Keskustelut Metsänomistus Suo viha?

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 85)
  • Suo viha?

    Törmäsimpä moiseen ”käsitteeseen” Opettaja lehteä lukiessani.
    Siispä päätelmäni on että koko viha- ja hysteria puheet ja kirjoitukset ovat median muovaamia ja muokkaamia.
    Niin pedoista keskustellessa kuin suostakin.

    En minä ainakaan tunne vihaa mitään noita kohtaan.
    Hysteerisyys on taas noitten vihapuheita ja kirjoituksia julkaisevien ongelma?

    Tuostakin ”suovihasta” kirjoitti biologian opettaja.
    Hän pitä vihanpitona sitä, että soita on raivattu viljelyskäyttöön ja turpeennostoon.
    Tälläistako lapsillemme koulussa nykyään opetetaan?

  • 6 m3 6 m3

    Aloitin oman suovihan. Siirran suon pois. Perakarry kerrallaan, maanparannusaineeksi perunapellolle. Laskin etta vihanpito loppuu n. vuonna 3000, kun turvesuo on pois kuljetettu.

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    Perunapellolle suota? Jo on pöljyys huipussaan.

    6 m3 6 m3

    Tyhmyys huipussaan? Turve on maanparannusaine.

    Puun takaa

    Entiseen aikaan tekivät taloissa valtavan työmäärän, kun talvitöinä lapiolla ja hevospelissä ajoivat soilta mutaa kivennäismaille ja taas vastaavasti hiekkaa turvemaille.
    Tästä on tänä päivänä muistona lukuisat mutahaudat ja harjujen hiekkapenkat.
    Siinä onkin oltava kieli keskellä suuta, kun niiltä mutahauta-alueilta puita korjataan!
    Ollaan näitä alueita uudistaessa käännetty kaivinkoneella kannot ja mutahautojen penkat kuoppien täytteeksi.
    On seuraavalla kerralla liikkuminen jo aika paljon helpompaa!

    Kuitupuunkasvattaja

    Leevi kirjoitti:
    Perunapellolle suota? Jo on pöljyys huipussaan.

    Muutamia vuosia sitten oli vielä pottua kotitarpeeksi aaritolkulla. Viljely on vähentynyt, koska kaupan pottu on petrannut kovasti hinta-laatu -suhdetta.

    Mutta siitä turpeesta:
    Perunamaat ovat meillä hiesumaita ja tulipahan joskus kokeiltua kerran käytössä ollutta kalkittua kasvuturvetta tyyliin 5-10 m3/aari. Turvekokeilun tuloksena oli eritäin kauniita perunoita. Ei lainkaan rupea, maa kuohkeutui ja ns. arinoituminen poistui jne.

    Kyllä se turve on erinomaista tavaraa sopivana lisäyksenä kivennäismeille, kun huolehtii turpeen pH -tason tarpeeksi korkeaksi ja peruslannoituksen kuntoon.

    Olipa kasvatuksessa pottua, vihanneksia, marjakasveja tai vaikka hedelmäpuita – kannatan kyllä turpeen käyttöä jos sitä on vain kohtuukustannuksin saatavissa.

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    Uudet tuulet puhaltavat perunan viljelyssäkin. Vanhojen oppien mukaan perunamaalle ei saanut laittaa suota, tuhkaa, eikä kalkkia.

    Muistan lapsuudesta kun isä ajatti suota saven sekaiselle perunamaallemme, niin kylläpä saatiin rupisia pottuja. Mutta muuten syötäviä.

    Aukusti

    Kyllä ”6 m 3” on aivan oikeassa turpeen soveltuvuudesta maanparannukseen. Entisaikaan ajettiin talvikaudet hevospelillä turvetta savipelloille ja savea turvemaille. Valtavia mudanottopaikkoja on vieläkin näkyvissä. Itselläkin on tontti, johon kuuluu ”kantatilasta osuus yhteisiin” mm. mudanotto-, hiekanotto-, kivenotto, soranotto- jne paikkoihin.

    Aukusti

    Kyllä sinne ”Leevin” isän pellolle se perunoiden rupisuus on tullut aivan jostain muualta kuin suomudasta. Se on aivan varma!

    Olisiko tullut tuhkasta tai luonnonlannoista,eli sian tai hevosen palamattomasta lannasta tai itsestään ns ”makkilannasta?

    6 m3 6 m3

    Tuhkalannoitus sipulille ja porkkanalle sai aikaan rupisuuden kiertoviljelyssa. Samoin kutterinpurulla kuivitettu hevosenlanta. Nyt asia on korjaantunut turve lisayksella. Aukusti kertoo asiaa. Tuhkan vaikutus tuohon rupisuuteen kestaa viitisen vuotta. Tuhkan olen nykyaan kayttanyt puutarhassa marjapensaille. Mutta kylla suosta on moneksi. Vihreilta tuo vain on tiedostamatta. Ei tarvitse kasvattaa omaa ruokaansa kun sita saa kaupasta rahalla.

    Aukusti

    ” Vanha kansa” tiesi kokemuksesta happamen turpeen parantavan perunoista viruksien ym taudit.

    Siksi he samaa siemenalkuperää vuosi toisensa jälkeen käytettyään puhdistivat sairastuneet simenmukulansa kasvattamalla niitä tarvittaessa suolla.

    Itsekin tautiherkkää Lapin Puikulaa kasvattaneena kokeilin kerran tätä vanhaa konstia ja istutin ojitetulle suolle erän simenperunaa.

    Vanha konsti oli hyvä, sain puhdistettua simenperunaa seuraavaksi vuodeksi ja eteenpäin.

    Omien kokemusten mukaan tuhka on erinomainen lannoitus- ja kalkitusaine esim mansikalle, herukoille, vadelmille jne sekä tietysti nauriille ja sipulille.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 85)