Keskustelut Metsänomistus Suomi Kreikan tiellä

Esillä 10 vastausta, 401 - 410 (kaikkiaan 634)
  • Suomi Kreikan tiellä

    Lama-Suomi ajautui syksyllä 1992 tilanteeseen, jossa rahat loppuivat valtion kassasta. Päivän Ilta-Sanomat paljastaa, että presidentti Mauno Koiviston aloitteesta valtiovarainministeriössä selvitettiin jopa poikkeuslakien käyttöönottoa kassakriisin torjumiseksi.
    Tähän asti lamavuosia käsittelevä kirjallisuus on kertonut, että kassakriisiä ei ollut. Todellisuus oli siis paljon karumpi, joka käy ilmi valtiovarainministeriön silloisen budjettipäälikön Raimo Sailaksen ja Koiviston nauhoitetusta keskustelusta syyskuussa 1992.

    Koivisto teki syksyllä 1992 jotain hyvin poikkeuksellista. Hän antoi Sailakselle salaisen tehtävän: mitä tehdään, jos valtio ajautuu tilanteeseen, jossa se ei pysty maksamaan lakisääteisiä maksujaan, kuten esimerkiksi lapsilisiä?

    Toiminta valtion likviditeettikriisissä -raportti on päivätty 8. lokakuuta 1992. Se oli salainen ja jaettiin noin 10 henkilölle.

    Teksti on hyytävää luettavaa. Heti alussa hahmotellaan toimeksianto, jossa ”tarkastellaan tilannetta, jossa valtio uhkaa joutua tai on jo joutunut maksuvalmiuskriisiin.” Raportissa todetaan, että likviditeettikriisi voi tulla nopeasti. Raportissa viitataan arvioon, jonka mukaan ”valtio joutuu vuonna 1993 likviditeettikriisiin” mikäli ei käytetä poikkeuksellisia keinoja syntyneen vajauksen kattamiseksi. Raportissa edellytetään 10 miljardin markan lisäsäästöjä jo tehtyjen säästöpäätösten päälle. Aihevalikoimassa oli valtion henkilöstön lomauttaminen, virastojen tehtävien priorisointi ja tarvittaessa virastojen toiminnan alasajo.

    Raportti paljastaa, että Suomi oli velkaongelmineen Kreikan tiellä – jo yli 20 vuotta sitten.
    IS

  • Visakallo

    STTK ja Akava jo osittain heräsivät karuun todellisuuteen, koska akateemisten ja muiden korkeammin koulutettujen työttömyys on suorastaan rajähtänyt, ollen nyt korkeammalla kuin koskaan Suomen historiassa.
    Muut ammattiliitot kyllä seuraavat viiveellä perässä, mutta vallitseva todellisuus työpaikolla ei ole vielä saavuttanut keskusjärjestöjen ilmastoituja päälliköiden ja johtajien huoneita.

    tamperelainen

    SAK ei ole yleisillä vaaleilla valittu hallintoeliin. Kyllä tässä kansanvaltaa ja demokratiaa halveksitaan vahvasti.Lakkoilulle pitää asettaa tiukemmat rajat,josnyt järjestäytyneellä yhteiskunnalla jatketaan
    Ranska on maa,jossa onvahva ay-liike.Talous on ollutkuralla de Gaullen ajoista lähtien

    suorittava porras

    #”..Suorittava tuntuu olevan SAK:n lumoissa…hämmästyttävää tekstiä näinä aikoina
    oma näkemys on että työelämä sattaisi olla joustavampaa ilman SAK:ta ”#

    Tuskin kohdallani , MTK:n peruskurssin käyneenä , voidaan puhua erityisestä lumosta . Olen vain elämässäni ja ympäristössäni tapahtuneen perusteella todennut SAK:nkin ansainnen paikkansa yhteiskunnassamme.
    Olen kohdannut esimerkkejä usealta eri alalta , jossa ammattijärjestö on ollut tarpeen auttamassa suoranaisen k####n kohteeksi joutunutta työntekijää . Kyse on ollut selvistä sopimusrikkomuksista . Näissä tilanteissa tappion kärsinyt sopimusta rikkonut osapuoli on useasti jälkikäteen alkanut moittia ammattiyhdistystä . Näitä moitteita asioihin perehtymätön ympäristö on lähtenyt innolla levittämään julkisuuteen . Kun tapauksia on paljon , alkaa mainekin mustua , vaikka ei olisi todellista aihettakaan .

    Ammattijärjestöissä olisi kiinnostusta rakentavampaankin
    toimintaan , mutta hyvää aikaa kuluu lisääntyvien sopimusrikkomusten penkomiseen . Sopimukset on tehty noudatettavaksi . Jos ne eivät toimi , neuvotellaan parempi sopimus .
    Yksipuolisesti niitä ei tule minkään tahon muutella .
    Joustavuuttakin varmasti löytyy tarvittaessa . Sitä vain on löydyttävä kaikilta työelämän osapuolilta .

    Jatkan vielä , että jostakin syystä työehtosopimuksia noudattaneet yritykset menestyvät keskimääräistä paremmin . Nillä , jotka noudattavat sopimuksia huonommin , kehitys on päinvastainen .
    Työntekijät vaihtuvat ja tuottavuus on heikko . Nämä em yritykset myös palkkaavat viimeisenä vaihtoehtona töihin mahdollisesti ahkeria , mutta kielitaidottomia ja ammattitaidoltaan kyseenalaisia ulkomaalaisia työntekijöitä . Ei liene vaikeaa ymmärtää , mitä siitä seuraa . Kotimaasta toki löytyisi osaavaakin työvoimaa , mutta kielitaidotonta on helpompi kusettaa.

    jees h-valta

    Tamperelainen meinasi ettei SAK ole vaaleilla valittu elin. Eipä niin vaan ne jotka ovat sitä tarvinneet ovat valmiita jopa maksamaan joka kuukausi palkastaan aivn kunnon siivun että SAK on ja ajaa etua.
    Olen joskus itsekkin joutunut kysymään liiton lakiavulta jostain asioista ja aina ensin on tarkistettu onko jäsenmaksut kunnossa.
    Eli suomeksi sanottuna me työntekijät maksamme siitä että meidän etuamme valvotaan. Silloin on luonnollista että se SAK katsoo asioita työläisen kannalta ja juridiikkaa korostaen. Joka sekin tuntuu näinä aikoina usein unohtuvan vaatimuksien esittäjiltä. Katson liiton jopa vahvemmaksi työntekijän ääneksi kuin sen paperille piirretyn numeron. Ja huomautan vielä että työnantajataholla on täsmälleen samalla periaatteella toimiva edunvavonta.

    jees h-valta

    Puuntakunen taas tuolla edellisellä kehui MTK:ta sopeutuneeksi. Kyllä, siinä hän on varsin oikeassa. Sopeutunut olemaan hiljaa maanviljelijän kurjistuksen sivustaseuraajana. En minäkään jos olisin viljelijä maksaisi noin huonolle edunvalvojalle. Siksi olen sen mhy-ryöstöäkin jyrkästi arvostellut.

    Visakallo

    ”Nämä em yritykset myös palkkaavat viimeisenä vaihtoehtona töihin mahdollisesti ahkeria , mutta kielitaidottomia ja ammattitaidoltaan kyseenalaisia ulkomaalaisia työntekijöitä”.

    Tuo ei kyllä vastaa nykypäivän kokonaiskuvaa suomalaisista työmarkkinoista.
    Nykyiset 110.000 ulkomaalaista työntekijää ja toimihenkilöä on suurimmalta osin palkattu suomalaisiin yrityksiin aivan muuna kuin viimeisenä vaihtoehtona.
    Silloin kun työnantajalla on varaa valita, he palkkaavat kuhunkin työtehtävään parhaiten sopivat henkilöt, eikä se globalisoituneessa maailmassa välttämättä aina suosi suomalaista työntekijää.
    Tähän todellisuuteen SAK:kin olisi nyt syytä vihdoin herätä.
    Akava ja STTK ovat jo alkaneet heräillä.

    jees h-valta

    Kyllä se puuntakunen niin on että mistä maksaa sitä myös pitää saada. MTK sitä ei ole käsittänyt vielä tähän päivään mennessä. Metsänomistajatkin kelpaavat maksaviksi mutta mitään ei saada.
    SAK hoitaa ryhdikkäästi tehtäväänsä ja työläiset eivät ole tämän ongelman aiheuttajia joten aivan vapaasti saavat herrat keksiä uusia rahastuskohteita. Herran olisi syytä oppia nyt rahastamaan toiseltakin herralta. Niin kipeää kun se tuntuu tekevänkin. Ylipaisunutta valtion hallintoa voisi noin harjoituksen vuoksi alkaa purkaa ja heittää muutama tuhat turhaa herraa pihalle.

    Visakallo

    Minulla on myös Jesse melko pitkä henkilökohtainen kokemus niin SAK:n kuin MTK:n edunvalvonnasta.
    Kokemukseni ovat päinvastaiset kuin sinulla, mutta mitäpä niistä väittelemään.

    ostaamyy

    Lähetetty: 23 min sitten
    Lähettäjä: jees h-valta

    Ytimekästä asiaa, allekirjoitan

    tamperelainen

    Jesse ja suorittava toisteleeei tsestäänselvyyksiä.Ammattiliitot tosiaan valvoo jäsentensä etuja,kerää jäsenmaksuja ja järjestää lakkoja (tämä pojilta unohtui).
    Rane pelkää,että SAK voisi suuttua,pitää puhua kiltisti

    SAK ei suostu tajuamaan, että suomalaisen duunari 100euron työpanos onkin maailmankaupassa vain 85 euroa
    Nyt pitäisi olla valmiuksia toisenlaiseen ajatteluun ja lopettaa pelko,että joku rikastuu toisen työllä
    Mistähän Akavan ja Sttk ajatukset kumpuavat.todennäköisesti niillä on änkyräsosialisteja fiksummat johtajat
    Suomalaiset nuoremmat työntekijät ovat syntyneet kultalusikka suussa,eivät käsiään likaa paskaduuneihin
    Ulkomaalaiset ovat ahkeria,palvelualttiita ja oppimishaluisia,sellaisten kanssa on ilo olla työmaalla

Esillä 10 vastausta, 401 - 410 (kaikkiaan 634)