Keskustelut Metsänhoito ”Suomi hakee Keski-Euroopasta neuvoja kamppailuun kirjanpainajaa vastaan”

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 24)
  • ”Suomi hakee Keski-Euroopasta neuvoja kamppailuun kirjanpainajaa vastaan”

    Merkitty: 

    Siitäkin halutaan päätös, kuinka toimia, Keski Euroopasta?  Tämäkö on Suomen osaamisen taso?

  • Tomperi

    Voin sanoa, jahka tilaukseni päättyy, en tiedä miksi uusisin tilaukseni.

     

    Puu Hastelija

    Voisiko tuossa olla takana seuraavia ajatuksia:

    – voidaan perustaa työryhmä

    – voidaan lähettää valtuuskunta

    – voidaan laatia muistioita

    – lopuksi voidaan todeta sekametsät hyvä,  avohakkuut hyvä, kuusettuminen paha

    Tämä kaikki on siis saavutettavissa naurettavalla 19 henkilötyövuoden ja 1680000e hinnalla. Luonnollisesti perustettavan työryhmän täytyy olla poliittisesti ansioitunut, jotta sen sanomalla on painoarvoa.

    Tomperi

    Miksi kirjanpainajatuhot eivät vaivaa vanhoja metsiä, suojelualueita vai vaivaavatko?  Kubista pääytellen mitä on ollut ainakin suomalaismetsistä niin näyttäävät olevan varsinn nuoria ja sillä perusteella istuttaen perustettuja metsiä. Voiko sillä olla vaikutusta  kun kuusen taimet tulee mistä päin tahansa, ainakin Ruotissta on taimia tullut niin ovat herkkänahkaisia eivätkä kestä uusia vieraita oloja?

     

    mehtäukko

    Myrkyt käyttöön. Niinhän pellolla ja puutarhoissa on torjuttu ja torjutaan kirvat,kirput ja luteet, eikä ole annettu tulla metsien kaltaisia satojen miljoonien tuhoja.

    A.Jalkanen

    Etelämpänä on niin paljon kokemusta ”kuusiporista” että varmaan sinne on kertynyt hyvää torjuntakokemustakin. Esimerkiksi juuri kuva siitä, millaiset metsät ovat herkkiä tuhoille ja mitkä eivät.

    Rane
    A.Jalkanen

    Keski-Euroopassa on nyt meidän tuleva ilmasto johon nyt perustettavien metsiköiden pitää osata sopeutua. Tähän voi löytyä vinkkiä sieltä.

    Oli muuten hyvä kertauslinkki Ranella, kiitos! Siitä ilmenee mm. se että Ruotsissa on paljon yli-ikäisiä kuusikoita ja Saksassa aivan ylen määrin. Kuusikko pitää siis uudistaa ajallaan. Tästä olen itsekin varoitellut jo jonkun vuoden.

    Toinen varoitus jota ei usein näe tulee Göran Örlanderilta: älä harvenna vanhaa kuusikkoa koska paljaaseen runkoon iskee kuusipora. En nyt heti osaa sanoa mitä tämä tarkoittaa jatkuvapeitteisen mallin kannalta. Siinä voi olla useinkin pienempiä puita varjostamassa isompien puiden runkoja. Ilmiö tunnetaan kyllä jo: aukkojen reunapuiden herkkyytenä kirjanpainajan tuhoille.

    Visakallo

    Aukkojen reunapuut ovat kirjanpainajien osalta suuri riskitekijä etenkin silloin, jos ne ovat etelään tai länteen päin.

    Gla

    ”En nyt heti osaa sanoa mitä tämä tarkoittaa jatkuvapeitteisen mallin kannalta. Siinä voi olla useinkin pienempiä puita varjostamassa isompien puiden runkoja.”

    Jk:ssa varjostava puusto ei ole tiheää, joten ongelma tuskin on paha. Toisaalta kun alikasvos voi olla elänyt kituliaasti, puiden elinvoimaisuus ei välttämättä ole hyvä. Se altistaa kuusiporalle.

    Eli on menetelmä mikä tahansa, harvennukset pitää tehdä ajoissa. Myös sekametsä oletettavasti vähentää riskiä.

    Puuki

    Eikös se silloin ole ongelma, kun harvennus paljastaa puiden tyviä,  ja jk.ssa erityisesti, jos on vain harvaa taimikkoa ja isompia puita harvassa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 24)