat on nyt, tulevaisuus tuo niin paljon ongelmia myrskyinä, lahoina, kuivuutena, ylitarjontana, hyönteisinä, mustakoroina jne. Että pienet hirvien napostelut on pikkuvikoja. Puun kasvatus on niin pitkäjänteistä toimintaa, että pitää katsoa pitkälle tulevaisuuteen. jos kuuset on kasvanut ja tuottanut hyvin viimeiset 50 vuotta niin se ei ole mikään tae , että näin on myös seuraavat 50 vuotta. Pitää uudistua ja sopeutua uusiin olosuhteisiin nopeasti.

    Visakallo Visakallo

    Muistan oikein hyvin kuinka vuonna 1989, eli 26 vuotta sitten mietin, millä puulajeilla metsittäisin peltoni, puhuttiin lähes täsmälleen samoin kuin Ammatti Raivooja tuossa edellä.
    Niin se maailma muuttu, – vai muuttuuko?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 48)