Keskustelut Metsänomistus Sellutehtaitakin vielä tarvitaan

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 34)
  • Sellutehtaitakin vielä tarvitaan

    Tällä palstalla on jo pitkään sanottu kuiduttavan teollisuuden olevan auringon laskun ala. Erityisesti on katsottu että se loppukin siirtyy kokonaan etelän nopeakasvuisten metsien äärelle.

    Metsälehdessä, sekä Mikko Häyrynen että Eliisa Kallioniemi povaavat suurta havusellutehdasta, jonka yksi potentiaalinen sijoituspaikka voisi olla Suomi.
    Ei näköjään euka ole se autuaaksi tekevä asia, eikä kelpaa eteläisten maiden havupuukaan. Tarvittaisiin nimenomaan Pohjois-Amerikan tai Pohjois-Euroopan pitkäkuituista havusellua.

    Tässä olisi nyt markkinarako Suomen metsäteollisuudelle, meillä kun puuta riittää ja itänaapuri myy mielellään lisää.
    Erityisesti katse kääntyy Metsägroupin suuntaan. Hehän irrottautuivat Uruguain sellutehtaasta, niin eiko nyt olisi kotimaan investoinnin paikka.

    Sijoituspaikkojakin lienee valita asti.
    Yksi sellainen on Kaskinen. Siellä on tyhjä tontti odottamassa. Sille oli aikanaan laskettu sopivan hyvin kaksi jopa kolmekin sellulinjaa ja nyt se ainoakin on purettu.
    Vettäkin löytyy, on 2 km kalliotunneli Närpiönjoen suulta. Aikanaan vanhan tehtaan suunniteltu vedenkulutus oli 100t vettä sellutonnia kohti. Siihen rajaan päästiin kohtuudella ja muutosten myötä kulutus laski noin 50 tonniin ennen tehtaan sulkemista. Nykyiset tehtaat käyttävät n. 25t, joten olettaa sopii että uudessa suunnitteluarvona voisi olla joku 20t per sellutonni. Jäteveden käsittelyäkään ei tarvitse rakentaa aivan alusta asti uutta.
    Satama on vieressä. Ainoa ongelma rannikon tehtaalla on se että puunhankinta-alue on puoliympyrän muotoinen ja se venyttää ajomatkaa.

    Pitäisiköhän Pohjanmaalla taas herättää kansanliike, niinkuin 70-luvun alussa kun edellistä sellutehdasta puuhattiin.
    Joskus on naureskeltu kasaan saadun rahan pienehköä määrää kokonaiskustannuksiin nähden. Pitää kuitenkin muistaa että se oli kaikki ns omaa pääomaa, jolla ei ollut edes muita tuotto-odotuksia kuin se että puu menisi paremmin kaupan.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • Metsuri motokuski

    Itse olen uskonut että sellutehtailla itseasiassa menee Suomessa ihan hyvin. Taitaapi kaikki sellutehtaat pyöriä ihan mukavasti mihinkä raaka-aineen toimitus on kohtuumatkoilla. Tietääkseni kartongin ja pakkausmateriaalin kysyntä on kasvanut viime vuosina. Kaikkein huonoiten menee papereitehtailla ja nimenomaan sanomalehti ja toimistopaperi sektorilla. En yhtään ihmetteisi vaikka sellutehdas tänne syntyisikin kunhan paikka vain olisi sopiva.

    Puun takaa

    Suomalaista pitkäkuituista sellua rahdataan koko ajan aina toiselle puolelle maapalloa parantamaan sikäläisistä puista saatua lyhytkuituista paperin raaka-ainetta. Taitaa olla tällä hetkellä suomalaisen metsäteollisuuden kannattavinta hommaa.

    kuusessa ollaan

    Jos sellutehdas tulee, se tulee sataman viereen. Puuta voidaan tuoda laivallakin vaikka balttiasta ja valmis sellu pakataan ilman välivaiheita suoraan laivaan.
    En pitäisi lainkaan hulluna, että Rauman tehdasta laajennettaisiin(kaikki infra jo valmiina, uus linja pystyyn) ja puut tuotaisiin junalla, VR:llä on kapasiteettiä, ja jos ei halua löydy, Suomessa on jo useampi tavaraliikenneluvan kiskoille omaava yritys. Kun ton kokoluokan tehtaalle tulisi kuljetussopimukset, uuden kaluston hankinta olisi kakunpalanen.
    Nythän ensimmäinen sopimushomma (Vapon kuljetukset) seisoo siksi, ettei VR myy/vuokraa kalustoaan, vaan pistää pillillä palasiksi ja naulan raaka-aineeksi.

    jees h-valta

    Rauma ykkönen ja Kaskinen kakkonen. Siinä parhaat yksinkertaisesti.

    Korpituvan Taneli

    Suomalaisen paperiteollisuuden ongelmana on se että paperi yleensä halutaan tehdä lähellä käyttöpaikkaa.
    Tähän on vanhastaan ollut syynä mm. se että paperirullat tai arkkiniput ovat huomattavasti vaativampaa kuljetettavaa kuin sellupaalit. Parina viimeisenä vuosikymmenenä on tullut mukaan myös kierrätyskuidun käyttö. Halutaan käyttöön nimenomaan oman maan kierrätyskuitu. Eikähän sitä kierrätyskuitua Suomessa edes olisi tarpeeksi ja kun se on myyntivalttikin vielä.

    Se kierrätyskuitu paperinteossa on muuten se juttu juuri miksi alkaa olla pula pohjoisen havusellusta. Kierrätys kuidun käyttö asettaa lisävaatimuksia sellun kuidunpituudelle ja -lujuudelle.

    Niistä paikoista vielä Suomessa. Valkeakoskeen en usko, vaikka etelässä puu kasvaa kohisten, niin siellä ei ehkä kuitenkaan ole niinkään sitä käyttämätöntä puuta. Toisena on tiheä asutus, sieltä saattaa tulla vastustusta, vaikka kuinka luvattaisiin puhdasta tehdasta.
    Lisäisin listaa vielä esim. Kajaanin ja Äänekosken sekä Oulu-Kemi alueen. Itäisessä Suomessakin varmaan olisi paikkoja. Niin ja meinasi unohtua että Pietarsaarenkin tehtaat alkavat olla siinä iässä, että uudistuksia kaivattaisiin.
    Jos tehdasta Suomeen aletaan suunnitella, sijoituspaikkaan vaikuttaa varmaan myös suunnittelevan firman ja sen johtajien mieltymykset yms. Vaikka elämme markkinatalouden maailmassa, niin yritysjohtajatkin katsovat maailmaa omanväristen silmälasien läpi.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    kuusessa ollaan

    Jo lopetetuiden tehtaiden tilalle rakentamiseen en itse usko, sillä ympäristölupien uudelleen saaminen on taatusti hankalaa…jos vanhan tehtaan viereen tehdään uusi linja, työvoimaakaan ei tarvita niin paljon kuin täysin yksinäisen tehtaan pyörityksessä.

    Ja sellu mennee sitten sellaisenaan tältä uudelta tehtaalta maailmalle käyttöön, nykyiset sisämaan tehtaat ruokkii kotimaisen kysynnän. Samalla kuljetukset muuttuvat maan sisäisiksi, ja rikkidirektiivin vaikutukset vähenee.

    Korpituvan Taneli

    Jos ajatellaan, niinkuin lookista kyllä on, että pitää olla sataman vieressä, niin paikat hiukan vähenevät.
    Suomenlahden rannat taitavat olla vielä liian kaukana ylijäämäpuusta. Samoin Rauma.
    Kaskinen on varteenotettava paikka, siellä on vanhaa perusinfraa osin käyttämättä. Jätevedenkäsittely, kaksi kilometriä pitkä kalliotunneli makeanveden johtamiseen yms pienempää. Myös ympäristölupia on tietääkseni pyritty säilöämään. Siellä toki tälläkin hetkellä toimii TCMP tehdas. Siellä on myös, sellutehtaan peruja, tehtaan kunnossapidosta muodostettu YIT:n yksikkö joka myy palvelujaan pitkin suomen prosessiteollisuutta.
    Pietarsaari on hyvin otollinen paikka
    Raahessa ei metsäteollisuutta ole, mutta jos hurrit alkavat siellä ajaa entisiä Rautaruukin vehkeitä alas, niin johan tulee kehityspanostuksia yhteiskunnalta muullekkin teollisuudelle. Raahessa on ainakin erinomainen satama.
    Oulu Ja Kemi ovat hyviä paikkoja, molemmissa metsäteollisuuden perinteitä ja hyvät satamat.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Pohjalaaset aloitti jo. Noh, nopeat syövät hitaat kuten jo mainitsinkin.

    Pähkäilijä

    Puu, etenkin sahateolisuuden hake tulee kuitenkin Venäjältä eikä Baltiasta joten lähempänä itärajaa sitä lyhyempi logistiikka. Kotkassa Sunilan sellutehdastakin ollaan oltu sulkemassa jo nelisen vuotta sitten mutta jatkaa toimintaa edelleen. Vierestä Kotkan tehdaan SE möi samoihin aikoihin.

    Alueella satamatoiminta on muutenkin omaa luokkaansa Suomessa joten logistiikkaan mahtuu helposti pikkuisen sellutehtaan tuontanto lisäksi ME-PA kuljetuksiin.

    EDIT

    ja rahoituspuolella kävis kuten uudelle ydinvoimalallekin, pääoma tulee idästä…

    Korpituvan Taneli

    Juu se sunila tietysti, jos rakentuu idän puun ja pääoman varaan. Ei kai sekään leivästä sivuun heittäisi, vaikka paruski olisi vähän enemmänkin mukana.

    Terveisiä: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 34)