Keskustelut Puukauppa Stora maksaa 130 euroa mäntytukista

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 52)
  • Puuki

    Työ on  paljon edullisempaa Virossa kuin Suomessa vaikka pyöreän puun (tukkien)  hinta   onkin siellä selvästi parempi kuin täällä . Siksi sinne meni esim. vaneritehdas Suomesta ja ko-tukin hinta laski täällä.

    Vähemmän rukkasen jälkiä sisältävät puutuotteet kuten laatuluokiteltu sahatavara höylättynä tai sahapinnalla pitäisi olla siten paremmin hinnoiteltu jo kannolla myös täällä.  Mutta ostajat haluaa ottaa sen arvolisän kokonaan itselleen niin kauan kuin on se on mahdollista. (=Kun mo:t myy halpuutettua hyvälaatuista tukkipuuta puoli-ilmaiseksi, ja sitä on vielä saatavilla)

    Luken tutkimuksen mukaan havutukkipuun tiheys on yleensä suoraan verrannollinen sen laatuominaisuuksiin ja sitä kautta sen jalostusarvoon rakennesahatavarana.   1 :stä mm:stä 2 mm:iin luston kasvulisä (esim. lannoittamalla) vähentää puun tiheyttä (painoa)  50 kg/m³, siitä eteenpäin 25 kg/m³ / 1 mm.    Lujuusluokittelussa erot on isoja; 50 kg/m³ ero puun tiheydessä tarkoittaa siirtymää  ~  C21–> C27 :een.(~ taivutuslujuus).   Tiheysvaihtelut vaikuttaa puun eri luujuusominaisuuksiin eri tavalla riippuen siitä mitä ominaisuutta mitataan ( säteen suuntaisia veto.-puristuslujuuksia / säteitä vastaan olevia, taivutuslujuuksia tai esim. leikkauslujuutta) .  Suurimmillaan ne erot voi olla 100 % ”normaaleilla” tukeilla.          Tuossa on kyse kuusitukeista (ei niiden pintasaheista) mutta samat säännöt pätee mäntytukkiinkin sovellettuina.           Vikojen ja erit. oksien koko ja määrä (myös oksakiehkuroiden määrä ja oksien määrät niissä) on erikseen määriteltyjä ja oksaton tai pienioksainen on tietysti lujuudeltaan kestävämpää puuta kuin paksuoksainen.

    A.Jalkanen

    Puuki on varmasti luvuissaan oikeassa mutta lujuusongelma pienenee oleellisesti kun rakenteet tehdään paloista liimaten. Olisiko siis huippulaatuisen puutavaran kysyntä liian vähäistä, jotta siitä kannattaisi maksaa? Se on erikoistuote jolle pitäisi saada omat markkinat.

    Kalle Kehveli

    ”lujuusongelma pienenee oleellisesti kun rakenteet tehdään paloista liimaten” 

    Liimapuu on niin pirun vahvaa, ettei ole tarvetta maksaa lujuusluokitellusta laatupuusta. Kuitenkin ovi ja ikkuna markkinat ovat pienet ja alumiini ja jopa muovi korvaa puuta.

    Puuki

    Onhan niille hyvin kysyntää varsinkin viime aikoina mm. siksi kun vaatii juuri sitä työtä vähemmän kuin liimaamalla tehdyt .   Liimapuu ja kertopuupalkit on kalliimpia kaupassakin kuin vastaavaan käyttöön sopiva  lujuusluokiteltu liimaamaton tavara .   Lujuusluokitellulla sahatavaralla on ollut  toimitusongelmia , kun kysyntä on ollut niin hyvä . Parhaat laatutukit/niistä sahatut tuotteet menee tod. näk. ulkomaille maihin joissa osataan arvostaa aitoa luonnontuotetta ja joissa siitä maksetaan siksi hyvin.   Muovi ei ole enää nykyaikana suosittu raaka-aine ikkunanpokissakaan.

    Jätkä

    Elikkäs, kun tukin hinta on kaksinkertainen, sahakoneet, höylät ym ovat kai samanhintaiset, duunarien palkat 50 % pienemmät, mutta heitä tarvitsee olla 100 % enemmän ja Rekka-autoja tarvitaan maantiekuljetukseen, autolauttaa merikuljetukseen,  Polttaineena polttoöljy ja niin suuret tankit, että edestakainen matka onnistuu, niin etsikääs tuosta se jippo, jolla Virolaiset tekevät voitollista kauppaa, mutta Suomalaiset eivät pysty edes samaan hintaan ja laatuun – puhumattakaan halvemmalla tekemisestä.

    A.Jalkanen

    Laskelmaan tarvittaisiin tieto siitä mitä tuotteita virolaiset myyvät ja kenelle. Tehdäänkö puusta esimerkiksi pitemmälle jalostettuja tuotteita, kun työvoimakustannus on pienempi, ja myydään kalliilla saksalaisille ja Pohjoismaihin?

    Puuki

    Ei Virossakaan tarvita  2 x enemmän työvoimaa joka on siellä edullisempaa palkata kuin täällä. Yritysten kohtelukin on ”ystävällisempää” (=myös kansantalouden kannalta järkevämpää)  kuin Suomessa jossa yrittäjä on jollain tavalla verottajan hampaissa aina.   Suurten tavaraerien kuljetus meriteitse on melko edullista edelleen vaikka S.Hassi saikin Suomelle lisättyä kuluja siihenkin. (muualla niitä lisäkuluja ei ole joten voi olla että virolaisetkin pääsee halvemmalla myös siinä suhteessa).

    Virossa tehdään ja tuodaan tänne mm. talopaketteja ja monia muita puusta tehtyjä pienempiä tuotteita.

    Jätkä

    Mutta kun ”suuria tavaraeriä” lastataan laivaan, jolla ne sitten kuljetetaan nelostietä Haaparannan kautta Ruotsiin, niin mielestäni se ei ole halpaa puuhaa, ainakaan Suomalaisten käyttämällä tekniikalla.

    A.Jalkanen

    Miksi ei laivata elementtejä suoraan Virosta Ruotsiin, Luulajan satamaan? Miksi ne pitää muutenkaan rakentaa Virossa – ottaisivat vaikka työmiehiä keikalle Ruotsin puolelle.

    Jätkä

    Palkkakustannukset: Ruotsissa on sen verran demokraattinen tuo AY-liike, että siellä ei teetetä edes Virolaisilla töitä surkeilla kahden euron tuntipalkoilla, vaan taksat katsotaan Tessistä.

    Virolaisten palkka olisi heille verotonta, jos komennus kestää vain alle 6 kk, eli Viron valtio ei saisi heistä verotuloja (Eikä Ruotsi)

    Sahatukit olisivat Ruotsissa kylläkin paljon halvempia kuin Virossa. Laivaus ei ole yhtä yksinkertaista, kuin vain ajaa rekka autolautalle.

     

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 52)