Keskustelut Metsänomistus Suomi Kreikan tiellä

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 634)
  • Suomi Kreikan tiellä

    Lama-Suomi ajautui syksyllä 1992 tilanteeseen, jossa rahat loppuivat valtion kassasta. Päivän Ilta-Sanomat paljastaa, että presidentti Mauno Koiviston aloitteesta valtiovarainministeriössä selvitettiin jopa poikkeuslakien käyttöönottoa kassakriisin torjumiseksi.
    Tähän asti lamavuosia käsittelevä kirjallisuus on kertonut, että kassakriisiä ei ollut. Todellisuus oli siis paljon karumpi, joka käy ilmi valtiovarainministeriön silloisen budjettipäälikön Raimo Sailaksen ja Koiviston nauhoitetusta keskustelusta syyskuussa 1992.

    Koivisto teki syksyllä 1992 jotain hyvin poikkeuksellista. Hän antoi Sailakselle salaisen tehtävän: mitä tehdään, jos valtio ajautuu tilanteeseen, jossa se ei pysty maksamaan lakisääteisiä maksujaan, kuten esimerkiksi lapsilisiä?

    Toiminta valtion likviditeettikriisissä -raportti on päivätty 8. lokakuuta 1992. Se oli salainen ja jaettiin noin 10 henkilölle.

    Teksti on hyytävää luettavaa. Heti alussa hahmotellaan toimeksianto, jossa ”tarkastellaan tilannetta, jossa valtio uhkaa joutua tai on jo joutunut maksuvalmiuskriisiin.” Raportissa todetaan, että likviditeettikriisi voi tulla nopeasti. Raportissa viitataan arvioon, jonka mukaan ”valtio joutuu vuonna 1993 likviditeettikriisiin” mikäli ei käytetä poikkeuksellisia keinoja syntyneen vajauksen kattamiseksi. Raportissa edellytetään 10 miljardin markan lisäsäästöjä jo tehtyjen säästöpäätösten päälle. Aihevalikoimassa oli valtion henkilöstön lomauttaminen, virastojen tehtävien priorisointi ja tarvittaessa virastojen toiminnan alasajo.

    Raportti paljastaa, että Suomi oli velkaongelmineen Kreikan tiellä – jo yli 20 vuotta sitten.
    IS

  • Ammatti Raivooja

    Kreikan euroeroon ei voi uskoa vieläkään. Yks 7 miljardia pikkuraha velkojen takaisinosto-ohjelmaan verrattuna. Raha ei ole keskiössä koska sitä riittää, sitä voi painaa loputtomasti, vaan periaate tekeekö Kreikka niinkuin velkojat haluavat.

    Visakallo

    Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen esittää blogissaan, että jos Kreikka poistuu euroalueesta, Suomen tulisi tehdä samoin.

    Väyrysen mukaan Kreikan ero eurosta eli Grexit on hyvin ilmeinen ja jo pitkään on näyttänyt siltä, että maan nykyinen hallitus haluaa erota euroalueesta.

    – Kreikka on pelannut ”Mustaa Pekkaa”, ja pyrkinyt siirtämään vastuun erostaan EU:lle ja IMF:lle, Väyrynen sanoo.

    Yhteisvaluuttaan siirtyminen oli hänen mielestään paha virhe, josta Suomi on kärsinyt.

    – Kun virhe on tehty, se pitää korjata, jos mahdollisuus tähän tarjoutuu. Kreikan euroeron yhteydessä se näyttää olevan avautumassa.

    Kurki

    Väyrynen elää menneessä.
    Jos Suomi eroaisi eurosta Suomeen tulisi pahempi romahdus kuin 1990-alussa. Lähes kaikki eurolainat jäisivät valuuttalainoiksi. Uusi markka devalvoituisi 20..30% ja ”bonuksena” nuo valuuttavelat kasvaisivat vielä devalvaation verran lisää. Kilpailukyky on korjattava sisäisellä devalvaatiolla ei ulkoisella, mitä Väyrynen näytää ajavan takaa.
    Lisäksi eikö meillä kaikilla ole euroalueen hajoamisen varalta valuuttatili, jonne eurot siirrettynä se automaattisesti muuttaa tilieurot dollareiksi, kruunuiksi jne.
    .

    Visakallo

    1980-luvun loppuolella Neuvostoliiton hajoamisen alussa oli samoja piirteitä kuin eurokriisissä ja Kreikan jatkuvassa lainakriisissä.
    Lopulta osa neuvostotasavalloista ilmoitti, etteivät enää suostu maksamaan jatkuvasti nousevia jäsenosuuksiaan Moskovaan ja sitä kautta huonosti hoidetuille neuvostotasavalloille.
    Alkoi neuvostotasavaltojen itsenäistymisketju, ja lopulta hajosi koko Neuvostoliitto.
    Kreikan kaatuminen voi käynnistää EU:n hallitsemaattoman hajoamisen, eikä Kreikkaa sen takia haluttaisi päästää pois euroalueesta.
    Kreikan johtajat käyttävät nyt tätä tilannetta täysin estoitta hyväkseen.

    jees h-valta

    Jotku osaa, Suomi vain vikisee ja maksaa. Eikä puhettakaan erosta unionista. Onko Soini vielä jonkun mielestä ollut kovinkin populistinen?

    Visakallo

    New Yorkin pörssikurssit avasivat miinukselle sen jälkeen, kun Kreikka tiedotti, etteivät sen velkojat ole hyväksyneet maan esitystä velkakriisin ratkaisemiseksi.

    Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ilmoitti hallitukselleen, että Kreikan velkojat hylkäsivät maan esitykset säästöistä ja rakennemuutoksista. Tsipras oli jättänyt rahoittajilleen maanantaina kompromissiehdotuksen Kreikan toimista velkaongelman ratkaisemiseksi.
    Tsipras tapaa velkojansa tänään Brysselissä.

    Ammatti Raivooja

    Ei vaikutusta pitkänajan nousulle joka kestää ainakin ens vuoden puoliväliin. Kävi miten kävi, lähiviikkojen mahdollinen kurssilasku on joko hyvä tai loistava takaisinosto hetki. EKP painaa 60 miljardia euroa markkinoille joka kuukausi niin siinä ei yksi Kreikka hetkauta. Kreikka riski on ulosmitattu paljolti viimekuukausina ja mikä on tiedossa, ei kiinnosta ketään.

    Visakallo

    Euroopan keskuspankki lisäsi Kreikan hätärahoitusta perjantaina, jotta maan pankit pysyvät pystyssä maanantain kokoukseen asti.
    ELA-rahoitusta lisättiin 1,8 miljardilla eurolla.
    Keskiviikkona ylärajaa nostettiin 1,1 miljardilla eurolla.

    Euroopan keskuspankin ei uskota päästävän Kreikan pankkeja kaatumaan, koska seurauksena olisi dominovaikutus muualle Eurooppaan.

    Tallettajat nostivat rahojaan kreikkalaispankeista kiihtyvää tahtia. Kuluneella viikolla nostoja tehtiin 4,2 miljardin euron edestä.

    Maanantaistakin tulee todennäköisesti vaikea.
    EKP saattaa muuttaa hätälainoituksen ylärajaa uudestaan jos tilanne pahenee.

    Visakallo

    Tulevalla viikolla talletuspako voi nousta aivan uusiin ennätyksiin, sillä Kreikan pääministeri julisti yöllä hylkäyssuosituksin su.5.7. pidettävän kansanäänestyksen tarjotusta lainaohjelmasta.

    Rane

    Jep,taitaa olla nyt Kreikalla menoa.Näin käy jos ei suostu katsomaan totuutta silmiin ja väistelee ikäviä päätöksiä.
    Selvää on se että Suomi ei ole samalla tiellä.

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 634)