Keskustelut Metsänomistus Suomi Kreikan tiellä

Esillä 10 vastausta, 521 - 530 (kaikkiaan 634)
  • Suomi Kreikan tiellä

    Lama-Suomi ajautui syksyllä 1992 tilanteeseen, jossa rahat loppuivat valtion kassasta. Päivän Ilta-Sanomat paljastaa, että presidentti Mauno Koiviston aloitteesta valtiovarainministeriössä selvitettiin jopa poikkeuslakien käyttöönottoa kassakriisin torjumiseksi.
    Tähän asti lamavuosia käsittelevä kirjallisuus on kertonut, että kassakriisiä ei ollut. Todellisuus oli siis paljon karumpi, joka käy ilmi valtiovarainministeriön silloisen budjettipäälikön Raimo Sailaksen ja Koiviston nauhoitetusta keskustelusta syyskuussa 1992.

    Koivisto teki syksyllä 1992 jotain hyvin poikkeuksellista. Hän antoi Sailakselle salaisen tehtävän: mitä tehdään, jos valtio ajautuu tilanteeseen, jossa se ei pysty maksamaan lakisääteisiä maksujaan, kuten esimerkiksi lapsilisiä?

    Toiminta valtion likviditeettikriisissä -raportti on päivätty 8. lokakuuta 1992. Se oli salainen ja jaettiin noin 10 henkilölle.

    Teksti on hyytävää luettavaa. Heti alussa hahmotellaan toimeksianto, jossa ”tarkastellaan tilannetta, jossa valtio uhkaa joutua tai on jo joutunut maksuvalmiuskriisiin.” Raportissa todetaan, että likviditeettikriisi voi tulla nopeasti. Raportissa viitataan arvioon, jonka mukaan ”valtio joutuu vuonna 1993 likviditeettikriisiin” mikäli ei käytetä poikkeuksellisia keinoja syntyneen vajauksen kattamiseksi. Raportissa edellytetään 10 miljardin markan lisäsäästöjä jo tehtyjen säästöpäätösten päälle. Aihevalikoimassa oli valtion henkilöstön lomauttaminen, virastojen tehtävien priorisointi ja tarvittaessa virastojen toiminnan alasajo.

    Raportti paljastaa, että Suomi oli velkaongelmineen Kreikan tiellä – jo yli 20 vuotta sitten.
    IS

  • Visakallo

    Hallituksen oli pakko aikaistaa tekemiään päätöksiä, sillä luottoluokittajien edustajat ovat tulossa maahamme.
    Butjettiin on revennyt elokuun alusta jo yli miljardin euron aukko, ja jos luottoluokitus laskisi, korot nousisivat ja butjetti repeäisi kokonaan.

    Visakallo

    Iskun toimitusjohtaja Arto Tiitinen arvioi, että vaikka hallituksen tiistaina julkistama paketti sisältää toimia valtion velkaantumisen katkaisemiseksi, myös muita keinoja on käytettävä. Hän pitää tärkeänä investointeja, paikallista sopimista sekä kotimaisten raaka-aineiden käyttöä.

    – Hallituksen paketti koostuu aika isosta työkalupakista. Meillä on totinen tilanne, kun valtion velan sadan miljardin haamuraja ylittyy jo tänä vuonna.

    Tiitinen pitää hallituksen paketissa hyvinä muun muassa yhden päivän sairauslomakarenssia, muutosturvaa ja kuuden kuukauden työterveyshuoltoa irtisanomisen jälkeen.

    – Ja työnantajan sosiaaliturvamaksun alentaminen parantaa kilpailukykyä.

    Hallituksen toimien lisäksi Tiitinen kuuluttaa investointien liikkeelle saamisen tärkeyttä. Lisäksi hän painottaa paikallista sopimista, jota Iskussa on käytetty tänä kesänäkin paljon.

    – Kun tehtäviä pyöritetään vain 4-5 viikon tilauskannoilla, työaikojen paikallinen sopiminen on todella tärkeää.

    Arto Tiitinen toivoo lisäksi Suomessa hankittavan nyt mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita. Hänen mukaansa ruotsalaiset osaavat tämän oman edun ajamisen hyvin, ja siitä meidänkin kannattaisi ottaa mallia.
    ESS

    jees h-valta

    Näkikö harrastelija vastaavaa kuristamista herroilta?
    Työläisten neuvottelemien palkkasopimusten pakkopurku haiskahtaa jo diktatooriselta ja täysin vieraalta länsimaiseen demokratiaan.

    jees h-valta

    Suomen tien ovat kyllä kartoittaneet aivan muut kuin työnsä hoitavat palkansaajat.

    Metsuri motokuski

    Ai että kun oli hallitukselta hienoja päätöksiä. Nyt otetaan valtaa pois ay-liikkeeltä niin kuin pitääkin. Eihän se ole oikein että ensin neuvotellaan sopimus ja sitten eduskunta tekee lait sopimusten mukaan. Valta kuuluu eduskunnalle nehän lait laatii.

    Nykyisellä ratkaisulla ammattijärjestöt eivät menettäneet kasvoja ja jäsenet ovat tyytyväisiä ay-liikkeisiin, jotka antavat hallituksen esityksestä kritiikkiä sen kuin ehtii,. Jos yhteiskuntasopimuksella olisi vastaavasti sovittu niin jäsenistöpako olisi ollut melkoinen.

    Maassa kaikki hyvin. Eduskunta laatii lait edelleen ja vastaa Suomen kilpailukyvystä. Kansa ja ay-väki vikisee perässä.

    jees h-valta

    Pahasti epäilen että se on vielä Sipilä ja sen hallitus joka vikisee.
    Kansa on ennenkin noussut ja nousee nytkin ja hallitus kaatuu.
    SSAB Raahessa marssi jo työntekijät ulos työpaikoiltaan. Näitä tulemme näkemään ja valtaisasti jos ei esitykset muutu hallitukselta.

    jees h-valta

    Ne lomarahat ja pekkaset ovat niihin työehtosopimuksiin silloin liitettyjä koska haluja suoraan rahan maksuun ei työnantajataholla ollut. Jos niitä nyt kusetetaan pitää ne maksaa rahassa suoraan palkkaan lisää.

    peltomies

    Jesselle vähän historiaa lomarahasta eli aikaisemmalta nimeltään lomaltapaluurahasta. Joskus menneinä vuosikymmeninä tässä valtakunnassa meni sen verran lujaa, että työntekijöillä oli kesälomansa aikana varsin helppoa hankkia itselleen uusi, ehkä paremminkin palkattu työpaikka ja jättää palaamatta vanhan sorvinsa ääreen. Tämän työnantajalle hankalan työvoimakadon hillitsemiseen keksittiin sitten tämä lomaltapaluuraha. Kyllä se on niin menneen talven lumia että joutaa poistettavien listalle asiattomana.

    Visakallo

    Näinhän se meni kuten peltomies kirjoitti.
    Taistolaiskommunistit keksivät silloin vaatia tätä lomaltapaluurahaa, ja kapitalistit tulivat siihen suostuneeksi.
    Eihän tämä ole ainoa kerta, kun poliittiset ääripäät ovatkin olleet yllättävän lähellä toisiaan.

    jees h-valta

    Aivan sama lopputulema että sopimusasia joka on ehkä taannut samalla hyvin maltillisen palkankorotuksen.

Esillä 10 vastausta, 521 - 530 (kaikkiaan 634)