Keskustelut Metsänomistus Suomi Kreikan tiellä

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 634)
  • Suomi Kreikan tiellä

    Lama-Suomi ajautui syksyllä 1992 tilanteeseen, jossa rahat loppuivat valtion kassasta. Päivän Ilta-Sanomat paljastaa, että presidentti Mauno Koiviston aloitteesta valtiovarainministeriössä selvitettiin jopa poikkeuslakien käyttöönottoa kassakriisin torjumiseksi.
    Tähän asti lamavuosia käsittelevä kirjallisuus on kertonut, että kassakriisiä ei ollut. Todellisuus oli siis paljon karumpi, joka käy ilmi valtiovarainministeriön silloisen budjettipäälikön Raimo Sailaksen ja Koiviston nauhoitetusta keskustelusta syyskuussa 1992.

    Koivisto teki syksyllä 1992 jotain hyvin poikkeuksellista. Hän antoi Sailakselle salaisen tehtävän: mitä tehdään, jos valtio ajautuu tilanteeseen, jossa se ei pysty maksamaan lakisääteisiä maksujaan, kuten esimerkiksi lapsilisiä?

    Toiminta valtion likviditeettikriisissä -raportti on päivätty 8. lokakuuta 1992. Se oli salainen ja jaettiin noin 10 henkilölle.

    Teksti on hyytävää luettavaa. Heti alussa hahmotellaan toimeksianto, jossa ”tarkastellaan tilannetta, jossa valtio uhkaa joutua tai on jo joutunut maksuvalmiuskriisiin.” Raportissa todetaan, että likviditeettikriisi voi tulla nopeasti. Raportissa viitataan arvioon, jonka mukaan ”valtio joutuu vuonna 1993 likviditeettikriisiin” mikäli ei käytetä poikkeuksellisia keinoja syntyneen vajauksen kattamiseksi. Raportissa edellytetään 10 miljardin markan lisäsäästöjä jo tehtyjen säästöpäätösten päälle. Aihevalikoimassa oli valtion henkilöstön lomauttaminen, virastojen tehtävien priorisointi ja tarvittaessa virastojen toiminnan alasajo.

    Raportti paljastaa, että Suomi oli velkaongelmineen Kreikan tiellä – jo yli 20 vuotta sitten.
    IS

  • Ammatti Raivooja

    Siinä se on kyllä kans yks rosvo tuo Juncker …. Jos tällänen tyyppi on johdossa ni johan se kertoo aika paljon. Nyt on käynnissä kunnon puhallus missä veronmaksajien varallisuus häviää kun EU painaa rahaa ja euron arvo heikkenee. Raha valuu pörsseihin mistä ahneimmat kauhoo nyt kunnon voitot itselleen ja tän kasinotalouden laskun maksaa naapuri nahoissaan joka ei ole tässä pelissä mukana. M-realilla on nyt 100miljonan osakeanti tulossa ja suurin ja melkein ainoa missä rahaa valuu pörssistä oikeaan talouteen. Muutama muu listautuminen on myös.

    Kupla puhkeaa viimeistään 2017. 2016 syksyllä loppuu setelielvytys ja sen jälkeen alkaa tapahtua jollain aika välillä. Kaikki tulee saamaan alkunsa Kiinasta missä tämä 7 8% vuotuinen talouskasvu on saatu aikaan valtion massiivisella velanotolla. Tätä ei voi jatkua ikuisesti sillä ei Kiinassakaan sitten lopulta sitä toimeliaisuutta ja kunnollista teollisuutta niin paljon ole. Raha on menny mm. kaupunki rakentamiseen. Nyt EU lyö tuontitullit kiinalaiselle teräkselle mikä vavisuttaa varmasti jo nyt huonosti kannattavia ja valtiontuella pyöriviä terästehtaita. Sanonpahan vaan, että sieltä se alkaa.

    Metsäkupsa

    Olen vuosien saatossa miettinyt,kauanko Kiinan nousukiito kestää ja kupla kasvaa.Seteli elvytys Euroopassa myös kuplan hiivaa,jos nämä kaksi yhtäaikaa rupeavat Kreikan oireita seuraamaan,niin huonot ajat käsillä.Ken velkasin ,sen pahemmin kanveesiin tipahtaa.

    Timppa

    Timo Soini on kautta vuosien arvostellut Kreikan tukemista. Siinä kyllä todennäköisesti oikeassa. Ei ole kuitenkaan näemmä ymmärtänyt ottaa itse opikseen. Tänään oli jossain lehdessä persujen vaaliohjelma:
    -1000 euroa kuukaudessa verovapaa perustulo
    -autovero pois

    Hirvittää nämä tulevat vaalit. Kaikki puolueet kilvan lupaavat yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Pian ollaan tosiaan Kreikan tilanteessa. Ja pahin kriitikko johtaa porukkaa siihen.

    Visakallo

    Euroryhmän valtiovarainministerit ovat päättäneet keskustelun, jossa tarkasteltiin Kreikan lupaamia talousuudistuksia. EU:n edustajan mukaan euroryhmä ei anna Kreikasta yhteistä lausuntoa.

    Uutistoimisto Reutersin mukaan ministerit kuitenkin ilmoittivat Kreikalle, että nyt olisi jo aika edistyä uudistuksissa.

    Kreikka toimitti viime viikolla muille euromaille tarkennetun listan toimenpiteistä, joilla se aikoo panna talouttaan kuntoon.

    Euroryhmän kokous jatkuu Brysselissä muilla aiheilla.

    STT IS

    Visakallo

    Suomen julkistalouden alijäämä on yllättäen rikkomassa EU:n budjettikurisääntöjä.

    Tilastokeskuksen viime viikolla julkistaman arvion mukaan Suomen alijäämä nousi viime vuonna 3,4 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen eli yli EU:n salliman kolmen prosentin kynnysarvon.

    Vajeen koko tuli yllätyksenä valtiovarainministeriölle, joka vielä viime syksynä ennusti alijäämän pysyvän 2,7 prosentissa suhteessa bruttokansantuotteeseen. Samaa ennusti myös EU-komissio.

    Edellisen kerran Suomen vaje ylitti kolmen prosentin kynnysarvon vuonna 1996.

    Suomi on rikkomassa myös toista EU:n vakaus- ja kasvusopimuksessa määriteltyä budjettikurisääntöä, koska julkinen velka on ylittämässä yhdessä sovitun 60 prosentin rajan.

    Velkasuhteen ylityksestä ei tosin ole tulossa rangaistusta, koska rike selittyy Suomen sijoituksella yhteisiin kriisirahastoihin.

    Ranska vältti tiistaina jopa neljän miljardin euron sakot, kun EU-maiden valtiovarainministerit päättivät komission esityksen mukaisesta antaa ranskalaisille liekaa.
    Kyseessä on jo kolmas kerta, kun Ranska saa EU-komissiolta armonaikaa. HS

    Visakallo

    Norja on tuossa meitä lähellä mutta täysin toista maata.
    Paljonkohan heidän EU-jäsenmaksunsa mahtaisi nyt jo olla, jos poliitikot olisivat saaneet siellä päättää ja maa olisi liittynyt EU:n jäseneksi?

    Norjan öljyrahaston arvo on lähes kaksinkertaistunut kolmessa vuodessa. Rahaston arvo oli viime vuoden lopussa noin 745,1 miljardia euroa.

    Se tekisi maan jokaisesta 5,2 miljoonasta asukkaasta periaatteessa kruunumiljonäärin. Öljyvarasto on virallisesti Norjan hallituksen eläkerahasto. Kyseessä on maailman suurin rahasto.

    Valtavista öljyvarannoista nauttiva Norja sijoittaa valtion öljy-yhtiöiden tuottamia massiivisia voittoja niin sanottuun öljyrahastoon. Kyseessä on sijoitusrahasto, joka koostuu osakkeista, joukkovelkakirjalainoista ja kiinteistöistä ympäri maailmaa.

    Norja varautuu tuleviin menoihin säästämällä kaiken öljy-yhtiöidensä mammuttimaisista tuotoista. Päättäjillä on valtuudet käyttää eläkerahaston arvosta vain neljä prosenttia valtion budjetin tasapainottamiseen.

    Eläkerahastossa on omistuksia noin 9 200 yrityksestä. Se tarkoittaa, että norjalaisrahasto hallitsee noin 1,3 prosenttia koko maailman osakepääomasta ja 2,4 prosenttia Euroopan markkinoista.
    IL

    Rane

    Niin,Suomen turvevarat vastaavat 1100 miljoonaa öljytonnia.Joka on kaksinkertainen Pohjanmeren ja 2/3 Norjan tunnetuihin öljyvaroihin verrattuna.
    Suomi tuo energiastaan 70% ulkomailta ja tästä tuonnista 70% tulee Venäjältä.Nämä luvut voivat tosin olla lisääntyneen kivihiilenpolton vuoksi olla vieläkin huonompia.
    Ilmeisesti meillä on varaa syytää rahaa ulkomaille ja itse köyhtyä rikkauksien vieressä.

    Visakallo

    Suomen nykyisen taloudellisen tilanteen voi rinnastaa vuoteen 1938. Näin vertaa valtion pääekonomisti eli valtiovarainministeriön kansantalousosaston johtaja Markus Sovala.

    Tohtori Sovala teki rinnastuksensa torstaina, kun valtiovarainministeriö esitteli talouspolitiikan rautakuolaimet vaalien jälkeiselle hallitukselle.

    Halpa laina aiheuttaa riippuvuutta ja tekee politiikasta vaikeaa. Koska Suomi ei ole luottomarkkinoilla selkä seinää vasten, vuoksi poliitikoilla on houkutus jatkaa velkavivun käyttämistä.

    Kasvava velka johtaa ministeriön mukaan kuitenkin pian siihen, että Suomi saa ”kutsumattoman vieraan ruokapöytäänsä” eli unionin komission, joka alkaa määräillä ruokalistasta.

    Vuonna 1938 moni suomalainen uskoi rauhan jatkuvan huolimatta uhkaavista sodan merkeistä. Vuonna 1938 Suomi valmistautui Helsingin olympialaisiin; stadion valmistui. IL

    Visakallo

    Suomalaisen hyvinvointivaltion turvaverkot passivoivat ihmisiä, eivätkä rohkaise heitä ryhtymään yrittäjiksi. Näin arvioivat somaliyrittäjät Helsingin kaupungin teettämässä tutkimuksessa.

    – Yrittäjän elämä on kovaa, siksi se ei houkuttele ihmisiä, mutta työttömyys voi houkutella. Sillä vaikka ei tee mitään, niin silti saa hoitoa, yhteiskunta huolehtii sinusta. Tämä on se pointti.

    Näin kuvailee suomalaisen yhteiskunnan passivoivaa vaikutusta somaliyrittäjä, joka siirtyi palkansaajasta yrittäjäksi. Yrittäjä ei ole yksin mielipiteensä kanssa.

    Tieto käy ilmi uudesta tutkimuksesta. Siihen haastatellut somaliyrittäjät olivat ”varsin yksimielisiä” siitä, että suomalainen yhteiskunta passivoi ihmisiä.

    Sosiaalisilla tulonsiirroilla voi tulla toimeen yhtä hyvin kuin pienyritystoimintaa harjoittamalla, tutkimukseen haastatellut yrittäjät katsoivat.

    Taloussanomat

    Ammatti Raivooja

    15.4.2010 Rehn: Kreikan auttajat eivät joudu turmiolle. Kreikka-lainoista ei aiheudu tappioita lainaajamaille. Näin lupaa Euroopan unionin talouskomissaari Olli Rehn

    12.9.2011 Rehn on tyytyväinen Kreikkaan 

    26.9.2011 BBC: Puolet Kreikan veloista mitätöidään

    06.11.2012 Rehn: Kreikan velkoja pitää leikata

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 634)