Keskustelut Puukauppa Suomen Sahat: Tasainen puuvirta varmistettava

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 46)
  • Suomen Sahat: Tasainen puuvirta varmistettava

    Metsäuutisissa on tuttua juttua. Sahojen huoli tuottamattomasta pääomasta on liikuttava. Haluankin esittää vastakysymyksen sahoille: Jos puuta olisi ollut tarjolla metsiemme kasvua vastaava määrä, mutta kantohinnat olisivat pysyneet jotakuinkin nykyisellään, paljonko puuta olisi ostettu nykyistä enemmän?

    Tuottamattoman pääoman makuuttamisesta johtuvan huolen taustallahan ei voi olla kantohintojen lasku ylitarjonnan seurauksena, eihän.

    Milloin saadaan jotain vastapainoa metsäteollisuuden ja sahojen yksipuolisiin julistuksiin? Kun tällaisen jatkuvan tykityksen tuloksena jo muutamat vakavasti otettavat kansanedustajat alkavat puhua puun pakkomyyntiverosta, ei kyse enää ole harmittomasta jutustelusta.

  • Metsäkupsa

    Sahurit on tunnettuja siitä,että osaavat suhdanteensa pilata.Liialla kapasiteetilla sahatavaran hinta yleensä poljettu suhdannehuipun jälkeen.Sitten hinnat kitutasolla,ei pääomalle tuottoa.Seitsemän laihaa ja yksi lihava vuosi jaksotuksella tupannut sahureilla suhdanteet olla.

    Petri

    Tälläiset sahurit, jotka vaativat metsänomistajille lisäveroja, eivät ole metsänomistajan ystäviä.

    Ehkä käymme vastaisuudessa muiden puutavarayritysten kanssa kauppaa. Ei näiden lisäverojen kannattajien kanssa.

    Ehkä teemme listan myös niistä poliitikoista, jotka haluavat metsänomistajat lisäverolle.

    nuori isäntä

    Tilamaksujen lisäksi metsäteollisuus huutelee metsätilakoon kasvattamisen ja metsäyrittämisen perään. Ajatuksena, että metsäyrittämistä ammatikseen tekevän olisi ”pakko” myydä puuta vuosittain.

    Omassa ajattelumaailmassa tämä ”pakko” myyminen ja ammattimaisuus ei sovi samaan lauseeseen.

    Uskoisin ammatikseen puuta myyvä yrittäjä seuraa varsin tarkkaan puumarkkinoita. Tälläinen henkilö laskee millaisia leimikoita kannattaa milloinka tarjota ja suuremmat päätehakkuu leimikot tulevat myyntiin korkeiden hintojen aikaan. Tulevaisuudessa tällainen ammattilainen kartoittaa mahdollisia puunostajia myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Tulevaisuudessa hän saattaa myös kuulua jonkinlaiseen puunmyyjäpooliin tai osuuskuntaan joka kilpailuttaa puunostajan vuodeksi tai kahdeksi eteenpäin.

    Pääsin työni puolesta juttelemaan erään maatilan isännän kanssa jolla on tila Suomen lisäksi Virossa. Virossa maatilat tekevät paljon enemmän yhteistyötä. Tämäkin isäntä kuului hankintaosuuskuntaan joka kilpailuttaa lannoitteet, polttoöljyt jne. aina vuodeksi eteenpäin. Lisäksi hän kahdeksan muun tilan kanssa yhdessä kilpailuttavat maidonostajan vuosittain. Sille kuulemma myydään kenellä paras hinta.

    Yhteishankintoihin ja myynteihin ovat motivoineet selvä rahallinen hyöty. Eikä siellä kukaan hoida asioita papereita pyörittämällä. Kaikki hoituu sähköisesti, mutta kuulemma pankkitunnuksien käyttö oli vuosituhannen vaihteen tapa. Nykyään kaikki hoituu esim sähköpostilla ja sähköisellä allekirjoituksella. Nopeaa ja tehokasta.

    En tiedä kuinka totuuden mukaisia nämä isännän puheet olivat, mutta eipä minulla ollut mitään syytä epäillä.

    Meni ehkä loppu vähän ohi aiheen, mutta menköön.

    Gla

    Yrittäjämäisen tai ammattimaisen toiminnan ja tilakoon kasvattamisen perään huutelee myös MTK, mitä en pidä pahana. Olen vakuuttunut siitä, että toimintaa kehittämällä tehokkuus kasvaa enemmän kuin hinnan nousua odotellessa. Ammattimainen toiminta vähentää byrokratiaa (omistaja osaa itse tehdä päätökset ja hoitaa rutiinit), leimikoista saadaan ostajia paremmin kiinnostavia jne, joten tällaisesta hyötyy koko yhteiskunta, koska myös ostajan tehokkuus kasvaa.

    Hintojen nousun varaan metsätaloutta ei mielestäni voi rakentaa. Se olisi kestämätöntä ja sillä polulla me pudottaisiin kelkasta alta aikayksikön. Ikävää, mutta markkinoiden tosiasioita ei kannata paeta.

    Kuitupuunkasvattaja

    Oikea metsäyrittäjä kilpailuttaa ostajat ja tomera metsäyrittäjä tutkii myös ruotsalaisten, norjalaisten jne maksuhalun ja -kyvyn.

    Samoin tomera metsätalousyrittäjä tutkii, onko alueella esim. puutavaran yhteisvientiä. Jos puu viedään pyöreänä maasta ulos, menee jalostusarvo myös johonkin muualle, mutta se ei ole tomeran metsätalousyrittäjän murhe.

    Suurimmat metsäyhtiöt eivät välitä pätkän vertaa suomalaisen metsätalousyrittäjän kannattavuudesta tai hyvinvoinnista. Sensijaan pienillä ja keskisuurilla perheyhtiöillä voi olla toisenlaista ajattelua.

    Todellinen metsäyrittäjä tutkii myös mahdollisuuksia, että voiko olla itse mukana viemässä lautaa, lankkua tai muita jalosteita maailmalle.

    ihmettelijä

    Sahat tottui saamaan verojärjestelmän siirtymäaikana 1993-2006 tukit helposti kun ne jotka jäi vanhaan systeemiin hakkasi vanhat tukkimetsät pois ja poistuma oli suurempi kuin kasvu. Nyt kun eletään normaaliaikaa eli ei ole mitään veromuutoksia sotkemassa , on luonnollinen hakkuumäärä varsinkin tukkien osalta paljon pienempi. Siihen on vaan sahojen tottuminen ja tyytyminen.

    Timppa

    Tässä metsäkauppabisneksessä yhteiskunnalla on myös erittäin suuri intressi. Kun puutavaraa viedään, niin vaihtotase paranee. Vaihtotasevaje on nimittäin eräs riski parhaalle luottoluokitukselle. Toinen on tietysti työllisyys. Siis kyse ei ole pelkästään sahureitten ja metsänomistajien välisestä kilvoittelusta.

    Siinä mielessä on ymmärrettävää, että valtiovalta miettii keinoja sahatavaran viennin kasvattamiseksi. Markkinoita kyllä olisi, kuten puutavaran tuotantotilastoista näkee.

    Mielenkiintoista on muuten havaita, että tänä vuonna puukauppa on käynyt selvästi edellisvuosia vilkkaammin vaikka hintataso on pysynyt aika alhaisena edellisvuosiin verrattuna. Siis tällä hetkellä tunnuttaisiin oltavan siinä sahureitten tavoitetilanteessa.

    Puun takaa

    Puukauppa käy, vaikka hinnat ovat nyt 90-luvun laman syvimmällä tasolla.
    Olisiko syynä se, että odotetaan vieläkin huomnompia aikoja?

    Markkinoiden varassa toimivan metsätalousyrittäjän on vaikeaa vaikuttaa tuotteesta saatavaan hintaan. Keinoiksi jää silloin oman toiminnan tehostaminen ja tarvittaessa myyntimäärien lisääminen.
    Jalostusasteen nosto vaatii investointeja ja riskinsietokykyä.
    Metsänhoitoa on pakko kehittää ja tehostaa, jos aiomme olla puumarkkinoilla mukana. Piipertämisen aika on Suomessa nyt ohi.

    Tee Ström

    ” tänä vuonna puukauppa on käynyt selvästi edellisvuosia vilkkaammin vaikka hintataso on pysynyt aika alhaisena edellisvuosiin verrattuna. Siis tällä hetkellä tunnuttaisiin oltavan siinä sahureitten tavoitetilanteessa ”.
    Lähetetty: 1 h, 28 min sitten
    Lähettäjä: Timppa

    Vai hintataso alhainen ? Ei tukin osalta ainakaan. Jos ajatellaan nyt vaikka 20 edellistä vuotta, niin kuinkahan moni sai tukista 56-57 euroa pystyyn ja hankintamies 60 euroa tukista tienvarressa.
    Ei kannata tuon ”hullun vuoden” 2007 huippuhintojen antaa sokaista. Niihin hintoihin pääsemiseksi voi saada odotella pitkään.

    jees h-valta

    Tee Ström oikeassa, jos ei puuta myydä nyt niin koska sitten?
    Aivan kelpo hintaa tukille ja silloin voisi kyllä myydä niin paljon että se valitus joskus loppuisikin. Silloin on tilanne vasta kohdillaan kun kaikki sahurit todistaa että nyt on vatta (lanssi) täynnä.
    Kyllä vielä parannettavaa löytyy ja pihtarien poskia saisi nyt kuumottaa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 46)