Keskustelut Metsänomistus SUO

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 107)
  • SUO

    ”Synkeäksi näytti tämä suo, jonka pinnalla vaihetteli mutaisia, rämeisiä aukkoja, sammaleisia mättäitä, karpalon kotoja, ja siellä ja täällä seisoi matala, kuihtuva koivu, alakuloisesti nyökytellen päätänsä iltatuulessa. Mutta keskeltä oli suo kaitaisin ja siinä maa myös naveampi ja kiinteämpi. Seisoi siinä lyhykäisiä mäntyjä sammaleisessa puvussa ja mättäillä tummanviheriäisiä, väkevästi hajahtavia juovuke-pensaita. Ja yli tämän taipaleen juoksi vaivaloinen tie suon toiselle rannalle, jossa taasen alkoi pimeä korpi.”

    Kukahan kirjailija näin mestarillisesti kuvasi suota?

    Ja sitten: Onko mitään todellista syytä tuhota luonnonsuojelullisesti mittaamattoman arvokkaita suoalueitamme turvetta nostamalla? Ja vaikka kuinka muka tehdään laskeutusaltaita, sun muuta, niin turpeen nosto pilaa järviä väistämättä.
    Turpeen osuus energian tuotannosta on vain 6-7%! Eikö osuus ole aika marginaalinen?

  • Puun takaa

    Lähes kaikella toiminnalla on takanaan alulle paneva taho sekä raha. Monesti tämän alkuperäisen tahon peittämiseen käytetään suurta yleisöä.

    Soiden suojelun takana on kivihiili- ja ydinvoimapiirit.
    Luonnonsuojelujärjestöjä ja heidän kannattajiaan käytetään savuverhona peittämään alulle panevien voimien tarkoitusperät, tässä tapauksessa turpeennoston lopettaminen Suomessa, jotta kivihiili- ja ydinenergiaa tarvittaisiin enemmän.

    Vastaavia esimerkkejä eri elämänaloilta on maailmalla paljonkin.
    Muistamme vielä hyvin Greenpeacen metsäkampanjan 90-luvulla, jonka tavoitteena oli lopettaa hakkuut Pohjois-Suomesta.
    Greenpeace toimi asiassa hyvin näkyvästi ja äänekkäästi, kunnes selvisi, että kampanjan päärahoittaja oli Saksan metsäteollisuus.

    Valitettavasti suomalaiset itse jatkoivat näitä suojelupyrkimyksiä, ja nyt metsätellisuus on käytännössä loppunut Pohjois-Suomesta, ja suur-metsänomistajat luopuvat maistaan kiihtyvällä tahdilla.

    Puun takaa

    Näin itsenäisyyspäivänä on syytä palauttaa mieliin, miten meidän taloudellista sekä muuta itsenäisyyttämme murennetaan pala palalta. EU tekee siinä osansa, mutta vielä merkittävämpi on ympäristönsuojelun nimissä tehtävä elinkeinojen hankaloittaminen ja jopa lopettaminen. Kehitys on ollut pelottavan nopeaa. Kotimaassa tuotetun ruoan osuus on painumassa jo alle 50 prosentin. Suomessa syötävästä kalastakin tuodaan jo yli 40% muualta. Käyttämästämme kokonaienergiasta tuodaan lähes 70%. Energiatuontiin kuluu 13,5 miljardia euroa vuodessa. Runsaasti nettovientituloja tuottavaa turkistarhausta ollaan joidenkin tahojen toimesta lopettamassa. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkäksi.
    Ympäristönsuojelu on erittäin hyvä asia, mutta sen varjolla tehtävä suomalaisen yhteiskunnan riippumattomuuden horjuttaminen on äärimmäisen tuomittavaa. Suomalaisten tekemänä se on maanpetoksellista toimintaa, ja ulkovaltojen tekemänä hyökkäys suomalaista yhteiskuntaa vastaan.
    Olemme viime aikoina saaneet seurata keskustelua Suojelupoliisin suunnitelnista muuttua myös kansainvälistä toimintaa tekeväksi turvallisuuspalveluksi, jotta se voisi lähettää asiamiehiään ulkomaille tutkimaan suomalaista yhteiskuntaa vahingoittavien tahojen toimintaa. Tähän asti tämä oikeus on ollut vain sotilastiedustelulla.

    Rane

    Puuntakuiselta hyvä näkökulma.Tilastojen mukaan siis tuontienergian osuus kokonaisenergiankäytöstä on hiukan reilu 70%.Tästä taas Venäjän osuus on reilu 70%.Norja on toiseksi tärkein 8%:n osuudella.
    Venäjä tuo sähköstä 67%,kivihiilestä 91% ja maakaasusta 100%.
    Mikä puolue on johdonmukaisesti torpannut yritykset pienentää Suomen yliriippuvuutta juuri näiden energiamuotojen venäjän tuonnista?
    Voidaankin jopa sanoa että dosentti Backman on lähes isänmaallinen mies jos vertailukohtana käytetään vihreitä.

    Pähkäilijä

    Bioenergia lehdessä 5/12 on juttua DI Antti Kivimaasta, kannattaa Googlata nimi. Hän teki tutkimuksen turpeen energiakäytöstä, tiivistettynä

    ”Turpeen energiakäyttöä tulisi lisätä kuusinkertaiseksi kansantaloudellisista syistä. Se onnistuu vaarantamatta ympäristöä tai suoluontoa, kunhan tuotanto suunnataan oikein ja vesienpuhdistuksesta huolehditaan kunnolla”

    tämä riittäsi kääntämään kauppataseemme posiviitiseksi, työllistävä vaikutus 20 000-30 000 ja vähentäsi osaltaan valtiontalouden vajetta. Siitä huolimatta soista olisi käytössä vain 5%.

    Toisaalta lehdestä huomattu. Nykyisestä 62 000 hehtaarista ollaan 2015 lukemassa alle 56 000 hehtaaria ja 2020 alle 45 000 hehtaaria kun käytössä olevat suot on kaluttu. Ympäristö ja kasvuturvetuotantoon soveltuva ala pienenee vielä nopeammin.

    jabe

    Puuntakanen saisi jättää höperöt salaliittoteoriat pois kirjoituksista, kyllä sitä keskustelua ilmankin syntyy.

    Luonnon- ja ympäristönsuojelua ajavat tahot enemmän tai vähemmän vastustavat kaikkia energiantuotantomuotoja, koska ne kaikki aiheuttavat haittoja. Se on toisaalta ymmärrettävää, mutta toisaalta tietysti turhauttavaa koska tarvitsemme jonkun suunnitelman siitä miten ainakin kohtuullinen energiankulutustarve täytetään.

    Soiden osalta olen periaatteessa samaa mieltä että olisi järkevää käyttää maamme turvevaroja tässä siirtymävaiheessa kestävämpiin energialähteisiin siirryttäessä. Kuitenkin hyväksyn vain vähäisiä luontoarvoja omaavien alueiden tuhoamisen, ja toisaalta vesistöpäästötkin pitäisi oikeasti saada tosi vähäisiksi, ihan oikeasti eikä vain paperilla. Kuinka nopeasti se oikeasti onnistuu, siitä ei ole tietoa.
    Äkkiseltään tuntuu siltä että turpeen käytön viisinkertaistaminen ei onnistu nykysysteemillä. Pitäisi varmaan antaa turveteollisuudelle uusia tukia jotta tuotanto ja vesiensuojelu onnistuisi pienemmillä ja vähäturpeisemmilla kohteilla kannattavasti. Lupaprosessit pitäisi tehostaa isoiksi prosesseiksi jossa iso määrä potentiaalisia kohteita käytäisiin läpi valtion toimesta, jolloin arvokkaimmat kohteet rajattaisiin pois ja tuotantoon sopivat saisivat alustavan hyväksynnän jo ennen kuin kukaan on ehtinyt niitä ostaa/vuokrata tuotanto mielessä. Helpottaisi yrittäjien elämää valtavasti.
    Ja vesiensuojelu vaatii tietysti rahaa ja kehittelyä.

    Puun takaa

    Ei täällä palstalla höperöitä tarvitse kirjoitella, sillä kaikki tiedot ovat tarkistettavissa.
    Jabe ei ilmeisesti ole kovinkaan hyvin perehtynyt suuryhtiöiden toimintatapoihin. Jokainen yhtiö haluaa menestyä ja kasvattaa markkinoitaan. Peli on jatkuvaa ja erittäin kovaa. Erityisesti niissä tilanteissa, joissa yhtiö on joutunut markkinoilla altavastaajaksi, saattaa käytetyyt keinot olla hyvinkin likaisia. Tästä yhtenä esimerkkinä kerroinkin Saksan metsäteollisuuden taannoisen yhteistyön Greenpeacen kanssa Suomen ja Ruotsin nykyaikaisempaa metsäteollisuutta vastaan. Kivihiili- ja ydinvoimateollisuus ovat tällä hetkellä vaikeassa tilanteessa. Markkinat ovat supistuneet ja Suomen kaltainen, energiasta vahvasti riippuvainen teollisuusmaa on hyvin selkeä kohde harjoittaa myös kovempia markkinointikeinoja.

    Mäntymies

    Niin se vain menee. Elämme markkinataloudessa jota ohjataan ja seurataan kvarteelettain. Isot yhtiöt ovat pörssissä ja osakkeenomistajille on saatava osingot aikaiseksi hinnalla millä hyvänsä. Ajatusmaailmana, että tulos revitään työntekijöiden selkänahasta on ainakin toivottavasti jo mennyttä aikaa. Mutta revitäänkö se tulos nykyisin luonnon ja elämän jatkuvuuden perustekijöistä onkin uusi kysymys.

    Aikana milloin usean saavuttama peruselintaso on uhattuna onkin hyvä seurata ja havainnoida kuka on valmis itsensä tai lainassa olevan jalanjälkensä myymään. Vain säilyttääkseen elintasonsa tai hankkiakseen ympärilleen lisää materiaa.

    Ja kyllä ettei synny väärinymmärryksiä niin kannatan sekä ruoka -ja energiatuotannon omavaraisuutta. Aina kun joudutaan tuomaan palveluita tai tuotteita ”ulkoa” oma kansa häviää. Mutta ehdot millä omavaraisuus saavutetaan ovat meidän omissa käsissä.

    6 m3

    ”Suomessa on suota ja turvemaita yhteensä 9.3 miljoonaa hehtaaria. Tuosta määrästä on suojeltu 1.2 miljoonaa hehtaaria. Turvetuotannossa on 70 000 hehtaaria eli 0.8 prosenttia”

    Lähteen tietää jokainen tarkka lukija.

    Paljonko tuota suota pitäisi vielä lisää suojella?

    jabe

    Turvemaiden alan kertominen on jossain määrin turhaa, koska suuri osa niistä on muutettu talousmetsiksi tai pelloiksi.

    Turvetuotannon osuus soiden luonnontilan menetyksessä on pieni, suurin tekijä on vuosikymmeniä sitten tapahtunut ojitusbuumi, jossa enemmän ja vähemmän onnistuneesti muutettiin rämeitä, korpia ja nevojakin metsiksi.

    Huomata täytyy sekin, että etelä-suomen ja lapin tilanteet ovat selvästi erilaiset. Lapissa on vielä varsin paljon luonnontilaista ja sen kaltaista suota, samoin suojelualueita selvästi enemmän kuin etelässä.
    Etelä-Suomessa keskimäärin n. 80% suoalasta on ojitettu tai muokattu vielä enemmän.
    Eli jäljelle jääneitä, varsinkin hienoja avosoita, tulisi suojella hyvinkin kattavasti.
    Toisaalta, turvetuotannon lupakäytäntöjen selvä tiukentaminen voisi itsessään riittää aika pitkälle turvaamaan suot, eikä varsinainen suojelualueiden perustaminen ehkä olisi välttämätöntä. Mutta tällöin maanomistajat eivät saisi mitään korvausta suosta, mikä on saanut MTK:n vaatimaan soiden suojelua. Metsästäjät taas eivät tykkää metsästyskielloista, joita pakkaa soille tulemaan, joten he eivät suojelualueita välttämättä haluaisi (vain että suo säilyy).
    Suon reunojen ennallistaminen taas onnistuisi paremmin jos alueelle muodostetaan suojelualue.

    Toivottavasti turvetuotanto saataisiin rajattua vähäarvoisimmille pikkusoille, ja vaikka niille turvepelloille, ja vesiensuojeluasiat oikeasti kuntoon.

    Lukuja soiden ja muidenkin elinympäristöjen tilasta löytyy http://www.luonnontila.fi sivustolta:
    http://goo.gl/TpHT5

    6 m3

    Turhaa on siis myös Metsälehden lukeminen?

    Tuo klippi oli uusimmassa Metsälehti Makasiinissa sivulla 11. Oikea alanurkka.

    Turhistakin turhempaa on etsiä turhia linkkejä kun tuosta klipistä selviää että niitä turvemaita suojeltu yli 10 prosenttia.

    Vastaa mieluummin kysymykseen: Kuinka paljon lisää pitäisi vielä suojella?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 107)