Keskustelut Metsänhoito Sipilän hallitukselle sekä ammattiliitoille tehokas metsänhoitoon ja vientiin positiivisesti vaikuttava leikkauskohde.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 106)
  • Sipilän hallitukselle sekä ammattiliitoille tehokas metsänhoitoon ja vientiin positiivisesti vaikuttava leikkauskohde.

    Hirvijahti käynnistyi viikonloppuna. Vain murto-osa seuroista käytti heti mahdollisuuttaan, vaikka vahinkoihin nähden liian suurena pidetty hirvikanta aiheuttaa koko ajan hirvikolareita maanteillämme sekä vahinkoja metsätaimikoissa.

    Siksi Sipilän hallitus voisi hallituksen määräyksellä vaatia riistakeskuksia määräämään metsästysseurat hirvikannan leikkaustalkoisiin jo tämän metsästyskauden aikana. Aluksi voisi määrätä jo tälle kaudelle myönnetyillä luvilla kaadettavaksi kaksinkertaisen määrän hirviä.

    Jos metsästysseurat eivät siihen kykenisi, pitäisi valmistella siirtyminen pyyntiluvista vapaaseen hirvieläinten metsästykseen.

    Eihän nykyisen pyyntilupakäytännön ole pystynyt suunnittelemaan metsänhoitoa paremmin tuottavaksi. On jouduttu yleensä joka paikkaan istuttamaan kuusen taimia. Niistä hiuomattavaa osaa kurittaa keväthallat kymmeniä vuosia, eikä laatupuuta näin pääse muodostumaan.

  • mehänpoika

    Suorittava porras:
    ”Hirvi ei ole taimikoiden pahin uhka. Sitä on valitettavasti vetämätön isäntä.”

    – Kyllä isännästä tulee helposti ”vetämätön” taimikoittensa hoitoon, kun kokemusta on ensin kertynyt, mitä saa vaivojensa palkaksi, kun esim. vajaaksi jääneeseen kuusentaimikkoon jättää suurin toivein luontaista mäntyä tai rauduskoivua täytteeksi.

    Muutaman vuoden kuluttua on jäljellä pelkkä monesti karuhkolla maapohjalla kituva harvksi jäänyt kuusen taimikko. Tukkia saa niistä odotella seuraava sukupolvi. Tuskin onnistuu sittenkään.

    Vai on hirvistä koitunut lisäarvoa metsille, kun motivaatio metsänhoitoon monelta metsänomistajalta kadonnut?

    Olisi pikaisesti ryhdyttävä tutkimaan, mikä osuus kuusen juurikäävän leviämiselle on valtavaksi paisutetun sorkkaelänkannan oleskelusta kesäaikaan kuusikoissa ja kuusen taimikoissa.

    Kuusen hiusjuuret sijaitsevat valtaosin pehmeän kuntan ja kivennäismaan rajassa, joten jokanen sorkkaeläin kuusikossa vieraillessaan rikkoo kuusen juuristoa. Juurikäävän itiöistä ei kesäaikaan liene puutetta.

    Ammatti Raivooja

    Miettikääpä mitä kitkentäkone saa aikaan jos hirvet ja metsurinsaappaatkin huolestuttavat.

    mehänpoika

    Kitkentäkoneenkin vaikutus juurikäävän leviämiseen olisi syytä selvittää.

    Onneksi tällaisia koneita on Suomen metsissä töissä joku 100 kappaletta ja vain taimikoissa. Tätä tapahtuu kiertoajan kuluessa ehkä alle 5 % pinta-alasta männyn ja kuusen taimikoissa. Kesäkautena hirvet tallaavat lähes 150 000 sorkkaeläimen toimesta kuusikoiden juuria taimikosta aina hakkuukypsiin metsiin, joten vertailumahdollisuus puuttuu.

    Kesäaikaiset harvennushakkuut ovat kitkentäkoneita paljon suurempi uhka juurikäävän etenemiselle, mutta sekin voi olla pikkutekijä hirvien päivittäisiin juurten tallaamisiin verrattuna.

    suorittava porras

    ”Puun takaa” kuuluu esittämääni 30 % joukkoon , joka pitää metsästään huolta . Tässä ryhmässäkin sijoitus on kärkipäässä .
    Metsällistä osaamista hänen kohdallaan en ole hetkeäkään epäillyt . Monen muun sitävastoin kyllä . (ehkä aiemmin esittämäni kommentin viittaussuhteet olivat hieman epäselvät . Anteeksi siitä ! )

    ”Puun takaa” tuntee siis läpikotaisin alueellaan toimivan metsästysseuran kuviot .

    Esitänkin pari kysymystä .

    Metsästysalueen pinta-ala ?

    Jos kuuluu yhteislupa-alueeseen , sen alueen kokonaispinta-ala ?

    Seurueen hirvestykseen osallistuvien metsästäjien lukumäärä ?

    Suhde maanomistajat /maattomat ?

    Keski-ikä ?

    Kolmen viime vuoden aikana anotut , myönnetyt ja käytetyt
    hirviluvat ?

    Seurueen ilmoittama hirvien jäävä kanta metsästyksen jälkeen kolmen viimeisen vuoden ajalta vuosittain ?

    Visakallo

    n. 3000 ha / 10 / 100% / 50 v / 10-12 kpl / v / tarkistan.

    mehänpoika

    Suorittava porras:
    ””Ruotsissa katsotaan hirvien tuovan lisäarvoa metsäomaisuudelle.”” (sivu 4, viesti 6)

    – Ei varmaan moni metsänomistaja ajattele noin kuten ei täällä Suomessakaan.
    Suorittavan portaan kannattaisi klikata auki nimimerkki ”abietes:n” avaama viestiketju, ”Ruotsi huolissaan puulajeista”. Metsänhoito-aihiossa ketju löytyy sivulta 14, jossa se on aivan ensimmäisenä.

    Ko. ketjun avauksesti selviää, mikä ongelma Ruotsissa on uudistettavan puulajin valinnassa, ja mistä se metsänomistajien mielestä johtuu. Vaikea kuvitella, että lisäarvoa olisi sielläkään syntynyt.

    mehänpoika

    Hirvien vuoksi kuusettumista etenee nopeammin, mitä uudistamisen tilastot kertovat:

    – avohakkuualueet istutetaan lähes kaikki kuuselle.

    – männylle tai koivulle istetetuista alueista tulee hyvin monesti hyvin harvoja ja vikaisia metsiä, tai ne taimettuvat hitaasti kuuselle luontaisesti tai niitä joudutaan täydennetään kuusen taimilla.

    – männylle tai rauduskoivulle luontaisesti tai kylväen uudistetut uudistusalat ovat olleet jo pitkään kuusettumisen vuoksi entistä suuremman hirvisyönnösten kohteena. Mäntytaimikot ovat hirvien pääasiallisia talvilaitumia ja niitä on aikaisempia vuosikymmeniä vähemmän. Silti hirvien talvikantaa ei ole leikattu, vaikka ruokaa on selvästi vähemmän. Näitäkin alueita joudutaan hirvisyönnösten jälkeen täydentämään kuusella, jos kuusta ei ole tullut täytöksi luontaisesti.

    – kuusimetsien pinta-ala kasvaa entiseen tapaan koivikoiden ja männiköiden alikasvoksista ylispuuhakkuiden jälkeen.

    Nykymenolla Suomen metsiin tulevaisuudessa eksyy kaikki elollinen maiseman yksitoikkoisuuden vuoksi. Sinne eksyvät hirvet, hirvikoirat, hirvimiehet, sienenkerääjät ja metsänomistajatkin.Tietysti aukkoja ja taimikoita on nykyiset määrät, mutta kasvatusmetsät ovat vähine sekapuineen synkkiä, ja hirvien ravinto siellä on todella vähissä.

    Sipilän hallitukselle esitys: Nykyinen hirvikanta johtaa kiihtyvään kuusettumiseen, joten talvikanta pitäisi leikata alle 10 000 hirveen.

    MJO

    Surku hupaisaa jaarittelua.

    Toinen väittää, että hirvet syö ainoastaan hoitamattomia taimikoita. Varmasti hoitamattomat maistuvat paremmin ja täten ovat helpommin hirvituhojen kohteina. Muttei hoidetut taimikot ole turvassa sen paremmin, jos hirvikanta on suuri.

    Toinen taas väittää hirvien jo tallaavan metsissä puiden juuristonkin, niin pahasti levittäen lahottajasientä. Tämä on täysin naurettava väite.

    mehänpoika

    MJO:lle lisää naurun aiheita:
    Muistan hyvin yli 60 vuotta sitten nautakarjan pidon metsälaitumilla. Lehmien polkujen kohdalla olivat kuusen paksummat juuret paljaana ja osin kuorikin rikki. Hiussuoniverkosto oli kaikki tuhoutunut.

    Sateella ja kärpäsiä tai paarmoja suojassa oleskelivat lehmät märehtiessään tiheissä kuusikoissa. Näistä kohteista myöhemmin hakatut kuuset olivat pahasti lahoja. Alueita kulotettiin ja kylvettiin männylle. Syntyi tuottoisia mäntymetsiä.

    Silloin hirvistä ei ollut riesaa puulajin valinnassa tai kuusen juuristojen tallaajina. Nykyisin hirvet on pantu laiduntamaan ihan luvatta metsänomistajien metsiä. Aitaaminen taitaa olla ainut keino, jolla yrittää estää vahingot.

    jees h-valta

    Valitettavasti mehänpoika näin on että aita ympärille. Ennen karjaa laidunnettiin piikkilangoilla (jotka lyötiin määlyillä suoraan elävän puun kylkeen) aitojen sisäpuolelle metsissäkin. Nyt sama pöljyys toisinpäin eli karja ulos sähkön voimalla. Kehitys kulkee mutta ei niin mairittelevaan suuntaan järjen käyttöä ajatellen. Jos tuo aitaamistapa on pakko hyväksyä on vain pakko hyväksyä hurskas hulluutemme aina päättäjiä myöden.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 106)