Keskustelut Metsänhoito Siirtelykaato

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 14)
  • Siirtelykaato

    – Menetelmä on kehitetty energiapuun korjuuta varten. Lähtökohta on, että puut korjataan oksineen, lehtipuu haketetaan suurinpiirtein tuoreena, koska se ei tuohipäällisenä kuivu kunnolla.

    Toinen mahdollisuus on, jos puusto on niin matalaa, että siitä ei tarvitse katkaista latvaa pois.

    Ajourat on suunniteltava ja merkitään hyvin. Uralle ei saa jäädä edes osaa tavarasta.
    Hakkuu aloitetaan varaston suunnalta ja puut kaadetaan ”kalanruotoon”. Kaatosahaus tehdään isommille rungoille molemmilta puolilta vähintään viiden sentin pykälällä. Matalampi puoli on se, johon päin tyveä siirretään.

    Kun sahaukset on tehty, saha jätetään maahan ja runkoon tartutaan rinnantasolta, naksautetaan pitävä puu halki ja siirretään tyvi kasaan ennenkuin latva ottaa maahan.
    Puita kaadetaan molempiin suuntiin. Katkonta tehdään sopiviin pätkiin ( n. 6 metriä) Myös latvaa voidaan typistää, jos se on liian pitkä.
    Kuormaus alkaa pitkäpuomikoneella palstan perältä. Yhdenkään osan yli ei ajeta traktorin pyörällä. (hakkuri)

    Kaatokahvat ovat kätevät tuossa hommassa.

  • pikkutukki

    Tuo oli vähä hakusessa kumpi puoli sahataan alempaa nuin se kyllä menee luontevasti . Käytän paljon menetelmää pienessä koivussa . Tosin usein karsittavaa ja silloin nakkaan tyven kasan päähän ja karsittava uralle ja karsinnan jälkeen käännetäään latvapää kasaan . Kiitos jätkälle ! Kokeilkaa !

    pikkutukki

    Menetelmä ei varmaankaan uusi , mutta turhan vähän tunnettu . Joissakin talkoosavotassa näkee ,ettei tunneta , silloin voi vähän muita hämmästyttää kuinka tehdään jälkeä !

    kiipiä

    Kiitos jutusta, näiden vuoksi tulee silmäiltyä joka ilta näitäkin sivuja.

    arto

    Sama käy harvenuksille, 100l asti olen tehnyt niin jos hyvä harvennus eli puusto tiheää sitten nipussa karsinta. Kouluttaja opetti teki 0.5kintoo koivikolla 5 minuttiin eli nopeuttaa huomattavasti normi työskentelyä. Saksilla rungosta kiinni latvuksella ohjaus ja heitto kasaan.

    6 m3

    Jotain uutta tuossa menetelmässä?

    1976 ja 1977 olin 4H kerhon ja silloisen Kajaani Oy:n järjestämällä energiapuun korjuukursilla Paltamossa, Puikkokosken kämpällä.
    Siellä opetettiin tuo siirtelykaadon tekniikka.
    Juurikin edellä kuvatulla tavalla.

    Ainut muutos nykyaikaan on se että silloiset siirtokaatokahvat olivat hirveitä häkkyröitä.

    Niin. Saihan niiltä viikoilta palkankin. Selvänä rahana. Tilipussissa.

    Jätkä

    Joo. Satalitrainen runko siirtyy yleensä riittävästi, eli metrin -pari, kunhan sen ei anna kaatua maahan asti.
    Pääperiaate on, että puuta työnnetään sen kaatumissuuntaan, jolloin latvusta kantaa ilmatyyny jossain määrin.= Puu hyppää kannolta.
    Tiheässä puustossa kaataminen konkeloon auttaa siirtämään tyven suuntaa ja konkelo laukeaa hienosti kasaan.

    Ajokone ottaa aina kauempana olevat rangat, vetää ne lähellä olevien päälle ja nostaa kerralla kaikki.

    huski

    Valitettavasti kokopuu hakkeen kysyntä minimissä . polttolaitokset syrjii kokopuuhaketta sen tikkuisen laadun takia.Ja huonolaatuisista kohteista puuttuu tuki.

    torppari

    mitä on karsittu ranka jos nipussa karsitaan..sawossa ostasivat karsittua energiaa hankintana..ite oppinu karsinnassa ottamaan oksat poekkee.. joskus muinoon ol tappi-karsinta ropsillekkii joka ol noppeempi sahalla ku anto husopi laaloo ja kävel wua ol kankeita vettee koura kassoehi.. se jäe kokkeilu asteelle sennii takia ku pölli aatot olivat ku heinä häkkijä

    Jätkä

    Sellaista karsintamenetelmää ei ole ollutkaan koskaan, kuin ”tappikarsinta”. Tynkäkarsintaa on tehty ja se oli käytännössä sellaista, että sahanterälaippaa vietiin rungon kylkiä pitkin ”pyyhkäisemällä”. Alle 15 senttisillä puilla vain kolme pyyhkäisyä, jolloin maksimi tynkä on 50 mm. Osa menee aivan pintaa myöten ja ketju raappii koko ajan kuoreen jälkeä.

    Kaatokahvojen kanssa ei voi karsia oikeastaan yhtään., pidemmissä rungoissa tehdään nippukatkaisu, jolloin saha on irti kahvoista, silloin voi halutessaan vaikka karsiakin.

    Joillakin hakkuukoneilla on mahdollista tehdä joukkokäsittelyä, eli kerätään kouraan muutama runko ja kasalle pantaessa kurautetaan karsintaterien läpi kaikki yhtä aikaa.

    Menetelmä tekee kuormista parempia kuin karsimaton ja rullat ja karsintaterät vioittavat kuorta niin, että tavara kuivuu paremmin kasalla, jos ei tehdä liian tiivistä pinoa.

    e-h

    Muutamina Mhy metsäpäivillä esittelin siirtelykaatoo metsänomistajile.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 14)