Keskustelut Luonto SITRA-TURVE

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 963)
  • SITRA-TURVE

    Taas yksi putiikki laittaa ruutia turve-elinkeinon lopettamiseksi. Kun putiikissa on vihreäkaapuista porukkaa elätettävänä, tottahan mölähdys on paikallaan. Eräs Oras Tynkkynenkin on tekeytynyt erityisasiantuntijaksi sinne, ja tuskimpa olisi jättänyt sorkkimatta aihetta. Uutisissa nimi ei kyllä paistatellut..?!

  • Tolopainen

    Maalla ei yleensä asuta vuokralla, joten asumistukiakaan ei tule, mutta kiinteistöverot on aivan mielettömät suhteessa talojen käypään arvoon. Mutta mistä niitä virkapalkkoja muuten kertyisi kuin ylikorkeista veroista.  Kestävyysvaje johtuu suurista julkisista palkkamenoista.

    Scientist

    Kovin on erilaiset näkemykset Sitralla ja Bioenergiayhdistyksellä perusskenaariosta, Sitra olettaa, että 2035 turpeella tuotettaisiin vielä 12 TWh energiaa kun taas Bioenergiayhdistys olettaa tuotaanon olevan tasoa 3 TWh.  Nykyisin taso lienee jotakin 15 TWh luokkaa (?). Vaikuttaa siltä, että Sitra tarkoituksellisesti aliarvioi turpeen polton vähenemisen nopeutta.

    Turvetta halutaan korvata lähinnä biomassalla, tuulivoimalla ja kaukolämmön vähentämisellä. Ihan OK varmaan, paitsi että biomassan runsas käyttö (runkopuu) pienentää hiilinielua ja vaikuttaa päinvastaiseen suuntaan mitä tavoitellaan. Yhteistuotannon (lämpö+sähkö) voimakas vähenemine Suomessa ei ole kuitenkaan toivottavaa, koska Suomessa sekä sähkön tarve että lämmön tarve kasvaa voimakkaasti talvella.

    Korvaan särähti se, että Sitra näyttä vertaavan turpeesta saatavaa energiaa työllisyyteen ainoastaan turpeen kohdalla (pieneltänäyttää) muttei tee samaa esimerkiksi kivihiilen ja maakaasun kohdalla. Niiden työllistävä vaikutus Suomessa on olematon, molemmat tulevat pääosin Venäjältä.

    Scientist

    Kaupungeissa kyllä verovaroin (valtio ja kaupunki) subventoidaan runsaasti liikumista verrattuna maaseutuun. Toki kaupunkiautoilijakin joutuu maksamaan korkeita parkkimaksuja yms. Suurelta osin maalla asuja joutuu maksamaan myös teiden ylläpidon (itsekin maksan kahta tiemasua). amoin maalla sähkön siirtomaksut ovat korkeampa uin kaungeissa pääsääntöisesti. Fingridin kantaverkko menee jopa Helsingin sisään. Suomessakin voitaisiin tehdä  kuten Ruotsissa, porrastaa sähkövero maaseudulle pienemmäksi.

    Gla

    Sen verran kieltämättä haiskahtaa Sitran linjaukset, että herää kysymys koko organisaation olemassaolon tarpeesta.

    Rane

    Haban idea Suomen maanviljelyksen keskittämisestä Etelä-Ruotsiin on kieltämättä mielenkiintoinen mutta todennäköisesti kaatuu ruotsalaisten vastustukseen.

    Visakallo

    Jospa kansalaiset tietäisivät, miten paljon Suomeen ja muihin Euroopan maihin tälläkin hetkellä hankitaan ja asennetaan suuria diesel-varageneraattoreita. Yhdysvaltalaiset Caterpillar, Cummins, ja muut moottori- ja generaattorivalmistajat tekevät koko ajan hyvää tulosta. Tuuli- ja aurinkovoima tarvitsevat aina varavoimalat. Jostain syystä tätä ei juuri koskaan kerrota suurelle yleisölle, eikä ilmeisesti poliitikoillekaan. Mitä hajautetummaksi sähköntuotanto muutetaan, sitä enemmän sähköä tullaan tuottamaan kalliilla diesel-voimalla. Sen maksaa sähkönkuluttajat.

    Visakallo

    Haballe voin kertoa, että olen jo 80-90-lukujen vaihteessa täysimääräisesti rahastanut Holkerin hallitukselta maatalouteni alasajon. Sen jälkeen minulla onkin ollut aikaa puuhastella kaikenlaista ja vaurastua.

    Kurki

    Tyypillistä nykyajan asenteellista osaoptimointia. Ei oteta huomioon lainkaan sitä kuinka moni turpeen’ kanssa työskentelevä menettää ansiomahdollisuutensa ja joutuu muuttamaan suuriin taajamiin, jossa taas tarvitaan kaikkea infrasta asuntoihin ja palveluihin. Kuluupa tähän kohtuullisen paljon energiaa. Vastaavat jäävät hyödyntämättä maaseudulle, joka entisestään kuihtuu.

    Juuri näin.

    Suomen turvevarat ovat monin kertaiset Norjan oljyvaroihin nähden. Norja tuottaa oljyä 1,5 milj barrelia/päivä eli kasvihuonekaasua CO2 vuodessa n. 220 milj tn ja maakaasusta tulee saman verran.

    Norja tuottaa siis energiavaroistaan CO2-päästöjä jotain 500 milj.tn/v.

    Eikä kukaan esitä kritiikkiä?

    Suomen kaikki päästöt turve mukana yht. 53 milj.tn/v.

    Miksi Suomi ei voi hyödyntää enegiavarojaan, mutta Norja saa?

    Turpeen luokittelu uusiutumattomaksi suomalaisten omalla päätöksellä (EU ei ole näin säätänyt) estää liikekennepolttoaineiden valmistamisen turpeesta.

    Suomihan voisi valmistaa, kun turveluokitusta muutetaan, liikennepolttoaineita vientiin mielin määrin aivan kuten Norjakin ja tyollistää kymmeniä tuhansia suomalaisia maaseudulla ja pitää maaseutu elinvoimaisena. Energiaviennin päästöjähän ei luotteaisi Suomen kontollle kuten öljynvientiä ei lueta Norjalle.

    Suomen kasvihuonekaasutasetta laskettaessa pois on jätetty kaksi suusta nielua.

    Metsäviennin CO2 -päästö n. 30 milj.tn, joka ei kuulu Suomen taseeseen kuten Norjan oljynvientikään ei kuulu Norjan taseeseen.

    Viiden miljoonan suohehtaarin ojittaminen on vähentänyt alan metaanipäästöjä n. 30 milj.ekv tonnilla vuodessa.

    Suomen kasvihuonekaasutase on rajusti jo positiivinen.

    Tolopainen

    Niin ilmeisesti vielä ei ole laajasti sisäistetty sitä, että fossiilisten polttoaineiden käyttö joudutaan lopettamaan kokonaan. Suomi haluaa olla mallioppilas ja uhrata turpeen ensimmäisenä, vaikka sitä ei kukaan vaadikaan. Mikäpä siinä, jos vihreät virkamiehet ovat valmiita leikkaamaan omia palkkojaan 90%, voidaan palata 60-luvulle, jolloin fossiilisia ei paljon käytetty. Kyllä se tarkoittaa länsimaisen elintason romahdusta ja elämisen tavan täydellistä muutosta.

    mehtäukko

    Kyllä maailmassa tehdään kummempiakin asioita kuin turvevarojen käyttö haitat minimoiden. Tuo alasajo on oikea kunnon koipeensa ampuminen: työllisyyttä ja kansallista vaurastumista kammoksutaan!

    Mitähän kaikkea toilausta sitä jonninjoutavat ajatuspajat vielä tuottavatkaan?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 963)