Keskustelut Metsänhoito Sielunmetsä

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 123)
  • Sielunmetsä

    Anu Kuivalaisen hieno dokumentti on katsottavissa ympäri maan elokuva teattereissa. Elokuva kertoo karun totuuden Suomen metsien tilasta!

  • Klapikone

    Löytyy myös meiltä rk läpimitalta 40 – 60cm puita, mäntyä ja kuusta. Ovat niin komeita puita, ettei tahdo raaskia myydä. Männyllä ei edes ole kiire, mäntyhän elää useita satoja vuosia…

     

    Timppa

    Kun katsoo kuitukasassa yli 100-vuotiasta lahovikaista männyntyveä, niin vähän harmittaa.  Totta on, että mänty elää satoja vuosia, mutta aikanaan sisältä lahoaa.  Juuri äskettäin päättyi hakkuu, jossa tuollaisen vanhan männikön puissa oli lahovikaa tilavuudeltaan 1,1 % männyn kokonaismäärästä.  (kokorunkokauppa)

    Klapikone

    Tietysti niitä ei ole taloudellisesti järkevää seisottaa satoja vuosia, säästöpuina niiden tavoite on jokin muu, tai sitten myynti erikoispuuna johonkin tiettyyn tarkoitukseen.

    sitolkka

    Jokainen vanhoja rakennuksia kunnostanut ymmärtää tiheäsyisen puun merkityksen silloin kun puu on tekemisissä ulkoilman kanssa. Laadukasta puuta ei mikään pintakäsittely korvaa. Myös huonekaluissa erittäin tiheäsyinen puu on lujuudeltaan ja työstettävyydeltään aivan omaa luokkaansa.

    Klapikone

    Sitolkka on täysin oikeassa.

    Tiheäsyistä mäntyä on jopa kannattavaa kasvattaa.

    Esimerkiksi Karukkokankaiden ja lapin metsien männiköt voisi käsitellä 40 vuoden välein poimintahakkuin. Mitään metsän hoitoa ei näillä karuilla mailla kannata tehdä. Tällainen puu voitaisiin myös hinnoitella ihan eri malliin.

    Puuki

    Oma  hintansa pitäisi tosiaan olla männyn tyvitukeille, jotka on kasvaneet muutaman vuosikymmenen oksatonta pintapuuta.   Jossain muualla maailmassa niistä maksettaisiinkin moninkertainen hinta keskivertotukkiin nähden.

    Puuaineeltaan tihein mäntytukki kasvaa muuten Pohjois-Karjalan ja Kainuun metsissä.  Leveä lustoinen puu  ja samoin pienen vuosikasvun puu ei ole aivan yhtä lujaa kuin siltä väliltä oleva.

    Klapikone

    Eikös merkittävä osa laatutyvistä menekin ulkomaille?

    Kysyntää olisi, mm Japanissa.

    pihkatappi

    Mulla oli kerran petäjikön hakkuussa 10% lahoa. Ei ollut maannousemaa, vaan vanhuuttaan ottaut kääpää kylkeen. Silloin vielä pystyi lustot laskemaan (näkö oli hyvä) ja yli 250 vuosirengasta oli keskijäreässä kannossa. Mikä järki sitten on yksityisen metsänomitajan seisottaa tukkimetsää, jonka arvokasvu on jo pahasti negatiivista, ei mitään. Samanlaisia männiköitä on Suomessa ihan tarpeeksi, Metso-ohjelmaankaan niitä ei varmaan kelpuuteta pelkän iän perusteella ja hyvä niin, suojelualueissa pitää keskittyä suuriin kokonaisuuksiin ja pienimuotisessa suojelussa pitää olla erityispiirteitä, jotka ovat harvinaisia, 200 vuotiaita mäntyjä ei voi sanoa harvinaiseksi, niitä löytyy aika monen metsänomistajan metsistä.

    sitolkka

    Etelässä 300-vuotias on vanha. Lapissa 700-800-vuotias. Kaikki on suhteellista. Lapissa mänty ei niin paha lahomaan.

    sitolkka

    Jopa 300-vuotias kuusi on Lapissa usein aivan terve.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 123)