Keskustelut Harrastukset Suojeltua lepikkoa!!!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 58)
  • Suojeltua lepikkoa!!!

    Puun takaa on lähettänyt 15.2. kuvan ”suojellusta lepikosta”. Kuva löytyy lukijain kuvien sivulta 12.

    Alkajaisiksi totean nimimerkille ”Puun takaa”: ”Satavarmasti ko. kuvassa ei ole lepikkoa suojeltu, kuten väität.” Puun takaakin tiennee sen, mutta siitä huolimatta hän yrittää tahallaan harhauttaa, nälviä minkä ehtii.

    Minulla ei ole pienintäkään tietoa, miksi ko. leppää kasvava ala on suojeltu. Eivät ympäristöihmiset kuitenkaan niin tyhmiä ole, että he huvin vuoksi tuiki tavallista lepikkoa suojelisivat. Siihen on varmasti ollut perusteltu syynsä. Halutessaan nimim.”Puun takaa” olisi saanut sen tietoonsa ja olisi voinut ilmoittaa sen lukijain palstalla. Mutta se olisi ollut ristiriidassa ”Puun takusen” tavoitteiden kanssa.Nyt Puun takaa on käyttänyt hyväkseen ottamaansa kuvaa varustettuna harhauttavalla otsikolla.

    Miksi ko. leppää kasvava ala on suojeltu? Yksi vaihtoehto voisi olla yksi tai useampi harvinainen kasvilaji. Toisena vaihtoehtona tulee mieleeni entisen kulttuurimaiseman suojelu. Eikö alueelta löytynyt vanhaa kivijalkaa ja eikö ala ollut ennen viljelyksessä! Joka tapauksessa suojeltu alue olisi kiireellisen hoidon tarpeessa. Puun takaa on hyvä ja ilmoittaa havainnoistaan esim. paikalliseen ELY-keskukseen. Tervemenoa talkoisiin ”Puun takunen”!

  • Ammatti Raivooja

    Eikait tän palstan lukijatkaan niin tyhmiä ole, että luulisivat, että pelkkää leppää on suojeltu.

    Puun takaa

    Nyt kyllä Väkitukko itse syyllistyy nälvimiseen.
    Tiedän ko. alueen suojeluhistorian.
    Se on ollut lepikkoa jo silloin kun suojelupäätös on tehty.
    Tiedän myös sen, ettei ko. suojelualuetta voi raivata, vaan se säilytetään lunnontilassa.
    Minulla ei ole mitään motivaatiota vääristellä täällä asioita, vaan kertoa sanoin ja kuvin suomalaisesta nykytodellisuudesta.
    Siitä oikeudesta aion myös pitää kiinni ainakin niin kauan kun kuulumme UTC+2 -aikavyöhykkeeseen ja maksamme ostoksemme euroilla.
    Jos jonkun maailmankuva eroaa meikäläisen maailmankuvasta, se on täysin hänen oikeutensa, kuten minulla taas omaani.

    Korpituvan Taneli

    No, Olipahan väkitukkoinen aloitus Väkitukolta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Väkitukko

    Puun takaa on lähettänyt ”Suojeltua lepikkoa”-kuvan 15.2. 2014.

    Ensimmäisen kommenttinsa hän on jättänyt 16.2. Sen mukaan alue on suojeltu n. 30 vuotta sitten, on pinta-alaltaan muutaman hehtaarin ja leppä on pääpuulajina.

    Toisen kommenttinsa Puun takaa on kirjoittanut samana päivänä: ”Minulle ei ole selvinnyt tällaisten suojelualueiden tarkoitus. Lliikkuminen on lähes mahdotonta, sillä kaatuneita puita on ristiin rastiin ja maanpinta on täynnä lahoavaa roinaa. Ei marjoja, ei sieniä, ei eläimiä.”

    Heti perään nimimerkki Aukusti kysyi: ”Olisi kiva tietää syy rauhoitukseen.” Valitettavasti Puun takaa ei ole antanut vastausta, vaikka aikaa on ollut.

    Tänään vastauksessaan Puun takaa kertoo tietävänsä ko. alueen suojeluhistorian. Niin minä kuin varmaan moni muukin palstan lukija haluaa tietää syyt ko. alueen suojeluun. Leppä se ei taatusti ole, vaikka kuva on otsikoitu: ”Suojeltua lepikkoa”. Minua ei kuurupiilo enää tässä iässä kiinnosta.

    Suojellulla alalla (ei suojellussa lepikossa) voi olla esim. lähdesilmäkkeitä vaateliaine sammallajeineen, rauhoitettuja kasveja, harvinaisia pensaita ja moninaita muita syitä suojeluun. Kerro, kerro!

    Puun takaa

    En voi lähteiksi tai muiksi luontokohteiksi tässä muuttua…
    Ko. alue on ollut lepikkoa suojelupäätöstä tehtäessä, ja on sitä edelleen.
    Jos jotain harvinaisia kasveja siellä olisi silloin ollutkin, ei niitä enää ole.
    Paikalla on joskus ollut asumus pihapiireineen, peltoineen ja metsälöineen.
    Tiedän kyllä suojelualueen syntyhistorian, mutta en ymmärrä sitä.
    Ne ovat kaksi eri asiaa.

    Väkitukko

    Viimeisessä viestissään Puun takaa sanoo: ”Tiedän kyllä suojelualueen syntyhistorian, mutta en ymmärrä sitä.” Kerro nyt hyvä mies se syntyhistoria! Eiköhän tällä palstalla löydy sellaisiakin, jotka jotain sen päälle ymmärtävät.

    Jos todella on kysymys suojellusta alueesta, niin aivan varmasti ympäristöhallinnosta löytyvät perusteet suojelulle.

    Jos pyydettyjen tietojen antaminen on ylivoimaista, niin anna kunnan ja kylän nimet sekä tilan rekisteritiedot, niin minä yritän selvittää ko. alan suojeluperusteet. Näköjään aina on niitä, jotka eivät saa jostain syystä sanotuksi!

    Aukusti

    Erään isännän järvenrantametsää oli otettu Naturaan. Kyselin millä perusteilla niin oli tehty. Ei tiennyt isäntä. Oli tullut vain tieto. Kehoitin kyselemään suojelun perusteita. Olisihan se mukava tietää mitä siellä niin tavallisessa luohikkoisessa, tosin melko rehevässä niemessä oli niin arvokasta? Muuta kuin kaunis järvenrantatontti, jopa useitakin.

    Ei tullut vastauksia ja nyt isäntä nukkuu nurmen alla ikiunta, eivätkä lapset saa rakentaa mökkejä entiselle rannalleen.

    Puun takaa

    Aukusti ehtikin jo vastaamaan puolestani Väkitukon kysymykseen hieman samantyyppisen tapauksen kautta.
    Ympäristöministeriö aloitti toimintansa vuonna 1983, mutta jostain syystä sen alkuvaiheen toimista ei juuri virallisessa historinkirjoituksessa mainita.
    Sen jälkeen tulivatkin puolestaan valkoselkätikat, liito-oravat ja
    kaiken kruunaava Natura-kausi.

    Minua puolestani kiinnostta, miksi Väkitukko on itse niin kiinnostunut juuri ko. lepikosta?
    Vastaavia suojelualueita kun löytyy ympäri Suomen.

    Puun takaa

    Kuopion lääninhallitus näki jo yli 40-vuotta sitten, mitä oli tulossa:

    Erilaisten komiteoiden ja työryhmien jälkeen Sorsan hallitus päätti esittää vuonna 1973 laajan ympäristöhallinnon perustamista, jota kuitenkin vastustettiin monilla tahoilla. Rajuimmin asiaa vastaan oli Kuopion lääninhallitus, jonka mielipide kiteytyi lausunnon viimeiseen virkkeeseen:

    ”Varjele meitä sodalta, rutolta ja ympäristöministeriöltä”.

    Lähde: Wikipedia

    Puun takaa

    Suomessa on tällä hetkellä seitsemän eri suojeluohjelman perusteella muodostettuja, erityyppisiä suojelualueita yhteensä yli 20.000 kpl. Kyllä siinä joukossa muutamia lepikoitakin mahtuu olemaan!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 58)