Keskustelut Puukauppa Sidotaan kuidun hinta sellun hintaan

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 19)
  • Sidotaan kuidun hinta sellun hintaan

    30.12. Kauppalehden takasivu on omistettu selluinvestointien pohdiskeluun. Lähinnä Kuopion tehdas on tarkastelussa.

    Mm. Pöyry pitää suurimpana riskinä investoinnille kuitupuun saatavuutta Suomesta. Samalla sivulla on havusellun hintakehitys viimeiseltä kymmeneltä vuodelta. Mielenkiintoinen ”yhteensattuma”.

    Karkeasti havusellun hinta on vuosikymmenessä tuplannut, jos tasoitetaan vähän suurimpia heilahteluja. Kuitupuun hinta ei ole samalla tarkkuudella muuttunut mihinkään tai kuusikuitu on lievästi laskenut.

    Puun saatavuus varmasti voitaisiin taata sitomalla kuidun hinta esimerkiksi havusellun futuurihintoihin. 7 miljoonaa kuutiometriä vuodessa ei ole sellainen kuitupuumäärä, mikä ei Suomesta löytyisi. Se on ehkä vain noin 15% havukuidun vuotuisesta kasvusta ja futuurihinnoittelu auttaisi purkamaan myös vanhoja varastoja.

    Esimerkiksi vuositasolla yli 500 kuutiota myyvät puuntuottajat ja puunostaja tekisivät kiinteistöä/jä koskevan 20 vuoden sopimuksen: Ostaja ostaa ja myyjä myy 5000 kuutiota kymmenessä vuodessa sellumarkkinoilla määräytyvään puun hintaan.

  • Ammatti Raivooja

    Kummallista, että MTK ei pidä saatavuutta minkäänlaisena ongelmana mutta samalla viittaavat samaisen konsulttiyhtiön tutkimukseen etuja ajaessaan. Siinä menee jo sekaisin, että oliko ne edut sitten tarpeellisia jos puuta riittää ilman niitä?

    jees h-valta

    MTK nyt beesaa niin moneen suuntaan ettei tuosta ota pirukaan selvää. Juuri kun kenttä alkoi selkeytyä edes hiukan mhy ja metsäliittokuvioissa oli aivan pakko sekoittaa taas uudelleen kun oil NIIN kova hinku päästä isoksi tekijäksi isoisten joukkoon. Nyt sitten taas tarpeen mukaan ajetaan tai ei ajeta metsänomistajan etua.

    Rane

    Niin,ketkä sopisivat ja millä mandaatilla kuidun hinnan sitomisesta ylipäätään mihinkään?
    EU:n kilpailulainsäädännön voimassaollessa sopijat ovat äkkiä käräjillä kielletystä hintayhteistyöstä.

    jees h-valta

    Vielä tuosta MTK:n roolista. Kyllä tuli oikein paha olo kun puoli-ysin uutisissa haastateltiin maitotilallisia. Ei ollut siltäkään emännältä itku varmasti kaukana, ja pahimmillaan ovat sossusta joutuneet 150,00 euron hätäruoka-apua hakemaan. Missä on heidän edunvalvontansa?
    Kysyn vaan MTK:n rooliakin tässä touhussa. Venäjän pakotteet pitäisi kansallisella määräyksellä purkaa välittömästi ja laittaa EU johonkin rotiin tolkuttomista sanktioistaan. Jotka kohdistuvat suoraan suomalaiseen karjatilan pitoon!
    Jotka jo ennestäänkin olivat erittäin tiukoilla. Palkasta silloinkaan mitään voinut edes haaveilla.

    jees h-valta

    Surkuhupaisinta että meillä on KESKUSTAPUOLUE hallituksessa nokkavastuussa!

    Rane

    No,paljonko lisärahaa sosiaalidemokraatit olisivat valmiita laittamaan maatalousbudjettiin?

    jees h-valta

    Tässä ei ole kyse mistään budjetoinnin tilanteesta vaan yksinkertaisesti kansallisesta häpeästä!
    Tämä asia olisi nyt hätätoimien arvoinen ja sinällään ihmettelen että Sipilä saa lomailtua tämän häpeän kanssa.

    metsänvartija

    Valitettavasti maatiloilla on tiukkaa, oma maatalous on erittäin tärkeä asia.

    Metsästäkään ei ole apua tässä markkinatilanteessa.

    Toivottavasti korko taso pysyy matalana.

    Markkinalähtöinen lopputuotteen hinnan kautta tuleva puun hinta olisi hyvä, metsänomistajat ja teollisuus yhdessä hyötyisivät kaukana olevista markkinoista.

    Yhteistyö puuttuu metsäalalta.

    Rane

    Mitkä ne hätätoimet olisivat jos kerran budjettirahaa ei käytettäisi?

    Metsuri motokuski

    Kyllähän se hyvä on että maatalouttakin aletaan järkeistämään. Eihän se ole mistään kotoisin että Suomessa pidetään voimakasta ylituotantoa huonolla kilpailueduilla veronmaksajien rahoilla. En ole maataloutta vastaan mutta senkin mittasuhde pitää olla sellainen että tuote pystytään tuottamaan kilpailukykyisesti.

    Nykyisillä hallituksen toimilla puretaan kannattamattomia toimia ja jäävillä (jos ketään jää) annetaan hyvä kasvumahdollisuus jossa tuotetaan se määrä maataloustuotteita jotka järkevästi saadaan menemään kaupaksi.

    Nyhän tilanne on se että isomäärä maatiloja roikkuu kannatavuuden rajoilla ja ne eivät selviä jos yhteiskunnan tukea ei tule. On investoitu uusiin traktoreihin ja koneisiin ja yhtenä lainojen takaisinmaksuperusteena on yhteiskunnan tukieurot. Kukapa muu yrittäjä uskaltaa investoida pelkkien tukieurojen varaan.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 19)