Keskustelut Metsänomistus Suomi Kreikan tiellä

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 634)
  • Suomi Kreikan tiellä

    Lama-Suomi ajautui syksyllä 1992 tilanteeseen, jossa rahat loppuivat valtion kassasta. Päivän Ilta-Sanomat paljastaa, että presidentti Mauno Koiviston aloitteesta valtiovarainministeriössä selvitettiin jopa poikkeuslakien käyttöönottoa kassakriisin torjumiseksi.
    Tähän asti lamavuosia käsittelevä kirjallisuus on kertonut, että kassakriisiä ei ollut. Todellisuus oli siis paljon karumpi, joka käy ilmi valtiovarainministeriön silloisen budjettipäälikön Raimo Sailaksen ja Koiviston nauhoitetusta keskustelusta syyskuussa 1992.

    Koivisto teki syksyllä 1992 jotain hyvin poikkeuksellista. Hän antoi Sailakselle salaisen tehtävän: mitä tehdään, jos valtio ajautuu tilanteeseen, jossa se ei pysty maksamaan lakisääteisiä maksujaan, kuten esimerkiksi lapsilisiä?

    Toiminta valtion likviditeettikriisissä -raportti on päivätty 8. lokakuuta 1992. Se oli salainen ja jaettiin noin 10 henkilölle.

    Teksti on hyytävää luettavaa. Heti alussa hahmotellaan toimeksianto, jossa ”tarkastellaan tilannetta, jossa valtio uhkaa joutua tai on jo joutunut maksuvalmiuskriisiin.” Raportissa todetaan, että likviditeettikriisi voi tulla nopeasti. Raportissa viitataan arvioon, jonka mukaan ”valtio joutuu vuonna 1993 likviditeettikriisiin” mikäli ei käytetä poikkeuksellisia keinoja syntyneen vajauksen kattamiseksi. Raportissa edellytetään 10 miljardin markan lisäsäästöjä jo tehtyjen säästöpäätösten päälle. Aihevalikoimassa oli valtion henkilöstön lomauttaminen, virastojen tehtävien priorisointi ja tarvittaessa virastojen toiminnan alasajo.

    Raportti paljastaa, että Suomi oli velkaongelmineen Kreikan tiellä – jo yli 20 vuotta sitten.
    IS

  • Visakallo

    Todennäköisesti Kreikan rahoitus jatkuu vielä vuosia eteenpäin, mutta vain eri muodoissa.
    ELA-rahoituksella pidetään pankkeja pystyssä ja humanitaarinen apu kanavoidaan taas omia reittejään pitkin.
    Rahanmeno tulee siis jatkumaan ja Kreikka on tässä vasta alkusoittoa, kunnes lopulta EU hajoaa Neuvostoliiton tapaan.

    jees h-valta

    Niinpä, sitä kehitystä vain kannattaisi nopeuttaa mahdollisimman paljon koska tiedetään jo ettei valtioiden liittoumat toimi.

    Visakallo

    Kreikan pankit ovat väliaikaisesti kiinni ja nostorajoitukset astuvat voimaan, vahvistaa Kreikan pääministeri Alexis Tsipras.
    EKP ilmoitti tänään, että se ei enää nosta Kreikan pankkien hätärahoitusta, vaan pitää sen nykyisellä tasolla. Hätärahoitus käytännössä pitää Kreikan pankkijärjestelmää pystyssä. Kreikkalaiset ovat nostaneet pankista rahojaan miljardien eurojen edestä.
    STT

    jees h-valta

    On siellä rosvoilla kissan päivät!
    Käteistä on taskut ja rahamassit väärällään niin turisteilla kuin kotokansallakin. Ja kun hiukan käy patjan alusia päivän mittaan pöyhimässä työssä käyviltä niin joku ”ammattikunta” voi sielläkin hyvin nyt.

    Visakallo

    Suomen Kreikka-vastuut ovatkin valtiovarainministeriön arvion mukaan tällä hetkellä seitsemän miljardia euroa.
    Jos Kreikka ajautuu ulos eurosta, jättää se silloin valtaosan veloista maksamatta.
    Vain pientä osaa saatavista turvaavat vakuudet.
    Vakuuksien markkina-arvo on noin 930 miljoonaa euroa.

    jees h-valta

    Niinpä sitä Juttaa ivattiin silloin vakuuksista mutta saadaan edes ne muruset pöydän alta, ehkä.

    Visakallo

    Columbian yliopiston historian professori Mark Mazower on kirjoittanut, että Kreikan ongelmat juontuvat erityisesti 1980-luvulla kasvaneesta korruptoituneesta poliittisesta kulttuurista. Vuosikymmenien aikana talouden pohjaa ei vahvistettu, vientisektoria ei kehitetty ja järkeviä rakenneuudistuksia ei tehty. Kreikan ei olisi pitänyt ikinä liittyä euroon.

    Tämä ei kuitenkaan poista velkojien vastuuta nykytilanteesta. Vastuu on vähintään yhtä suuri kuin Syrizalla.

    Syrizan perusviesti on oikea: Kreikka oli vuonna 2010 maksukyvytön maa, jonka velat olisi pitänyt järjestellä uudelleen.

    Sen sijaan sille myönnettiin muiden euromaiden ja IMF:n rahoittama, valtava hätälaina. Sillä pelastettiin pääasiassa riskisijoituksia tehneet eurooppalaiset pankit. Lainaohjelman ehdot olivat Kreikan taloudelle tuhoisia ja ajoivat maan kiihtyvään velkakierteeseen.

    Syriza halusi, että finanssipolitiikan ruuvia löysätään. Velkojat eivät kuitenkaan tarjonneet Kreikalle juuri lainkaan joustoja. Myöskään velkahuojennuksia ei ollut pöydällä.

    Päätös järjestää äänestys oli siis ymmärrettävä, vaikka se tulikin aivan liian myöhään ja kaoottisessa tilanteessa.

    Mahdollinen eurosta eroaminen ja sitä edeltävä epävarmuus pahentaa varmasti Kreikan talouden ongelmia. Maan etu vaatii kuitenkin myös pitkän aikavälin kannalta järkeviä päätöksiä. Lainaehtojen hyväksyntä voisi tarkoittaa Kreikalle vuosikymmenien näköalattomuutta. HS

    abietis

    Ei Kreikkalaisille voi nälkä tulla.
    Syökööt niitä oliiveja joiden tuotantoa on tuettu miljardeilla euroilla.

    Meillä ainakin menee hyvin. Kymmeniä laatuja purkkioliiveja osuuskaupan hyllyillä tarjolla ympäri vuoden.

    Kreikan työttömyys on liki 30 %, BKT henkeä kohti alle puolet Suomen vastaavasta.
    Nämä köyhät 11 miljoonaako kaatavat EUn talousmahdin?

    Suomen talous on kolme kertaa kiikkunut konkurssin partaalla viimeisinä vuosikymmeninä.
    Pahin isku on ollut EU:n kelkkaan lähtö. Talous ei lähde nousuun kuin sodalla, vrt. korean sodan noususuhdanne.

    Automatisointi kaikilla aloilla on muuttanut Suomenkin tulonjakoa epätasa-arvoiseksi pysyvästi. Siirtänyt pälkkatulot ja siten yleisen hyvinvoinnin sijoittajien taskuihin ja sitä myötä paratiisisaarille.

    IMF tekee samat temput Kreikalle ja euroopalle kuin se teki Etelä-amerikassa takavuosina.

    Alexiksen suosio perustuu siihen että hän ei suostunut pienimpien eläkkeiden leikkaukseen.
    EU näet kielsi rikkaden rahoihin koskemisen korkeammalla verotuksella.

    Alan pitää Tsiprasta Kreikan sankarina, toisin kuin kaimaansa Suomessa.

    Ollihan onkin jo kirosana minun suussani.

    MaalaisSeppo

    Kreikan lainaongelmahan on seurausta eräänlaisesta suuren luokan pyramidihuijauksesta, jossa Kreikka on ollut halukkaana välikappaleena. Lainoittajat ovat antaneet Kreikalle lainaa kovalla korolla. Kreikka on sitten maksanut ko. lainat uudella lainalla ja ehkä vieläkin korkeammalla korolla, kunnes pää tuli vetävän käteen. Jotkut lainoittajat lipesivät kelkasta ajoissa ja tekivätkin varmaan hyvän tilin. Matti myöhäiset pelastettiin suurelta osin niin, että Euroopan valtiot lähtivät peliin mukaan, mutta muistaakseni ainakin osa näistä mattimyöhäisistä saivat takkiinsa.

    Mm. euromaat lähtivät siis peliin mukaa, mutta pienemmällä korkomarginaalilla myös Suomi suoraan ja välillisesti Euroopan vakautusmekanismin kautta. Mellehän mainostettiin, että Kreikkasijoituksista saa Suomi paremman koron kuin mitä se maksaa omista lainoistaan.

    Tilanne on nyt se mikä on. Alkaa syyllisten etsintä. Osa pitää kreikkalaisia syyllisinä omaan ahdinkoonsa ja osa ahneita lainoittajia. Yleensä pyramidihuijauksissa pääsyyllinen on pelin alkuunpanija. Olivatko aloittajina viekkaat lainanantajat, jotka supattivat seireenilaulujaan hyväuskoisten kreikkalaispoliitikkojen korviin vai kreikan poliitikot, jotka itse kehittivät lainasysteemin pysyäkseen vallassa mahdollisimman pitkään? Kreikkalaisethan itse liittyivät euroon valheellisin perustein, joka sitten mahdollisti varsinaisen pyramidipelin käynnistyksen. Itse olen sillä kannalla, että Kreikka on tässä suurin syntipukki. Suurtakin syntipukkia on kuitenkin pyrittävä auttamaan, jos se ei sitä estä heittäytymällä täydelliseksi pässinpääksi.

    Ammatti Raivooja

    Troikka vaati Kreikalta mm. 400miljoonan euron vuosittaisia säästöjä puolustusmenoihin kun taas Kreikka ajatteli, että se lisäisi menoja 200miljoonaa. Rahaahan ei ole koskaan ollut Saksalaisiin sukellusveneisiin mutta me EU:n veronmaksajat olemme ne heille ostaneet. Suomen bkt suhde on yli 60% ja voidaan varmuudella sanoa, että tässä 10 vuoden aikana koetaan yksi talousromahdus. Nykyiset sopeutustoimet on tehty sen pohjalta, että Suomen talous kasvaa tämän ajanjakson. Nämä 10miljardin euron hävittäjä hankinnat jäävät Suomelta tekemättä sanokaa minun sanoneen. Troikka ei anna Suomen ostaa niitä sillä sieltä saamme ohjausta seuraavan romahduksen jälkeen. Suomen ei tulisi seurata Kreikkaa holtittomilla asehankinnoilla.

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 634)