Keskustelut Metsänomistus Sijoittaminen

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 227)
  • Sijoittaminen

    Laitetaan tulille tästä oma ketju. Mihin sijoitatte mieluiten, metsän ostamiseen vai muualle? Mietittekö tuoton ja riskin suhdetta? Pitääkö pääoma olla turvassa? Entä sijoitushorisontti: kuukausia, vuosia vai vuosikymmeniä? Entä oma asunto: mikä on sen rooli kokonaisuudessa?

    Itselläni salkku sisältää tällä hetkellä: omakotitalo, yksi sijoitusasunto, yksi metsäpalsta, kesämökki (yhteisomistuksessa), tontteja. Tarkoitus olisi siirtää varoja pois asunnosta jonnekin muualle, mahdollisesti takaisin metsään ja siitä kenties metsäyrityksen sijoitustuotteisiin. Pääoman tuotto ei ole välttämättä aina rahaa, vaan elämänlaatuun (itsen ja läheisten) sijoittaminen myös tärkeää, ja siksi oman kesäpaikan hankinta asialistalla.

  • Visakallo

    Jos vain haluttaisiin, kivihiili voitaisiin korvata Helsingissä puupelletillä vaikka heti, sillä se ei vaatisi suuria muutoksia olemassa oleviin laitteistoihin. Tämä antaisi hyvin aikaa valita ja rakentaa uusia energiaratkaisuja. Helen on ollut erittäin tuottoisa Helsingin kaupungille, sillä se vastaa jopa kahden prosenttiyksikön osuutta kuntaverossa. Mikä tahansa uusi energiaratkaisu johtaisi kuntaveron korotukseen. Tästä syystä Helsingissä on jämähdetty energiaratkaisuissa paikoilleen samaan aikaan, kun naapurikaupungit ja muu Suomi ovat hyvää vauhtia menossa kohti hiilineutraalisuutta.

    MaalaisSeppo

    Kaipola hyvä esimerkki: kun tuotteen kysyntä hiipuu, niin tehdas suljetaan. Tolopan vaahtoamisella ei vaikutusta.

    Tolopainen

    Miksi tuoda maahan kivihiiltä, kun voi tuoda päästötöntä sähköä. Sähköllä on helppo lämmittää vettä.

    Jos kerrostalo irrottautuu kaukolämmöstä ja siirtyy sähkölämpöön. Ei lämmitystä tarvitse kaupungin järjestää. Ei kaukolämpöverkkoja nykyisin enää edes laajenneta, uudet alueet käyttää maalämpöä. Sähkölämpö ei ole yhtään kalliimpaa kuin kaukolämpökään. Kaukolämmön energiahinta on kalliimpaa kuin sähköenergia. Sähkön hintakin on keinotekoisesti nostettu liian korkeaksi. Kaukolämpö on monopolistinen alueverkko, joka on verottajan kädenjatke. Nykyisin kerrostaloyhtiöt ovat pankkien rahastuksen kohde, maksuliikenteen hoito maksaa saman verran kuin talonlämmitys, lisäksi kiinteistövero on saman suuruinen menoerä, eli kyllä rahaa on järjestää päöstötönlämmitys, jos se vain käytetään oikein. Mutta kun systeemit on rakennettu rahastusta varten, kaikki on vaikeaa. Lisäksi Hesan pitää elättää valtava poliittisten virkamiesten lauma.

    metsa1980

    Mielenkiintoinen keskustelu ja nähdäkseni kuuluu myös metsäkeskusteluun hyvin.

    Itse sijoittanut vuodesta 2008. Sijoitusstrategia erittäin passiivinen sijoittaminen, mutta aktiivinen sijoitusalan ja talousasioiden seuraaminen. Perustana matalakuluiset osakerahastot. Sijoittaminen 5 vuotta ollut päätyö ja suurin osa sijoituksista oman osakeyhtiön kautta.

    Lähivuosina olen ohjannut myös sijoituksia itse kiinnostaviin asioihin, joissa voi omalla työpanoksella tai muulla ammattitaidolla mahdollisesti nostaa sijoituksen arvoa ja saada omalle ajankäytölle hyötyä ja myös iloa. Esimerkki näistä esim. huoneistojen pienimuotoinen remontointi tai vaikkapa metsäsijoitukset. Välillä myös suorat osakesijoitukset ovat mukavia ja myös startup-sijoitukset voivat olla mielenkiintoisia ja myös niissä voi itse vaikuttaa asioihin vaikka riskisiä ovatkin.

    Yrityksen ja henkilökohtaisen sijoittamisen erot selvillä ja monesti on hyvä pyrkiä tunnistamaan erot näissä. Suurin hyöty tulee yhteisö- ja pääomatuloveron eroista sekä maltillisesta ansiotuloverosta ja huojennetusti verotetusta osingosta. Myös omaisuuslajit ratkaisevat ja esim. metsäsijoituksissa Kemera-tuet ei juurikaan vaikuta, mutta hankintameno-olettama vaikuttaa ja myös metsävähennys jonkin verran (lykättyä verotusta). Tulevaa vero- eikä tukikohtaloa voi tietää, joten niiden varaan sijoituksia ei voi lopulta rakentaa. Lainoitus myös vaihtelee ja esim. yrityksen on helpompi saada sijoituslainaa asuinhuoneistoihin kuin metsätiloihin ja vastaavasti toisen lainoitus voi mahdollistaa toisenkin oston. Yleisesti lainalla sijoittaminen toki riski, mutta näin sivuhuomautuksena eroista.

    Keväällä 2020 pysyin hyvin suunnitelmassani, mutta asiaa tuli paljon mietittyä ja laskin myös kurssien tippumisien prosentteja euroissa ihan mielenkiinnosta ja myös oppimisen vuoksi. Ajoittamiseen en juurikaan usko, mutta jonkin aikaa siinäkin voi onnistua. Markkinoiden tehokkuuteen uskon, mutta silti mahdollisuuksiakin siinäkin löytyy.

    Tulevaisuutta on vaikea tietää ja huonoja ennusmerkkejä on aina olemassa ja tällä hetkellä merkit ovat taas erilaisia kuin ennen ja niitä on enemmän. Hajauttaminen on hyvä keino ainakin oman mielenrauhan vuoksi, vaikka sillä mahdollisesti osan tuotoista menettääkin. Sijoitustuotteen valitsemisessa käytännössä sijoittaja jo valitsee pitkällä aikavälillä sijoituksiensa tuotto-odotuksen.

     

    Tolopainen

    Joka kuukausi kopsahtaa sijoitustuottoja tilille. Kun tuli aikoinaan säästettyä. Päätoimisia sijoittajia oltu jo vuosia, mutta saamapuolella ilman virtuaalivoittoja. Mieluummin otan rahaa tilille kuin katselen bittejä ruudulta.

    Asuntosäästäjä olen myös ollut, koko opiskeluajan oli omakin vuokrakämppää, muutta en siellä joutanut asumaan. Kun oli parempia mestoja. En koskaan ole asunut yksin tai laittanut itselle ruokaa.

    Scientist

    Kyllä Tukholman kaupunki on sähkön ja lämmityksen suhteen 80% hiilineutraali, Helsinki taas käyttää 80% fossiilisia polttoaineita (kivihiili, maakaasu). Helenin johdolle voisi suositella tutustumimatkaa Tukholmaan, jossa energiahuollon hoitaa paljolti Fortum. Ruotsissa on paljon CO2vapaata sähköä (vesi-, ydin ja tuulivoima). Tukholmalla ei myödkään ole niin laajaa kaukolämpöverkkoa kuin Helsingillä. Tukholma käyttää polttoaineena erilaisia biomassoja , biokaasua, jätteitä. Lämmitys perustuu paljolti erilaisiin lämpöpumppuratkaisuihin.

    Visakallo

    Tolopainen: ”En koskaan ole asunut yksin tai laittanut itselle ruokaa.”

    Miten sitten käy, jos huomattavasti nuorempi rouva kyllästyykin Tolopaisen passaamiseen sekä lumitöihin, ja lähteekin jonkun nuoren ja pystyvän hepun matkaan?

    Tolopainen

    Ei hän enää lähde. Joskus takavuosina, kun alkoi pakata laukkuaan, menin avuksi keräämään sinne tavaroita.

    Visakallo

    Kyllä yli kahdeksankymppisetkin naiset vaihtavat nykyään miestä, ja jotkut jopa moneen kertaan!

    Tolopainen

    Visakallo näköjään pelkää, jotta rova jättää hänet yksikseen liottelemaan näkkileipää teekupposen.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 227)