Älä laita mäntyä ainakaan istuin osalle. Männyssä voi olla pihkataskuja. Rungossa voi käyttää.
Varma valinta kotimaisista on haapa. Kuusi menee just ja just, ainakin alemmilla osilla.
Mökkisaunassa on lauteet kuusesta. Hyvä ratkaisu.
Savusaunassa taas leveistä mäntylankuista. Alkuaikoina kihisi muutamasta paikasta pihkaa pintaan, mutta ei enää. Naisparat joskus tarttuivat pihkapesäkkeeseen kiinni ja siinäpä olikin tarkkaa työtä kun kerihtimien avulla heitä leikeltiin irti.
Saunanlauteita saa moneltakin firmalta mittatilaustyönä. Ovat valmiiksi suunnitellun näköisiä ja hyvin toimivia. Jos itsellä ei ole valmista puutavaraa, niin itse tekeminen ei ole kovin kannattavaa, sillä puutavaraa saa kaupoista harvoin sopivan mittaisena. Siis hukka on suurta. Asia erikseen, jos haluaa urheilumielessä jättää oman kädenjälkensä.
Olen saneerannut kaksi saunaa. Omakotitalon saunan paneloin lämpökäsitellyllä haavalla. Lauteet tilasin valmiina setteinä eräältä pohjanmaalaiselta firmalta. Ovat jättiläistuijaa. Siis havupuu, josta saunaan tuli vähän pihkantuoksua. Rantasaunan tyyliin sopi paremmin kuusipaneli. Rautakaupasta löytyi sopivanmittaiset valmiit tervaleppälauteet.
Mänty valuttaa pihkaa saunassa mutta kuusi ei. Sitä tulee myös oksista ja ihan oksattamostakin mänty paneelissa tulee pihkaatippoja pinnalle. Kuusilauteet toimivat ihan ok ainakin maltillisissa lämpötiloissa. Pihka kuumetessaan varastoi energiaa ja luovuttaa sitä enemmän kuin puuaines ni se tuntuu kuumemmalta. Nää Virosta tuodut tervaleppä elementit on melkein ilmaisia kaupassa.
Jos kyseessä on hirsirakenteinen sauna jota ei ole sisäpinnalta paneloitu, niin lauteiden teko on todella yksinkertaista. Tähän tarkoitukseen kannattaa sahauttaa niitä ylijäreitä kuusia. Ylälauteeksi riittää pari turpeen sahattua kuusilankkua ja alalauteeksi yksi. Jakkarat voi nikkaroida pätkistä.
Itse tykkään, että löylyhuoneessa on kunnolla kokoa ja kuutioita. Pohja minimissään 3m*3m ja korkeuttakin lähemmäs 3m. Seiniin ruuvataan reippaan kokoiset pulikat ja laudepuut sitten niitä vasten. Jos nuukailee lankkujen paksuudessa, niin keskelle voi virittää pönkäpuun. Lankkua ei tarvitse naulata kiinni. Toki jonkun ruuvin voi laittaa jos on mahdollisuus siihen, että kyyti on kovaa.
Tukilla ei tarvitse olla paksuutta kuin 60cm niin saa todella komeat lauteet. Ylälaude saa mielellään olla kunnon laveri toisin kuin nykyisen pikarakentamisen ja pikasaunomisen aikaan on tapana. Jos tuttavapiiristä löytyy hirsityön taitajaa, niin lankut voi piiluta kirveellä. Se sulkee solukot ja pinnasta tulee kaunis. Savusaunaan ei muunlaiset lauteet sovikaan, mutta normi jatkuvalämmitteiseenkin ne istuvat kuin nenä päähän.
Normaali mänty ei käy saunan lauteeksi, ellei sitten suunnitteli noita Leevin hommia…
Kuusilautoja kun hiukan valitsee niin ettei ole pihkataskuja, niin tulee kyllä ihan kohtuulliset lauteet. Kuusi vain tekee halkeamia ja nehän ovat sitten epäsiistejä.
9 vuotta sitten tehtiin tähän rivitaloasunnon saunaan lauteet lämpökäsitellystä haavasta. Niissä oli hyvää vain väri. Lämpökäsittely heikentää puun syiden keskinäisiä siteitä. Jokainen pienikin sälö nousee koholleen, eikä emäntä tykkää niistä tikuista muutenkaan, mutta ei ainakaan määrätyssä paikassa!! Olisihan ne lauteet jotenkin kestäneetkin, kun olisi ollut oikein poikkeuksellisen suoraa puuta. Osa oli ihan kelvollisia vielä poistettaessa.
Löysin sitten pikkuhöyläämöstä lämpökäsittelemätöntä haapaa ja vot johan pysyy syyt kiinni, vaikka ei niin suoraa puuta olekkaan. Miksi saunan lauteisiin pitäisi olla lämpökäsiteltyä puuta? Saunahan AINA kuivataan jälkilämmöllä, ei lauteisiin laho iske. Sen pämpökäsitellyn värisävyn saa kyllä purkistakin, jos on tarpeen.
Terveisin: Korpituvan Taneli
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Kirjaudu sisään