Keskustelut Metsänomistus Suomesta pienaukkojen saaristo?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 55)
  • Suomesta pienaukkojen saaristo?

    Uusi metsälaki sallii 0,3 ha pienaukkojen teon ilman uudistamisvelvoitetta.
    Parhaillaan viimeistellään aukkojen väliin jätettävien kaistaleiden pohjapinta-alavaatimuksia valtakunnan eri osissa.
    Tuleeko Suomesta heinää kasvavien, tuulenkaatoja ja pystyyn kuolleita puita täynnä olevien pienaukkojen saaristo?

  • Gla

    Olisit toki voinut sanoa asiaan vaikuttavat jutut, kun totesin ettei 0,3 ha muokkauksen takia kannata konetta lavetilla ajattaa.

    En nyt löydä kohtaa, missä tuo keskustelu käytiin. Tyhmintä tekoa koskevassa keskustelussa totesit kyllä päinvastaista kuin nyt suunnittelet:

    ”Mutta olen tässä miettinyt että olisiko sittenkin kannattanut vain pitäytyä tässä omassa maalaisjärjessä edelleen täydelleen. Kun mietin miten olen saanut ilman muokkausta ja suurempia rahallisia uhrauksia aina nopeasti kasvavan metsän vanhan kuusikon nurin kipattuani.. Ja nyt ne ovat erittäin miellyttävän näköisiä kun ovat alustaltaan lähes puhtaita.”

    jees h-valta

    No niinpä. Kaikkea voi ”viisastella” mutta aika kypsyttää aina parhaat päätökset. Metsäasiat ovat siitä yhtä hauskaisia että oma mielikuvitus sallitaan vaikka välillä on tuntunut että metsänomistajat ovat sen pitkän ”vankeusajan” vallitessa unohtaneet. Yllättävän paljon muuntuvuutta ja joustoa löytyy kun on huippuhyvä palvelusopimusosapuoli. Haen tähän muokkaamattomuusajatukseen sopivia pohjia joissa kannattaa niin tehdä. Niitäkin vielä vastaan tulee muutaman vuoden sisällä.

    A.Jalkanen

    Voitko jees tarkentaa, missä ja miten saat aikaan taimikon ilman muokkausta? Itse tiedän vain yhden varman paikan: kuusikko rehevän kasvupaikan koivikon alle.

    Puun takaa

    Toinen on tietysti mänty riittävän karulla maalla.

    Mitä tähän uuteen metsälakiin tulee, minusta ehdoton edellytys pieaukon teolle olisi olemassa oleva, ja riittävän kookas taimikko ennen hakkuuta.
    Tällä selkeällä ehdolla rajattaisiin turhat epäonnistumiset ja keinottelu pois.
    Riitttääkö päättäjien rohkeus tehdä täysin järkeenkäyvä ratkaisu vastoin lobbarien tahtoa?

    mehänpoika

    Jos edellytys pienaukon teolle olisi jo valmis taimiaines, ei hakkuu silloin olisi uudistushakkuuta vaan kasvatushakkuuta, tarkemmin ylispuuhakkuuta.

    Puun takaa

    Kukaan ei ole vielä osannut minulle vastata, miksi taimettumattomia pienaukkoja pitäisi hakata.

    Puun takaa

    Näin se taitaa mehänpoika ollakin!
    Koska pienaukoilla ei ole uudistamisvelvoitetta, eihän niillä silloin voi olla hirvivahinkojakaan!
    Elävässä elämässä nämä pienaukot tulevat olemaan oikeita hirvenpesiä.
    Hirvet karttavat pinta-alaltaan suuria taimikoita.
    Kokeneet puuntuottajat tietävät, että yli 20 hehtaaria suuremmat taimikot huokuttelevat huomattavasti vähemmän hirviä kuin pienet taimikkoalueet.
    Pieni taimikkoalue vanhan metsän keskellä on tuhoon tuomittu.

    Koukku

    Metsä kyllä uudistuu ilman muokkausta jos vain siemeniä on saatavilla. Toki puiden siemensadot vaihtelevat, mutta ajastaan metsä nousee joka tapauksessa. Ylipäätään metsän uudistamisessa tulisi siirtyä suosimaan luontaista uudistamista taimien sijaan, siitä olisi montakin etua, eikä vähiten taloudellista.

    Metsätalouden kannattavuus on melko heikoilla kantimilla tulevaisuudessa joka tapauksessa. Mitä halvemmalla puuston saa kasvamaan, sen parempi metsänomistajan kannalta. Kansantaloudellisesti pienaukkojen hakkaamisella tuskin on mitään merkitystä kun metsätalouden arvo kokonaisuudessaan alkaa olla muutaman prosentin luokkaa ulkomaankaupasta.

    Uudistamiskulujen vaikutusta metsän rahalliseen tuottoon voi itse kukin laskea Metlan Motti ohjelmalla. Mutta kuten sanottua, jokainen voi metsällään tehdä kuten itse katsoo parhaaksi, oli se sitten peritty puuhapalsta, tai sijoitusmielessä hankittu plantaasi.

    Itse näkisin pienaukkohakkuun lähinnä kaistalehakkuuna. Kaistalehakkuusta pitäisi olla tutkimustietoakin olemassa.

    jees h-valta

    A.Jalkaselle tuolla aiemmin kysymykseen että mitkä pohjat käy ilman muokkausta. Aika monenlaiset koska olen jopa siirtoistuttanut nuoruuden kokeiluhuumassa kuustakin aukkopaikkojen täydennykseen aivan pitelemättömään maahan.
    Ja tuo männyn pohja käy muokkaamatta näköjään ainakin h-haavan kasvatukseen. Siitähän on jo kymmenen vuoden kasvatuskokemuskin. Ja pohja on aika tarkkaan lähes täyspuhdas. Joku mänty sieltä yrittää ylöspäin kiipiä.

    Gla

    Koukku: ”Metsä kyllä uudistuu ilman muokkausta jos vain siemeniä on saatavilla. Toki puiden siemensadot vaihtelevat, mutta ajastaan metsä nousee joka tapauksessa. Ylipäätään metsän uudistamisessa tulisi siirtyä suosimaan luontaista uudistamista taimien sijaan, siitä olisi montakin etua, eikä vähiten taloudellista.”

    Tämän asian suhteen on syytä olla tarkkana, että logiikka säilyy.

    Nykyisessä laissa luontaiselle uudistamiselle asetetaan tietyt ehdot, jotta se hyväksytään uudistamismenetelmäksi. Luontainen uudistaminen on siis valovuoden päässä uuteen lakiin ehdotettavasta ajatuksesta, jossa uudistamisvelvollisuutta ei ole. Jos luontaiseen uudistamiseen tähtääviä työvaiheita ja edellytyksiä ei ole, lotossakin on helpompaa voittaa kuin saada edes jonkinlainen talousmetsä aikaan. Pihjalaa ja vesasyntyistä koivua kyllä saattaa kasvaa heinän seassa, mutta mitä iloa siitä kenellekään on? Energiaharvennuksen jälkeen ei ole ainoatakaan kasvatuskelpoista puuta jäljellä, joten aukko ja uudistaminen glyfosaattia, muokkausta ja suurikokoisia istutustaimia käyttäen jäävät ainoaksi järkeväksi vaihtoehdoksi.

    Koukku: ”Metsätalouden kannattavuus on melko heikoilla kantimilla tulevaisuudessa joka tapauksessa. Mitä halvemmalla puuston saa kasvamaan, sen parempi metsänomistajan kannalta.”

    Tulevaisuudessa mistään ei saa helposti rahaa. Tämä koskee niin metsätaloutta kuin mitä tahansa kilpailtua alaa. Riskien hallinta nousee pääosaan ja siinä suhteessa luontainen uudistaminen karuja mäntykankaita lukuunottamatta ei ole hallittua toimintaa. Metsässä halpa menetelmä ei siis tosiaankaan ole edellytys taloudelliselle onnistumiselle. Ei ole ollut ennen, eikä ole tulevaisuudessakaan. Nykyajan tilanne, jossa metsät on hoitorästeistä huolimatta saatu kasvamaan puuta pitkäjänteisen työn myötä, saattaa hämätä ja luoda mielikuvan, että tilanne olisi jotenkin itsestäänselvä. Vilkaisu 1900-luvun alun tilanteeseen palauttaa jalat takaisin maahan.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 55)