Keskustelut Puukauppa Sellutukki

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 21)
  • Sellutukki

    Sellutukki – siitä tulee mieleen välikäsi, jota Havukka-ahon ajattelija maineikkaasti ja syvällisesti pohti.

    Ottamatta asiaan sinänsä kantaa, niin sellutukki, siinäpä kysymys pohdittavaksi.

    Toinen näkee sen erinomaisena asiana. Saadaan myytyä ”tukkina”  kaikki ”tukkimitan” tai pikkutukimitan (sanhakuitu) täyttävä.

    Toinen taas näkee sen veivauksena katkoa tukit kuitukasaan puhtaalla omallatunnolla ja saadaan  ”yhteisesti sovittu” (seurausta hyvinkin esim.  kartellioikeudenkäynnistä) kuidun hinta pysymään alhaisella tasolla, jota pyritään edelleenkin tarkasti varjelemaan. Olisiko pientä aisan yli potkimista kuitenkin havaittavissa. Eli kuidusta voitaisiin kannattavasti maksaa tämä sellutukinkin hinta.

    Uskonsa kutakin auttakoon!

    Kävin tässä hakkuutyömaalla (ei oma), jossa tätä sellutukkia tehtiin. Se merkattiin omalla värillä ja ajettiin kuitukasaan kuten kuidutkin ja ajomiehen piti laittaa merkattu pää samaan suuntaan pinossa, josta myyjä voi ne helposti todeta. Ainakin pikku puuhaa teko- ja ajomiehelle.

     

  • Jätkä

    Kim1: ”Jos ja jos..,ihan totta turiset esimerkkitapauksessa..mutta vaikkapa näin 4 € korkeampi tarjous pikkutukista,mutta 2 € alhaisempi hinta muista puulajeista…mo. on vaikkapa etämetsän omistaja joka ei ole käynyt palstalla vuosiin eikä tajua että pikkutukin osuus on vaikkapa 3 % puukaupan kokonaismäärästä …”

    Kun ja kun. Käytännössä pikkutukkeja ei edes tehdä päätehakkuusta, jos metsä on käsitelty kasvatushakkuin.’

    Jopa ensimmäisestä harvennuksesta tulee parruaihioita reippaasti, ellei se ole avojuuritaimilla vinoon istutettu. Pikkutukkeja tehdään esim ohuista – yhden tukin puista, joista tukin jälkeen jää latvaa niin paljon, että siitä saa jopa viisimetrisen pikkutukin tai parrun.

    Ensisijaisesti pikkutukkeja tehdään kuitupuusta, josta ei mitenkään saa tukkia. Eli tyypillinen runko on sutjakka suora puu, jonka D 1,3 on 17 cm tai alle sen. Joka kuitenkin pitää harvennuksessa poistaa.

    Metsuri motokuski

    Näinhän se on. Kyllähän katkonta pitää tarkistaa niin että pikkutukki tai parru on siellä kuidun puolella heti ohuemman tukin jälkeen. Muutenhan pikkutukin ja parrun otossa ei ole mitään järkeä.

    kuusessa ollaan

    Tämä keskustelu vahvistaa sen järjettömyyden suomalaisessa puukaupassa, että myyjä on päättämässä mitä ostaja haluaa tehdä ostoksillaan. Ei kauppiaskaan päätä, mitä asiakas eri kokoisilla perunoilla tekee.

    Järeysperustainen runkokohtainen hinnoittelu käyttöön pystykaupoissa ja laaturiskit saavat kuulua ostajalle – jos ei leimikkoa tutki, ottaa riskin räkämännikkö vai laatutyvimännikkö.

    mehtäukko

    Runkohinnoittelu on tulollaan. Sekään ei ole sormia napsautamalla autuaaksi tekevä. Hintatasohan tukki-, ja kuitu-osuuksilla voi olla ”siltä ja väliltä”. Jos ne ei asetu ”hyviksi”, sillä mennään, enkä usko ettei siihen jäisi hulvatunvaraa. Jää tietysti pois se pinojen arvuuttelut.

    Metsuri motokuski

    Jos kaiken vastuun leimikon laadusta työntää ostajalle niin hinnassa se tulee näkymään. Hankaluus siinä on se että huono hinta seuraa myös hyviä leimikkoja. Runkohinnoittelu kelpaa ostajalle vain silloin kun laadusta ei muodostu ongelmaa. Jos laatuongelmia on niin usein ne menee myyjän piikkiin.

    Sellaisia toiveunia on turha nukkua että kaikki laatuongelmat työnnetään korvauksetta ostajalle. Eihän meistä kukaan tarkoituksella osta epäkuranttia hinnalla millä hyvänsä.

    A.Jalkanen

    Runkohintaa olisi järkevä soveltaa niin että laatupoikkeamat suuntaan tai toiseen tulisivat huomioiduiksi sikäli kuin ne voidaan hakkuussa havaita.

    Puuki

    Esim. Keski- Euroopassa kasvatetaan arvokkaimpia tukkipuita pitkään ja ostetaan arvokkaimmat tukit korkealla hinnalla koska lopputuotteen hinta ja tukkien saatavuus määrää kanto- tai tienvarsihinnan.    Täällä arvokkaimpien tukkien suhteellinen määrä tukkisumasta on jatkuvasti vähentynyt koska laadusta ei makseta käytännössä ollenkaan extraa.

    Ulkomaille vientiä kohteisiin joissa A-luokan tukista maksetaan parempi hinta on varmaan jossain päin mutta ei ole kovin tavallista.   Pyöreän puun vienti on  lisääntynyt viime aikoina mutta ei ole lähelläkään tuodun puun määriä.   Onko kukaan myynyt erikoispuina esim. männyn tyvitukkeja puusepän käyttöön tai paneelien tai listapuun tms. valmistajille ?

     

    kuusessa ollaan

    MM: Silloin ne mo:t, jotka osaavat markkinoida leimikkoaan sen arvopotentiaalilla, olisivat vahvoilla. Nyt liian stabiilit hinnat hyvien ja huonojen leimikoiden väleillä on hanurista. Hyvästäkään puustosta et saa kuin mahdollisesti sen männyn laatutyven hinnan. Ruotsissa epäkelvosta, vaikeasti korjattavasta leimikosta voidaan maksaa nimimihinta, ei pitkän ajan vakiintunutta hintaa hieman alennettuna.

    mehtäukko

    Laatupoikkemien huomioiminen hakkuussa ei ole se propleema tähänkään saakka. Ongelman tekee sallitut mitat aptissa joita ei ole tukkipaksuuden hyödynnyksen suhteen tarpeeksi.Vikanaisuus siten korostuu. Ja tämän siirto runkohinnoitteluun ei kyllä noin vain onnistu.

    Metsuri motokuski

    Tuo on kyllä totta mitä mehtäukko kirjoitti. Kyllähän apteissa mittoja piisaa ja numeroita on vielä enemmän jos mitat loppuu niin uusia voidaan tehdä. Kyse on varmaan myös siitä onko lopputuotteen mitta sellainen että se on järkevästi hyödynnettävissä oikeanlaisena raakapuun pituutena ilman kohtuutonta hävikkiä.

    Jokainen varmaan on huomannut että erilaiset tehtaat tuottavat erilaisia lopputuotteita siten metsän sijainnilla on myös merkitystä minkälaista raaka ainetta ostetaan niin mitoiltaan kuin hinnaltaan.

    Tuohon aj:n vikojen kustannusten jakamiseen on jo tapahtunut. Mm sahat jotka ostavat runkohinnalla niin lajittelevat lahot pois runkohinnoittelussa. Maksaen lahosta erikseen sellukuidun hinnan.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 21)