Keskustelut Metsänomistus Suomen suurin puu poppeli?

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • Suomen suurin puu poppeli?

    Metsälehden n:o 15/ 2013 mukaan Heinolassa kasvava poppeli on Suomen suurin puu liki 30 motin kokoisena. (Metla/Esko Oksa).
    Dentrologinen seura tosin artikkelin mukaan juuri kartoittaa tuoreempaa paksuimpien puiden listaa, mutta paksuinkin lienee poppeli, Nokialla 270 senttiä läpimitaltaan.
    Mulla kun kirjanpainaja-ötökät Uudellamaalla tuhonneet laajasti jo kuusimetsää, olisko sitten tuo poppeli yksi vaihtoehto? Ainaskin Heinolan ja Nokian puut ovat kasvaneet jo aika pitkään -ennen nykyistä ilmaston lämpenemistä ja ötököiden yleistymistä kuusikoissa. Eli ei liene poppeli lajina talvenarka E-Suomessa?
    Männylle oon tuhokuusikoita jo osan vaihtanut, mutta ei kaikki maapohja männylle sovi.

  • vänkäri vänkäri

    Sen verran olen ehtinyt poppeliin tutustua, että koivu päihittää sen mennen tullen. Joskus tuli yritetyksi pontata Etelä-Eurooppalaista poppelivaneria, jonka oli tarkoitus tulla Postin jakelupakuihin (eihän sitä nyt kotimaista vaneria). Haurasta ja lohkeavaa ja raakkiin koko erä. Sahatavarasta ei ole tietoa, mutta tuskin menekki kummoinen on.

    Raimo

    Tarkennus lajista, on kuulemma tsaarinpoppeli (Populus petrowskiana) Ja tuo Heinolan puu vasta noin 100 v vanha.

    mehänpoika mehänpoika

    Ei poppelista tai hybridihaavasta näytä tulevan varteenotettavaa puulajia juurikäävän lahottamien kuusikoiden uudistamiseksi terveiksi metsiksi. Syyllinen siihen on hyvin tiedossa. Valtiovalta kansanedustajien tuella näkevät tärkeämmäksi piskuisen hirvestystä harrastavan lyhytnäköisen ryhmän hyvien hirvisaaliiden turvaamisen. Nytkin tulevalle hirvestyskaudelle jatkettiin edellisen syksyn hirvenpyyntilupien leikkausta kahden vuoden takaisesta, eli hirvikantoja pyritäänkin kasvattamaan.

    Haapa ja hybridihaapa olisivat ainoat juurikääpätuhoa kestävät puulajit männynjuurikäävän saastuttamille uudistusaloille. Valitettavasti ne maistuvat hyvin hirville kuten rauduskoivukin, joten joudutaan perustamaan ja hoitamaan hirvipoliitikkojen tahdon mukaisesti jo alkuaan sairaita kuusentaimikoita. Tosin tiheä kauriskanta tuhoaa myös näitä.

    Kuitupuunkasvattaja

    Suomen oloissa poppeleita on erittäin helppo kasvattaa yksirunkoiseksi Pohjois-Suomea myöten. Tilavuutta yhdessä puussa saattaa olla kuutiotolkulla. Esim. Oulussa olen nähnyt todella mahtavia laakeripoppeleita.

    Poppeleita on monia lajeja ja risteymiä syntyy lähes itsestään. Olenkin kokeillut joskus poppelin siemenlisäystä ja tuloksena saattaa olla taas uusi risteymä. Etenkin silloin, kun siemen on kerätty poppelipuistosta, jossa risteymien mahdollisuus on suuri.

    Haapa (haavat) ja poppelit ovat kaikki Populus- sukua ja siis läheistä sukua toisilleen.

    Metsätalouskäyttöön ottaisin näistä hybridihaavan. Poppelit voisivat menetellä maisemakohteissa. Tuskinpa kukaan poppelia sahatavaran tai vanerin raaka-aineeksi kasvattaa. Hybridihaapa on sensijaan aivan passelia sahatavaran (höylätyt paneelit yms.) raaka-ainetta.

    Kuitupuunkasvattaja

    Mehänpoika on oikeassa, että poppelit ja haavat kelpaavat hyvin hirville ja kaurille. Poppelit ovat lisäksi jänisten ja rusakoiden herkkua. Etelä-Suomessa jopa runsastunut kanikanta saattaa syödä viimeiset kasvut.

    Jos joku ehdottaa aitaamista myös näitä talttahampaita vastaan, niin pinta-alat eivät varmasti ole kovin suuria.

    jees h-valta

    En ole aidannut näitä talttahampaita vastaan ja katson ettei ole tarpenkaan. Aina niitä pahoista kuusikon laidoista jokunen syödään niin moneen kertaan ettei enää jaksa nousta mutta ne ovat marginaalia jolla ei kokonaisuuden kannalta merkitystä. Jos kasvattaa erissä joista tulevaa taloudellista hyötymetsää saa.

    hemputtaja

    ### Sen verran olen ehtinyt poppeliin tutustua, että koivu päihittää sen mennen tullen. Joskus tuli yritetyksi pontata Etelä-Eurooppalaista poppelivaneria, jonka oli tarkoitus tulla Postin jakelupakuihin (eihän sitä nyt kotimaista vaneria). Haurasta ja lohkeavaa ja raakkiin koko erä. Sahatavarasta ei ole tietoa, mutta tuskin menekki kummoinen on.
    Lähetetty: 01.09.2013
    Lähettäjä: vänkäri ###

    Löysää on poppeli puuksi ja ei pärjää koivulle. En äkikseltään keksi, missä voisi hyödyntää.

    Kasvussa kyllä pärjää koivulle, jos on oikea maaperä. Oli tilaisuus seurata tuota kasvua Parikymmentä vuotta ja poppeli veteli kolmatta tukkia (paitsi laadultaan) Samalla alueella koivu sai aikaiseksi vaivaisen pikkutukin (juuri ja juuri).

    Maa oli pohjatonta, märkää ja vanhaa järven pohjaa. Poppelit oli kyllä sitten pantava nurin, kun löysivät kerrostalojen viemärit. Ehkä osasyy hirmukasvuun löytyi niistä.

    Kuitupuunkasvattaja

    Jep, poppelit kasvavat varmasti hyvin vanhassa järvenpohjassa.

    Maailmalla on paljon esimerkkejä, että poppeli-istutuksilla on kuivattu jopa maa-alueita. Tai ainakin ne ovat olleet kuivauksessa apuna. Joku suoalue on ojitettu ja kanavoitu. Poppeleita on sitten istutettu riveihin, haihduttamaan vettä, tuomaan tuulikatkoja sekä sitomaan kanavapenkkoja, etteivät vyöry niin helposti. Näitä kohteita on ainakin Alankomaissa, Ranskassa ja Pohjois-Italiassa.

    Hollantilainen on hyödyntänyt poppelia mm. puukenkien valmistuksessa. Puuaines on pehmeää ja huokoista. Helppoa veistää, kevyttä kävellä ja huokoinen puu on myös lämpöeriste. Tietenkin jos kengät sattuivat uimaan kanavassa tuntitolkulla, on niihin tullut myös painoa.

    Poppeli on energiapuuta tai jos juku siitä haluaa veistää jotain, niin helppoa kovertaa ja kaivertaa. Ei käy vaneriksi ja sahatavaraksikin vain kohteisiin, jossa puu saa olla kevyttä höttöä.

    Haapa ja hybridihaapa ovat sahatavarana jo monia poppeleita paljon parempaa – tietenkin käyttökohteesta ja käyttötarkoituksesta riippuen.

    vänkäri vänkäri

    Miksei poppelista nyt just ja just vaneria tee jos puhutaan pakkauslaadusta. Tämähän tarkoittaa sitä, että kunhan nyt yhden reissun kasassa kestää suojamateriaalina. Metsäomistajan kannalta ei ainakaan tätä kannata Suomen oloissa tuottaa. Pakkauslaatua saa tarvittaessa Venäjältä puoli-ilmaiseksi mikäli omat lajittelussa pudonneet loppuvat kesken.

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)