Keskustelut Metsänomistus Sijoittaminen

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 227)
  • Sijoittaminen

    Laitetaan tulille tästä oma ketju. Mihin sijoitatte mieluiten, metsän ostamiseen vai muualle? Mietittekö tuoton ja riskin suhdetta? Pitääkö pääoma olla turvassa? Entä sijoitushorisontti: kuukausia, vuosia vai vuosikymmeniä? Entä oma asunto: mikä on sen rooli kokonaisuudessa?

    Itselläni salkku sisältää tällä hetkellä: omakotitalo, yksi sijoitusasunto, yksi metsäpalsta, kesämökki (yhteisomistuksessa), tontteja. Tarkoitus olisi siirtää varoja pois asunnosta jonnekin muualle, mahdollisesti takaisin metsään ja siitä kenties metsäyrityksen sijoitustuotteisiin. Pääoman tuotto ei ole välttämättä aina rahaa, vaan elämänlaatuun (itsen ja läheisten) sijoittaminen myös tärkeää, ja siksi oman kesäpaikan hankinta asialistalla.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Olisi hyvä, jos Tapion metsänhoito-ohjeisto ottaisi kantaa meneillään olevan uudistuksen yhteydessä siihen, miten eri kasvupaikoilla voi alentaa uudistamis- ja hoitokuluja ja samalla saada aikaan ilmastokestävää ja monimuotoista sekametsää.

    Minulla kävi niin, että ennen kun myin metsäpalstan metsärahastolle, siitä saivat naapurit ensin kaksi nurkkapalaa, jotka täydensivät heidän tiluksiaan.

    Olen suosinut sijoituksissa reaaliomaisuutta eikä pörssiosakkeita ja kuvitellut, että niissä on pääoma paremmin turvassa (asuntoja, kesämökki). Vuokraus täällä ihmiskeskittymässä sujuu kyllä hyvin, asiakkaita on, mutta järkevien osto- ja myyntihintojen arviointi heikommin. Nyt kalustettua sijoitusasuntoani markkinoi Forenom lyhytaikaisiin vuokrauksiin – kokeilen miten se malli sujuu.

    Tolopainen Tolopainen

    Niinhän sitä luulisi, mutta keskuspankkeja tuskin kiinnostaa koskaan pelastaa Suomen kiinteistömarkkinoita. Mutta jenkkilän osakemarkkinoita FeD vahtii,  ei salli niiden romahtavan, rahaa annetaan ilmaiseksi tarvittaessa estämään talousromahdukset. Rahalla ei koskaan enää tule  olemaan reaalikorkoa, siitä  on tullut politiikan väline, ei keskuspankit mitään itsenäisiä ole.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuo koskee vain EU-aluetta. Kasvavilla markkinoilla on reaalikorkoa tälläkin hetkellä.

    Puuki

    Maksetut asumistuet on n. 3 kertaistuneet 10 vuodessa.   Siihen verorahojen kierrätykseen ei näy tulevan muutosta.  Kojamo esim. kerää miljarditulot käytännössä verottomana nostamalla vuokria sitä mukaa kun asumistuet nousee.  Hyvä sijoituskone kun on tehty liian helpoksi.  Yksityiset maksaa omista sij. asunnoistaan norm. verot ja isot firmat pelaa eri säännöillä.

    Mo:t maksaa keskipalkkaisen (3490 €/kk) veroa vaikka keskimäärin kuuluvat alle keskituloisten porukkaan.   Siis ellei ole käytössä metsävähennystä.  Ja sitä ei suoraan voi verrata muiden oikeasta verottomuudesta nauttivien etuoikeuksiin koska veroetu peritään pois myyntitilanteessa.

    Reaalikorkoa saa bonuksista . Eikö joku kehuskellut sillä.    Pankkikin maksoi bonusta myös nollakorolla olevalta tililtä mutta lopetti sen viime vuoden lopulla. Varmaan jotta asiakkaat siirtäisi varoja enemmän sijoituskohteisiin eikä makuuttaisi tileillä.

    Vuosikorotus palkkoihin on keskimäärin 2,5 %. Kun inflaatio on n. 1,5 % , niin reaalikorotus on 1 %:n.  Puun hinnassa ”korotus” on tunnetusti ollut yleensä toiseen suuntaan. Niin nytkin.

    Tolopainen Tolopainen

    Jos palkat nousee 2.5% yksikköä ja vero nousee prosentin, keskituloisen palkka nousee silloin n. 500€/y. Se ei kasvata ostovoimaa yhtään, mikä on erittäin hyvä asia tässä ylikulutuksen maassa. Jos kaikki ihmiset kuluttaisivat yhtä paljon kuin suomalaiset, tarvittaisiin kolme maapalloa tuottamaan tarvittavat resurssit. Palkkoja pitäisi leikata ja lopettaa tämä joutava ylivarojen eläminen ja velkaantuminen.

    Scientist Scientist

    Olen ihmetellyt miten uudiskohteet ja nimenomaan yksiöt menevät niin hyvin kaupaksi erittäin korkeilla hinnoilla. Syynä tavalliset asuntosijoittajat ja yhtiöt ja erityisesti ylisuuret yhtiölainat. Yhtiölainojen korot voi vähentää vuokratulosta ja saada vuokratulon verottomana pitkän aikaa. Valtio/Kela sitten maksaa 1/3 suomalaisten vuokrista, joka nostaa vuokratsoa. Nyt on puhuttu näistä ylisuurista yhtiölainoista ja niiden poistamisesta. Vuokranantajat ovat tästä älähtäneet, mutta näin tullee käymään.

    Jovain Jovain

    Tuohon Tapion metsänhoito-ohjeistoon puuttumisesta. Paikallaan on metsätalouden kustannusten alentaminen, mutta uudistamisen ja hoidon kustannusten alentaminen ei välttämättä ole vaihtoehto sille, että metsätalouden kustannuksia on syytä alentaa muualta. Esim. korjuun kustannuksista, sillä lisäämällä metsänomistajien korjuun markkinaosuutta esim. puoleen, antaa jo potkua metsätalouteen ja ei välttämättä tarvitse olla tinkimässä muusta. Niin tarpeellista kuin uudistamis- ja hoitokulujen alentaminen onkin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Sijoittajavaltaisissa asunto-osakeyhtiöissä ei suuri yhtiölaina välttämättä ole haitaksi, koska vuokralaisen voi aina vaihtaa. Sen sijaan jos omistaja-osakkaat eivät pysty maksamaan lainan lyhennyksiään, tilanne on kimurantimpi. Pääomavastikkeen lyhennys vuokratulosta siirtää veronmaksua asunnon myyntiin saakka, mutta jos asuu asunnossa itse 2 vuotta, veronmaksun arvonnoususta voinee välttää kokonaan.

    Tolopainen Tolopainen

    Olen kuullut, että pankit nostavat talo yhtiölainojen marginaaleja, jos luukuista yli puolet menee vuokralle, eli pankin kannalta tarkoittaa riskin kasvua ja se hinnoitellaan aina. Aika hyvä tapa sotkea itsensä vastuuseen toisten veloista nuo uudet taloyhtiöt. Osakkeenomistaja on vastuissa muiden lainoista,  vaikka hölmöyttään maksaisi oman yhtiölainansa.

    Haukiniemi

    Sijoitusomaisuus minulla on nyt karkeasti 2/4 metsää, 1/4 sijoitusasunto ja 1/4 osakkeissa + käteisenä. Osakkeissa paino on hyvän osinkotuoton antavissa vakavaraisissa yhtiöissä, osta ja pidä -strategialla muutamin poikkeuksin.

    Tällä hetkellä on mielestäni aika vaikeaa löytää erinomaista sijoituskohdetta, ainakin tällaisen riskejä välttävän sijoittajan. Metsän hinnat eteläisessä Suomessa ovat kivunneet niin nopeasti niin korkealle, että järkeviä kauppoja on vaikea tehdä. Osakkeissa on osittain samaa vikaa, mutta jos tyytyy kohtuulliseen tuottoon, niin ostettavaa vielä löytyy. Hyvien sijoitusasuntojenkin hinnat ovat korkealla, taloyhtiölainojen huonot puolet on jo ketjussa mainittu, ja huonon vuokralaisen sattuessa kohdalle riskit toteutuvat. Oma valinta tässä tilanteessa on ollut se, että ostan tällä hetkellä osakkeita, valikoiden ja hajauttaen.

    Sijoitushorisontti on pitkä, kymmeniä vuosia, ja tavoitteena säilyttää kohtalaisen tasaista tulovirtaa tuottava sijoitusomaisuus, tilaisuuden tullen sitä myös kasvattaen. Ökyrikkaaksi en pyri enkä luksusta kaipaa, mutta taloudellisista huolista vapaa elämä tuntuu asialliselta tavoitteelta.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 227)