Keskustelut Metsänomistus Suomi Kreikan tiellä

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 634)
  • Suomi Kreikan tiellä

    Lama-Suomi ajautui syksyllä 1992 tilanteeseen, jossa rahat loppuivat valtion kassasta. Päivän Ilta-Sanomat paljastaa, että presidentti Mauno Koiviston aloitteesta valtiovarainministeriössä selvitettiin jopa poikkeuslakien käyttöönottoa kassakriisin torjumiseksi.
    Tähän asti lamavuosia käsittelevä kirjallisuus on kertonut, että kassakriisiä ei ollut. Todellisuus oli siis paljon karumpi, joka käy ilmi valtiovarainministeriön silloisen budjettipäälikön Raimo Sailaksen ja Koiviston nauhoitetusta keskustelusta syyskuussa 1992.

    Koivisto teki syksyllä 1992 jotain hyvin poikkeuksellista. Hän antoi Sailakselle salaisen tehtävän: mitä tehdään, jos valtio ajautuu tilanteeseen, jossa se ei pysty maksamaan lakisääteisiä maksujaan, kuten esimerkiksi lapsilisiä?

    Toiminta valtion likviditeettikriisissä -raportti on päivätty 8. lokakuuta 1992. Se oli salainen ja jaettiin noin 10 henkilölle.

    Teksti on hyytävää luettavaa. Heti alussa hahmotellaan toimeksianto, jossa ”tarkastellaan tilannetta, jossa valtio uhkaa joutua tai on jo joutunut maksuvalmiuskriisiin.” Raportissa todetaan, että likviditeettikriisi voi tulla nopeasti. Raportissa viitataan arvioon, jonka mukaan ”valtio joutuu vuonna 1993 likviditeettikriisiin” mikäli ei käytetä poikkeuksellisia keinoja syntyneen vajauksen kattamiseksi. Raportissa edellytetään 10 miljardin markan lisäsäästöjä jo tehtyjen säästöpäätösten päälle. Aihevalikoimassa oli valtion henkilöstön lomauttaminen, virastojen tehtävien priorisointi ja tarvittaessa virastojen toiminnan alasajo.

    Raportti paljastaa, että Suomi oli velkaongelmineen Kreikan tiellä – jo yli 20 vuotta sitten.
    IS

  • Metsuri motokuski

    Jos näin on niin miksiköhän kaikissa menetyneissä valtioissa on pitemmät vuotuiset työajat kuin Suomessa.

    Kyse on vain siitä mikä tuotetun tuoteen yksikköhinta on verrattuna kilpailijoiden hintoihin. Se on ainoa tie jolla Suomi saa ulkomaanvaluuttaa yhteiskunnan pyörittämiseen. Sisämarkkinoilla kiertävä raha ei ole kuin paikallinen vaikutus, joka ei tuo siinä määrin hyvin vointii tarvittavaa valuuttaa kuin ulkomailla tehty kauppa. Pohjois Korea lienee hyvä esimerkki sisämarkkinasta jonka seuraukset tiedetään.

    Lyhennetty työaika toimii silloin jos samassa suhteessa vähennetään sivukuluja jolla yksikköhintaa saadaan alaspäin.

    jees h-valta

    Olen kyllä A.Jalkasen kannalla tuon lyhemmän työajan suhteen.
    Olen vasta tänä vuonna tehnyt koko ikäni ajalta vasta toisen kerran lyhennettyä työviikkoa. Olen kyllä nauttinut sekä lisääntyneestä vapaa-ajasta että työssäkin nauttinut siitä hiukan vajaasta viikosta ja tehnyt jälleen työtä uudella innolla. Yhtään tehtävien hoito ei ole kärsinyt paitsi että hiukan on aina ”pihalla” enemmän toisen työstäjän sopimista. Olemme nyt erittäin vähän samaan aikaan työssä. Olen myös vapaalla työstänyt paljon enemmän niin metsä-kuin mökkimaailmassanikin. Olen jopa fyysisesti petrannut kuntoani kovilla ”hulluntreeneillä” jota edusti mm. kaakkois-suomen mökin umpisäiliön asennus lapiotyönä aika haastavaan maaperään. Ja kun sekin teki vielä työn yli tuplaksi ponkaisemalla ylös yhden mökkireissun jälkeisen hurjan ukkosmyräkän tuloksena. Sen jälkeen kaivoin vielä metsämaastoon salaojan purkuputkelle ”poteroa” noin 15 metriä lähimpään ojaan. Se olisi kyllä toimiva vaikka lähipuolustusasemaksi siellä itärajan lähellä.

    Visakallo Visakallo

    Suomalaiset olivat aikoinaan tunnettuja ahkeruudestaan ja rehellisyydestään, mutta eivät valitettavasti enää.
    Meillä on kansainvälisesti verrattuna pitkät lomat ja runsas vapaapäivien määrä, mutta eipä siinä vielä kaikki:
    Suomalaiset ovat erittäin sairauslomaherkkiä.
    Tällä hetkellä työaikalaskennassa joudutaan käyttämään jo yli viikkoa / työntekijä sairauslomaa / vuosi, ja pahimmilla aloilla jo peräti kolmea viikkoa!
    Tämä on johtanut siihen, että meillä on teollistuneiden maiden lyhin todellinen vuosityössäoloaika.
    Kaikissa hyvin menestyneissä maissa todellinen vuosityöaika on huomattavasti pidempi kuin meillä.
    Esim. Ruotsissa sairauslomat puolittuivat, kun otettiin käyttöön ensimmäisen sairauslomapäivän omavastuu.

    Rane

    Idea nimenomaan on se että kun työaikaa pidennetään hiukan ja palkat pysyvät samoina,niin kuluttajien ostovoima pysyy samana.
    Ja kun kotimaiset tuotteet ovat kilpailukykyisempiä niin vienti vetää ja kotimarkkinoilla kysyntä kohdistuu enemmän omiin tuotteisiimme.
    Tällöin täytyy tietysti lisätä tuotantoa ja palkata lisää väkeä.
    Tämä on se positiivinen kierre joka on saatava käyntiin.
    Jos meillä vaan ei olisi tätä AKT:tä.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Ketjun otsikko yllättävän osuva,kun kilpailukyky rapautuu,lopputulos pahimmillaan Kreikan kohtalo.Suomi on ennen pelastettu delvalvaatiolla,jolla leikattu ylisuuriksi kasvaneet tuotantokustannukset.

    Nyt euroaikaan se ei onnistu ,myöskään sisäinen devalvaatio näyttää olevan toivotonta,saavutetuista eduista luopujia ei tahdo löytyä.Asian korjaaminen jää markkinavoimille,joka taantuman muodossa käynnissä.Aikanaan on pakkorako tehdä jotain,mutta sitä ennen ilmeisesti meidän köyhdyttävä tarpeeksi,jolloin pakon edessä hevoskuuri joudutaan tekemään.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    En tiedä mitä tarkoitatte ’menestyneillä valtioilla’ mutta minä luen niihin edelleen kaikki pohjoismaat (p.l. Islanti).

    Nykyiselläkin työajalla on monissa perheissä ongelmia, etenkin niillä aloilla, joilla palkaton ylityö on sääntö eikä poikkeus. Työpaikalla tehty koknaistyöaika pitenee myös jakamisen kautta: esimerkiksi jos kolme työntekijää siirtyy 6 tunnin työpäivään, voidaan palkata yksi 6 tunnin tekijä lisää.

    Rane

    No joo,mutta tuo tarkoittaa että tuotettu tuote vaan kallistuu ja ei siis mene kaupaksi jolloin kaikki neljä työntekijää ovat ennen pitkää kortistossa.

    jees h-valta

    Eiköhän rane kaikille ole pareen että se kilpailukyky tasaantuu muiden maiden kehityksen myötä samoille kalkkiviivoille. Onko järkeä meidän lähteä takaisin ”kivikautta” kohti.

    Metsuri motokuski

    Silloinhan tuota AJ:n mallia voisi laajentaa niin että lyhennetään työaikaa lisää niin voidaan taas palkata uusi työntekijä. Kokeileppa palkata tänä päivänä työntekijä vaikka metsätöihin itsellesi kyseisellä esimerkillä. Olen varma että tulot eivät kasva ainakaan sinun kohdallasi.

    Jesselle voisi todeta että jos kuudessa tunnissa teet kahdeksan tunnin työt niin töitä ei ole ollut tarpeeksi kokoaika työhön. Tai sitten olen lorvinut vähintään kaksi tuntia päivässä ja 10 h viikossa. Aika tehokasta työnantajalle.

    Noihin menestyneihin maihin voisi nimetä Japani, USA ja euroopasta Saksa. Onhan näitä muitakin. Suomikin toki menee mutta vain niin kauan kuin se pystyy elämään lainarahalla. Kohtahan sekin hana tukitaan.

    jees h-valta

    Mm,olen tokkiinsa lorvinut kun tuppaa asiakkaat sanelemaan osan päivän työstöstä. Tätä alaa ei saa ”täyteen” työtä mutta tuleepa sitten käytyä täällä henkisesti virkistäytymässä.Meinaan keskustelupalstallamme. Ja siitähän on palkka saatava!

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 634)