Keskustelut Puukauppa Sidotaan kuidun hinta sellun hintaan

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)
  • Sidotaan kuidun hinta sellun hintaan

    30.12. Kauppalehden takasivu on omistettu selluinvestointien pohdiskeluun. Lähinnä Kuopion tehdas on tarkastelussa.

    Mm. Pöyry pitää suurimpana riskinä investoinnille kuitupuun saatavuutta Suomesta. Samalla sivulla on havusellun hintakehitys viimeiseltä kymmeneltä vuodelta. Mielenkiintoinen ”yhteensattuma”.

    Karkeasti havusellun hinta on vuosikymmenessä tuplannut, jos tasoitetaan vähän suurimpia heilahteluja. Kuitupuun hinta ei ole samalla tarkkuudella muuttunut mihinkään tai kuusikuitu on lievästi laskenut.

    Puun saatavuus varmasti voitaisiin taata sitomalla kuidun hinta esimerkiksi havusellun futuurihintoihin. 7 miljoonaa kuutiometriä vuodessa ei ole sellainen kuitupuumäärä, mikä ei Suomesta löytyisi. Se on ehkä vain noin 15% havukuidun vuotuisesta kasvusta ja futuurihinnoittelu auttaisi purkamaan myös vanhoja varastoja.

    Esimerkiksi vuositasolla yli 500 kuutiota myyvät puuntuottajat ja puunostaja tekisivät kiinteistöä/jä koskevan 20 vuoden sopimuksen: Ostaja ostaa ja myyjä myy 5000 kuutiota kymmenessä vuodessa sellumarkkinoilla määräytyvään puun hintaan.

  • Jätkä pätkät

    Tämä olisi helppoa kuin heinänteko, jos Osuuskunta Metsäliitto toimisi omien sääntöjensä ja perustamisasiakirjojejn perusteella jäsentensä edun mukaan.
    Jos kaikki toiminta olisi kuin alussa on haaveiltu, olisi koko metsäteollisuus Osuuskunnan hallussa ja kuitupuun hinta voisi olla vaikka kuinka korkea, koska sellun hintakin on korkea.
    Osuuskunta on toki pikkuisen kasvanut vuosien saatossa, mutta sekin on hassannut rahojansa kalliiseen venäjän puuhun, vaikka olisi silläkin rahalla voinut ostaa edullista kotimaista.

    Metsuri motokuski

    Metsäliiton osuuskunta ajatus sekä perustamisajatus on historiaa. Metsäliitoa omsitaa jo nyt suuret aasialaiset eläkeyhtiöt jotka määrittävät rahavirrat siinä yritykseesä.

    Eihän Äänekosken tehdastakaan olis rakennettu jos japanista ei olisi hyväksymistä tullut. Nämä osuuskunta ajattelijat ovat niitä ”torppareita” joilta imetään se raaka-aine tehtaalle.

    metsänvartija

    Samoin UPM;n ja Storan omistukset ovat suurimmaksi osaksi ulkomailla.

    Se osakemäärä joka vaihtuu pörssissä on todella pieni. Siitä muodostuu sitten esim. UPM;n markkina-arvo. Suurimmaksi osaksi osakkeet vain makaavat omistajien salkuissa.

    jees h-valta

    Olen todella ylpeä ja tyytyväinen ”torppari” ja nautin hyvästä hinnasta, palvelun erinomaisuudesta ja taloudellisen nettotuloksen ylivoimasta!

    harrastelija

    Metsäliiton nousu johtuu järkevästä toiminnasta. Turhaan ei Jordania ole tunnustettu johtajana.
    Huonon, tappiollisen kauden aikanakin Metsäliitto muisti jäseniään 5 %:n osuusmaksulla.

    Kumpi oli ennen muna vai kana? Itochu tuli mukaan siinä vaiheessa, kun MG teki tulosta ja Fibreen tuotteet menivät Japanin lisäksi myös Kiinassa.
    Se lähes puolen miljardin sijoitus Itochun kauppahuoneelta tuli Fibreen ollessa nosteessa havusellun kanssa.

    Itochun sijoitus, vajaa 25 % on toki hyvä asia, mutta MG:n kokonaistulos yhdistettynä jäsenten osuussijoituksiin tekee Äänekosken rakentamisen mahdolliseksi.

    Olisiko metsuri motokuskin koneiden tuntemisen lisäksi syytä asennoitua alkutuotantoon vähän asiallisemmin? Maaseudun pärjääminen ja metsän järkevä käyttö antaa leivän myös konekuskille!

    Rane

    Siis suuret aasialaiset eläkerahastot omistaa Metsäliittoa???
    Onko otettu jo muutama olut liikaa?

    Metsäkupsa

    Kyllä Metsäliitto osuuskunta on suomalaisten metsänomistajien omistama.Äänivaltaenemmistö sillä tytäryhtiöissä,eli isännän ääntä käyttää.On meille metsäomistajille siunaus,että Kari Jordanin kaltaisen johtajan Metsäliitto sai.Hänet kylläkin Nordea pankki istutti pelastamaan konkursin partaalla olleen yrityksen ja on siinä pallila mainiosti onnistunut.Ei tullut noutajaa,kuten Hankkijalle ja OTK/Ekalle tuli.

    Siksi meillä on kolme suurta ,muutoin olisi vain kaksi.Olen Metsäliiton jäsen,mutta omat puut kyllä muille tullut myytyä.,E-G:n kanssa on homma pelannut loistavasti,kuten Jessellä MG:n kanssa.

    jees h-valta

    Oli kyllä lähellä silloin kun Stora-Enso yritti lounaisrannikon”valloitusta” etten itsekkin lipsahtanut kyseiseen etten ihmettele metsäkupsan suhteen ollenkaan. Enso oli varmaan antanut aika kovat valtuudet ostajilleen ja oli todella kerrankin kova urakka saada silloin M-L samoille viivoille. Mäntykuituun meinasi silloin kompastua Onneksi silloin vielä tuttu H-valtalainen ostajakin loikkasi sieltä aika nopeaan Metsäkeskuksen leipiin. Silloin vielä M-L:n ostajakin oli hiukan liian vanhakantainen ja kankea kauppamieheksi. Toisen kerran onnisti kun hänkin lähti ja tilalle tuli jo hyvän sorttinen nuorempi painos. Sitten aivan viimevuosina onkin ollut pelkästään jäsensopimusasiakkaiden oma ostaja jonka kanssa synkkaa tosi hyvin. Kuten sanoin aiemmin palvelu on huippua ja nyt on konsepti hyvin selvä ja simppeli juttu.

    Apli

    Tuskimpa saadaan sidottua kuidun hintaa sellun hintaan ja ehkä hyvä niin sillä sellun hinta myös vaihtelee suht paljon.. Mitä tulee metsäliitoon niin jäsen en ole, toki hyvän tilin olen tehnyt metsä boardin osakkeilla joskus(: Myös UPM:ää käy aikanaan ”kiittäminen” että metsäliitto pelastui läheltä konkurssia, UPM kun osti metsäliiton pois fray bentosin sellutehtaasta ja metsäliitto sai kipeästi kaipaamaa rahaa velkojen maksuun.. Iloinen olen metsäliiton nykyisestä menestyksestä, Jordan on hyvä johtaja ja Äänekosken rakentaminen on hieno juttu kaikille metsänomistajille. Vielä kun saadaan Kuopioon sellutehdas niin johan on kuidulle kysyntää, toki painetta latvaläpimitan nostoon se tuo lisää..

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)