Keskustelut Metsänomistus Suomi Kreikan tiellä

Esillä 10 vastausta, 531 - 540 (kaikkiaan 634)
  • Suomi Kreikan tiellä

    Lama-Suomi ajautui syksyllä 1992 tilanteeseen, jossa rahat loppuivat valtion kassasta. Päivän Ilta-Sanomat paljastaa, että presidentti Mauno Koiviston aloitteesta valtiovarainministeriössä selvitettiin jopa poikkeuslakien käyttöönottoa kassakriisin torjumiseksi.
    Tähän asti lamavuosia käsittelevä kirjallisuus on kertonut, että kassakriisiä ei ollut. Todellisuus oli siis paljon karumpi, joka käy ilmi valtiovarainministeriön silloisen budjettipäälikön Raimo Sailaksen ja Koiviston nauhoitetusta keskustelusta syyskuussa 1992.

    Koivisto teki syksyllä 1992 jotain hyvin poikkeuksellista. Hän antoi Sailakselle salaisen tehtävän: mitä tehdään, jos valtio ajautuu tilanteeseen, jossa se ei pysty maksamaan lakisääteisiä maksujaan, kuten esimerkiksi lapsilisiä?

    Toiminta valtion likviditeettikriisissä -raportti on päivätty 8. lokakuuta 1992. Se oli salainen ja jaettiin noin 10 henkilölle.

    Teksti on hyytävää luettavaa. Heti alussa hahmotellaan toimeksianto, jossa ”tarkastellaan tilannetta, jossa valtio uhkaa joutua tai on jo joutunut maksuvalmiuskriisiin.” Raportissa todetaan, että likviditeettikriisi voi tulla nopeasti. Raportissa viitataan arvioon, jonka mukaan ”valtio joutuu vuonna 1993 likviditeettikriisiin” mikäli ei käytetä poikkeuksellisia keinoja syntyneen vajauksen kattamiseksi. Raportissa edellytetään 10 miljardin markan lisäsäästöjä jo tehtyjen säästöpäätösten päälle. Aihevalikoimassa oli valtion henkilöstön lomauttaminen, virastojen tehtävien priorisointi ja tarvittaessa virastojen toiminnan alasajo.

    Raportti paljastaa, että Suomi oli velkaongelmineen Kreikan tiellä – jo yli 20 vuotta sitten.
    IS

  • Metsuri motokuski

    Nythän sinäkin jesse voit kokeilla sitä pienyrittäjän arkea kovin helposti. Palkkaat vaikka itsellesi metsurin hoitamaan metsiäsi vaikka kolmeksi – neljäksi kuukaudeksi. Netissä on yrittäjäpalvelu vero.fi -sivuilla joten sitä kautta voit maksaa kaikki lakisääteiset työantajakustannukset. Palataan kolmen kuukauden päästä asiaan ja kerro onko metsuri palkkansa ansainnut kaikkineen pekkaspäivineen ja sairaspäivä sekä lomarahoineen.

    metsänvartija

    Voi meitä, ei voi kuin muistella menneitä.

    1950/60 luvuilla talous kasvoi ok, siitä alkoi lasku. Nyt talouskasvu 1 % luokkaa.

    Metsän tuotto oli muistaakseni viimeisimmän tilasto tiedotteen mukaan 2,5 % en tiedä onko reaalinen vai nimellinen.

    Vienti romahtanut, kiitos Nokian (Salossa on muuten paljon kämppiä myynnissä…).

    Pitää olla velaton ja nuuka. Säästetty markka on ansaittu markka, lisäksi veroton.

    Oma työ on verotonta, kulut menee sitten metsäverotukseen.

    Elelee vapaana miehenä Suomen metsissä siitä nauttien.

    A.Jalkanen

    Metsuri lienee helpointa palkata yrittäjäpohjalta, eli maksu tehdyistä tunneista tai hehtaareista tai moteista.

    Varmaan hallitus joutuu vähän perääntymään suunnitelmistaan, mutta tekemisen meininkiä on nyt havaittavissa. Sitä on vaikeaa ymmärtää, miksi niissä yrityksissä, joilla menee hyvin, ei voitaisi sopia paikallisesti työehtosopimusta paremmista ehdoista. Eikös tämän hallituksen pitänyt VÄHENTÄÄ sääntelyä?

    Kyllä kolmikantainen sopiminen puoltaisi paikkaansa juuri tällaisena vaikeana aikana. Valtiovalta, palkansaajat tai työnantajat kukin tahollaan pystyvät tekemään paljon vähemmän kuin kaikki kolme yhdessä, samaan suuntaan vetäen.

    Ammatti Raivooja

    Onneks yrittäjien ei tarvii miettiä mitään ”sairausajanPALKKOJA” tai 3 päivän krapulavapaita omalla ilmoituksella, ylityökorvauksia tai sunnuntai tai pyhäpäivälisiä. Näistä kun palkansaajat luopuu niin voi sen jälkeen huudella miten metsänhoito on kallista ja muuta paskaa. Eihän näitä edes kovin moni ymmärrä miten huikea määrä etuja palkansaajilla ja miten maailman mittapuulla on pullat hyvin uunissa. Noh, tulevan massatyöttömyyden seurauksena saattaa tulla vähän sitä nöyryyttäkin ja työ taas kelvata vaikka vähän huonommin lakin ehdoilla.

    Rane

    Ammattiliitot kuvittelivat että vanha tyyli jatkuu aina vaan.Kaadetaan heikon porvarihallituksen hankkeet ja odotellaan että jokin ihme pelastaa maan talouden.
    Tämä että Sipilällä ja hallituksella onkin kanttia katsoa peli loppuun saakka tuli ilmeisesti täytenä yllätyksenä.Ainakin muutamat liittojohtajat ovat jo säikähtäneet niin että yhteiskuntasopimusneuvottelut ovat yhtäkkiä alkaneet kuulostaa hyvältä ajatukselta.
    Rane antaa hallitukselle täydet pisteet.Viime hallituskaudella vaivanneesta tumpelomeiningistä ei ole enää jälkeäkään.
    Erityistunnustus perussuomalaisille tosiasioiden tunnustamisesta.
    Tosin jotkut kannattajat näyttävät tälläkin palstalla katoavan.
    Mutta kuten vanha kansa sanoi:Kun tiessä on kuoppia niin paska karisee rattaista.

    Visakallo

    Hallituksen päätökset olivat täysin välttämättömiä, jotta luottoluokitus voidaan ainakin toistaiseksi säilyttää.
    Tämä on kaiken lisäksi vasta alkua, lisää kovia päätöksiä on tulossa.
    Oppositio räksyttää, mutta tietää, ettei vaihtoehtoja todellisuudessa ole.
    Ammattiliitot vetävät myös omaa rooliaan, mutta se ei enää auta.
    Tapahtumat vyöryvät nyt sellaisella nopeudella ja voimalla, että tänään tehty hallitusta arvosteleva lausunto on jo huomenna vanhentunut.
    Valtakuntaa johdetaan nyt yrityselämästä tutuilla otteilla.
    Oposition ja ammattiliittojen edustajat yllätettiin housut kintuissa.
    On selvää, että ne eivät halua nyt ottaa vastuuta ikävistä päätöksistä, vaan teettävät ne hallituksella.
    Jossain vaiheessa oppositiokin pääsee taas valtaan, mutta Suomi onkin siinä vaiheessa aivan toinen maa kuin ennen.

    suorittava porras

    En alkuunkaan ymmärrä tätä ainaista jankutusta pekkasista ja lomrahoista . Niistä on yhdessä työnantajajärjestöjen kanssa sovittu ja aloite toimintamalliin on tullut työnantajan taholta . Nämä palkanosat olisivat toki olleet muutettavissa markoiksi (toimintamalli syntyi markka-aikaan) , mutta työnantajapuoli halusi toisin .
    Jokainen palkanosa on aina ansaittava . Lomarahat ja pekkaset kertyvät vasta tehdyn työajan perusteella . Se , että tiettyjä palkanosia maksetaan vapaan yhteydessä , ei missään nimessä tarkoita , että kyseessä olisi jokin ylimääräinen etuus . Näistä palkanosista luopuminen on yhtä loogista , kun jos kehotettaisiin luopumaan esim tuntipalkan ensimmäisestä tai viimeisestä eurosta .

    Runsas 20 vuotta sitten mennessäni töihin erääseen yritykseen , minulle kirkkain silmin valehdeltiin , että pekkasia ei makseta , kun käytäntö kohtapuoleen loppuu . Ei loppunut . Sain sitävastoin pekkaskorvaukset korkojen kanssa siirtyessäni uuteen
    työpaikkaan . Tosin niitä joutui vähän ”heruttelemaan” parin asiamiehen voimin. Tämän jälkeen, yli 15 vuotta , palkka-asiat ovat sujuneet ongelmitta .

    Hallitus ansaitsee kunniamaininnan työntekijälittojen jäsenhankinnan edistämisestä . Uusia jäseniä tulee ovista ja ikkunoista . Ilmeisesti kaikki eivät ole esityksiin tyytyväisiä .
    Jos oli aikomus lyödä työntekijäpuoli polvilleen näyttää efekti olevan täysin päinvastainen .

    suorittava porras

    Ammattiyhdistys on halunnut neuvotella ja sen asiantuntemus on tässä tilanteessa erityisesti tarpeen . Vaikka edellisessä kommentissani käytin ilmaisua polvilleen
    laittamisesta , tämänsuuntainen ajattelu ja uho on kaikkien unohdettava ja keskityttävä hoitamaan hankala tilanne
    yhteisvoimin .

    Hallituksen esityksessä oli selviä puutteita ja niihin tartuttiinkin onneksi nopeasti . Neuvoteltavaa vielä riittää .

    Varsin mielenkiintoisia kannanottoja tuli myös joidenkin työnantajien taholta . Arkipyhäkorvaukset ja ensimmäisen sairaspäivän palkka maksetaan kyseisissä yrityksissä jatkossakin . Yrittäjät ovat sitä
    mieltä , että hallituksen esityksestä työntekijöille aiheutunut motivaation aleneminen ja hankalan asian pohdiskelu aiheuttaa huomattavasti enemmän vahinkoa tuotannolle verrattuna uudistuksesta seuraaviin säästöihin .

    Yrittäjät olivat myös valmiita passittamaan sairaan työntekijän sairastamaan täydellä palkalla kotiin . Eivät nimittäin halunneet koko
    työyhteisön sairastuvan yhden kituutellessa sairaana töissä.
    Asioilla on monta puolta . Tuotantoennätyksiin tuskin millään alalla päästään lähitulevaisuudessa . Työntekijöiden mielessä pyörii enemmän kysymyksiä , kun vastauksia . Työteho ei ole
    huipussaan , kun epävarmuus jäytää mieltä .

    jees h-valta

    S-ryhmän ekonomisti tyrmää tylysti kaikki tämän hallituksen ”räpellykset”. Ei kuulemma riitä mihinkään vaikka oikeansuuntaista kyllä. Mutta kotimaan ostovoimaa ei saa huonontaa. Se oli häneltä tärkein viesti. Se pahentaa nopeasti kierrettä ja tämä huononnus mitä nyt tehdään pitää sovittaa nopeasti veroratkaisuilla. Juuri kuten olen itsekkin sanonut. Kotimaan ostovoiman vieminen ei kyllä tuo kuin tuhon siemenen koko valtakuntaan. Emmehän tarvitse tuontitavaraakaan kun emme kuluta, joten aika harva maa on meiltä massiivisemmin valmis ostamaan jos emme myös heiltä osta.
    Myös SRV:n pääjohtajalta tuli terveisiä että Venäjälle kannattaa satsata ja tehdä heidän kanssaan huononakin aikana kauppaa. Koska se palkitaan todella avokätisesti hyvinä aikoina. Ja Venäjällä se taitaa olla ennen meitä se hyvä aika. Pakotteet siellä ei kuulemma vaikuta juuri mihinkään mutta öljyn hinta kyllä. Mutta sehän tunnetusti pompsahtaa kun joku sheikki päästää ”pierun” hallitsemattomasti.

    jees h-valta

    Kyllä pieni ”kahina” jossain aina öljyn pompsauttaa joten saattaahan se vel-venäjällä tätäkin mielessä pitää kun niitä tankkeja ulkoiluttaa. Siellä meitinkin rajoilla.

Esillä 10 vastausta, 531 - 540 (kaikkiaan 634)