Keskustelut Metsänhoito Suojelua – ei millekään

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 59)
  • Suojelua – ei millekään

    <p class=”western” align=”left”>Jatkuvan kasvatuksen malli luo kuusikon monotyypin, joka on lajistoltaan huomattavan köyhä. Talouspuolella jatkuvan kasvatuksen kasvumallit ovat mielikuvituksellisia. Otettu mallinteista, joiden tekijä on sen kieltänyt, jotta niitä ei ole tarkoitettu kuvantamaan harsitun metsän kasvua. Koealadataa olisi ollut käytössä, mutta se ei ole kelvannut. Olisiko siksi, koska lopputulema on negatiivinen, ja jatkuvan kasvatuksen palvelusektorilla tutkija saa taloudellista hyötyä? Luken koealat kertovat senkin, että jatkuvan kasvatuksen metsälöihin ei luontaisesti synny lehtipuusekoitusta. Kuusikon monotyypit ovat monimuotoisuuden suhteen heikkoja.</p>
    <p class=”western” align=”left”>Suomen metsissä ns. jatkuva kasvatus oli valtamenetelmä vielä 1930-luvulla, kunnes se 1950-luvulla kiellettiin. 5 miljoonaa hehtaaria oli sillä menetelmällä tehty vajaatuottoiseksi. Moderni jatkuva kasvatus on kuulemma parempi. Onko? Uusin tieto kertoo, että luontaisesti uudistetuista metsäaloista eteläisessä Suomessa on onnistunut ainoastaan 30 %! Mitä tämä tarkoittaisi metsätaloudelle, työllisyydelle ja kansantaloudelle, jos vastaava luku metsänuudistuksessa yleistettäisiin koko maahan?</p>
    <p class=”western” align=”left”>Tiede -lehdessä julkaistiin hiljattain artikkeli, joka muistuttaa tavasta tehdä tiedettä: Ensin päätetään lopputulos, ja sitten valitaan tutkimusasetelma, jolla siihen päästään. Lopputuloksena oli, että avohakkuut varttuneissa kuusikoissa vähentävät mustikkavarvikkoa, vähentävät metsämyyrien määrää, ja siten heikentävät monimuotoisuutta. Erityisesti väite myyrien määrästä oli hämmentävä. Varmaan jokainen metsänomistaja on tavannut myyrien aiheuttamia tuhoja. Miten tuhoja on niin paljon, jos myyriä ei avohakatuilla alueilla olisi? No, useimmiten näkyvimmät tuhot ovatkin peltomyyrän aiheuttamia – ei metsämyyrän. Oikeassa elämässä myyriä siis on, toisin kuin artikkeli antaa ilmeisen tarkoitushakuisesti ymmärtää.</p>
    <p class=”western” align=”left”>Väite mustikkavarvikoiden vähentymisestä avohakkuissa pitää luonnollisesti paikkansa. Nämä kuitenkin yleensä hitaasti palautuvat. Mutta, aika usein varttuneissa kuusikoissa kyse on metsiköistä, joissa mustikka ei kasva. Latvuskerros on sulkeutunut, maapohja kunttainen, sammaloitunut, ei varpuja tai muuta aluskasvillisuutta. Ja jos varpuja on, niin marjantuottoa ei enää niinkään. Tarvitaan myös valoa ja paisteisuutta. Valo ja paisteisuus ovat olennaisia hyönteisyhdyskuntien menestymiselle, joita avohakkuualueet synnyttävät. Puolueeton, ideologiasta vapaa tutkimus osaa ottaa tutkimuksen sisään erityyppisiä koealoja, ja tekee johtopäätökset riittävän suuren aineiston perusteella. Mikäli tutkimuksen koealat valikoitaisiin pelkästään paksusti kunttautuneista kuusikoista, jotka avohakattaisiin, kulotettaisiin, niin saataisiin Tiede -artikkeliin verrattuna täysin käänteinen lopputulos, jossa kaikkein harvinaisimpien eliölajien suojelutavoitteet täyttyisivät moninverroin paremmin avohakkuumenetelmällä.</p>
    <p class=”western” align=”left”>Missään vaiheessa ei ole ollut tilannetta, jossa jatkuvaa kasvatusta olisi voinut rehellisesti sanoa ekologisesti paremmaksi. Viimeisimmät uutiset avohakkuualoilta ovat tuoneet tietoa, että hakkuualan jättöpuuryhmiin on ilmestynyt ikimetsien lajistoa, kun lahoa, järeää puuainesta on ollut saatavilla paisteisella paikalla. Väitteet jatkuvan kasvatuksen paremmuudesta on enemmänkin haitannut ja jättänyt varjoonsa keskustelun monimuotoisuutta oikeasti edistävistä toimenpiteistä. Todelliset ongelmat ovat vanhojen metsien puute eteläisessä Suomessa, niiden pirstaleisuus, lahopuun ja palopuun vähäisyys. Jatkuva kasvatus menetelmänä ei paranna yhtäkään oikeaa ongelmaa. Avohakkuiden negatiivinen ekologinen vaikutus tulee enemminkin niiden alueellisen toteutuksen mittakaavasta kuin itse menetelmästä. Erikerrosrakennetta ja sekapuustoa voi suosia kasvatusvaiheessa, päätehakkuuseen saakka. Mikäli aarnimetsää haluttaisiin, niin sitä ei ole järjellistä tavoitella metsätalouden sisällä 150-200 vuoden kiertoajalle. Täyssuojelulle sikäli tarpeensa, mutta mielivaltaisesti sitä ei pidä lähteä ajamaan.</p>

  • aegolius

    >Niin sehän aloite koskee vain valtion maita. Sen vuoksi itsekin sen allekirjoitin että saataisiin joku järki tuohon valtionmetsien hakkuisiin.

    >Valtio hakkaa keskenkasvuisia metsiään siksi, että valtion menot ovat olleet kasvussa julkisen sektorin perusteettomien palkankorotusten vuoksi.

    Vaikka valtion metsissä avohakkuut kiellettäisiin, eivät hakkuut järkevöidy ellei metsähallitukselta vaadittu tuottovaatimus kohtuullistu. Jos tietty tuotto vaaditaan vuodesta toiseen ja se on enemmän kuin olisi pitkällä tähtäimellä kannattavaa, käy juuri noin. Julkisen sektorin palkoilla ei ole asian kanssa mitään tekemistä. On lisäksi harhaanjohtavaa niputtaa koko julkinen sektori samaan nippuun. Kuntapuolen palkat ovat jääneet rajusti jälkeen 2000-luvulla valtion ja yksityisen sektorin palkoista.

    https://findikaattori.fi/fi/13

    Jatkossa motokuski päässee todistamaan sinne tänne jätettyjä 15 senttisiä runkoja valtion mailla. Ei avohakkuu, mutta puusto lähti.

     

    Kurki Kurki

    Julkisen sektorin palkoilla ei ole asian kanssa mitään tekemistä. On lisäksi harhaanjohtavaa niputtaa koko julkinen sektori samaan nippuun. Kuntapuolen palkat ovat jääneet rajusti jälkeen 2000-luvulla valtion ja yksityisen sektorin palkoista.

    Kuntapalkkoja pitää siis nostaa, vaikka mitään uutta jaettavaa ei ole tullut (BKT ei kasva), eikä veroja juuri voi enää nostaa, kun ne on jo nostettu huippuunsa.

    Ratkaisu on siis beljakovilainen ”velkaa palkankorotuksiin”.

    aegolius

    Ei tietenkään. Yksityisen sektorin palkkoja on tietysti korotettava reilusti, koska kilpailukyky on ihan tapissa ja kaikki kansainväliset firmat kilpailevat yrittäessään saada siirrettyä tuotantoaan Suomeen.

    Velkaa ei ole vielä riittävästi. Uhataan jäädä siinä muista jälkeen. Liikaahan sitä on vasta silloin, kun enempää ei anneta.

    Hienoa, että yritit ymmärtää pointin ja pysyit asiassa.

    Tolopainen Tolopainen

    Suomen ongelma on että olemme taloutena liian pieni. Resurssit ei riitä juuri mihinkään uuden kehittämiseen. Lähes 60% veroasteellakaan emme pysty rahoittamaan julkista sektoria. Jotain on pakko vähentää, kun rahat eivät riitä, liian korkeaan palkkatasoon. Vielä 60-luvulla pienen kunnan kunnantoimistossa oli töissä n. kolme henkilöä, nykyisin ei edes 30 virkamiestä riitä, vaikka käytössä on tietokoneet ja tekoäly. Tehokkuus on tuntematon käsite julkisellasektorilla. Byrokratia syö pöydästämme.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pidättäydytään palkankorotuksista niillä työpaikoilla joissa tuottavuus tai markkinat eivät niitä tue. Inflaation ollessa olematon korotuksia on muutenkin huono vaatia. Kyllä se kilpailukyky siitä hieman paranee.

    Metsuri motokuski

    Tuo tolopaisen viimeinen lause on koko homman juju. Sitä vain ihmettelen kuka sen byrokratian rakentaa. Vielä 70 luvulla oli byrokratia pientä  ja virkamiehiä kohtuullisen vähän. Sitten alkoi tämä kansalaisten vaikuttamisen buumi joka kasvatti byrokratiaa tolkuttomasti. Kukapa ne vaikutamisarvioit ja kuulemiset tekee kuin joku virkamies.

    Kun tälläisiä virkamiehiä nyt  sitten joudutaan palkkaamaan niin onhan niillekin jonkinlainen palka maksettava. Mieluimmin edes sen suuruinen että virkamies yleensä haluaa tulla valituksi  virkaan ja vielä omaisi sellaisen virkavastuun että hoitaisi tehtävätkin.

    MaalaisSeppo

    VTV voisi palkata lisää virkamiehiä tekemään ei mitään. Kyllä työllisyys kohenisi.

    aegolius

    Byrokratiaa ja tehottomia virkamiehiä olis tietysti helppoa täällä moittia yleisen mielipiteen mukana. Kuinka moni tuntee ketä esimerkiksi kunnilla on töissä? Ei niitä ”virkamiehiä” montaa ole. Ylivoimainen enemmistö on hoitajia ja opettajia. Nuo ”vaikuttamisarviot” ostetaan konsulteilta. Kuka tiesi, että viimeisen 30 vuoden aikana kuntatyöntekijöiden lukumäärä ei ole lisääntynyt, vaan ennemmin hieman päinvastoin. Se on totta, että 1960-luvun lopulla oli pieni julkinen sektori. Millainen se terveydenhuolto silloin olikaan… Kuka haluaa palata?

    Mettämakuri

    Teemu piti loistavan puheen metsäpäivillä.

    Nyky sukupolvi ei ymmärrä miten Suomen hyvinvointi on rakennettu.

    Virheitäkin  on tehty, sitä ei kukaan voi kiistää.

     

    mehtäukko

    Kaikilla sektoreilla on tehty ja edelleen tehdään virheitä,siitä ei päästä mihinkään. Metsäpuolen virheiden kaiveleminen muussa kuin ”opetusmielessä” on jonnin joutavaa paskan vellomista. Sitä harjoittavat etenkin ns. luonnonsuojelijat ja ”asiantuntijat”.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 59)