Keskustelut Metsänomistus Suomi Kreikan tiellä

Esillä 10 vastausta, 561 - 570 (kaikkiaan 634)
  • Suomi Kreikan tiellä

    Lama-Suomi ajautui syksyllä 1992 tilanteeseen, jossa rahat loppuivat valtion kassasta. Päivän Ilta-Sanomat paljastaa, että presidentti Mauno Koiviston aloitteesta valtiovarainministeriössä selvitettiin jopa poikkeuslakien käyttöönottoa kassakriisin torjumiseksi.
    Tähän asti lamavuosia käsittelevä kirjallisuus on kertonut, että kassakriisiä ei ollut. Todellisuus oli siis paljon karumpi, joka käy ilmi valtiovarainministeriön silloisen budjettipäälikön Raimo Sailaksen ja Koiviston nauhoitetusta keskustelusta syyskuussa 1992.

    Koivisto teki syksyllä 1992 jotain hyvin poikkeuksellista. Hän antoi Sailakselle salaisen tehtävän: mitä tehdään, jos valtio ajautuu tilanteeseen, jossa se ei pysty maksamaan lakisääteisiä maksujaan, kuten esimerkiksi lapsilisiä?

    Toiminta valtion likviditeettikriisissä -raportti on päivätty 8. lokakuuta 1992. Se oli salainen ja jaettiin noin 10 henkilölle.

    Teksti on hyytävää luettavaa. Heti alussa hahmotellaan toimeksianto, jossa ”tarkastellaan tilannetta, jossa valtio uhkaa joutua tai on jo joutunut maksuvalmiuskriisiin.” Raportissa todetaan, että likviditeettikriisi voi tulla nopeasti. Raportissa viitataan arvioon, jonka mukaan ”valtio joutuu vuonna 1993 likviditeettikriisiin” mikäli ei käytetä poikkeuksellisia keinoja syntyneen vajauksen kattamiseksi. Raportissa edellytetään 10 miljardin markan lisäsäästöjä jo tehtyjen säästöpäätösten päälle. Aihevalikoimassa oli valtion henkilöstön lomauttaminen, virastojen tehtävien priorisointi ja tarvittaessa virastojen toiminnan alasajo.

    Raportti paljastaa, että Suomi oli velkaongelmineen Kreikan tiellä – jo yli 20 vuotta sitten.
    IS

  • Visakallo Visakallo

    ”Ehkä todennäköisin vaihtoehto on loppujen lopuksi kuitenkin se, ettei mistään tule mitään ja kaikki jatkuu niin kuin ennen. On mahdollista, että tämä vain leviää, ja tehdään jotain pientä kosmeettista, mutta asiat vain jatkavat menoaan, kunnes jotain ihan katastrofaalista tapahtuu vähän kauempana edessä.”

    Näin sanoi Björn Wahlroos kysyttäessä Suomen nykytilasta.

    Rane

    No jos tädillä ei olisi munia niin se oli Björn Wahlroos.

    Visakallo Visakallo

    Suomi sijoittuu heikommin kuin Kreikka ja monet muut maat OECD:n selvityksessä, jossa vertaillaan kotitalouksien keskimääräistä nettovarallisuutta.

    Suomalaisten kotitalouksien heikompaa sijoittumista rahoitusvarallisuuden vertailussa selittää muun muassa suomalaisten omaisuuden laatu.
    Suomalaisilla on paljon kiinteää omaisuutta, kuten asuntoja ja metsää. Ne muodostavat suuren osan suomalaisten varallisuudesta, OP:n pääekonomisti Reijo Heiskasen sanoo Taloussanomille.

    Suomalainen eläkejärjestelmä saa suomalaisten kotitalouksien rahoitusvarallisuuden näyttämään pienemmältä kuin sellaisten maiden, joissa eläkejärjestelmän varat kuuluvat jollain tapaa kotitalouden varallisuuteen.
    Lisäksi Heiskanen muistuttaa, että Suomen kansantalouden vaurastuminen ja teollistuminen ovat alkaneet melko myöhään.
    Suomalaisille ei ole ehtinyt kertyä varallisuutta verrattuna joihinkin muihin maihin.

    Visakallo Visakallo

    Rakennusyhtiö YIT kirjaa yhteensä 10,4 miljoonan euron alaskirjaukset Venäjän-toimintojensa sopeuttamisesta ja toteuttamatta jääneistä hankkeista.
    Lemminkäinen puolestaan kertoi tekevänsä tulokseen noin 13 miljoonan euron alaskirjauksen Pietarin Vasilinsaarella sijiatsevaan asuntohankkeeseen liittyen.

    Lemminkäisen mukaan päätöksen taustalla on Venäjän liiketoimintaympäristön epävarmuus ja maan heikentynyt taloudellinen tilanne sekä hankkeen riskitaso.
    YIT:n perustelut ovat kuta kuinkin samat.
    Talouden jatkuva epävarmuus ja talouskasvun ennustettu viivästyminen sekä sekä korkea korkotaso ovat merkittävästi heikentäneet venäläisten asunnonostohaluja.

    jees h-valta

    Ja EU:n pakotteiden myötä myös kaupantekohalut Suomeenkin ovat vähentyneet. Enkä ollenkaan ihmettele.

    Visakallo Visakallo

    Venäläisten kaupantekoa Suomeen ei ole vieneet halut vaan kyvyt.
    Venäjän kansantalous oli yli sadan dollarin öljyhinnalle sovitettu, ja kun siitä putosi yli puolet pois, alkoi ruplan alamäki.
    Se vei ostokyvyt venäläisiltä. Pakotteiden vaikutus tilanteeseen on melko vähäinen.
    Tämä tilanne on Venäjän johdon itsensä valinta, eikä siitä voi Suomea eikä muita länsimaita syyttää.
    Venäjä oli elänyt lähes täysin öljytuloillaan, sillä muu vientiteollisuus ja kotimarkkinoillekin tarkoitettu kulutustavarateollisuus on ollut todella pientä. Milloin muuten olette viimeksi ostaneet jotain Venäjällä valmistettua tuotetta?
    Öljyrahastojen nopeasti huvetessa mm. eläkeikää on päätetty nostaa ja sosiaalietuuksia leikata. Kansansuosiota ylläpitääkseeen Putinin pitää aloittaa uusia sotia. Katsotaan, mikä maa on Syyrian jälkeen kohteena. Toivottavasti ei vielä Suomi.
    Kun katsoo Venäjän naapurimaita, esim. Turkin kansantuote on asukasta kohti jo yli 15% suurempi kuin Venäjän. Turkin väestön kasvaessa ja Venäjän pienentyessä Turkki saattaa ohittaa kokonaistaloudessakin Venäjän jo muutaman vuoden kuluttua.
    Kaksi maailman suurinta, Kiina ja USA tarvitsevat ja ymmärtävät toisiaan, joten pienen Venäjän tie tulee olemaan jatkossa melko yksinäinen.

    jees h-valta

    ”Pieni Venäjä” ei ole kovin yksinäinen eikä tule jatkossakaan olemaan.
    Kun ei satu olemaan luonnonrikkauksiltaankaan aivan vaatimaton maa.
    Kiina kyllä suhteissa varmasti aika hyvin tasapainossa Venäjänkin kanssa. Pakotteiden vaikutus tosiaan on Venäjälle vähäinen mutta ei suinkaan Suomelle. On vain meidän oma valinta kuinka kauan jatkamme oman maan kurjistamista lisää. Jos irtaudumme pakotteista on varmaa että kiitollisuus sieltä poikisi runsaasti ainakin meriteollisuuden ja metsäkonekaluston tilauksia. Oma poliittinen hölmöytemme vie meiltä kohta tuhkatkin pesästä.

    Rane

    Näyttää liikkuvan huhuja että Nokian renkaat olisi seuraava isompi ulkomaille koko tuotantonsa siirtävä firma.
    Ilmeisesti työvoimakulut venäjän tehtaalla ovat vain n.20-30% suomen työvoimakuluista.Ruplan devalvoituminen ja energian hinnan lasku vain kasvattavat eroa.

    Visakallo Visakallo

    Nokian Renkaiden Venäjän tuotantoa on viime aikoina supistettu johtuen sikäläisen kysynnän voimakkaasta laskusta.

    Visakallo Visakallo

    Venäjä on toki Suomeen verrattuna iso talous, mutta kansainvälisesti verraten sen painoarvo on viime vuosina pudonnut.
    Venäjä yltää enää hädin tuskin kymmenen suurimman kansantalouden joukkoon.
    Edeltä löytyvät mm. USA, Kiina, Intia, Japani, Saksa, Ranska, Brasilia ja Italia, ja monta muuta maata kärkkyy jo lähes rinnalla.

Esillä 10 vastausta, 561 - 570 (kaikkiaan 634)